واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: /گزارش/ المرت در آستانهي سقوط
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: بينالملل - گزارش و تحليل
"با شهادت دادن يك بازرگان يهودي آمريكايي مبني براينكه در گذشته به ايهود المرت دهها هزار دلار پول نقد پرداخته، درخواستها براي كنارهگيري نخست وزير اسراييل از قدرت بيشتر شده است. بدين ترتيب گفته ميشود المرت به آخرين روزهاي نخست وزير خود نزديك ميشود."
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) روزنامهي تورنتو استار در گزارشي در اين باره نوشته است: "ايهود باراك، وزير جنگ اسراييل و متحد اصلي ايهود المرت، نخست وزير اسراييل از وي خواسته تا از مقام نخست وزيري كنارهگيري كند و تهديد كرده كه احتمال دارد حزب كارگر، حزب طرفدار او، ائتلاف حاكم را ترك كند.
باراك معتقد است كه با تمامي اتهاماتي كه اكنون متوجه نخست وزير است، وي نميتواند دولت و مسايل شخصياش را همزمان مورد حل و فصل قرار دهد.
تزيپي ليوني، وزير خارجه اسراييل كه بسياري از وي به عنوان جانشين احتمالي المرت نام ميبرند نيز گفته كه حزب كاديما احتمالا بايد خود را براي يك انتخابات زودتر از موعد و رايگيري داخلي جهت انتخاب رهبر جديد آماده كند.
بنابراين با كشيده شدن بحث كنارهگيري المرت از قدرت به درون حزب كاديما، آينده وي بيش از پيش در هالهاي از ابهام فرو رفته است. هر چند كه المرت عليرغم افزايش فشارها براي كنارهگيري از قدرت، گفته كه قصد استعفا ندارد اما به نظر ميرسد وي با متهم شناخته شدن در پرونده رسوايي مالياش به زودي از قدرت كنار برود."
اين گزارش ميافزايد: "المرت 63 ساله براي نخستين بار هنگامي كه 28 سال بيشتر نداشت به عنوان جوانترين نمايندهي پارلمان از حزب ليكود وارد كنست (پارلمان اسراييل) شد و از همان لحظه فعاليت سياسياش بالا گرفت.
وي در طول اين مدت سمتهاي مختلفي را بر عهده داشته است. در سال 2006 حزب كاديما پيروز انتخابات پارلماني اسراييل شد و المرت رييس اين حزب، رياست كابينه ائتلافي را بر عهده گرفت.
ايهود المرت كه در زمان نخست وزيري آريل شارون معاونت او را بر عهده داشت در پي سكته مغزي و به كما رفتن شارون به عنوان نخست وزير موقت اسراييل قدرت را در دست گرفت. اما زماني كه وي تصميم گرفت نيروهاي اسراييلي وارد جنگ با حزبالله لبنان شوند با اولين دشواري دوران نخست وزيري خود روبرو شد. به همين منظور براي بررسي دلايل ناكامي ارتش اسراييل در جنگ با حزب الله لبنان كميتهاي(كميته وينوگراد) تشكيل شد كه با انتشار گزارش اين كميته المرت تا آستانهي سقوط پيش رفت."
روزنامهي كانادايي نوشته است: "اما اين بار وضعيت به وجود آمده براي نخست وزير اسراييل از سويي منجر به بيثباتي كابينه وي شده و از طرف ديگر اين احتمال ميرود كه روند مذاكرات اسراييل و فلسطين به خطر بيافتد.
صاحب عريقات، مذاكره كنندهي ارشد فلسطينيان گفته است كه در صورت اعلام انتخابات زودهنگام در اسراييل، مذاكرات صلح متوقف ميشود. مذاكرات صلح كه پس از نشست آناپوليس آغاز شده تا كنون نتايجي در پي نداشته است.
حزب كاديما براي برون رفتن از بحران سياسي اخير و تصميمگيري بر سر ابقا يا رفتن المرت سه گزينه بيشتر پيش رو ندارد.
گزينه نخست اين است كه حزب با عزل موقت المرت به مدت 100 روز و سپردن وظايف نخست وزيري به معاون خود، ليوني، زماني براي المرت فراهم كند تا رسيدگي به پرونده وي پايان يابد.
گزينهي دوم اين است كه المرت با استعفاي خود شرايط را براي به قدرت رسيدن جانشين خود، بدون سقوط دولت ائتلافي فراهم سازد و پس از آن براي برگزاري انتخابات زودتر از موعد تصميمگيري شود.
گزينه سوم اين است كه المرت استعفا خود را مستقيما به شيمون پرز، رييسجمهور تقديم كند كه در اين صورت پارلمان منحل و انتخابات زودتر از موعد در نوامبر يا مارس آينده برگزار ميشود.
اما به نظر ميرسد كه در شرايط فعلي حزب كارگر به رهبري باراك ترجيح ميدهد كه چهره ديگري از حزب كاديما براي پست نخست وزيري جايگزين المرت شود و كار به انتخابات پارلماني زودرس نكشد زيرا نظرسنجيها در اسراييل نشان ميدهد كه حزب راستگراي ليكود به رهبري بنيامين نتانياهو از موقعيت بهتري نسبت به احزاب كاديما و كارگر برخوردار است.
بر اساس يك نظرسنجي كه روزنامهي هاآرتص در مورد برگزاري انتخابات زودهنگام در اسراييل منتشر كرد، مشخص شد كه حزب كاديما به رهبري المرت از 29 كرسي كنوني به 13 كرسي و حزب ليكود به رهبري نتانياهو از 12 كرسي به 35 كرسي ميرسد و حزب كارگر به رهبري باراك 19 كرسي كنوني خود را حفظ خواهد كرد."
در ادامه آمده است: "به دنبال درخواست رهبر حزب كارگر اسراييل از ايهود المرت براي كنارهگيري و جايگزيني وي با يكي ديگر از اعضاي حزب كاديما، جنگ قدرت بر سر رهبري حزب كاديما بالا گرفته است.
ليوني 49 ساله در صورت استعفاي المرت از رياست حزب كاديما شانس بالايي دارد كه در انتخابات درون حزبي به رياست حزب برسد. اما ليوني در داخل حزب براي رسيدن به مقام رهبري رقباي سرسختي چون شائول موفاز، وزير راه و ترابري (رييس پيشين ستاد كل ارتش اسراييل و وزير دفاع پيشين) دارد.
در اسراييل ليوني را با گلد ماير، نخست وزير پيشين اسراييل كه از سال 1969 تا 1974 قدرت را در دست داشت، مقايسه ميكنند. ليوني دومين زن در تاريخ اسراييل است كه تا كنون توانسته مقام وزير خارجه را پس از گلد ماير كه اولين نخست وزير زن اسراييل بود، كسب كند. در سال 2007 مجله تايم ليوني را در فهرست يكصد شخصيت پر نفوذ جهان قرار داد.
ليوني كه به عنوان سياستمداري عملگرا و صريح شناخته ميشود، براي نخستين بار در سال 1999، از حزب ليكود به كنست راه يافت. وي از افراد نزديك به آريل شارون بود و در اواخر سال 2005 به همراه المرت و شارون به حزب جديد كاديما پيوست.
پس از سكته قلبي شارون پيشبيني ميشد كه ليوني جانشين شارون براي رهبري حزب كاديما شود اما به دليل مخالفت برخي از اعضا حزب به بهانه بيتجربه بودن آنها المرت را براي رهبري حزب كاديما و مقام نخست وزيري معرفي كردند."
انتهاي پيام
سه شنبه 21 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 254]