واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: معرفي كتاب ونشريه
فرهنگ موضوعي ادب پارسي، ويژه كليات
شمس تبريزي
جلد اول و دوم و سوم
گردآورنده: قادر فاضلي
نشر: حق ياوران
چاپ اول: 1385
اثر حاضر، موضوع بندي همه اشعار كليات شمس تبريزي است. در اين مجموعه تمامي اشعاري كه مشعر به معني و مفهومي بودهاند، تحت موضوع مربوط به آن معني قرار گرفته و هر غزل يا قصيده يا رباعي، كلاً يا جزئاً، به هر موضوعي كه مربوط بوده است، در آنجا جمع آوري شده است. مثلاً تمامي اشعار مربوط به خدا، انسان و خدا، خدا و جهان، دنيا، آخرت، عشق، جان، عقل، علم و... تحت موضوعات خدا، انسان و خدا، خدا و جهان و... با بيان شماره غزل يار و شماره صفحه ذكر گرديده است.
بنا براين اگر محققي بخواهد بداند كه نظر مولوي در كليات شمس در خصوص، جهان، جان، آدمي و... چيست، نيازي به مطالعه همه ديوان شمس ندارد، بلكه با رجوع به فهرست موضوعات، به بخش مربوطه رجوع كرده و همه ابيات مربوط به موضوع مورد نظر خود را در آنجا خواهد يافت. همچنين اگر آيات و احاديث مورد استفاده شده در كليات را مورد تحقيق قرار داده باشد، با رجوع به فهرست مطالب كه به ترتيب حروف ابجد قرار گرفته است، ميتواند متن تمام آيات و احاديث به كار رفته در كل ديوان را ملاحظه نمايد كه به همراه ترجمه و ذكر مأخذ بيان شده است.
مجموع موضوعات كليات شمس تبريزي 1377 عنوان است، در خصوص بعضي از موضوعات بيش از يك بيت وجود ندارد، ولي در خصوص بعضي ديگر از موضوعات بيش از هزار بيت وجود دارد. اين موضوع بندي از روي نسخه يك جلدي تصحيح فروزانفر، چاپ اميركبير صورت گرفته است.
اين نوع كار، جديد و بيسابقه و بسيار با اهميت است و تاكنون كسي دواوين شعراي بزرگ را موضوع بندي نكرده است.
جلد اول اين فرهنگ حرف (آ) تا (چ)، جلد دوم حرف (ح) تا (ش) و جلد سوم حرف (ص) تا (ي) را دربرميگيرد.
مؤلف در زمينه موضوع بندي دواوين شعرا، فرهنگهاي ديگري را هم منتشر كرده است كه عبارتند از: فرهنگ موضوعي منطق الطيرعطار، فرهنگ موضوعي پندنامه عطار، فرهنگ موضوعي مصيبت نامه عطار، فرهنگ موضوعي مظهر العجايب عطار، فرهنگ موضوعي اسرارنامه عطار، فرهنگ موضوعي هيلاج نامه عطار، فرهنگ موضوعي كليات اقبال لاهوري، فرهنگ موضوعي گلشن راز شيخ محمود شبستري، فرهنگ موضوعي ديوان امام خميني(ره)، فرهنگ موضوعي كليات شمس تبريزي.
فرهنگ شاعران زبان پارسي از آغاز تا امروز
جلد اول و دوم
تحقيق و تأليف: عبدالرفيع حقيقت (رفيع)
ناشر: انتشارات كومش
نگارنده در ابتداي جلد اول مينويسد: در 3300 صفحه به قطع وزيري در تهران، كه خوشبختانه در بين پارسيزبانان ايران و خارج از كشور به نحو چشمگيري توجه و اقبال عمومي يافت، برخي از خوانندگان صاحبنظر و علاقهمند به آگاهيهاي فرهنگي با نوشتن نامههاي متعدد در ضمن اظهار خشنودي و سپاسگزاري از چاپ و انتشار چنين مجموعه جامع و كامل و منحصر به فرد شعري و ذوقي، در ادبيات پارسي، خواستار شرح احوال علمي و فرهنگي و ارائه ديگر آثار منثور و منظوم شاعراني كه اشعار آنان در 6 مجلد به چاپ رسيده و دامنه تأليف و انتشار آن به 12 مجلد خواهد رسيد، بودند.
