واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: كهگيلويه و بويراحمد در مسير توسعه
در بخش نخست اين گزارش كه در شماره ديروز از نظر خوانندگان گرامي گذشت، گوشههايي از ويژگيهاي اقليمي، اقتصادي و جاذبههاي گردشگري استان كهگيلويه و بويراحمد به صورتي گذرا مورد اشاره قرار گرفت.
بخش دوم اين گزارش كه رهآورد مشاهدات خبرنگار اعزامي اطلاعات اين استان زرخيز است، در زير از نظر گراميتان ميگذرد:
اجراي پروژههاي مصوب در نخستين سفر استاني رئيس جمهوري به كهگيلويه و بويراحمد، همانند جذب آب در زمين تشنه به سرعت اجرا شده و 59 درصد از مصوبات در مدت يكسال به مرحله بهرهبرداري رسيده و بقيه پروژهها نيز در دست اجرا است.
اينك مسئولان استان با كولهباري از تجربههاي به ثمر نشستن و تحقق مصوبههاي نخستين سفر استاني رئيس جمهوري به كهگيلويه و بويراحمد، در تدارك تهيه و ارائه طرحهايي زير ساختي و قويتر براي ارائه در سفر دور دوم هيات دولت به اين استان و تصويب آن هستند.
دليل محروميت استان
هرچند كه واژه محروميت پس از گذشت 3 دهه از انقلاب اسلامي زيبنده هيچ استاني نيست اما با اين حال دكتر كلهر، مشاور رسانهاي رئيس جمهوري در توضيح علت اين عقب نگه داشته شدن و محروميت، ميگويد: شرايط اقليمي كهگيلويه و بويراحمد مانند شرايط ايران در خاورميانه است. او ميافزايد: اين استان به دلايل عديده تاريخي از پيشرفت بازمانده است و به علت وجود اختلاف سران اقوام و مردم منطقه با حكومت مركزي در زمان طاغوت و درگيري با رژيم رضاخان، مورد كمتوجهي و بيمهري قرار گرفته بود.
وي خطاب به استانداران، فرمانداران، مولفان، انديشمندان و مسئولان گفت: بايد با عشاير به ييلاق و قشلاق برويد در متن مردم زندگي كنيد و نيازهاي واقعي آنان را ببينيد و از نزديك زندگي آنان را لمس كنيد و دريابيد كه كدام راهعملي نتيجهاي بهتر ميدهد.
كلهر، بحث گردشگري را از اولويتهاي زيرساختي اين استان دانسته و ميگويد: ايجاد شهركهاي بهداشتي و درمانگاهها بايد مقدمهاي براي ايجاد صنعت گردشگري باشد. او نشريات محلي را ناظر و وكيل مردم دانسته و ميگويد:
بدون گزافهگويي، واقعيات را ملاك عمل قرار داده و هرگاه برخلاف مصالح مردم و واقعيات كاري انجام شد آنرا منتشر كنند تا مسئولان پاسخگو باشند.
پروژه راكد نداريم
استاندار كهگيلويه و بويراحمد ميگويد: در سفر دور اول رئيس جمهوري به اين استان، پيشنويس 90 مصوبه را داشتيم كه رئيس جمهوري دستور ديگري داد و اين تعداد به 118 مصوبه افزايش يافت كه 59 درصد آنها به بهرهبرداري رسيده 2/37 درصد در دست اقدام است كه در حال حاضر بين 20 تا 100 درصد پيشرفت دارند بقيه پروژهها نيز در دست پيگيري قرار دارد كه مطالعات اوليه اغلب آنها انجام شده است.
سيدمسعود حسيني ميافزايد: از سال 85 و پس از سفر استاني هيات دولت به اين منطقه، اين استان شاهد اجرايي شدن پروژههاي بسياري است كه برخي از آنها سالها متوقف بوده، از جمله راه ارتباطي بابا ميدان كه از سال 73 عمليات اجرايي آن آغاز شده و 30 درصد پيشرفت داشته اما پس از سفر دور اول رئيس جمهوري به اين استان پيشرفت فيزيكي آن به 78 درصد رسيده است.
* ساخت جاده ياسوج - شيراز جادههاي پرپيچ و خم منطقه كوهستاني كهگيلويه و بويراحمد به مثابه مارهاي خوش و خط و خالي هستند كه همانند مار بوآ، اعتبارات سنگيني را ميبلعند. فصل اعتبار بلعي اين جادهها تنها در نيمي از سال انجام ميگيرد و به محض آغاز بارش و شروع فصل سرما اجراي پروژهها به خوابي زمستاني فرو ميرود و به دليل سخت گذر بودن، اجراي عمليات در آن به سختي انجام ميپذيرد و لاجرم اجراي پروژه مدت زيادي متوقف ميشود.
