واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: اقتصاد - برنامهريزي براي جيرهبندي برق
اقتصاد - برنامهريزي براي جيرهبندي برق
گروه اقتصادي: وزير نيرو كه تقريبا از ابتداي سال جاري تاكنون همواره خاموشيهاي ناشي از خشكسالي و كمبود منابع آب نيروگاههاي برقآبي را جدي نميگرفت، اكنون حاضر شده است تا بگويد جيرهبندي برق حتي در صورت صرفهجويي الزامي و انكارناپذير است. كمبود دو هزار مگاواتي برق در شبكه سراسري كه به قول مقامات وزارت نيرو قرار بود از طريق صرفهجويي و بهينهسازي مصرف جبران شود، اكنون نهتنها جبران نشده كه وعدههاي وزير نيرو نيز به بار ننشسته است. پرويز فتاح كه چند بار بر اينكه خاموشي برنامهريزيشده در سال جاري در كشور نخواهيم داشت، تاكيد كرده است حالا در تشكيلاتش اجازه ميدهد كه صحبت از زمانبندي قطع برق به ميان آيد. اگرچه او در روز شانزدهم خردادماه احتمال خاموشي در برخي استانهاي كشور را داده بود اما اكنون پايتخت نهتنها از مرز احتمال فرا رفته كه ظاهرا به صورت كاملا برنامهريزيشده در طول شبانهروز در مناطق مختلف شهر خاموشي گريبان مردم را ميگيرد. حتي در روزهاي گذشته بر ميزان خاموشيهاي تهران افزوده شده و مردم زمان طولانيتري را بدون برق سپري ميكنند. شهروندان تهراني حتي در برخي مناطق تهران از خاموشي شش الي هشت ساعته گلايه كرده و به نظر ميرسد كه با توجه به فرا رسيدن روزهاي گرم تابستان بر وخامت اوضاع افزوده خواهد شد. روز گذشته خبرگزاري فارس در گزارشي از قطع شش ساعته برق بين ساعات 14 الي 20 در خيابان جمالزاده تهران گزارش داد. حبيب ترابي قائممقام مديرعامل شركت برق تهران مدعي است كه قطعي برق بيش از دو ساعت به خاطر حادثه در شبكه است. به گفته ترابي، خاموشي اعمالشده از كمبود توليد برق حدود دو ساعت است و بنابراين اگر قطعي برق بيش از دو ساعت باشد به خاطر مشكلات قطع و وصل برق و احتمال ايجاد حادثه در شبكه است. جالب اينجاست كه عمده خاموشيها حداقل در تهران بيش از دو ساعت اتفاق ميافتد و اينطور كه پيداست همواره شبكه برق دچار حوادث مختلف و اشكالات ناشي از قطع و وصل است. هرچند كه فرسودگي شبكه انتقال برق موضوع واضحي است كه بر بحران خاموشيهاي روزهاي اخير افزوده است. قائممقام مديرعامل شركت توزيع برق تهران اعلام كرد شركت توزيع در حال تدوين برنامهاي براي شهر تهران است كه قطعي برق را از قبل به شهروندان اطلاع دهد. اين برنامه در حال بررسي است و چنانچه به جمعبندي و تصويب برسد به اجرا درخواهد آمد. ترابي تاكيد كرد: ا ين روش فعلا امكانپذير نيست، چرا كه نياز به مصرف برق متفاوت است و بايد برآورد جامع و كاملي از ميزان قطعي و ساعات قطعي براي اعلام از قبل انديشيده شود. البته از هفته آينده برنامه ضربتي درخواست همگاني از مردم براي صرفهجويي در برق آغاز خواهد شد. اگر وزارت نيرو از همان ابتدا كه بحران خشكسالي آغاز شد به فكر برنامهريزي بود شايد امروز حداقل مردم ميتوانستند تكليف خود را بدانند و براي ساعات خاموشي برنامهريزي كنند؛ در عين حال كه دولت تنها چشم به صرفهجويي 10درصدي مردم داشت و البته آماري ارائه نشده است تا مشخص شود كه ميزان مشاركت مردم در صرفهجويي به چه ميزان بوده است.
مواضع وزير نيرو خود مشكل برق را جديتر كرده است. مردم با توجه به وعدههاي وزارت نيرو اينچنين انتظار خاموشي گسترده را نداشتند. در حقيقت وزارت نيرو با عدم اطلاعرساني شفاف در مورد وخامت اوضاع و بحران خشكسالي بحران امروز را تشديد كرده است. اگرچه عدم اطلاعرساني شفاف در راستاي موفق جلوه دادن سياستهاي دولت نهم در بخش برق و انرژي بود اما خود به عاملي بدل شده است كه امروز مردم كمبود واقعي برق را در سال خشكسالي باور نميكنند.
بهنظر ميرسد وزارت نيرو در مورد مصرف آب نيز دچار همين اشتباه است. از گوشه و كنار شنيده ميشود كه برخي محلات تهران در روزهاي مختلف، هرچند اندك، قطعي آب را تجربه ميكنند. اين در حالي است كه با توجه به شرايط اقليمي بحران آب در شهرستانهاي جنوب كشور بايد جدي گرفته شود. خوزستان به رغم گرماي شديد قطعي آب را تجربه ميكند.
فرماندار زابل نيز ضمن تشريح بحران آب در سيستان و بلوچستان به مسوولان در اين مورد هشدار داد. به گزارش آفتاب، حسين كيخا فرماندار زابل گفت: با توجه به شرايط اقليمي و گرماي شديد 40 تا 45 درجه و وجود توفانهاي موسمي، منطقه سيستان و بلوچستان از لحاظ آب آشاميدني مصرفي دچار بحران شده است. با توجه به وضعيت بارش اين احتمال وجود دارد كه بحران آب نيز گريبانگير كشور شده و جيرهبندي آب نيز واقعيت انكارناپذير روزهاي تابستان شود. وزارت نيرو ميتواند با نگاه واقعبينانه به اين موضوع مردم را تشويق به صرفهجويي كند تا حداقل براي برنامهريزي در مورد جيرهبندي آب نيز آماده باشند.
پنجشنبه 23 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 284]