واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: كلمبيا؛ پايان فصلي از تاريخ شورشها
اشاره:
در مطلبي كه بخش پاياني آن را ملاحظه ميكنيد، با جنبشي آشنا خواهيم شد كه بيش از 4 دهه در كلمبيا مبارزه كرد و بيترديد يكي از ثروتمندترين و قدرتمندترين گروههاي شورشي شناخته شده در آمريكاي لاتين بود.شايد هنوز زود باشد كه در مورد سرنوشت گروه قضاوت كنيم، اما ناظران بر اين باورند كه با مرگ ، روند احتضار اين جنبش نيز آغاز شده است.
***
تلويزيون دولتي كلمبيا تصاويري از معروف به مانوئل مارولاندا، رهبر افسانهاي شورشيان فارك را پخش كرد، كه اين تصاوير جسد مارولاندا را در حالكيه محافظانش وي را احاطه كرده بودند نشان ميداد.
اين فصل آخر افسانه فارك بود، سازماني كه با دستان خالي مارولاندا در سال 1964 تأسيس و به سازماني مسلح، قدرتمند و همچنين ثروتمند تبديل شد.
يك مقام نظامي كلمبيا پس از مرگ مارولاندا در مصاحبهاي به خبرنگاران اعلام كرد كه فارك ديگر تمام شده است و اين گروه در سراشيبي سقوط قرار دارد. وي افزود: ما پيروز شديم، اما نميتوانيم فعلاً پيروزي خود را اعلام كنيم. محافل سياسي كلمبيا بر اين باورند كه سخنان يك مقام رسمي دولت كلمبيا نشان ميدهد كه فارك هنوز زنده است و قصد دارد به حيات خود ادامه دهد. اعلام نكردن خبر پيروزي قطعي دولت كلمبيا در مقابل شورشيان فارك از عدم اطمينان رهبران اين كشور از آيندهِ سازمان فارك حكايت دارد. سازماني كه تاكنون باعث بوجود آمدن چالشهايي بسيار جدي براي دولت كلمبيا شده است.
ماه مارس براي شورشيان فارك، ماهي منحوس است، چون در اين ماه 3تن از 7فرماندهِ اصلي اين گروه مردند و يا كشته شدند.
پيش از مرگ مارولاندا، معاون و دست راست وي، در بمباران مواضع فارك كه از سوي ارتش كلمبيا در عمق 2 كيلومتري خاك اكوادور صورت گرفت، كشته شده بود يك هفته بعد، جوانترين عضو ردهبالاي فارك، توسط محافظان شخصياش - به قتل رسيد. محافظان رائوس پس از كشتن فرمانده خود، دست وي را از بدنش جدا كردند و آن را براي بدست آوردن جايزهِ يك ميليون دلاري به بوگاتا فرستادند.
پيشتر طراحان استراتژيهاي حمله از داخل كلمبيا، طرح اعطاي جوايز كلان را براي از بين بردن رهبران فارك مطرح كرده بودند كه در حقيقت اين راهبرد به ثمر نشست و كشته شدن به منزله يك پيروزي بزرگ براي دولت كلمبيا محسوب شد. سازمان اطلاعاتي كلمبيا پس از دريافت خبر مرگ ايوان رائوس اعلام كرد كه با نام حقيقي جانشين فرمانده به قتل رسيده است نفوذ و قدرت ايوان رائوس به عنوان يكي از ايدئولوژيستهاي اصلي فارك به اندازهاي بود كه بسياري از كارشناسان و تحليگران به اين باور بودند كه كسي هرگز نخواهد توانست جاي رائوس را در سازمان پر كند.
مارولاندا، رهبري افسانهاي بود كه اتحاد سازمان فارك با وجود وي رابطهاي مستقيم داشت.
تحليلگران بر اين باورند كه مرگ مارولاندا، باعث فرار بسياري از شبه نظاميان از تشكيلات فارك خواهد شد و اين موضوع به شدت بر پيكرهِ اين سازمان ضربهوارد خواهد كرد و در صورت تشديد روند فرار، احتمال فروپاشي اين گروه، دور از انتظار نخواهد بود.
حتي قبل از مرگ مارولاندا نيز فرار سربازان و فرماندهان، پاشنه آشيل سازمان مسلح فارك محسوب ميشد.
براساس آمار منتشر شده از سوي سازمان دفاع و امنيت داخلي كلمبيا، تنها در نيم سال جاري، 220 شورشي از سازمان فارك گريختهاند و خود را تسليم مقامات كلمبيا كردهاند.
