واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: بازيهاي كودكي را به كار سپرده ايم
هم اكنون بيش از ۲۰۰ميليون نفر كودك كمتر از ۱۴سال در جهان قرباني فقر و نابرابري هستند كه ناخواسته بر آنها تحميل شده است .كودكاني محروم از آموزش، بهداشت و ...كه جوامع در قبال تامين اين نيازها براي آنها مسئول هستند.
يك متخصص كار كودكان مفهوم كار كودك را چنين تعبير ميكند: كودكان كار شامل كودكاني است كه پيش از رسيدن به سن قانوني كار، ناگزير وارد بازار كار و فعاليت ميشوند و درآمد خانواده وابسته به كار آنها است.
فاطمه قاسم زاده در ادامه اظهار داشت : كودكان كار از آموزش در سنين كودكي و بهداشت جسماني و رواني به علت اينكه كار را در سالهاي كودكي و نوجواني شروع ميكنند ،محروم هستند.
وي با اشاره به مخاطرات كار كودكان در خيابان گفت: كار كودكان در خيابان نظير دستفروشي ، واكس زدن و كارهايي از اين دست خطراتي را براي آنها به دنبال دارد.
به گفته قاسم زاده، متاسفانه برخي از دختراني كه در خيابانها كار مي كنند ، در معرض سوء استفاده قرار دارند.
اين كارشناس كار كودكان گفت: جمهوري اسلامي ايران مقاوله نامه ۱۸۲سازمان بينالمللي كار را كه در خصوص محو بدترين اشكال كار كودك ميباشد ، امضا كرده است. بنابراين بايد به محو كار كودكان در كشور نيز اقدام شود.
وي در ادامه افزود: بدترين اشكال كار كودك ، كارهايي نظير جمع آوري زباله ، كار در كوره پزخانهها ، كارهاي ساختماني و ... است.
وي با اشاره به يكي از سختترين اشكال كار كودكان گفت: يكي از بدترين و دشوارترين كار كودكان ، كار در معادن است كه در بسياري از كشورهاي آمريكاي جنوبي و افريقايي اين امر متداول است.
اين كارشناس كار كودكان در ادامه تصريح كرد: كودكان كار به طور عام پسرها هستند و دخترها اغلب در كارهاي خانگي و يا كشاورزي به كار اشتغال دارند.
قاسم زاده با اشاره به وضعيت كار دختران در كارگاهها افزود: بسياري از دختران در كارگاههاي قاليبافي به كار اشتغال دارند. شرايط فيزيكي كارگاه هاي قاليبافي براي سلامت جسماني كودكان نامناسب است و جسم آنها را همواره تهديد ميكند.
وي تصريح كرد ، كارهاي خانگي به طور عام پنهان هستند و در آمارها لحاظ نمي شوند.
قاسم زاده با اشاره به كار كودكان در مراكز توليدي گفت: ساعات طولاني كار در مراكز توليدي و كارخانههايي كه خطرات جدي براي سلامت جسماني كودكان دارد ، از ديگر مشكلات كار كودكان است.
جمع آوري زباله از ديگر كارهاي سخت و زيان آوري است كه دكتر قاسم زاده به آن اشاره كرد و افزود: كودكان كار در ايران در سالهاي اخير به چنين كاري روي آوردهاند تا بتوانند با وجود همه خطرها و آلودگيها ، بخشي از هزينه خود و خانواده را تامين كنند.
وي معتقد است، هر قدر فقر اقتصادي در دهكهاي پايين جامعه گسترش يابد ، كار كودكان نيز افزايش مييابد.
به گفته وي ، هم اكنون ۲۴ميليون كودك زير ۱۸سال در كشور زندگي ميكنند كه حدود ۱۸ميليون و ۳۰۰هزار نفر آنها به مدرسه ميروند. دو ميليون كودك زير چهار سال هستند و تعدادي از اين چهار ميليون كودك باقي مانده اگر به كار اشتغال داشته باشند دور از ذهن نيست.
قاسم زاده پيشتر تعداد كودكان كار را در ايران ۵۰۰هزار نفر ذكر كرده بود ، در حاليكه برخي از متخصصان و كارشناسان اقتصادي تعداد آنها را بيش از ۷۰۰هزار نفر اعلام كرده بودند.
اين كارشناس كار كودكان گفت: حدود ۶۰هزار نفر از كودكان كار در تهران زندگي ميكنند و بقيه آنها در شهرهاي بزرگ به كارهاي دشوار اشتغال دارند.
وي در ادامه بيان داشت: اغلب كودكان كار توسط خانواده هايشان به باندهاي خاصي سپرده ميشوند تا آنها را براي كار به تهران بياورند و در قبال اين كودكان ماهانه مبلغي به خانوادهاي آنها بپردازند.
اين كارشناس گفت: تعداد زيادي از كودكان كار در ايران را فرزندان خانواده هاي افاغنه تشكيل ميدهند .اين كودكان به طور عام در مشهد كار ميكند.
وي در ادامه تصريح كرد،كودكان بيش از ۱۵سال كه در كارگاهها فعاليت مي كنند،وزارت كار طبق قانون كار ميتواند بر نحوه عملكرد و كار آنها نظارت كند.اما در مورد كودكان زير ۱۵سال هيچ نهاد متولي در كشور ندارد.
قاسم زاده معتقد است كه نهادهايي بايد مسئوليت كودكان كار را بر عهده بگيرند و سازمانهاي غير دولتي كه در اين خصوص فعاليت ميكنند ،بايد مورد حمايت نهادهايي نظير سازمان بهزيستي و يا وزارت رفاه قرار گيرند.
وي به توانمندسازي كودكان اعتقاد دارد و گفت: در صورتي كه نتوان مانع كار كودكان در جامعه شد ،بايد در جهت توانمندسازي كودكان كار اقدام كرد . زيرا اين كودكان به دليل فقر خانوادههاي خود نميتوانند كار خود را رها كنند و در چرخه اقتصادي خانواده نقش خود را از دست بدهند.
قاسم زاده سپس با اشاره به كشور هند گفت: در هند سازمانهاي غيردولتي از طريق مذاكره با اتحاديههاي كارگري شرايط كار را براي كودكان تسهيل مي كنند تا به آنها آسيب كمتري وارد شود.
كشورهاي مالزي و سنگاپور از جمله كشورهايي هستند كه قاسم زاده با اشاره به آنها گفت: تعداد كار كودكان به دنبال رشد اقتصادي در اين كشورها كاهش يافته است.
وي تاكيد كرد: تا زماني كه كشورها نتوانند فقر را در جامعه خود كاهش دهند ،بايد همواره انتظار افزايش كار كودكان خود را داشته باشند.
به گفته اين كارشناس ، بايد در ايران از سازمانهاي غيردولتي كه براي بهبود وضعيت زندگي كودكان كار گام بر ميدارند ،حمايت كرد. در همين حال دولت با همكاري اين سازمانها ميتواند در جهت بهبود وضعيت كودكان كار در كشور گامهاي ارزشمندي بردارد.
قاسم زاده از طرح كاهش كار كودك خبر داد و گفت: در صورتي كه اين طرح به تصويب برسد ، در ۱۵شهر كشور اقداماتي در جهت محو كار كودكان برداشته خواهد شد.
وي در خاتمه گفت: طرح جمع آوري كودكان كار كه چند سال گذشته انجام شد ، چندان موثر نبود ، هرچند برخي دستگاهها و نهادها در اجراي آن همكاري كردند.
چهارشنبه 22 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 262]