گروه خبرنگاران اعزامي عصر روز جمعه پس از نشستن هواپيما در فرودگاه شيراز با يكدستگاه اتوبوس عازم ياسوج، مركز استان شدند. در بين راه نخستين پروژهاي كه مورد بازديد قرار گرفت، پروژه راه اصلي ياسوج - سپيدان بود. عمليات اجرايي اين پروژه ملي در سال 81 آغاز شد و در دولت نهم و از سال 84 به بعد سرعت بيشتري به خود گرفت بهطوري كه از سال 85 تاكنون 47 درصد پيشرفت فيزيكي داشته است.
احمد جمشيدي ، معاون راهسازي اداره كل راه و ترابري كهگيلويه و بويراحمد ميگويد: تاكنون 12 ميليارد تومان براي اجراي اين پروژه اختصاص يافته است و با اختصاص اعتبارات مورد نياز، پروژه تا پايان سال مالي 87 به بهرهبرداري خواهد رسيد.
طول اين مسير 6/37 كيلومتر است كه با اجراي آن ايمني عبور و مرور در مسير كهگيلويه و بويراحمد به شيراز افزايش مييابد و مسير آن نيز 50 كيلومتر كوتاهتر ميشود.
اجراي پروژه راه اصلي باباميدان - دشت روم به طول 47 كيلومتر پس از سفر مقام معظم رهبري در سال 73 به كهگيلويه و بويراحمد به تصويب رسيد و عمليات اجرايي آن از سال 84 آغاز شد اما از سال 76 تا 81 اجراي پروژه از فعاليت و تحرك بازماند، تا اينكه در مقطع سوم پس از سفر هيأت دولت به اين استان، از دي ماه سال گذشته اجراي پروژه از سر گرفته شد.
اين پروژه تا سال 81 حدود 34 درصد پيشرفت فيزيكي داشت و در دولت نهم از پيشرفت 78 درصدي برخوردار شد كه به شرط تأمين اعتبار تا پايان سال مالي 87 به بهرهبرداري خواهد رسيد.همچنين 9 دهنه تونل به طول كل 4205 متر در اين مسير حفر شده كه 160 متر از آن باقي مانده است.
مهندس صمصام آقايي، كارشناس اداره راهسازي استان ميگويد: با افتتاح اين مسير، جاده قديمي كه در فصل زمستان براثر كولاك شديد مسدود ميشود و داراي پيچهاي بسيار تند و پرحادثه است، حذف ميشود.
او ميافزايد: در اين منطقه به دليل كوهستاني بودن، تنها 6 ماه از سال ميتوان به ساخت راه مشغول شد.
او با اشاره به آمار تصادفات و تلفات جادهاي اين منطقه ميگويد: هنوز يك كيلومتر جاده 4 خطه در اين استان وجود ندارد و با توجه به اين كه هزينه احداث جاده در كوهستان 3 برابر نسبت به دشت بيشتر است بايد اعتبارات بيشتري به اين استان اختصاص يابد. او ميافزايد: دردشت ساخت هر كيلومتر جاده حدود 5ميليون تومان هزينه برميدارد درحالي كه در كوهستان تقريبا5 ً/1 ميليارد تومان هزينه در بردارد.
ديدار از پروژههاي راهسازي به دليل سخت گذر و كوهستاني بودن منطقه با چندين دستگاه خودروسواري دو ديفرانسيل انجام شد كه با وجود خشك بودن زمين باز هم تردد به سختي صورت ميگرفت. كياني، رئيس اتاق بازرگاني استان و از پيمانكاران پروژه راهسازي نيز كمبود سيمان را از عمدهترين مشكلات پيمانكاران اعلام ميكند و ميگويد: سهميه بنزين ما 200 ليتر در ماه است كه كفاف نميدهد. از سويي اعتبارات بموقع پرداخت نميشود و ما حدود 6 ميليارد تومان بابت اجراي طرحها تاكنون طلب داريم و تمامي طرحها باهمت و پشتكار افراد دلسوز انجام ميشود و در بسياري از پروژهها با وجود پرداخت نشدن مطالبات از طرحها جلو هستيم.
بختياري، معاون عمراني استاندار ميگويد: بحث كمبود سيمان يك موضوع ملي است اما اين استان كارخانه سيمان به اندازه كافي ندارد و فشار بيشتري را متحمل ميشود، لذا توليد سيمان كارخانه ياسوج بايد از 700تن به 5 هزار تن برسد.او اضافه ميكند: دولت مصوبهاي دارد كه براساس آن وزارتخانههاي نيرو، آموزش و پرورش، نفت، راه و مسكن و شهرسازي بايد اقدام به واردات سيمان كنند اما هيچ اقدام مثبتي از سوي آنها و همچنين از طريق وزارت بازرگاني در سطح استان انجام نشده و اين درحالي است كه سهميه ما را نيز نسبت به سال گذشته كاهش دادهاند.
بختياري ميگويد: وزارت بازرگاني بايد در توزيع سيمان بين استانها تعادل ايجاد كند، البته افزايش پروژههاي عمراني نيز علت كاهش سيمان در بازار است.وي اظهار ميدارد كه دولت بايد مديريت زمان را اجرا كند و هر پروژهاي را كه اجراي آن به طول كشيده است، در اولويت قرار دهد و زمينه تكميل و بهرهبرداري از آن را مهيا كند.
