واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: جامعه - كانون همياران مثبت مشهد برنده جايزه روبان قرمز
جامعه - كانون همياران مثبت مشهد برنده جايزه روبان قرمز
گروه اجتماعي – نيكي محجوب: كانون همياران مثبت در مشهد براي نخستين بار برنده جايزه روبان قرمز سازمان ملل در پيشگيري از ايدز شد. اين جايزه كه هر دو سال يكبار به دليل اقدامات و تلاشهاي برجسته اجتماعي در مبارزه عليه ايدز و اچآيوي اهدا ميشود در آخرين روز اجلاس دو روزه عاليرتبه مجمع عمومي سازمان ملل درباره ايدز در مقر اين سازمان، برنامه توسعه سازمان ملل متحد و برنامه مشترك ملل متحد در زمينه ايدز«UNAIDS» از ميان 550 نامزد معرفي شده از 147 كشور جهان سازمان غيردولتي همياران مثبت را انتخاب كرد. جفري مالي مدير دفتر ايدز و اچآيوي برنامه توسعه سازمان ملل در اين مراسم گفت: «تعداد زيادي نمونههاي درخشان در سراسر جهان از اقدامات و تلاشهاي اجتماعي در زمينه جلوگيري از ويروس ايدز و همچنين مراقبت و درمان و حمايت از افرادي كه با اچآيوي زندگي ميكنند، وجود دارد. اين جايزه پنج هزار دلار است كه كميته بررسي فني متشكل از متخصصان امر برندگان را براساس عملكردشان بر مبناي ابتكار، تاثيرگذاري، پايداري، مشاركت، استراتژيك، حساسيت جنسيتي و فراگيري اجتماعي انتخاب ميكنند. از پنج گروه از برندگان نيز براي حضور در كنفرانس بينالمللي ايدز در مكزيكو نيز دعوت ميشود. در اين كنفرانس پس از بررسي مجدد مبلغ 15 هزار دلار براي مقابله و كاهش بيماري به برندگان اعطا ميشود.
از نكات قوت كانون همياران مثبت مشهد فعاليت افرادي است كه با اچآيوي زندگي ميكنند. به گفته برخي از كارشناسان بينالمللي، اعطاي چنين جوايزي سبب شكستن سكوت و از بين رفتن انگ اين بيماري ميشود.
دكتر محمدرضا ستايش مدير برنامه مشترك سازمان ملل متحد در زمينه ايدز (UNAIDS) پيشتر به ايرنا گفته بود، شاخصترين تفاوت فعاليت اين كانون با ديگر تشكلهاي مقابله با ايدز اين است كه در همياران مثبت از افرادي كه با اچآيوي زندگي ميكنند، استفاده شده است. در اين شيوه افراد مبتلا محور پيشگيري قرار دارند، بدينترتيب به جاي اينكه افرادي كه با اچآيوي زندگي ميكنند، منزوي و تبعيد شوند، از وجود آنها در ارائه آموزش و انتقال تجربهها استفاده شده است.
مدير دفتر برنامه مشترك سازمان ملل متحد در زمينه ايدز ايران را يكي از موفقترين كشورها در پاسخ به ايدز بهويژه در بخش مصرفكنندگان تزريقي مواد دانست و الگويي براي ديگر كشورهاي منطقه معرفي كرد. وي ابتلا به ايدز در كشور از طريق جنسي را حدود 15 درصد اعلام كرد و افزود: در پيگيري بايد به تركيب و تداخل عوامل ايجادكننده ايدز توجه داشت، زيرا به طور مثال كسي كه مصرفكننده تزريقي مواد است، احتمال رفتار پرخطر جنسي در او بيشتر است.
