واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: ديپلماسي خاموش امبكي در زيمبابوه
آفريقا- اميررضا نوريزاده:
در كنار تحولات خشونت بار زيمبابوه در هفته جاري، نامه مورگان تسوانگيراي رهبر اپوزيسيون زيمبابوه و رقيب رابرت موگابه در انتخابات رياست جمهوري روز 27 ژوئن به تابو امبكي رئيسجمهور آفريقاي جنوبي موضوع ديگري بود كه توجه رسانههاي جهاني را به خود جلب كرد
بهدنبال دستگيري تسوانگيراي در هفته گذشته كه بازتاب گستردهاي در مطبوعات آفريقايجنوبي داشت نامهاي از او خطاب به امبكي به چاپ رسيد كه تاريخ نگارش آن به 13 مي برميگشت و طي اين نامه خصوصي و محرمانه تسوانگيراي عنوان كرده بود كه امبكي به عنوان يكي از حاميان رابرت موگابه صلاحيت ميانجيگري در اختلافات جاري در زيمبابوه را ندارد و بايستي از اين سمت كنارهگيري كند.
ظاهرا تسوانگيراي پس از اينكه در روز 12 آوريل شاهد ديدار دوستانه موگابه و امبكي در هراره بود تصميم به نگارش اين نامه گرفته بود .امبكي در اين ديدار عنوان كرده بود كه شرايط در زيمبابوه عادي است و بحراني در اين كشور وجود ندارد. اين اتفاق در شرايطي رخ داد كه سران كشورهاي منطقه جنوب آفريقا در شهر لوزاكا كشور زامبيا براي بررسي اوضاع سياسي زيمبابوه و بحراني كه پس از تاخير در اعلام نتايج انتخابات در اين كشور ايجاد شد ه بود گرد هم آمده بودند.
تسوانگيراي در اين نامه خطاب به رئيسجمهور آفريقاي جنوبي نوشته بود: در حالي كه از زمان برگزاري انتخابات 29 مارس شما نقش ميانجي را در زيمبابوه ايفا ميكرديد خشونتي بيحدوحصر تمامي كشور را فرا گرفته است و اگر شرايط به اين گونه ادامه يابد ديگر كشوري باقي نخواهد ماند.
اما در اين روزها داستان اين نامه جنجالي صورت ديگري پيدا كرده است و فرانك چيكان رئيس دفتر امبكي در يك كنفرانس خبري اعلام كرد كه نه تنها رئيسجمهور آفريقايجنوبي چنين نامهاي را دريافت نكرده است بلكه اصولا چنين نامهاي وجود خارجي ندارد و ساخته و پرداخته رسانهها است !در اين كنفرانس خبري همچنين دلايلي كه رسانههاي آفريقاي جنوبي براي سكوت امبكي در مقابل دستگيري صدها تن از حاميان اپوزيسيون در زيمبابوه برشمرده بودند از سوي چيكان رد شد. يكي از اين شايعات ارتباط خانوادگي امبكي با همسر رابرت موگابه بود.
اما روزنامههاي وابسته به جناح اپوزيسيون در آفريقاي جنوبي همچنان به طرح سئوالاتي در مورد عملكرد دولت و رئيسجمهور اين كشور ادامه ميدهند. يكي از اين سئوالات اين است كه چرا با وجودي كه شرايط وخيم اقتصادي در زيمبابوه ميليونها نفر از ساكنان اين كشور را راهي آفريقايجنوبي كرده است امبكي همچنان به ديپلماسي سكوت ادامه ميدهد؟ آيا دليل اين اقدام او جنبشي است كه موگابه دو دهه قبل در برابر حاكميت سفيد پوستان در زيمبابوه رهبري كرد و يا اينكه امبكي مخالفت پيروزي سياسي تسوانگيراي است؟ پاسخهاي تسوانگيراي در گفتوگويي در اواسط ماه مي نشان ميداد كه او بيشتر با تئوري داستان مشترك مبارزه با حاكميت سفيدپوستان موافق است اما زماني كه در اين گفتوگو از او در مورد ارتباطش با امبكي سئوال شد، با كنايه پاسخ داد :اگر انتخاب رئيسجمهور زيمبابوه را به امبكي واگذار كنيم تصور نميكنم كه او در پشت تريبون اعلام كند تسوانگيراي رئيسجمهور زيمبابوه است.
تسوانگيراي در ادامه گفت: "به عقيده امبكي زيمبابوه خود ميتواند مشكلات سياسياش را حل كند اما باتوجه به حضور مردم در پاي صندوقهاي راي در روز 29 مارس آيا واقعا راه ديگري براي حل مشكلات سياسي كشور به دست مردم زيمبابوه باقي مانده است؟"
اما در برابر اظهارات تازه رئيس دفتر امبكي تسوانگيراي سرانجام در روز گذشته موضعگيري رسمياش را اعلام كرد و جورج سيبوتشيو –سخنگوي تسوانگيراي – اعلام كرد كه نامه تسوانگيراي در همان تاريخ قبلي براي امبكي ارسال شده است و تاييديهاي هم در اين زمينه وجود دارد كه در روزهاي آتي به دست رسانهها خواهد رسيد.
منبع: همشهري امارات به نقل از نيويورك تايمز
تاريخ درج: 21 خرداد 1387 ساعت 12:27 تاريخ تاييد: 21 خرداد 1387 ساعت 22:18 تاريخ به روز رساني: 21 خرداد 1387 ساعت 22:16
سه شنبه 21 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 198]