پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1851314635
حسن باقرنيا جلودارمخترع جوان در گفتگو با رسالت:اختراعات جوانان ايرانى در جهان شبيهسازى مىشود
واضح آرشیو وب فارسی:رسالت: حسن باقرنيا جلودارمخترع جوان در گفتگو با رسالت:اختراعات جوانان ايرانى در جهان شبيهسازى مىشود
گفتگو از:س. حسيني
اشاره :علم و علاقه دو بازوى اصلى اختراعاتى است كه جوانان ايرانى بر آن تكيه زدند و باتوجه به امكاناتى كه دارند طرحهاى مختلف را اجرا و اختراعات نوينى را از خود بروز مىدهند. حسن باقرنيا جلودار يكى از جوانان ايرانى است كه از خطه سرسبز مازندران چهار اختراع را در اولين جشنواره اختراعات و ابتكارات ترافيكى ارائه كرد و رتبه سوم برگزيده مخترعين را به دست آورد. اين جوان مخترع در گفتگو با خبرنگار رسالت ديدگاهش را مطرح كرد و طرحهايش را تشريح نمود.
انگيزهاى بوده كه شما را به سمت اختراعات كشانده است، چرا به فكر اختراع و ابتكار افتاديد؟
هروقت كه در روزنامه و صدا و سيما مىديدم و مىخواندم كه يك هموطن من براثر تصادف يا واژگونى جان خود را از دست داده است ناخود آگاه گريهام مىگرفت، خودم را جاى آن خانواده قرار مىدادم، از سوى ديگر هم شغل مكانيكى پدرم در روستا مزيد برعلت شد تا قطعات مختلف وسيله نقليه را به راحتى بشناسم. وقتى هم وارد دانشگاه شدم محيط برايم فراهم شد تاطرحهايى كه در ذهن دارم را اجرا كنم و با عنايت خداوند و همكارى مسئولانى كه به طور مستقيم با آنها در ارتباط بودم موفق شدم اين طرحها را عملياتى كنم.
شما در اختراعات تا چه حد از امكانات داخلى بهره گرفتيد؟
اختراعات من به طور كامل ايرانى است، افتخارم اين است كه اين اختراعات مشابه خارجى ندارند و اساسا تا جايى كه من تحقيق و بررسى داشتم بسيارى از اختراعات جوانان ايرانى در ساير كشورها مشابهسازى مىشود.
اختراعات شما تجارى هم شدند؟
متاسفانه بزرگترين و اصلىترين معضل همين است كه اختراعات جوانان ايرانى به ندرت تجارى مىشود و شركتهاى توليد كننده رغبتى به اين امر نشان نمىدهند. از زمانى كه من اين چهار اختراع را داشتم روزنامه رسالت، اولين روزنامه اى است كه به سراغ من آمده است و به اطلاعرسانى مىپردازد.
يكى از اختراعات شما جوراب چرخ خودرو است، ويژگىهاى اين طرح اختراعى چيست؟
همان طورى كه مىدانيم يكى از وسايل ايمنى مورد نياز خودرو در فصل زمستان زنجير چرخ مىباشد كه در موقع بارش برق و كولاك در فصل زمستان در جادههاى كوهستانى و مناطق برفگير استفاده مىشود. استفاده از زنجير چرخ سالهاى زيادى است كه معمول مىباشد بنابراين اين وسيله ايمنى يك وسيله مهم و اساسى براى تمامى خودروهايى است كه در فصل سرما در مناطق سردسير و برفگير تردد مىكنند.
مگر فكر مىكنيد زنجير چرخ چه معايبى دارد كه به فكر جورابى براى چرخ ماشين افتاديد؟
اول اينكه زنجير چرخ از حلقههاى فلزى تشكيل شده كه داراى ضخامت زيادى مىباشد كه بايد بر روى لاستيك نصب گردد و بعد از بسته شدن باعث وارد آمدن صدمه زياد به لاستيك خودرو مىگردد و همچنين راننده بايد بسيار مراقب باشد كه سرعت آن زياد نشود زيرا هم باعث پاره شدن زنجير و هم صدمه به لاستيك مىشود و در بسيارى از موارد ضربههاى وارده به لاستيك در طول حركت با زنجير چرخ باعث خارج شدن رينگ و جلوبندى خودرو از حالت بالانس مىشود و معايب ديگر آن مشكلات در بستن زنجير چرخ در هواى سرد مىباشد كه موارد فوق باعث امتناع عده زيادى از رانندگان نسبت به بستن زنجير چرخ مىشود. باتوجه به اين موارد به فكر افتاديم كه وسيلهاى جايگزين زنجير چرخ ابداع گردد كه معايب زنجير چرخ را نداشته باشد و همچنين كارايى آن بسيار بيشتر از زنجير چرخ باشد.
