واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: وزيربهداشت خبر داد: كاهش مصرف روغن نباتي در كشور
جام جم آنلاين: وزير بهداشت، حدود 60 درصد مرگ و ميرهاي دنيا را مربوط به بيماريهاي مزمن و غيرواگير عنوان كرد و با اشاره به مفاد قانون توسعه چهارم شوراي عالي سلامت درخصوص مبارزه با اين بيماريها گفت: در اين راستا ميزان مصرف روغن نباتي طي سه سال گذشته از حدود 87 درصد به حدود 55 درصد كاهش يافت. همچنين درصد ميزان مصرف اسيد ترانس به حدود 40 درصد كاهش يافت.
به گزارش ايسنا ، دكتر كامران باقري لنكراني درهمايش ملي مواجهه با بيماريهاي غيرواگير گفت: موضوع بيماريهاي مزمن و غيرواگير موضوع جديدي نيست و طي 10 سال گذشته تقريبا سرتاسر دنيا متوجه شدهاند كه بار اين بيماريها در حال افزايش است.
طبق آخرين سرشماريهاي موجود، حدود 60 درصد مرگ و ميرهاي دنيا مربوط به بيماريهاي غير واگيراست. جالب توجه است كه حدود 80 درصد اين مرگ و ميرها در كشورهاي با درآمد متوسط رخ ميدهد.
لنكراني افزود: پيش بينيها حاكي از اين است كه مرگ و ميرهاي ناشي از بيماريهاي غير واگير طي 10 سال آينده با رشد دو تا سه درصدي مواجه هستند.
وزير بهداشت با بيان اينكه واكنشهاي متفاوتي در جهان در برخورد با بيماريهاي غيرواگير مشاهده ميشود، افزود: عمدهترين واكنشها مربوط به راههاي مختلف درماني است كه توجه، برنامه ريزي و هزينههاي زيادي را به دنبال داشته است.
تصور بر اين است كه با صرف هزينههاي زياد ميتوان اقدامات مناسبي در اين زمينه انجام داد، اما مطالعات نشان داده نه تنها اين درمانها مفيد نيستند، بلكه ميتواند خطراتي را نيز به دنبال داشته باشند، بنابراين به نظر ميرسد جهان بايد تفكرش را نسبت به بيماريهاي مزمن از نگرش درماني به يك نگرش سياست گذارانه تغيير دهد و اين وظيفه اصلي نظامهاي سلامت كشورهاست. كشور ما هم از نظر اطلاعات آماري از اين بيماريها در وضعيت خوبي قرار دارد.
وي ادامه داد: در خصوص عوامل خطرساز بيماري هاي غيرواگير مطالعات خوبي در دست است. همچنين مداخلات موثري هم در اين زمينه انجام شده كه در حال جمع بندي است. به طور كلي كشور ما در يك زمان مناسب نسبت به اين بيماريها آگاه شد كه اميدواريم اقدامات مناسبي در اين زمينه انجام گيرد.
افزايش جمعيت سالمند طي 10 تا 20 سال آينده
لنكراني با بيان اينكه جمعيت كشور در حال سالمند شدن است، افزود: در حال حاضر جمعيت سالمندان كشور حدود 5 درصد است كه طي 10 تا 20 سال آينده اين جمعيت به سرعت رو به افزايش خواهد رفت. از طرف ديگر، بيماريهاي مزمن فقط مربوط به سالمندان نيست بلكه افراد ميانسال را نيز درگير ميكند. از حدود 25 ميليون مرگ و مير ناشي از بيماريهاي مزمن در جهان، سالانه حدود 15 ميليون مرگ و مير در افراد زير 70 سال بوده است.
وزير بهداشت با اشاره به تجربيات خوب كشور در خصوص مقابله با بيماريهاي غير واگير گفت: مقابله با گواتر و كمبود يد ، ايجاد كلينيكهاي ديابت و برنامههاي غربالگري خون از جمله تجربياتي است كه امروزه اين امكان را فراهم ميكند تا از يك نظام سلامت گسترده تر بهره مند باشيم. بيماريهاي مزمن از جمله بيماريهايي هستند كه به شدت از عوامل اجتماعي موثر در سلامت تاثير ميپذيرند؛ بنابراين براي مقابله با بيماريهاي مزمن بايد ادغام در ساير فعاليتهاي اجرايي را داشته باشيم.
