واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: بهرهبرداري از 1350 دستگاه مكانيزه خدمات شهري
مديريت- گروه شهري:
بهره برداري از ناوگان جديد مكانيزه خدمات شهري شامل 1 350 دستگاه با 24 ميليارد تومان سرمايهگذاري از طرف بخش خصوصي، آخرين حلقه هاي زنجيره جمعآوري و بازيافت كامل زبالههاي شهر تهران را به هم نزديك كرد.
اكنون با مجموع 74 ميليارد تومان سرمايه گذاري از طرف بخش خصوصي نه تنها مشكل جمعآوري و بازيافت پسماندهاي شهر تهران حل شده، بلكه اين ميزان جلب مشاركت بخش خصوصي ركورد تازهاي در اين عرصه محسوب ميشود.
در حالي كه شهر تهران از يك دهه پيش تاكنون همواره با بحران جمعآوري زباله و بازيافت آن مواجه بوده، با برنامههايي كه در دو سال گذشته اجرا شده نه تنها در حال حاضر جمعآوري زباله بهصورت كاملا مكانيزه انجام ميگيرد بلكه با مشاركت بخش خصوصي در حال حاضر بازيافت زباله هم بهطور كاملي صورت ميگيرد.
شهردار تهران هم در حاشيه افتتاحيه و بهرهبرداري از ناوگان جديد مكانيزه خدمات شهري به وضعيت گذشته تهران اشاره كرد. روزهايي كه به قول شهردار، قبل از اجراي طرح جمع آوري مكانيزه، زبالهها در حاشيه خيابان ريخته ميشد، نوع ريختگي، نوع جمعآوري، حمل، مخازني كه وجود نداشت و دپو كردن زبالهها در بعضي از مناطق كه سبب آلودگي محل ميشد و بعد حمل و نقل غيراستاندارد آن به كهريزك براي مردم مشكلاتي را به وجود آورده بود.
گرچه بسياري از كارشناسان شهري و حتي مديران سابق شهرداري وقتي با وعده مديران شهرداري براي جمع آوري مكانيزه زبالهها شهر مواجه شدند آن را يك رؤيا بيشتر ندانستند اما پس از دو سال با ورود تجهيزات مدرن و برنامهريزي مشخص به استناد آنچه در شهر ميگذرد ميتوان گفت شهر بسيار سريعتر از آنچه انتظار ميرفت توانست بحران زباله را پشت سر بگذارد.
قاليباف با بيان اينكه اگر قرار بود از روز اول در اتاقم بمانم و به نامهها و تقاضاهايي كه ميآمد رسيدگي كنم، امروز همه زبالهها در شهر با دست و وانتهاي كوچك جمعآوري ميشد گفت: بايد شهرداري را از يك سازمان بزرگ و بيخاصيت در نگاه مردم كه براي انجام يك كار كوچك چند سال طول ميدهد، دور كنيم و به شكل يك سازمان چابك عملياتي و دقيق عمل كنيم. در عين حال خصوصي شدن بخشهاي مختلف شهرداري و توأم با نظارت بر كار آنها، به مصلحت كشور است و بايد هر روز به اين اصل مهم بيشتر نزديك شويم.
محمد باقر قاليباف با يادآوري اينكه شهرداري در اي ن دوسال با مكانيزه كردن اين سيستم سعي كرده زباله هم خوب جمع شود و هم خوب تفكيك شود و همچنين كارگران اين بخش نيز از سلامت و بهداشت لازم برخوردار شوند، گفت: «مهمترين ثمره مكانيزه شدن ناوگان خدمات شهري به وجود آمدن پيمانكاراني است كه پيش از اين وجود نداشتند و وجود آنها سبب ميشود در آيندهاي نه چندان دور زباله ارزش اقتصادي و پولي خود را پيدا كند و شهرداري براي جمعآوري آن با مشكلي روبهرو نباشد.»
قاليباف با بيان اينكه امروز ديگر كارگري در بخش خدمات شهري مشكل حقوق و بيمه ندارد، گفت: مدتهاست كه ديگر كارگران شهرداري در جريان بازديدها به من مراجعه نميكنند تا دستهايشان را به من نشان دهند و بگويند كه از حقوق، بهداشت و امكانات لازم برخوردار نيستند، به همين دليل ميتوان گفت كه تقريبا رسيدگي به وضعيت كارگران شهرداري به سمت وضعيت مطلوب پيش ميرود.
آنچه در طرحهاي شهرداري از جايگاه ويژهاي برخوردار است ورود بخش خصوصي به مبحث جمعآوري و بازيافت زباله است. ايدهاي كه كمتر بهنظر ميرسيد بخش خصوصي تمايلي به ورود در آن داشته باشد، اين روزها آنقدر طرفدار در اين بخش دارد، كه طرح اخير بهطور كامل از طرف بخش خصوصي اجرايي شده است. شهردار تهران هم تاكيد دارد كه اجرايي كردن اصل 44 بهطور كامل يكي از برنامههاي اصلي شهرداري است و توجه به تاكيدات مقام معظم رهبري و به تبع آن تلاش براي اجراي كامل اين اصل را در شهرداري را مشهود دانست. براي تكميل اين زنجيره، كيفي سازي و آموزش به پيمانكاران ضروري است.
