واضح آرشیو وب فارسی:آفتاب: محمد مقدم: اگر روحانيت خط امامي را حذف كنيد، خودتان نيز حذف خواهيد شد
دستهايي در كار هست كه با لطايفالحيل و برنامهريزي درصدد است، آن قشر از روحانيتي را تضعيف كند كه قرائتش از دين با قرائت امام مغايرتي ندارد.
آفتاب: محمد مقدم، عضو شوراي مركزي مجمع روحانيون مبارز با اشاره نقش تاريخي نهاد روحانيت در جامعه ايراني گفت: «در طول قرنهاي گذشته دين حضور سياسي، اجتماعي در عرصه بيروني نداشت و تنها به صورت مجموعهاي از مناسك و آداب فردي و جمعي در جامعه حضور داشت؛ اما حضرت امام انديشه و تفكر ديني را به عرصه سياسي آورد».
وي در گفتوگو با خبرنگار سياسي آفتاب اضافه كرد: «هنر كليدي، تاريخي و بنيادي امامخميني اين بود كه علاوه بر خارج كردن روحانيت از انزوا، دين و انديشه ديني را از انزواي چندين قرنه بيرون آورد و به صحنه كشاند».
مقدم افزود: «پس از اين موفقيتي كه امام حاصل كرد و با نوع قرائتي كه از دين به عنوان يك مجموعه كامل و يك ساختار كلي با ابعاد مخلتف اجتماعي و سياسي به شكل يك نظام و سازمان تعريف شده ارائه داد، دين از كنج عزلت بيرون آمد و طبيعي است كه با اين اتفاق، كساني كه رسالت تبيين و تفسير دين را دارند، به عرصه كشانده شوند».
معاون بينالملل موسسه حفظ و نشر آثار حضرت امامخميني در ادامه اظهار داشت: «دين كه به عرصه فرهنگي، اجتماعي و سياسي وارد ميشود، فقه و مباني فقهي از شكل فردي به صورت يك سازمان اجتماعي بروز و ظهور مييابد و به دنبال آن با شكلگيري نظام اسلامي، روحانيت به عنوان نزديكترين و عينيترين گروهي كه رسالت تفسير دين و تبيين مباني و معارف ديني را دارند، به صحنه ميآيند».
وي تصريح كرد: «در نظامي كه امام پايهريزي كرد، رأس آن وليفقيه به عنوان يك روحاني اسلامشناس قرار دارد و در رأس امر قضاوت آن يعني قوه قضاييه نيز يك روحاني قرار ميگيرد. و در ديگر قواي آن نيز روحانيت در كنار ديگر اصناف قرار ميگيرند».
مقدم در عين حال اظهار داشت: «اما متاسفانه امروز زنگ خطري به صدا درآمده كه نشان ميدهد مجددا قرائت امام از دين در حال كمرنگ ميشود و به تبع آن ديدگاه امام درباره جايگاه روحانيت نيز در حال كمرنگ شدن است».
وي با تاكيد بر تلازم نقش روحانيت در جامعه با نقش دين در امور اجتماعي گفت: «قرائت امام از اسلام به عنوان يك تفكر و نگاه نميتواند از ديدگاه امام درباره روحانيت جدا شود. اگر احساس شود كه جريان روحانيت در عرصههاي مختلف به انزوا كشانده ميشود، در واقع بايد دانست كه ابتدا اين دين است كه در حال به انزوا كشانده شدن است».
اين عضو شوراي مركزي مجمع روحانيون مبارز افزود: «علمايي كه بايد در بخشهاي مختلف اسلام را تبيين كنند و بر اساس
” اگر قرائت روحانيت امروز از دين، در جهت تقويت همان قرائت حضرت امام نباشد ناخواسته حذف خواهد شد... “
اصول اسلامي به مسايل و سوالات نوظهور جامعه اسلامي پاسخ دهند، از دين جداشدني نيستند و كنار گذاشتن آنها به معني كنار گذاشتن دين از عرصه اجتماعي سياسي است».