دكتر نوبهار مدير پروژه پيشگيري از ايدز يونيسف در جامعه محلي خراسان نيز پيشتر در خصوص فعاليت كانون همياران مثبت مشهد گفته بود: «آموزش پيشگيري از ايدز در گروههاي بازمانده از تحصيل در محله همتآباد مشهد، يكي از فعاليتهاي اين كانون بوده و حمايت رواني و اجتماعي از افرادي كه با اچآيوي مثبت زندگي ميكنند از ديگر فعاليتهاي اين مركز بوده كه تاكنون سبب مراجعه 57 نفر از اين افراد به كانون شده است.» به گفته نوبهار، همه اين افراد مبتلا به آچآيوي مثبت مصرفكننده تزريقي مواد بودهاند كه برخي پاك شده اما برخي تحت درمان با متادون هستند. در ميان مراجعان اين مركز تنها چهار زن ديده ميشود كه همگي آنها ويروس اچآيوي را از همسرانشان دريافت كردهاند. اين پزشك همچنين معتقد است در بحث زندگي با ايدز راههاي نرفته بسياري وجود دارد. او ميگويد: «بسياري از مسائل در اين زمينه هنوز طرح موضوع نشده است. مثلا اينكه چگونه فرد مبتلا به اچآيوي ميتواند با فردي كه حامل اين ويروس نيست ازدواج كرده و ويروس را منتقل نكند يا اينكه زن مبتلا به اچآيوي چگونه باردار شود اما فرزندش با كمك مراقبتهاي پزشكي مبتلا به اين ويروس نشود.
به دليل اين ناآگاهيها پذيرش جامعه نسبت به اين افراد كم است چرا كه تصور ميكنند فرد مبتلا به اچآيوي نبايد ازدواج كند يا بچهدار شود در حالي كه اين تصور وضع را بدتر ميكند. اين در حالي است كه موسسات غيردولتي به دليل نداشتن بروكراسي اداري و سرعت بالا ميتوانند اين موضوعات را طرح كرده و سبب شوند اين انگ اجتماعي كه شايسته اين بيماران نيست از آنها برداشته شود.» او به اطلاعات كم دانشجويان در زمينه پيشگيري از ايدز نيز اشاره كرده و گفته: «اطلاعات دانشجويان در مورد ايدز در بهترين حالت محدود به دو جلسه از درس تنظيم خانواده خواهد بود در حاليكه امكان ندارد در دو جلسه همه چيز را بتوان در مورد ايدز آموزش داد، مگر اينكه تنها كليات گفته شود.» مدير پروژه پيشگيري از ايدز يونيسف يكي از مزيتهاي دومين برنامه ملي ايدز را حمايت از اين بيماران دانسته و ميگويد: «در اين برنامه چندين گروه هدف مشخص شده و براي هر كدام برنامه جداگانهاي در نظر گرفته شده از جمله اينكه براي كارگران جوان يا افراد غيرشاغل برنامههاي مجزايي در نظر گرفته شده است. در اين برنامه بحث توزيع وسايل پيشگيري نيز كاملا مشخص شده است.» او در ادامه انتقادهايي را به موسسات غيردولتي كه در زمينه پيشگيري از ايدز فعاليت ميكنند، وارد دانست: «متاسفانه نيروهاي متخصص و دورهديده يا افرادي كه كار ميداني كرده باشند در اين موسسات كمتر ديده ميشود.» او معتقد است: «برخي از اين موسسات برنامههاي خود را با فرهنگ جامعه منطبق نميكنند و به جاي تاكيد بيشتر براي پرهيز و پايبندي كه از اصول اوليه پيشگيري از ايدز است بيشتر بر لزوم استفاده از وسايل پيشگيري تكيه ميكنند.» نوبهار همچنين معتقد است: «موسسات غيردولتي كمتر كار تحقيقاتي انجام ميدهند و نتيجه آموزشهايي كه به افراد پرخطر دادهاند را مورد بررسي قرار نميدهند تا كار خود را به صورت كار علمي مستند درآورند.»
همبستگي بينالمللي براي مقابله با ايدز
اچآيوي - ايدز به يك بحران اجتماعي، اقتصادي، روحي و رواني در جامعه بشري تبديل شده و تمام حيات بشر را تحت تاثير قرار داده است.
