واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: به جاي تبليغ، تحقيق كنيد
عمومي- صدف كوهكن:
در حالي كه مدتهاست كارشناسان و مسئولان سازمان انتقال خون، نسبت به رواج حجامت هشدار ميدهند و تاكيد دارند اين روش نبايد بهعنوان جايگزين انتقال خون مطرح شود،
ضمن اينكه بالقوه اقدامي خطرناك و تهديدكننده سلامت نيز به حساب ميآيد، هفته گذشته مشاور وزير بهداشت در امور طب سنتي، حجامت را جزئي از طب سنتي و اسلامي ايران دانست و تاكيد كرد: حجامت مورد قبول و تأييد وزارت بهداشت است و از نظر اين وزارتخانه، مراكز مجاز حجامت معتبر هستند.
وي حتي براي طرفداري از حجامت، پزشكان متخصص و كارشناسان بهداشتي مخالف با حجامت را متهم به سودجويي كرد و گفت: كساني كه به استناد طب جديد با حجامت مخالفت ميكنند، يا فوايد و محاسن اين خدمت را نميدانند و جاهلانه با آن مخالفت ميكنند يا ميدانند و عالمانه اين خدمت سلامت را مورد هتاكي قرار ميدهند، بدون اينكه دليل مشخصي براي اين هتاكي بياورند، زيرا اين مخالفت توأم با هتاكي، برايشان ميلياردي ارزش دارد.
وي همچنين در پاسخ به اين پرسش كه پس چرا عدهاي از مسئولان، حتي در وزارت بهداشت، معتقدند با وجود دستگاهها و تجهيزات پيشرفته و استريل خونگيري، حجامت بايد كنار گذاشته شود، پاسخ ميدهد: اگر با وجود طب نوين انتقال خون نيازي به حجامت نبود، لازم نبود انبيا و اولياي دين اين قدر بر حجامت تأكيد كنند، ميگفتند مردم برويد خون بدهيد.
ديگر اين قدر تأكيد بر تاريخ و اينكه چندم ماه حجامت كنيد و بر ثواب آن تأكيد نميكردند.
گفتههاي مشاور وزير بهداشت، نه فقط از آنجا كه دميدن دوباره بر آتش اختلاف بر سر حجامت محسوب ميشود، بلكه از اين نظر كه پس از سالها، يك مسئول دولتي رسما به تبليغ حجامت پرداخته، قابل تامل است.
اين درحالي است كه به گفته كارشناسان، طرفداران حجامت، در سالهاي اخير، بيش از آنكه سعي كنند با مطالعات علمي، فوايد حجامت را اثبات كنند، به تبليغ و گسترش آن پرداختهاند.
بهطوريكه حجامت، يكي از منابع قابل توجه درآمدزايي براي برخي پزشكان عمومي محسوب ميشود، آن هم در شرايط بد اقتصادي كه در آن، پزشكان عمومي براي امرار معاش به اقداماتي از اين قبيل روي آوردهاند.
مخالفان گسترش حجامت ميگويند در طب سنتي روشي با عنوان خونگيري يا «فصد» هم ذكر شده كه بسيار به مفهوم اهداي خون نزديك است اما همه تبليغات براي حجامت است كه كسب و كاري سودآور به حساب ميآيد.
آنان البته تاكيد دارند حجامت يك عمل ممنوع شده نيست و نميتوان مردم را از انجام اين كار باز داشت، بلكه بايد با اطلاع رساني، مزاياي اهداي خون و معايب حجامت را براي آنان برشمرد.
بابك يكتاپرست، كارشناس سازمان انتقال خون ايران، با اشاره به اينكه اگر بخواهيم خونگيري و حجامت را از ديدگاه طب سنتي در كفههاي يك ترازو بگذاريم، هر دو يكسان است و حتي در بعضي موارد، خونگيري ارجحيت دارد، به همشهري ميگويد: خونگيري نيز تحت كلمه اي به نام فصد در احاديث و طب سنتي توصيه شده و حتي در قانون بوعلي، براي درمان بيماريهايي نظير غلظت خون، تنها خونگيري يا فصد، مورد توجه قرار گرفته است.
اين در حالي است كه حسن ابوالقاسمي، مدير عامل سازمان انتقال خون ايران، سال گذشته، در گفتوگو با همشهري، ضمن بيان اينكه سازمان انتقال خون، صددرصد با حجامت مخالف است، درخواست كرده بود بهعنوان يك دستور حكومتي، جلوي حجامت گرفته شود.
حجامت، رفتار پرخطر!