پس از بيانيه دولت كلمبيا مبني بر بخشودگي و يا تخفيف مجازات شورشياني كه از سازمان فارك خارج شوند، تعداد زيادي از اين شورشيان از سازمان خارج شدند.
حربه جديد دولت كلمبيا مبني بر اعطاي جايزههاي هنگفت به ازاي كشته شدن حتي يك سرباز فارك باعث شد تا نفاق و فتنه در داخل سازمان ريشه بدواند و اين موضوع باعث شد تا رهبر و فرماندهان ارشد فارك، به شدت از اين راهبرد احساس خطر كنند.
فرار ناگهاني و دور از انتظار يكي از فرماندهان ارشد زن از سازمان، با نام مستعار ضربهاي بسيار مهلك را بر سازمان و شخص مارولاندا وارد ساخت. مارولاندا به علت اطمينان بسيار زياد به كارينا بالاترين پست نظامي را به وي اعطا كرده بود. كارينا در داخل سازمان با نام شناخته شده بود.
طي مذاكرات صلح سالهاي 1999 تا 2002 ميلادي، كه در زمان دولت در جريان بود و دست آخر هم بينتيجه پايان يافت، مداركي مستدل و جامع مبني بر عزم دولت كلمبيا براي يافتن راه حلي مسالمتآميز براي برون رفت از بحران موجود ميان سازمان فارك و دولت كلمبيا، وجود دارد، امّا نكتهِ مهم در پاسخ مارولاندا به اين طرح دولت كلمبيا بود. مارولاندا در حقيقت با رد پيشنهادات تشويقي دولت كلمبيا، نشان داد كه فارك به هيچ وجه در انديشه صلح با دولت كلمبيا نبوده و نخواهد بود.
بسياري از تحليلگران بر اين باورند كه ، ايدئولوژيست سرشناس فارك، خودخواهان صلح با دولت است و وي خواهد توانست تا رهبر گروه يعني مارولاندا و ديگر فرماندهان را براي پذيرفتن شرايط صلح مجاب كند.
مارولاندا يك كمونيست و راديكال بود و شايد رفتارهاي وي در كشمكش طولانيمدت گروه فارك با دولت، ناشي از اين امر باشد.
شايد تحليلگران با شنيدن خبرهايي مبني بر وجود اختلافات عميق، ميان شاخه ايدئولوژيك سازمان به رهبري كانو و شاخه نظامي سازمان به رهبري ، به كانو به عنوان منجي فارك و كلمبيا، چشم دوخته باشند. نفوذ جوجوي به قدري زياد بود كه بسياري از فرماندهان و درجهداران فارك، از وي دستورپذيري بيشتري داشتند و جوجوي را خطاب ميكردند. جوجوي در كنار پست نظامياش، بزرگترين مراكز تهيه كوكائين را در اختيار داشت كه اين مهم، باعث شده بود وي به شخص ثروتمند تبديل شود. كارشناسان بر اين باورند كه ثروت جوجوي باعث نفوذ بيشتر وي در بدنه فارك شده بود. قاچاق كوكائين از كانال فارك باعث شده بود تا منابع مالي اين گروه تأمين شود و نقش جوجوي در اين ميان غيرقابل انكار است. وجود چنين عناصري در بدنهِ فارك، باعث شده بود تا مارولاندا، هم از لحاظ اقتصادي و هم از لحاظ نظامي از شبه نظاميان تحت امر خود استفاده كند.
گمانهزنيهاي اوليهِ در محافل سياسي نشان ميداد كه احتمالاً جوجوي جانشين رهبر پيشين فارك شود، كه اين گونه نشد و كانو رهبري فارك را به عهده گرفت.
هيچ كس انحلال فارك را باور نميكند، همانطور كه هيچ كس مرگ گروه را در پرو باور نميكرد. اين گروه پس از دستگيري در سال 1992 منحل شد.
فارك تاكنون چندين بار در آستانه انحلال قرار گرفته است، اما از آنجايي كه اين گروه با درد زائيده شده، در مقابل مشكلات ايستادگي كرده است.
موضوع قابل تأمل اين است كه، در آن زمان مارولاندا رهبري فارك را در دست داشت و با دادن راهكارهايي، سازمان را از پيچ و خم مشكلات، عبور ميداد، امّا اكنون مارولاندا، مرده است. حال سرنوشت فارك چه خواهد بود؟
روز 26مي، سالگرد تأسيس فارك بود سالگردي كه هرساله با شور و نشاطي خاص از سوي اين گروه جشن گرفته ميشد، اما امسال بدون مارولاندا، هيچ جشن و پايكوبي انجام نشد و مراسم سالگرد تاسيس فارك، بيشتر به مراسم عزا شبيه بود.
سه شنبه 21 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 385]