بنابراين بر اثر توجه و علاقهمندي و اصرار و ابرام خوانندگان سرانجام تصميم گرفته شد كه نسبت به تهيه و تأليف شرح احوال علمي و فرهنگي شاعراني كه اشعار آنان در 6 مجلد به چاپ رسيده است، اقدام شود. هنگامي كه دست به اين كار زده شد، در ورقهاي نخستين متوجه شدم زحمت اين كار بسيار زياد است. با خود گفتم: حال كه چنين زحمتي كشيده ميشود، بهتر آن است كه به صورت عامتر درآيد و شامل شرح احوال علمي و فرهنگي شاعران مشهور زبان پارسي گردد تا به صورت يك مجموعه كامل مرجع آسان و سريع جهت مراجعه و استفاده جويندگان قرار گيرد، به همين جهت از آغاز كار در اجراي اين هدف كوشيدم.>
جلد دوم اين فرهنگ شامل شرح احوال و آثار ادبي و فهرست اشعار شاعراني است كه از جلد هفتم تا دوازدهم اشعار آنان به چاپ رسيده است. در تهيه و تنظيم اين اثر چهار اصل مورد توجه بوده است: نخست - انتخاب شاعران بزرگ زبان پارسي به طور عموم، دوم - شاعراني كه اشعار آنان در ادبيات پارسي بسيار مشهور است، سوم - شاعراني كه اشعار آنان در 12 مجلد نگين سخن آمده است، چهارم - عموم شاعران معاصر، اعم از كهنسرا و نوپرداز كه اشعار آنان در تذكرههاي عمومي معاصر، و يا به صورت مجموعه شعر، و يا در روزنامهها و مجلههاي تهران چاپ و منتشر شده است.
البته نويسنده به اين نكته اشاره ميكند كه:
شرح احوال الفبايي شاعران در فرهنگ حاضر به استناد تخلص شعري هر شاعر تنظيم گرديده است و در صورت نداشتن، نام مشهور آنان در ادبيات پارسي مورد توجه و عمل قرار گرفته است.
جلد اول اين فرهنگ شامل 664 صفحه و جلد دوم شامل 511 صفحه است.
آسيبشناسي انقلاب اسلامي
دكتر محمدرحيم عيوضي
ناشر: سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي
چاپ اول: 1385
227 ص- 2300 تومان
انقلاب اسلامي ايران در طول عمر 27 ساله خود مشكلات و مسائل عديدهاي را تجربه كرده است و براي ادامه راه خود نيازمند آن است كه به بازبيني مشكلات و موانع پرداخته و خطرات و صدمات فراروي آن در آينده بازشناسي شود تا آسيبهاي فراروي نتوانند مانع حفظ، بقا و استمرار آن گردند، البته با اذعان به اينكه آسيبهاي هر دوره ويژگيهاي خاص خود را دارد و با دورههاي ديگر متفاوت است.
در اين اثر، نويسنده با نگاهي نو به مسئله آسيبشناسي انقلاب اسلامي و رعايت معيارهاي يك پژوهش علمي تلاش كرده با شناسايي آسيبها، راهحلهاي اساسي آن را نيز ارائه نمايد و به طور عميق و ژرف به موضوع موردنظر بپردازد و اين پژوهش را با فرضيهپردازي نه كاري توصيفي كه تحقيقي، تحليلي - تبييني ارائه كند.
اين كتاب در دو بخش با عناوين كليات نظري و تاريخي و فقدان نظريهپردازي و ضعف مديريتي به آسيبهاي فراروي انقلاب اسلامي تنظيم شده است.
بخش اول مشتمل بر چهار فصل ميباشد: بررسي مفاهيم جامعهشناختي موثر در مطالعات آسيبشناسي، آسيب و آسيبشناسي در پرتو پديده ، ضرورت و جايگاه بحث آسيبشناسي انقلاب اسلامي در مطالعات انقلاب اسلامي، وجوه مشترك انقلابها مقدمهاي بر آسيبشناسي.
بخش دوم شامل 6 فصل با عناوين زير است: تأثير شرايط محيطي دوران پس از انقلاب به تشديد آسيبها، آسيبهاي پيشروي جامعه اسلامي - ايراني، آسيبشناسي انقلاب اسلامي ناشي از تحولات جنگ تحميلي، تعارض جمهوري اسلامي با دنياي سكولاريسم و آسيبهاي پيش روي آن، آسيبشناسي علوم انساني در انقلاب اسلامي، ايران يك كشور توسعه يافته است و كشورهاي در حال توسعه ضعفهاي مشتركي دارند.
