واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: سياست - مخالفت باهنر با انشعاب حاميان دولت
سياست - مخالفت باهنر با انشعاب حاميان دولت
اعظم ويسمه: اولين مخالفت مجلس هشتم با درخواست دولت احمدينژاد كافي بود تا جريان حامي دولت در مجلس واكنش نشان دهد. از يكسو علياصغر زارعي، مسوول امور استانهاي رايحه خوش خدمت، كه اينك نماينده تهران است، اصولگرايان را تهديد به انشعاب و تشكيل فراكسيوني جدا با عنوان حاميان دولت كرد و از سوي ديگر حاميان دولت در حال تدارك جلسهاي با محمود احمدينژاد هستند تا در مورد نقش خود در مجلس با رئيس دولت برنامهريزي كنند، جلسه ديدار با احمدينژاد به گفته محمود كوثري در آينده نزديك صورت خواهد گرفت. حاميان دولت در حالي كه به فكر تشكيل فراكسيوني جدا از فراكسيون اصولگرايان در مجلس هشتم هستند كه محمدرضا باهنر در گفتوگو با كارگزاران عنوان كرد: «اگر چنين تشكلي در مجلس شكل بگيرد و افرادي تحت عنوان حامي دولت گرد هم جمع شوند معنايش اين است كه كساني كه عضو آن مجموعه نيستند، حامي دولت نيستند و اين به مصلحت نيست.» جرقه انشعاب در فراكسيون اصولگرايان و جدايي حاميان دولت از آنجا در مجلس هشتم زده شد كه در هفته گذشته و در تنها جلسه علني نمايندگان با دو فوريت لايحهاي كه منجر به برداشت 4500 ميليارد دلار از حساب ذخيره ارزي ميشد، مخالفت كردند. در اين جلسه حاميان دولت رايزني گستردهاي را براي جلب نظر نمايندگان و راي به دو فوريت لايحه داشتند. محمود احمدينژاد نيز خوشبين به همسويي مجلس هشتم زمانيكه مجلس هفتميها با دو فوريت لايحه در واپسين روزها مخالفت كردند، لايحه را پس گرفت تا در مجلس جديد نظر خود را در برداشت از حساب تامين كند، اما اين اتفاق رخ نداد. عليرغم دفاع محمدرضا باهنر و تلاش او براي تكرار رايگيري با اين استدلال كه نمايندگان كار با دستگاه رايگيري را بلد نبودهاند، دو فوريت به تصويب نرسيد و اين اولين واكنش مجلس هشتم به دولت شد. در چنين شرايطي علياصغر زارعي عنوان كرد كه «اميدواريم فراكسيون اصولگرايان در مجلس هشتم بتواند رويكرد همكاري و تعامل با دولت را دنبال كند. اگر احساس شود شكلگيري فراكسيوني جديد به تحقق همكاري و تعامل بيشتر با دولت كمك ميكند اين كار را انجام خواهيم داد.» به نظر ميرسد بيش از آنكه اظهارات زارعي يك برنامهريزي عملياتي براي انشعاب در آغاز مجلس هشتم باشد تهديد چهرههاي شاخص اصولگرايان هشدار به آنها بوده است. انشعاب درون جريان اصولگرايان از هماكنون قابل پيشبيني است و ميتوان با قاطعيت گفت كه ترديدي در آن وجود ندارد اما آنچه محمدرضا باهنر به عنوان چهرهاي مدافع دولت در مجلس عنوان ميكند قابل تامل براي جريان حاميان احمدينژاد است: «تشكيل مجموعهاي كوچك تحت عنوان حمايت از دولت به مصلحت دولت و مجلس نيست.» باهنر درست ميگويد وزن جريان حامي دولت در مجلس هشتم آنچنان سنگين نيست كه اين جريان تحت عنوان فراكسيوني جدا بتواند نقش كليدي را در دفاع از نظرات دولت در مجلس ايفا كند. با كمي اغماض شايد طرفداران دولت در مجلس هشتم را بتوان حدود 30 نماينده دانست كه مطمئنا اين وزن در معادلات سياسي و تصميمگيري فراكسيون وزن مهمي محسوب نميشود.