درخواست همكاري مردم با مديران شهري
تمام اين موفقيتها در شرايطي ميتواند تداوم پيدا كند كه فرهنگ توليد زباله در شهر هم تغيير كند. چرا كه به قول شهردار تهران در بسياري از نقاط مهم دنيا و برجهاي بزرگ سيستم جمع آوري زباله بهصورت هفتگي انجام ميگيرد: «در ديدار با مديران ساير شهرهاي بزرگ دنيا خجالت ميكشيم بگوييم روزانه در برخي از نقاط شهر دو تا سه بار جمعآوري زباله انجام ميدهيم،؛ چرا كه اين مسئله بيشتر شبيه يك شوخي است تا واقعيت.»
البته شهردار تهران معتقد است كه مديران شهري همچنان بايد پاسخگوي شهروندان باشند:« به گذشته كه بر ميگرديم از زحماتي كه كشيده شده راضي هستيم و خوشحاليم كه هيچ بخشي از زنجيره جمعآوري زباله مغفول نمانده است، اما بايد تمامي كارها بدون كوچكترين كوتاهي در اين بخش انجام شود. كوچكترين بي نظمي و بيتعهدي سبب ميشود كل زحمات شما به چشم نيايد. البته گاهي به من اين تذكر داده ميشود كه شما مردم را متوقع ميكنيد، اما من معتقدم كه اين حق مردم است كه از بهترين شكل از امكانات بهره ببرند، اگر مخزن زباله كثيف است و يا زباله چند روز در كنار مخزن باقي ميماند نشان دهنده تخلف از طرف ماست و هيچ حرفي در آن نيست.»
قاليباف با بيان اينكه دو سال قبل توقعات ما از بخش حمل زباله اين گونه نبود، گفت: «ابتداي كار 30 درصد از مخازن استفاده شده در شهر تهران پرت داشت و اكثر مخازن شكسته و ربوده ميشد اما سرانجام مردم فهميدند كه كار درستي نيست و به اين مخازن نياز دارند.»
وي در ادامه از شهروندان تهراني تقاضا كرد در مديريت شهر با شهرداري همراه باشند چرا كه اگر همه مردم راضي نباشند كه مخزن زباله جلوي خانه آنها باشد ديگر در هيچ جاي محله نميتوان مخزن زباله را نصب كرد و يا اگر همه مردم ماشينهاي خود را جلوي منازل پارك كنند در نظافت كوچهها و خيابانها با مشكل مواجه ميشويم به همين دليل بايد اعتماد و تعهد دو طرفه با مردم داشته باشيم: «اگر ناحيه محوري به شكل قطعي و اساسي محقق و اجرايي شود، همه كاركردها و جايگاهها، مشخصا، شكل پيدا ميكنند و ما از حرفهاي شعار گونه دور ميشويم و بايد 380 محله در شهر را با 122 ناحيه به بهترين شكل مديريت و اداره كنيم.»
امكانات خدمات شهري سه برابر ظرفيت تهران است
معاون خدمات شهري شهردار تهران نيز در اين مراسم امكانات خدمات شهري در تهران را سه برابر ظرفيت اعلام كرد و گفت: بايد با بهرهوري بيشتر، از امكانات موجود در حوزه خدمات شهري استفاده كنيم. خدمات شهري از طريق 12 هزار كارگر بيگانه و هزار و 100 وانت نيسان كار حمل و جابهجايي زباله را انجام ميداد اما حالا ديگر از وانتهاي نيسان براي جمعآوري زباله خبري نيست و ماشين آلات به كار گرفته شده در شهر تهران متعلق به سال 2007 و 2008 دنيا هستند.
همچنين از لحاظ نرم افزاري نيز در حد استانداردهاي جهاني است.»معاون خدمات شهري شهرداري تهران با بيان اينكه خدمات ما از اين لحاظ بي نظير است كه ساير كشورها 30 سال است كه به اين شكل زبالههاي خود را حمل و جابهجا ميكنند اما ما در طي 5/2 سال به جايگاه فعلي رسيدهايم، تاكيد كرد كه در شرايط زيست محيطي مطلوبي قرار گرفتهايم و چيزي به نام بحران زباله نداريم.وي با تاكيد بر آنكه در بخش جمع آوري پسماند خشك ديگر هيچ گاري دستياي در سطح شهر فعاليت نميكند، اظهار كرد: در حال حاضر 35 درصد زبالههاي خشك در مبدا جمعآوري ميشود كه تا پايان 6 ماهه اول با توجه به مشاركت مردم اين رقم به 50 درصد خواهد رسيد كه قبل از اجراي طرح اين رقم 5 درصد بوده است.
وي با اشاره به توليد روزانه بيش از هفت هزار تن زباله در شهر تهران، يادآورشد: متأسفانه هيچ قانونمندي خاصي براي گذاشتن زباله در خيابان و جمعآوري آن در ساعات مشخصي وجود ندارد، اما با اين وجود، با توجه به اهتمام شهرداري تهران، در شرايط مطلوب زيست محيطي و بدون هيچ بحران منطقهاي قرار داريم.
تاريخ درج: 21 خرداد 1387 ساعت 12:37 تاريخ تاييد: 21 خرداد 1387 ساعت 15:48 تاريخ به روز رساني: 21 خرداد 1387 ساعت 15:45
سه شنبه 21 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 302]