طبق آمار سازمان انتقال خون ايران، 20 درصد مراجعان به سازمان انتقال خون، بهدليل رفتارهاي پرخطر و از جمله انجام حجامت -كه فرد را در معرض انتقال بيماريها از طريق خون قرار ميدهد و سلامت خون اهدايي را زير سؤال ميبرد- از اهداي خون معاف ميشوند و در اين ميان، حجامت درميان مواردي كه منع اهداي خون را به وجود ميآورند، در رتبه پنجم قرارگرفته است.
حجامت در ايران مسير پرفراز و نشيبي را طي كرده و با وجودي كه يكي از اركان طب سنتي و طب اسلامي محسوب ميشود، از ديرباز مخالفان سرسختي داشته است.
پزشكان، تا چند سال قبل، مخالفان اصلي حجامت به حساب ميآمدند و دليل عمده مخالفتشان هم احتمال انتقال بيماريهاي عفوني و ويروسي از اين طريق بود، اما در سالهايي كه بحران اشتغال، گريبان پزشكان را هم گرفت، گروهي از پزشكان هم در صف موافقان حجامت، جاگرفتند.
دكتر مينومحرز، متخصص بيماريهاي عفوني، حجامت را مثل تمام اقدامات ديگري كه منجر به تماس مستقيم با خون ميشود خطرناك مي داند و معتقد است براي پيشگيري از انتقال بيماريهايي مثل هپاتيت B و C و ويروس HIV بايد مانع انجام حجامت شد. او ميگويد : افراد ميتوانند به جاي حجامت، خون اهدا كنند.
اما به گفته يكتاپرست، توصيه به حجامت در زماني صورت ميگرفت كه علم اهداي خون وجود نداشت ولي امروزه كه امكان اهداي خون و نجات زندگي افراد بيمار وجود دارد، اين استدلال كه اگر نيازي به حجامت نبود، در روايات به آن تاكيد نميشد، جاي تامل دارد.
در حجامت، خون فرد دور ريخته ميشود اما در اهداي خون، خون اهداشده براي ۳ بيمار نيازمند گلبول قرمز، پلاكت و بسياري فرآوردههاي خوني ديگر مورد استفاده قرار ميگيرد كه اين ميتواند جان افراد را نجات دهد.
خطر براي سلامت شهر
نكته ديگري كه اكثر كارشناسان به آن اشاره مي كنند، تهديدي است كه حجامت براي سلامت شهري ايجاد ميكند، به اين طريق كه خون حجامت از طريق فاضلاب شهري دور ريخته مي شود و چون بسياري از بيماران براي خلاصي از بيماري هايي نظير هپاتيت به حجامت روي مي آورند، ميكروب اين بيماريها نيز ممكن است از طريق فاضلاب به آب هاي شهري برسد و اين همان چيزي است كه درسازمان انتقال خون، براي پيشگيري از سرايت به اطراف، سوزانده مي شود.
با اين اوصاف، در حالي كه اكثريت پزشكان، حجامت را بهطور كلي نفي ميكنند و حتي عوارض سوئي را به آن نسبت ميدهند، گروهي از آنان به صرف تاييد اين روش در منابع روايي و طب سنتي آن را تبليغ ميكنند.
دكتر سيدمحمدحسين شيخالاسلامي، ايمونولوژيست،ميگويد: بعضيها معتقدند كه حجامت دهها، بلكه صدها بيماري را درمان ميكند.
اولاً كدام منبع مستند علمي، دانشگاهي، وزارتي و دولتي و رسمي در سطح بينالمللي اين حرف را تأييد كرده؟
ثانياً اگر چنين باشد پس چه بهتر كه عوامل وزارتي و دولتي، هزينههاي گزاف اداره بيمارستانها، اطاق عمل، درمانگاه، ليزر، فيزيوتراپي و تخصصهاي مختلف را متوقف و انواع بيماران را به مراكز حجامت هدايت كنند.
وي معتقد است حجامت اگر هم تأثير مفيدي چه در قديم و چه در زمان حال داشته، ناشي از جنبههاي رواني و تلقيني آن بوده است.
او مي افزايد: درواقع براي معدود بيماريهايي با منشأ روحي و رواني مثل بعضي سردردهاي ميگرني يا برخي از افسردگيها، حجامت، جنبه رواندرماني دارد، البته به شرط اينكه خود بيمار معتقد و متقاضي اين نوع درمان باشد ولي براساس مباني مستند جهاني علوم پزشكي، نميتوان اثري درماني روي بيماريهاي فيزيكي و اندامي بدن براي حجامت قائل شد.
تاريخ درج: 24 خرداد 1387 ساعت 18:45 تاريخ تاييد: 24 خرداد 1387 ساعت 20:24 تاريخ به روز رساني: 24 خرداد 1387 ساعت 20:18
شنبه 25 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 285]