واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: در راستاي حذف سهميه بنزين خودروهاي لوكس جايگاه مصرف سوخت درتصميم اخير دولت چيست؟
گروه خودرو- با قطع سهميه سوخت خودروهاي مدل بالا كه قرار است از اول تير ماه اعمال شود، اين سوال براي بسياري از اذهان مطرح است كه آيا تصميم دولت به چنين اقدامي در راستاي هدفمند كردن يارانههاي دولتي صورت گرفته و يا كاهش مصرف سوخت؟
هر چند در گزارش قبلي كه در همين زمينه تهيه شد بسياري از كارشناسان اشاره كردند كه دولت هدفمند كردن يارانهها را مدنظر داشته و بر همين اساس قطع سهميه خودروهاي مدل بالا را از اول تير ماه در دستور كار قرار داده، اما سوال ديگري مطرح است مبني بر اينكه كاهش مصرف سوخت چه جايگاهي در تصميم اخير دولت دارد؟ همانطوري كه رييس ستاد توسعه حملونقل عمومي و مديريت مصرف سوخت در مصاحبه خبري خود با خبرنگاران عنوان كرده خودروهاي وارداتي كه حجم موتور آنها 1300 سيسي به بالا باشد و يا خودروهاي داخلي 2000سيسي، درصد پاييني از خودروهاي موجود در كشور را به خود اختصاص دادهاند بنابراين خودروهاي مذكور بهرغم پرمصرف بودن، نميتواند تغيير قابل توجهي در آمار مصرف بنزين كشور به وجود آورد.
از سويي ديگر، هم اكنون برخي از خودروهاي داخلي كه اقشار متوسط و حتي پايين جامعه مشتري ثابت آن هستند، از بسياري از خودروهاي با حجم موتور 2000 سيسي و در سطحي پايينتر، از 1300سيسي وارداتي، مصرف سوخت بيشتري دارند، بنابراين تصميم دولت نميتواند در ميزان مصرف سوخت تاثير زيادي داشته باشد.
رييس ستاد ساماندهي حملونقل عمومي و مديريت مصرف سوخت همچنين در مصاحبه شنبه گذشته خود عنوان كرده بود: «متاسفانه در حال حاضر با افزايش قيمتهاي جهاني سوخت مواجه هستيم كه با توجه به اين مساله، در اين مدت گزينههاي مختلفي براي كاهش فشار اين افزايش بر مردم داشتهايم، اما به دليل اينكه ميخواستيم قيمت سوخت سهميهاي را افزايش ندهيم، مجبور شديم سهميه برخي خودروهاي پرمصرف را حذف كنيم.»
اينكه منظور سرپرست وزارت كشور از خودروهاي پرمصرف تنها خودروهاي وارداتي 1300 سيسي و يا 2000 سيسي وارداتي است جاي تامل دارد زيرا همان طوري كه گفته شد مصرف سوخت بسياري از خودروهاي داخلي به مراتب از خودروهاي وارداتي بيشتر است.
به عنوان مثال ميزان مصرف سوخت پژو405 معادل 54/9 است اين در حالي است كه مصرف سوخت هيوندايي آونته با حجم موتور 2000سيسي و يا زانتيا به ترتيب 43/7 و 48/9 است. همچنين خودروي مگان اتوماتيك نيز مصرف سوختي معادل 10/7 دارد. با ارائه ارقام مذكور به اين نتيجه ميرسيم كه براي كاهش ميزان مصرف سوخت اول بايد به سراغ خودروسازهاي داخلي رفت. اما اگر هدف قانونگذار از اعمال اين سياست كم كردن استفاده قشر مرفه جامعه از تسهيلات دولتي ارزيابي شود، تصميمي درست و به جا است، به شرطي كه از شكلگيري بازار سياه و دلالبازي نيز در اين زمينه جلوگيري شود. از سويي ديگر مسائل فني مربوط به خودروهاي داخل همچون پژو206 اتوماتيك كه قادر به استفاده از سوخت معمولي نيستند نيز براي دارندگان اين نوع خودروها به دليل حذف بنزين سوپر از سهميهبندي اين محصول سوختي، مشكلساز شده است. بر همين اساس بار ديگر پاي اظهارنظر كارشناسان نشستيم تا موشكافانه به تشريح تصميم دولت بپردازيم.