همسرداري، بچهداري، تعامل با جوانان
سيداحمد علم الهدي
ناشر: دفتر نشر فرهنگ اسلامي
چاپ اول: 1386
113 ص - 1100 تومان
انسانها از ابتداي زندگي خود به تعليم و تربيت نيازمندند و به آموزههاي اخلاقي احتياج دارند. حتي تعالي فكري انسانها در طول زمان سبب بينيازي آنها از اين آموزش نيست؛ چون آموزههاي اخلاقي در حقيقت راهنماي راهي است كه انسان طي نكرده و در طول زندگي طي خواهد كرد. اگر آموزههاي اخلاقي از وحي گرفته شود، در واقع از جانب آفريننده دانايي ارائه ميشود كه پديدآورنده انسانهاست و از سرمايههاي وجودي آنها و از خواستههاي دروني آنها در شرايط مختلف، كاملاً آگاه است.
او ميتواند مستقيم يا از راه اولياي خود، كاملترين آموزشها را براي زندگي در اختيار انسانها قرار دهد و به همين منظور، برجستهترين فرستادهاش (پيامبر اسلام) به انسانها اعلام ميكند كه هدف از برانگيخته شدن من، كامل كردن اخلاق شايسته در انسانهاست. در همين راستا كتاب حاضر، در سه بخش و نه فصل، مباحثي را درباره اخلاق كاربردي در زمينههاي همسرداري، تربيت فرزند و تعامل با جوانان بيان كرده است. در ضمن مطالب فصلهاي 6 و 7 اين كتاب را به ترتيب، خانم دكتر علمالهدي و دكتر علياصغر احمدي ارائه كردهاند.
پاي گلدسته كوهستان
نصرتالله محمودزاده
ناشر: حرير
چاپ اول: 1386
220 ص - 2500 تومان
بخشي از ميراث مكتوب هشت سال دفاع مقدس در كنار آثار مستند و تاريخي كه از اين رويداد حساس وجود دارد، خاطرات و زندگي نامههايي است كه در قالب داستان به خوانندگان عرضه ميشود. نصرتالله محمودزاده از نويسندگان نامآشناي زندگينامههاي شهداي جنگ تحميلي در اين كتاب، زندگي محمدحسين محمودزاده، برادر شهيد خود را روايت ميكند. محمودزاده براي نوشتن اين اثر، مثل همه آثار پيشين خود كه عهد كرده است ، دست به تحقيق طولاني مدتي ميزند.
از تمام همراهان، پزشكان، دوستان، آشنايان، فرماندهان و همرزمان پرسو جو ميكند و وقتي به نتيجه ميرسد كه پاي گلدستههاي مسجدالحرام كتاب را نوشته ميبندد و نامش را، پاي گلدسته كوهستان ميگذارد. مادرش گفته است: پس از اين همه نوشتن براي ديگر شهيدان، كي براي حاجي (برادرش) مينويسي؟ او به سفارش مادرش، سراسر ايران را زيرپا ميگذارد تا از هر كس كه چيزي ميداند، پرسوجويي كند و اطلاعات تازهاي بيابد. اين كتاب داستاني خواندني از زندگي شهيد محمدزاده است كه از سوي نشر حرير، وابسته به بنياد حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاع مقدس منتشر شده است.
گفتمان حقوق
شماره جديد گفتمان حقوق منتشر شد. اين شماره به موضوع اختصاص يافتهاست و در آن آثار و گفتاري از محمدعلي موحد، موسي غنينژاد، همايون كاتوزيان، عباس عبدي، داوود هرميداس باوند، لطفالله ميثمي، فرشاد مؤمني و ديگران به چشم ميخورد. در اين شماره همچنين پروندهاي درباره انتخابات با مطالبي از احمد موثقي، عليرضا رجايي و احمد شيرزاد به چاپ رسيده است.
از ديگر مطالب اين شماره ميتوان به گزارشي ويژه درباره لغو اجراي حكم اعدام در ملاعام اشاره كرد كه گفتگويي هم با دكتر حسن عشايري انجام شدهاست.
بابك احمدي، جواد طوسي و سيلا بنحبيب از ديگر اشخاصي هستند كه مقالات و گفتارهايي از ايشان در اين شماره از گفتمان حقوق منتشر شده است.
گفتمان حقوق ماهنامه ترويجي دانشجويي مستقل در زمينه حقوق و حوزههاي مرتبط است كه به سردبيري حسين فراستخواه سال سوم انتشار خود را ميگذراند.
چهارشنبه 22 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 562]