واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: 600 ميليارد ريال براي تجهيز و نوسازي شاليزارهاي كشور هزينه مي شود
تهران-خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا): معاون آب و خاك و صنايع تبديلي و تكميلي وزارت جهاد كشاورزي گفت: امسال حدود 600 ميليارد ريال براي تجهيز و نوسازي بخشي از اراضي شاليزاري كشور هزينه مي شود.
دكتر "فريد اجلالي" روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا با بيان آنكه عمليات تجهيز و نوسازي سبب افزايش 25 تا 30 درصدي توليد محصول در اراضي تحت پوشش مي شود، هزينه اجراي اين عمليات در هر هكتار را حدود 15 تا 20 ميليون ريال و زمان بازگشت سرمايه را سه سال عنوان كرد.
به گفته وي، 80 درصد از هزينه هاي عمليات تجهيز و نوسازي اراضي شاليزاري توسط دولت و فقط 20 درصد آن با مشاركت كشاورزان تامين مي شود.
وي سطح شاليزارهاي كشور را 650 هزار هكتار اعلام كرد و افزود: بخش وسيعي از اين اراضي در استانهاي گيلان، مازندران، گلستان، اصفهان و حتي فارس واقع شده و تمامي شاليزارهاي كشور بايد زيرپوشش عمليات تجهيز و نوسازي قرار گيرد.
"اجلالي" سطح عمليات انجام گرفته تاكنون را فقط 10 درصد شاليزارهاي موجود در كشور دانست و گفت: اگرچه تاكنون به دليل كمبود بودجه فعاليت گسترده در سطح اراضي شاليزاري انجام نشده ، اما خشكسالي فرصت مناسبي را در سال جاري فراهم كرده است تا با تجديد و بازنگري در تقسيم و توزيع بودجه بخش كشاورزي، رشد مناسبي را از نظر توسعه عمليات تجهيز و نوسازي در اراضي شاليزاري شاهد باشيم.
وي با اشاره به مشكل كمبود آب در بخش كشاورزي، گفت: اجراي عمليات تجهيز و نوسازي امكان اجراي همزمان عمليات تسطيح اراضي را فراهم مي آورد كه اين امر به افزايش 30 درصدي بازده آبياري در اراضي منجر مي شود.
وي تصريح كرد: با انجام عمليات تجهيز و نوسازي همچنين مديريت بهتري در زمينه تهيه زمين، كاشت، داشت و برداشت و نيز آبياري زمينها انجام مي گيرد.
اين مقام وزارت جهاد كشاورزي سپس يكجاسازي اراضي شاليزاري را از برنامه هاي وزارت جهاد كشاورزي همگام با اجراي عمليات تجهيز و نوسازي عنوان كرد و گفت: زمينهاي كشاورزي بويژه در استانهاي شمالي به صورت قطعات كوچك و پراكنده هستند به گونه اي كه متوسط اراضي كشاورزي در استانهاي شمالي فقط هفت هزار متر مربع است در صورتي كه براي انجام فعاليت اقتصادي مناسب در بخش كشاورزي بايد دستكم زمين از ابعاد 100 در 30 متر مربع برخوردار باشد.
به گفته وي، در صورت يكجاسازي و تبديل اراضي به شكل قطعات هندسي منظم، مي توان كشت مكانيزه را در تمام مراحل توليد توسعه داد و با ايجاد جاده هاي دسترسي، حمل و نقل فرآورده ها را به شكل آسانتر و با قيمت ارزانتر انجام داد.
معاون آب و خاك و صنايع تبديلي و تكميلي وزارت جهاد كشاورزي در ادامه با بيان آنكه استان گيلان با برخورداري از حدود 12 ميليارد متر مكعب آب و متوسط بارش سالانه يكهزار و 500 ميليمتر، پربارانترين استان كشور با كمترين ميزان تبخير محسوب مي شود، افزود: به دليل آب ارزان قيمتي كه از طريق سد سفيدرود تامين مي شود، اين استان تاكنون از ظرفيتهاي آبي خود به شكل مناسب استفاده نكرده است.
وي اظهار داشت: سالانه هفت ميليارد متر مكعب آبهاي سطحي در اين استان به دريا مي ريزد كه با مديريت صحيح مي توان افزون بر دستيابي به خودكفايي آب در استان گيلان، مقداري آب را نيز در اختيار استانهاي مجاور قرار داد.
وي بر لزوم ايجاد چاههاي نيمه عميق در كوتاه مدت و چاههاي عميق در درازمدت، استفاده از سامانه قوي، سنتي و بسيار كارآي آب بندانها براي جمع آوري آب در انتهاي حوزه هاي آبخيز و استفاده چند منظوره از اين آبها در فعاليتهايي نظير پرورش ماهي و اردك و احداث سدهاي كوچك ذخيره اي و تغذيه اي در بالادست و نيز توسعه سامانه آبياري قطره اي و نوين در باغها و ارتفاعات براي افزايش بازده آبياري در استانهاي شمالي بويژه گيلان و مازندران تاكيد كرد.
"اجلالي" در پايان گفت: وزارت جهاد كشاورزي با پيش بيني تجهيز 50 هزار هكتار آب بندانها تا سه سالآينده در تمام استانهاي كشور، به دنبال برداشتن گامهاي اساسي براي بهينه سازي مصرف آب در بخش كشاورزي است زيرا با تجهيز هر هكتار آب بندان مي توان آب مورد نياز سه هكتار زمين بويژه شاليزارها را تامين كرد.
اقتصام ** 9134
جمعه 24 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 210]