يك گام به جلو
بيشتر كارشناسان داخلي تصميم اخير دولت را مبني بر حذف سهميه بنزين خودروهاي لوكس، اقدامي در جهت هدفمند كردن يارانهها ميدانند به اعتقاد آنها دولت با اين استدلال كه چون مالكان اين گونه خودروها معمولا جزو قشر مرفه جامعه به حساب ميآيند، تصميم گرفته است يارانه سوخت آنها را قطع كند تا هزينه بنزين مصرفي از جيب خودشان صرف شود. كمال دانشيار، رييس پيشين كميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با بيان اينكه اقدام اخير دولت، يك گام به جلو در مسير حذف يارانه سوخت محسوب ميشود به خبرنگار ما ميگويد: هدف اصلي دولت حذف يارانه سوخت تا سال 1391 است كه هماكنون به تدريج در حال گام برداشتن در مسير تحقق اين هدف است.
وي ميافزايد: دولت ميخواهد كمكم، يارانه سوخت خودروهاي شخصي را حذف كرده و اين يارانه را بيشتر روي تاكسيها متمركز كند كه البته براي اين كار مجبور است در ابتدا به تدريج سهميه سوخت خودروهاي لوكس را حذف و تا 4 سال آينده اين تصميم را به كل خودروهاي شخصي كشور اعم از وارداتي و توليد داخل، تعميم دهد. اظهارات دانشيار در حالي است كه هماكنون به اعتقاد برخي ديگر از كارشناسان، دولت بايد با توجه به ميزان مصرف سوخت خودروها، در مورد حذف سهميه بنزين آنها تصميمگيري ميكرد چرا كه به هر حال ممكن است برخي خودروهاي توليد داخل با حجم 2000 سيسي به بالا و همچنين وارداتيهاي 1300 سيسي به بالا، مصرف سوخت كمتري نسبت به ديگر خودروهاي توليدي كشور داشته باشند.
در حالي كه هماكنون با توجه به تصميم دولت مبني بر حذف سهميه سوخت خودروهاي لوكس، اين امر ناديده گرفته شده است. رييس پيشين كميسيون انرژي مجلس در اين زمينه تاكيد ميكند: دولت به هيچ وجه تصميم اخير خود را بر پايه ميزان مصرف سوخت خودروها اتخاذ نكرده و تنها با قيد هدفمند كردن يارانه اين تصميم را گرفته است.
بياعتمادي به بازار
اما موضوع مهم ديگر در زمينه مصوبه اخير دولت اين كه در متن خبر شرايط جديد سهميهبندي بنزين نكات مبهمي از قبيل اين كه آيا خودروهاي وارداتي 1300 سيسي به بالايي كه طي سالهاي گذشته به كشور وارد شدهاند نيز شامل موضوع حذف سهميه بنزين ميشوند يا خير؟ نيز وجود دارد.
دانشيار در اين زمينه تصريح ميكند: تمامي خودروهاي وارداتي 1300سيسي به بالا قبل و بعد از اول تير ماه سالجاري شامل تصميم اخير دولت شده و با آغاز فصل تابستان
بنزين يارانهاي به آنها تعلق نخواهد گرفت.
اين گفته دانشيار در شرايطي است كه برخي معتقدند اين گونه تصميمگيريهاي به يكباره موجب سردرگمي مشتريان داخلي ميشود و آنها را در خريد خودروي مورد نظرشان به ترديد واميدارد زيرا همان گونه كه تا همين هفته گذشته مالكان خودروهاي لوكس نمي دانستند با آغاز تابستان از دريافت بنزين يارانهاي محروم خواهند شد از اين به بعد نيز ممكن است با توجه به تصميمات احتمالي دولت در آينده، خودروهاي ديگري نيز به هر نحو از دريافت يارانه بنزين محروم شده و اتفاقاتي از اين دست براي آنها رخ دهد كه اين موضوع ميتواند بياعتمادي مشتريان داخلي را به بازار خودرو موجب شود و خريد هر خودرويي با ريسك همراه باشد.