انشعاب در اصولگرايان
محمدرضا باهنر در واكنش به اظهارات زارعي در جدايي حاميان دولت از فراكسيون اصولگرايان ميگويد: «بحث انشعاب به هيچ وجه نبايد مطرح باشد.» به گفته باهنر، اصولگرايان قرار است در يك مجموعه تحت عنوان فراكسيون فعاليت كنند. البته نايبرئيس مجلس تاكيد ميكند «گرايشهاي مختلف اصولگرايي ميتواند در ذيل فراكسيون اصولگرايان جلسه و تفاهماتي داشته باشند اما شرط اصلي اين است كه تصميمهاي سياسي كلان در يك فراكسيون جامع و معين صورت بگيرد.» باهنر در حالي از وجود تنها يك فراكسيون تحت عنوان اصولگرايان در مجلس هشتم سخن ميگويد كه او در قامت رئيس فراكسيون اصولگرايان مجلس هفتم نتوانست وحدت ميان اصولگرايان را حفظ كند. مديريت او بر فراكسيون اصولگرايان به نحوي بود كه جريانات مختلفي در سال پاياني در اعتراض به حمايتهاي بيچون و چراي او از دولت و تصميمهاي احمدينژاد از فراكسيون جدا شدند. فراكسيون اصولگرايان مستقل به عنوان نماد انشعاب در فراكسيون اصلي اصولگرايان مجلس هفتم بود. عماد افروغ، محمد خوشچهره، سعيد ابوطالب و محمود محمدي از چهرههاي شاخص جريان اصولگرايان مستقل بودند كه همواره علت جدايي از فراكسيون اصلي اصولگرايان را نقد دولت نهم، تصميمهاي رئيس دولت و انتقاد به عملكرد محمدرضا باهنر در دفاع از دولت توصيف ميكردند.
اكنون محمدرضا باهنر كه در صورت عدم پذيرش سمت رياست فراكسيون اصولگرايان توسط حدادعادل او جديترين گزينه به شمار ميرود به حاميان دولت توصيه ميكند «همراهي و همفكري با دولت با رايزني متقابل و با سياست راهبري بايد باشد» و «تشكيل يك مجموعه كوچك تحت حمايت دولت به مصلحت دولت و مجلس نيست.» اگر حاميان دولت در اين مقطع از فراكسيون اصولگرايان منشعب نشوند و فراكسيون جدايي تشكيل ندهند مطمئنا با توجه به اينكه امسال سال پاياني دولت احمدينژاد است و سال ديگر انتخابات رياستجمهوري دوره دهم را پيش رو داريم پيشبيني ميشود اختلافات جدي ميان اصولگرايان مجلس بر سر حمايت از كانديداتوري احمدينژاد رخ دهد و طيفهاي مختلفي از اصولگرايان حاضر به دفاع از ادامه رياستجمهوري احمدينژاد نباشند. به نظر ميرسد اين عامل موجب بروز اختلافات جدي با حاميان احمدينژاد در مجلس هشتم شود. محمد كوثري نماينده تهران و كانديداي مورد حمايت رايحه خوش خدمت در گفتوگو با كارگزاران گرچه جدايي حاميان دولت از فراكسيون اصولگرايان در حال حاضر را منتفي ميداند اما در خصوص عملكرد حاميان احمدينژاد در آستانه انتخابات رياستجمهوري و جدايي مسير آنها از فراكسيون اصولگرايان ميگويد: «شايد اين اتفاق در آن زمان رخ دهد»، كوثري ميگويد: «تاكنون بحث و صحبتي در مورد جدايي از فراكسيون اصولگرايان مطرح نبوده است، علت آن هم اين است كه اصولگرايي برخاسته از بطن و اساس انقلاب و نظام است.» نماينده تهران در مورد اولين مخالفت مجلس با درخواست دولت براي دو فوريت لايحه برداشت از حساب و اختلاف حاميان دولت با ساير اصولگرايان مجلس ميگويد: «اختلافاتي در اجرا وجود دارد. افراد نظرات مختلفي در برخورد با يك موضوع دارند اما در اصل و اساس موضوع شبيه هم فكري ميكنند.» به گفته كوثري تنها دليل مخالفت مجلس با دو فوريت لايحه اين بود كه نمايندگان اطلاعات كافي از لايحه نداشتند و پيوستهاي مورد نظر دولت دير به دست آنها رسيد. كوثري همچنين خبر ميدهد كه در آينده نزديك نشستي ميان حاميان دولت در مجلس با احمدينژاد برگزار ميشود.