وي در ادامه اين گفتوگو با تاكيد بر اينكه "بايد به اين موضوع از ابعاد مختلف نگاه كرد"، گفت: «روحانيت بايد رسالت خود را در شرايط كنوني به خوبي درك كند و بداند كه اگر از قرائت امام جدا شود، بيترديد حذف ميشود».
مقدم تاكيد كرد: «روحانيت بايد بداند قرائتي كه از دين مطرح ميكند، نبايد با هيچيك از گرايشات فطري انسان در تضاد نباشد. در قرائتي كه امام از دين اسلام مطرح ميكرد، ميشد از آزادي سخن گفت و به تمدن و پيشرفت جامعه اسلامي انديشيد و از تعامل با دنياي امروز سخن گفت و اينها همان نكاتي هستند كه روحانيت امروز بايد به آنها توجه داشته باشد».
وي افزود: «اگر قرائت روحانيت امروز از دين، در جهت تقويت همان قرائت حضرت امام نباشد ناخواسته حذف خواهد شد».
مقدم همچنين هشدار داد: «دستهايي در كار هست كه با لطايفالحيل و برنامهريزي درصدد است، آن قشر از روحانيتي را تضعيف كند كه قرائتش از دين با قرائت امام مغايرتي ندارد».
وي افزود: «اين جريان از آنجا كه به حقوق مردم و نقش آحاد ملت در جامعه قائل نيست،
” دستهايي در كار هست كه با لطايفالحيل و برنامهريزي درصدد است، آن قشر از روحانيتي را تضعيف كند كه قرائتش از دين با قرائت امام مغايرتي ندارد... “
به دنبال حذف آن بخش از روحانيت است كه معتقد به كارآمدي اسلام در عرصه اجتماعي هستند».
اين پژوهشگر اضافه كرد: «بر اين باورم كه بايد به آسيبشناسي و انگيزهخواني و شناخت اين دستها پرداخت و به اين موضوع به عنوان يكي از آسيبهاي جدي انقلاب اسلامي نگاه كرد».
مقدم همچنين خطاب به روحانيت مخالف قرائت امام از دين گفت: «بدانيد اگر روحانيت خط امامي را از صحنه حذف كنيد، به زودي شما نيز از صحنه حذف خواهيد شد و در واقع به زودي همه روحانيت از عرصه سياسي اجتماعي حذف ميشود».
وي درباره برخي اظهارنظرهاي افراد غيركارشناس در مسايل ديني در سالهاي اخير گفت: «آنچه مسلم است اظهارنظر در علوم ديني و انديشه ديني مانند همه علوم و دانشهاي ديگر، نياز به تخصص و خبرويت، تجربه و تخصص دارد اگر اين تجربه و علم نباشد، اظهارنظر سر از تحجر و نادانيها به نام دين در ميآورد و نتايج مرارتبار آن متوجه كل جامعه خواهد شد».
مقدم اضافه كرد: «در همه تاريخ اگر انديشهاي درست، پاك، بالنده و جامعهساز از دين برخاسته، مركز قيام آن از حوزههاي علميه بوده چرا كه تنها با اشراف بر مسايل ديني ميتوان حركتي ديني در جامعه ايجاد كرد و ديگران كه با اين اصول آشنا نيستند صرفا قشر ظاهري دين را گرفته و از لب و محض دين غافلاند».
وي تاكيد كرد: «اين هشداري است به جامعه كه بايد به تخصصها حرمت بگذارد و تجربهها و دانشها را به رسميت بشناسد».
مقدم در پايان گفت: «انديشههايي ماندگار هستند كه در ذيل مجموعه معرفت و شناخت ديني كه داشتند توانستند نظريات و آرايي ارائه دهند كه با نيازهاي جامعه و شرايط و مقتضيات زمان و مكان متناسب باشد و در اين ميان بهترين گزينهها مطهريها و بهشتيها هستند».
جمعه 24 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 136]