وي در نظر گرفتن طرح مشوقها براي جذب سرمايهگذاري در استان،گسترش كارخانه سيمان و ايجاد 2 كارخانه سيمان ديگر و طرح برخي معافيتها و الزام سازمانهاي زيرپوشش وزارت صنايع به ايجاد كارخانههاي صنعتي در استان را از ديگر راهكارهاي تسريع در پيشرفت و خروج استان از محروميت دانست.تنها فرودگاه استان در شهر ياسوج قرار دارد كه به علت وجود كوهها در دورتادور اين شهر كوهپايهاي، هواپيماهاي پهن پيكر قادر به نشست و برخاست در اين منطقه نيستند.معاون عمراني استاندار كهگيلويه و بويراحمد در اين ارتباط ميگويد:در اين فرودگاه دستگاههاي الكترونيكي ناوبري VOR و يا ILS نصب نشده و به دليل مشكلات فيزيكي و كوهستاني بودن منطقه، عليرغم مطالعات خوبي كه انجام گرفته، ندامتگاه شهر نيز در مكاني ساخته شده كه در مسير فرودگاه است و طبق ضوابط در شعاع 150 تا 200 متري حريم فرودگاه هيچ بنايي نبايد حريم فرودگاه وجود داشته باشد. وي ميگويد: در حال حاضر به دليل نبود تجهيزات كنترل پرواز، خلبان تنها با استفاده از ديد مستقيم خود پرواز ميكند و يا فرود ميآيد و هنگامي كه هوا ابري باشد، دستگاهي براي كنترل هواپيما وجود ندارد، با اين حال فاز نخست مطالعات تكميل باند فرودگاه انجام شده است.بختياري ميگويد: در حال حاضر هواپيماهاي سبك امكان پرواز در اين فرودگاه را دارند و فازهاي بعدي مطالعات تجهيز و تكميل فرودگاه احتمالاً تا شهريورماه سال جاري تكميل ميشود و قرار است براي تقويت ارتباط راديويي خلبان و ارتقاي ايمني پرواز دستگاه ريپيتر در بالاي كوه سپيدان تا پايان امسال نصب شود.
عكس و گزارش علي اشرف خانلري
آثار باستاني و مذهبي استان كهگيلويه و بويراحمد:
چهار طاقي خيرآباد، آتشكدهاي از روزگار ساساني، دژ سليمان، اثري محكم با حصارهاي استوار و محكم در حدود 10 كيلومتري جنوب گچساران در مسير جاده بندرگناوه قرار دارد كه احتمال ميرود از قلاع اسماعيليه بوده باشد. دژي مشرف بر تمامي گذرگاههايي كه به رودخانه زهره ميرسيد. شهر تاريخي دهدشت كه در روزگار صفويه دوران پررونقي را پشتسر گذاشت و اينك به صورت ويرانهاي درآمده است، كاروانسراي شهرداري با 36 حجره طاق و قوسها و گرهبندهاي ساده و زيبا كه همچنان جان و روح تازهاي به شهر ميدهد. از جمله اين آثار است.
دو گور دو پا، در گذرگاه باستاني بيشابور به شوش و تيسفون شامل: دو ستون سنگي است كه بر فراز تپهاي از روزگار ساسانيان به جاي مانده و بوميان بر اين عقيدهاند كه ستونها پايههاي آتشدانهايي بوده كه شب هنگام فراراه كاروانياني قرار داشت كه از شوش به بيشابور ميآمدند.
گنبد ليشتر، بنايي از عصر سلجوقي است كه با گنبدي پلكاني در دشت وسيع ليشتر قرار دارد، موزه ياسوج با اشيايي از دورههاي پيش از تاريخ و دوران اسلامي كه مجموعا270 ً شيء از دوران گذشته در آن ديده ميشود.
پل بزرگ از عصر صفويه با 150 متر طول بر بستر رودخانه بشار، استودانهاي چين لوداب، گوردخمههاي سنگي از روزگار اشكاني، پل خيرآباد بر بستر رودخيرآباد و در شمال غرب آتشكده خيرآباد پلي از دوران صفويه كه از سنگ و ساروج به طول 130 متر و عرض 8 مترساخته شده است .
قلعه رئيسي، قلعهاي چهارگوش با 2 طبقه، بنايي از دوران قاجار و تنگ سروك، از ديگر آثار تاريخي استان است.
بقعه بيبي حكيمه(س) نيز از بقاع متبركهاي است كه در يكصد كيلومتري جنوب غرب گچساران در دامنه كوه زرد و در ميان تنگي عظيم و طويل، درون غاري سنگي قرار دارد. اينجا آرامگاه دختر امام موسيكاظم(ع) و خواهر امام رضا(ع) است، امامزاده علي سادات(ع) مشرف بر خانههاي گلي روستاي سادات از توابع دهستان سرفارياب كهگيلويه و بارگاه امامزاده سيدمحمود(ع) نيز از ديگر آثار مذهبي و تاريخي اين منطقه به شمار ميرود.
سه شنبه 21 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 294]