لنكراني با اشاره به مفاد قانون توسعه چهارم شوراي عالي سلامت گفت: طبق مصوبات اين قانون، ميزان روغن ترانس مجاز در روغنهاي خوراكي كشور طي يك برنامه زمان بندي شده بايد كاهش يابد. همچنين تبليغ براي تغيير ذائقه مردم از مصرف روغن نباتي به روغن مايع از ديگر مصوبات در زمينه مبارزه با بيماريهاي غير واگير بوده است. امروز و بعد از دو سال و نيم شاهد هستيم كه اين مصوبات آثارش را به خوبي نشان ميدهد.
طي سه سال گذشته مصرف روغن نباتي از حدود 87 درصد به 55 درصد كاهش يافت. همچنين ميزان متوسط روغن ترانس در روغنهاي مصرفي از حدود 27 درصد به كمتر از 10 درصد رسيد. به طور كلي حدود 40 درصد ميزان مصرف اسيد ترانس در كشور كاهش يافت.
وي افزود: كاهش هر يك درصد ميزان مصرف اسيد ترانس حدود يك درصد نيز بر ميزان مرگ و مير ناشي از آن تاثير ميگذارد.
لنكراني با اشاره به قانون جامع مبارزه با استعمال دخانيات گفت: با پيگيريهاي انجام شده، اين قانون در مجلس گذشته به تصويب رسيد از جمله مصوبات اين قانون ممنوعيت مصرف دخانيات در اماكن عمومي و ممنوعيت فروش سيگار به افراد زير 18 سال است. طبق اين قانون مواد خاني بايد داراي تبليغاتي به منظور اطلاع رساني درباره عوارض و كاهش مصرف باشند.
احداث 2400 ورزشگاه طي 3 سال گذشته
لنكراني درباره مقوله ورزش گفت: دربحث ورزش اقدامات گستردهاي صورت گرفته به اين منظور طي سه سال گذشته دو هزار و 400 ورزشگاه جديد ساخته شد كه عمده آنها درشهرستانهاي محروم واقع شده است. اين در حالي است كه طي 25 سال گذشته، هزار و 100 ورزشگاه در كشور بوده است. به طور كلي وزارت بهداشت به تنهايي قادر به انجام اين اقدامات نبوده و تمام دستگاهها در حصول اين اقدامات ما را ياري كردهاند.
به گفته وزير بهداشت با توجه به تغييرات به وجود آمده در بافت جمعيت، به نظر مي رسد كه محوريت پزشك خانواده بايد بيش از گذشته مورد توجه قرار گيرد. در حال حاضر حدود 21 ميليون نفر جمعيت روستايي تحت پوشش پزشك خانواده قرار دارند. بررسيها نشان ميدهد؛ اين جمعيت روستايي از شاخصهاي بهتر سلامت نسبت به شهرها بهره مند هستند.
وي تاكيد كرد: امروزه در شرايطي هستيم كه به تصميم گيريهاي كلان درزمينه مبارزه با بيماريهاي غيرواگير نيازمنديم و نبايد اين تصميم گيريها فقط به درمان عوارض خلاصه شود. براي اينكه سياست گذاريها اثرگذارتر باشند بايد علاوه بر درمان، متوجه پيشگيري و بازتواني نيز باشند تا در يك چرخه كامل و به صورت جامع بتوان به مبارزه با بيماريهاي غير واگير پرداخت.
لنكراني گفت: به نظر ميآيد با توجه به اين كه عوامل خطرساز بسياري از بيماريهاي مزمن يكسان هستند، امكان كنترل اين بيماريها آسان است اما از آنجا كه انسان موجودي مختار است، لازم است كه روي مباحث اجتماعي و فرهنگ سازي آن كار جدي تري انجام شود. در اين زمينه رشته تحصيلي آموزش بهداشت دركشور وجود دارد و اميدواريم به اين موضوع بيشتر از گذشته پرداخته شود.
دوشنبه 20 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 197]