محمد خزاعي نماينده دائم جمهوري اسلامي ايران در سازمان ملل در اجلاس عاليرتبه مجمع عمومي سازمان ملل متحد با ايراد اين سخنان بر ايجاد استراتژي موثر، همبستگي بينالمللي، تعهد سياسي و مشاركت قوي براي مقابله با اين بيماري تاكيد كرد. وي ادامه داد: «ما نسبت به اثرات ايدز در منطقه خود نگراني جدي داريم، زيرا علائمي وجود دارد كه نشان ميدهد روند سرايت و واگيري اين بيماري رو به افزايش بوده، بهويژه اين سير صعودي در ميان معتادان تزريقي مواد بسيار شديد و خطرناك است.» خزاعي با اشاره به امضاي اعلاميه الزامات مربوط به ايدز در سال 2001 توسط ايران گفت: «بر همين اساس ما خود را متعهد ميدانيم كه در جهت افزايش دسترسي جهاني به تدبير و راههاي پيشگيري از ايدز و اچآيوي و نيز مراقبت و معالجه آن پيشقدم باشيم.» وي ادامه داد: «متعاقب امضاي اين اعلاميه دولت جمهوري اسلامي ايران اقدامات مقتضي را انجام داده و بودجه پيشگيري و كنترل ايدز و اچآيوي را طي سالهاي 2005 تا 2007 به ميزان 3/2 برابر افزايش داد. در حال حاضر ايران از جمله كشورهايي است كه اصول سهگانه شامل استراتژي ملي واحد، نهادهاي هماهنگكننده و نهاد ارزيابي و نظارت واحد در قالب كميته ملي ايدز براي مبارزه با اين بيماري را تشكيل داده و اجرايي كرده است.» وي با اشاره به نقش غيرقابل انكار اصول و ارزشهاي مذهبي كشورها در كمك به جلوگيري از رفتارهاي اشتباه و پرمخاطره و نيز اعتياد به مواد مخدر گفت: «در اين چارچوب، اسلام نقش برجسته و موثري براي حفظ سلامت جوامع، از جمله جامعه ايران در برابر چنين مخاطراتي داشته كه منجر به عواقب نابودكننده در برخي بخشهاي جهان شده است.» خزاعي يكي از مسووليتهاي بزرگ براي مبارزه با اين بيماري را گسترش فرهنگ پيشگيري و مراقبت دانست. وي افزود: «اين بيماري بنا به دلايل متعددي با بيماريهاي ديگر متفاوت است، از يك طرف به جز جوانب بهداشتي و تندرستي آن، گاهي سبب ايجاد مشكلات فرهنگي و بحرانهاي اجتماعي ميشود و از طرف ديگر غالبا سلامت و حيات قشر جوان را نشانه ميگيرد كه نيروي كار كشورها هستند.»
به گفته خزاعي درباره افزايش دسترسي افراد به خدمات و مراقبتها، ايران يكي از معدود كشورهاي منطقه شرق مديترانه است كه دارو و ساير خدمات رايگان به اين بيماران ارائه ميكند. براساس آمار سالجاري حدود 78 درصد از افرادي كه با اچآيوي زندگي ميكنند، با دريافت داروهاي مربوطه يكسال بيشتر عمر ميكنند. وي همچنين در مورد ارائه خدمات جلوگيري و مراقبت بيماري در ايران گفت: «ايران شروع به پيشنهاد دستهاي از خدمات كرده كه براي جوامع با مخاطره زياد هزينههاي قابل قبول داشته باشد. يكي از اين خدمات تاسيس واحد ويژه براي زنان داراي بالاترين مخاطره، افزايش دسترسي افرادي كه با اچآيوي زندگي ميكنند به اين مراكز، ارائه اطلاعات مختلف و برنامه آموزش و ارتباطي است كه توسط رسانههاي جمعي شروع ميشود.»
جمعه 24 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 525]