اساسنامه فراكسيون اصولگرايان و تاكيد بر عدم انشعاب
مجمع عمومي فراكسيون اصولگرايان هفته آينده تشكيل جلسه ميدهد تا رئيس و شوراي مركزي دائم اين فراكسيون انتخاب شوند. پيش از اين اصولگرايان در نشستي قبل از تشكيل مجلس هشتم، علي لاريجاني را به رياست موقت اين فراكسيون برگزيدند. محمدرضا ميرتاجالديني ميگويد: «به دليل آنكه آقاي لاريجاني رئيس مجلس هستند و مشغله زيادي دارند احتمالا از رياست فراكسيون انصراف دهند.» مهمترين گزينه مطرح براي رياست فراكسيون اصولگرايان، غلامعلي حدادعادل است. به نظر ميرسد اصولگرايان مجلس قصد دارند با اين اقدام از حدادعادل دلجويي كنند. پيش از اين نيز علي لاريجاني، حدادعادل را به عنوان رئيس معنوي مجلس توصيف كرد، اما براساس شنيدهها حدادعادل حاضر به پذيرش اين سمت از سوي اصولگرايان نشده است. حدادعادل تاكنون از پذيرش سمت رياست بر كميسيون فرهنگي مجلس نيز سر باز زده است. بدينترتيب اگر رئيس سابق مجلس نخواهد رياست بر فراكسيون اصولگرايان را بپذيرد محمدرضا باهنر، جديترين گزينه براي اين سمت است. البته اصولگرايان با كاهش آراي باهنر و تنزل جايگاه او از نايبرئيسي اول به نايبرئيسي دوم نشان دادهاند، ديد مثبتي نسبت به باهنر وجود ندارد. انتقاد به باهنر يك بار ديگر در جلسه علني روز سهشنبه نيز نمايان شد؛ زمانيكه باهنر خواهان تجديد رايگيري براي دو فوريت لايحه دولت بود و معتقد بود نمايندگان آشنايي لازم براي شركت در انتخابات را نداشتهاند اما نمايندگان با فرياد و اعتراض واكنش خود را به باهنر نشان دادند. محمدرضا ميرتاجالديني عضو هياترئيسه مجلس در مورد جدايي حاميان دولت از فراكسيون اصولگرايان ميگويد: «زمانيكه ما اساسنامه فراكسيون اصولگرايان را تنظيم ميكرديم بحث شد يك فراكسيون اكثريت تحت عنوان اصولگرايان تشكيل شود. در دل اين فراكسيون، فراكسيونهاي محدودتر اما نزديك به اصولگرايان شكل بگيرد اما در نهايت اين فراكسيونهاي خرد به تصميمهاي نهايي اكثريت پايبند باشند. ميرتاجالديني معتقد است: «شكلگيري برخي فراكسيونهاي زيرمجموعه يا درون طيف اصولگرا منافاتي با جريان كلي ندارد اما اين مجموعهها بايد در نهايت از نظر فراكسيون اصولگرايان تمكين كنند.» سوابق عملكرد اصولگرايان در مجلس هفتم، چشمانداز روشني را براي حفظ وحدت آنها در مجلس هشتم زير پرچم اصولگرايي ترسيم نميكند از هماكنون ميتوان پيشبيني جدايي جريانهاي مختلفي را از دل اصولگرايان داشت، اما آنچه مهم است وزن جريانات منشعبشده و تاثير آنها بر آرايش سياسي پارلمان و فضاي كشور و نحوه تعامل با دولت احمدينژاد است.
جمعه 24 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 149]