واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: جامعه - غارهاي ايران
جامعه - غارهاي ايران
غار عليصدر:
عليصدر همدان از معروفترين غارهاي آبي ايران و حتي جهان است؛ غار آبياي كه زمان شكلگيري آن را به دوره دوم زمينشناسي نسبت ميدهند. محوطه وسيع قنديل بزرگ، جزاير سوم و چهارم، قايقراني بهخصوص براي خانوادههايي كه فرزندانشان هم همراهشان هستند، غارنوردي و گذر از پيچ و خم گذرگاههاي آبي و دالانها از ديدنيهاي اين غار است. هواي داخل غار چنان سبك است و حالت سكون مطلق دارد كه اگر شمعي در آنجا روشن كنند، هيچگونه حركتي در شعله شمع ديده نميشود.
غار قوريقلعه:
غار قوريقلعه كرمانشاه ديگر غار آبي ايران است و چون هنوز نتوانستهاند در ادامه غار عليصدر پيشروي كنند اين غار با سه هزار و 140 متر طولانيترين غار آبي كشور شناخته شده است و بزرگترين غار آسياست. در ١٠٠٠متري غار به تالار بلور ميرسيد كه قشنگترين حوضچه جهان در داخل آن است و اگر اهل موسيقي هستيد طبيعت قوريقلعه آن را در اختيار شما قرار داده است، با دست زدن به هر يك از قنديلهاي پردهايشكل ميتوانيد صداي هر يك از آلات موسيقي را بشنويد. قنديلهاي سفيد و براق كريستالشكل آن از سقف آويزان است و آنقدر نازك و شفاف هستند كه با يك دست زدن هشت متر آن ميريزد. معروف است كه در ايام قديم اطراف اين آبادي را قلعههاي مختلفي در بر گرفته كه شكل يكي از اين قلعهها شبيه قوري بوده است و از قوري و قلعه، قوريقلعه به وجود آمده و اسم غار از نام همين آبادي است.
غار كلتهخور:
اگر اهل تاريخ و ديدن ماموتها و آثار باستاني هستيد، بهتر است به سراغ غارهاي دستكند برويد. غار خشك كلتهخور زنجان يكي از بهترين اين غارهاست. به گفته يكي از راهنمايان اين غار كلته واژهاي تركي به معني پستي و بلندي، و خور آسايش و ايمني است. تنوع رنگ در آهكهاي آن از ويژگيهاي زيباي اين غار سه طبقه است، اين تنوع رنگها به دليل وجود معادن آن است. «ممل» را هم در همين غار پيدا كردهاند. ممل ماموت باستاني متعلق به دوره ماقبل تاريخ و از نوع حيوانات پشمالو است.
غار كرفتو :
در ديواندره كردستان از غارهاي آهكي و طبيعي است كه در دورههاي مختلف جهت استفاده و سكونت انسان تغيير حالت داده. بر سردر طبقه سوم اين غار چهار طبقه كتيبهاي يوناني وجود دارد و به همين دليل از اين غار به عنوان معبد «هراكلس» (هركول) نام برده شده است. معروف است كه اين غار در زمان حمله مغولها نيز پناهگاه مردم بوده است.
غار يخمراد:
اگر مسيرتان بيشتر سمت شمال است و جاده چالوس، غار يخمراد، در روستاي كهنهده بعد از دوراهي گچسر هم جايي ديدني است. البته براي رسيدن به غار نياز به كمي پيادهروي است ولي طبيعت زيبا چنان مسحورتان ميكند كه خستگي چنداني حس نميكنيد. در فصل بهار، محوطه بيرون غار و منظره كوهستاني پوشيده از گياهان معطر بسيار ديدني است، برودت غار به اندازهاي است كه تا ماه خرداد هم ميتوان قنديلهاي يخ را در آن ديد.
غار نمكي قشم:
جنوب و جنوبگردي، بوي داغي آفتاب، غذاهاي تند و مهرباني چهرههاي آفتابسوخته جنوبي نيز براي خود لطفي دارد. اگر دلتان هوس رفتن به طبيعت قشم را كرد حتما سراغ غار نمكي پنج هزار متري آن هم برويد. اين غار دومين غار نمكي جهان محسوب ميشود و تمامي استالاگتيتهاي (چكنده) آن از جنس نمك است.
غار قلعهكرد:
اگر با غارنوردي حرفهاي آشنا هستيد و ميخواهيد علاوه بر ديدن زيباييهاي غار، مانند يك ماجراجو از گذرگاههاي آن رد شويد و از صخرههاي آن عبور و در آبهاي آن شنا كنيد غار قلعهكرد در قزوين از اين نوع است، قلعهكرد جزء غارهاي طبيعي و دستكن (هر دو) است و نقاشيهاي درون غار نشان از زندگي انساني در آن دارد، با وجود اينكه اين غار از نظر غارنوردي توريستي نيز داراي ارزش است اما بيشتر مورد توجه غارنوردان حرفهاي است. اما غار پرو در كرمانشاه از جمله غارهاي سخت و صعبالعبور دنياست. به صورتي كه در دهانه آن تختهسنگهاي ريز و لغزنده وجود دارد و عمق آب آن به 750 متر ميرسد كه عميقترين غار آسيا است.
منبع: مجله گردشگري نگاره
چهارشنبه 22 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 334]