حذف بنزين سوپر يارانهاي
اما در حالي كه هماكنون بنزين سوپر با قيمت يارانهاي ليتري 140 تومان در كشور عرضه ميشود دانشيار خبر از حذف عرضه يارانهاي اين سوخت از اول تير ماه سالجاري داده و ميافزايد: طبق تصميم دولت متقاضيان استفاده از بنزين سوپر بايد از اول تابستان اين نوع بنزين را به قيمت آزاد ليتري 540 تومان دريافت كنند.
اين گفته رييس پيشين كميسيون انرژي مجلس در حالي است كه احمد نعمتبخش، دبير انجمن خودروسازان معتقد است دولت بهتر است هزينه صرف شده براي استفاده از بنزين سوپر براي افرادي كه خودرويشان نيازمند اين نوع سوخت است را نيز در نظر گرفته و بنزين سوپر را با قيمتي كمتر از ليتري 540 تومان در جايگاهها عرضه كنند.
وي ميافزايد: خودروهايي مانند خانواده پژو 206، پروتون و ماكسيما الزاما بايد از بنزين سوپر استفاده كنند و بنابراين شايسته است كه دولت فكري نيز به حال هزينهاي كه مالكان اين نوع خودروها بايد صرف تامين بنزين سوپر كنند، كرده و شرايط آنها را هم در نظر بگيرد. به اعتقاد دبير انجمن خودروسازان اينگونه تصميمگيريها اگر ناقص انجام شود خودروسازان داخلي را به سمت توليد خودروهاي قديمي سوق ميدهد.
وي ميافزايد: پيگير آن هستيم تا از طريق سازمان حفاظت از محيطزيست اين پيشنهاد خود را به دولت مبني بر عرضه بنزين سوپر آزاد با قيمتي پايينتر از ليتري 540تومان ارائه دهيم. اظهارات نعمتبخش در حالي است كه خودروهايي مانند ماكسيما و پژو206 به لحاظ بيس طراحيشان نيازمند استفاده از بنزين سوپر هستند و در غير اين صورت و با تداوم استفاده از بنزين معمولي، عملكرد موتور اين نوع خودروها با مشكل مواجه خواهد شد. درواقع چون طراحي موتور امثال ماكسيما و پژو 206 بر پايه بنزين سوپر (بنزين با عدد اكتان 95) انجام گرفته، در صورت عدم استفاده از اين نوع بنزين، با افت موتور، كاهش عمر قطعات و همچنين افزايش ميزان آلايندگي در اين نوع خودروها روبهرو خواهيم بود.
بنابراين با توجه به حذف بنزين سوپر يارانهاي، مالكان اين نوع محصولات بايد هزينهاي گزاف را صرف تامين سوخت خودروي خود كنند. مجيد فهيمه اميري، معاون طراحي و مهندسي سايپا نيز معتقد است: طبيعتا استفاده از بنزين سوپر به خاطر عدد اكتان بالاي آن شرايط بهتري را براي عملكرد موتور خودروها فراهم ميكند. وي در عين حال اعتقاد دارد كه بايد ديد نوع طراحي موتور هر خودرويي با توجه به كدام نوع بنزين (معمولي يا سوپر) انجام گرفته و بعد از آن نسبت به استفاده از بنزين سوپر يا معمولي قضاوت كرد.
وي ميگويد: به طور مثال اگر وسيله برقي شما براساس برق 220ولت طراحي شده باشد و به آن به برقي كمتر يا بيشتر از ولتاژ مذكور نصب شود مسلما با افت كاركرد و مشكل روبهرو ميشويم كه اين شرايط در مورد نوع طراحي موتور خودروها و سوخت مصرفي آنها نيز صدق ميكند. فهيمه اميري در ادامه تاكيد ميكند: اگر در خودرويي كه موتور آن براساس بنزين سوپر طراحي شده است، بنزين معمولي بريزيم مسلما با افزايش آلايندگي و افت توان موتور مواجه خواهيم شد.
سه شنبه 21 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 409]