جوراب چرخ اختراعى شما چگونه عمل مىكند كه اين معايب را ندارد؟
باتوجه به رشته تحصيلى و تحقيقات انجام شده به اين نتيجه رسيدهام كه الياف طبيعى بخصوص مو، داراى قدرت جذب سطحى آب زيادى بوده و با جذب آب در سطح باعث اصطكاك زياد مىشوند، وسيله ساخته شده داراى ساختارى از جنس موى طبيعى مىباشد و در تحقيقات عملى به اين نتيجه رسيدم كه موى طبيعى داراى قدرت جذب آب بالايى مىباشد و اگر در زير ميكروسكوپ به يك تار مو نگاه كنيم خواهيم ديد كه يك تار مو برخلاف ظاهر صاف خود به صورت شاخه شاخه مىباشد و همين شاخه شاخه بودن مو باعث جذب سريع آب مىشود. حال كمى به عقب برمىگرديم، يكى از مهمترين و تنهاترين عامل سرخوردن خودرو در جادههاى برفى اين است كه چون لاستيك خودرو آب را به خود جذب نمىكند در حركت بر روى سطح يخى و برفى سر مىخورد و اين سرخوردن به خاطر تشكيل فيلم نازكى از آب يا برف بر اثر حركت چرخ خودرو مىباشد و چون مولكولهاى آب روى هم مىلغزند، در عمل اصطكاك پايين مىآيد و تماس لاستيك با كف اصلى جاده كم شده و باعث سرخوردن خودرو مىشود، حال اگر تصور كنيم كه لا ستيك خودرو داراى پوششى باشد كه اين پوشش داراى خاصيت جذب سريع آب باشد، در عمل قادر خواهيم بود از تشكيل فيلم آب و لغزش لاستيك در روى سطوح يخى و برفى به ميزان بسيار زيادى بكاهيم كه درصد اين مورد بستگى به ميزان جذب سريع پوشش مورد نظر دارد. همان طورى كه در مبحث فوق اشاره شده موى طبيعى به خاطر خاصيت منحصر به فرد خود داراى جذب آب بسيار بالايى بوده و در عمل خواهد توانست اين اصطكاك را ايجاد كند، در آزمايشهاى اوليه بر روى موى طبيعى كه به صورت الياف بافته نشده كنار هم قرار داده شده به نتيجه بسيار شگفتانگيزى دست يافتم، بنابراين دست به كار شدم، به فكر افتادم كه پوششى از جنس مو بسازم كه همان طور كه از اسم آن پيداست بتواند به صورت جورابى اطراف چرخ خودرو را احاطه كند. براى استحكام موى طبيعى و جهت جلوگيرى از باز شدن الياف موى طبيعى توسط نخهاى بسيار قوى از جنس پلىاستر به هم بافته شده است و دوام نسبى براى اين وسيله ايجاد شده است. اين وسيله ساخته شده كه جوراب چرخ نامگذارى شده است، مزاياى آن عبارتند از:
نصب بسيار سريع و آسان بر روى چرخ خودرو بدون هيچ سختي، جذب بسيار بالاى آب و اصطكاك زياد و قدرت چسبيدن زياد بر روى سطوح برفى و يخي، نرمى بسيار بالا در حركت به نحوى كه هيچ لرزشى براى خودرو ايجاد نمىگردد و هيچ خرابى براى چرخ خودرو به همراه ندارد، با اين وسيله مىتوان با سرعت 30 الى 40 كيلومتر در سطوح برفى حركت كرد بدون هيچ لغزش و سرخوردن و سرانجام ويژگى آخر اينكه داراى وزن بسيار پايين بوده و سنگينى جهت حمل آن وجود ندارد.
شما اين اختراع و يا سه اختراع ديگر را خودتان استفاده كردهايد و از صحت كاركرد مثبت و تاثير آن بر سلامت و جان مطمئن هستيد؟
من هر چهار طرح اختراعى را خودم استفاده كرده و مىكنم و اساسا نه تنها من، بلكه هر مخترع ديگر بايد اول بتواند صحت كاركردن آن را ثابت كند تا بتواند آن را در سازمان ثبت كشور به ثبت برساند.
سيستم كنترل هوشمند كمربند ايمنى خودرو را با چه رويكردى اختراع كرديد؟
كمربند ايمنى يكى از بخشهاى مهم در خودرو در جهت حفظ سلامت راننده و سرنشينان مىباشد و آمار نشان مىدهد درصد بالايى از صدمات جبرانناپذيرى كه به راننده و سرنشينان در تصادف وارد مىشود مربوط به بسته نشدن كمربند ايمنى مىباشد. اقدامات زيادى از سوى پليس راهنمايى و رانندگى در جهت كنترل آن صورت مىگيرد اما نبستن كمربند ايمنى به طور عمدى يا سهوى هر ساله باعث ايجاد خسارتهاى جبرانناپذيرى براى رانندگان متخلف و سرنشينان مىشود بنابراين اين ايده در ذهن من شكل گرفت كه به راننده اجازه داده نشود تا بدون بستن كمربند ايمنى رانندگى كند.
نحوه عملكرد اين دستگاه چگونه است؟
اين دستگاه به صورت يك مجموعه مدار الكترونيكى مىباشد كه عمل كنترل را انجام مىدهد به صورتى كه وقتى راننده اقدام به رانندگى با خودروى خود مىكند بعد از روشن كردن خودرو وقتى كه كمربند بسته نباشد ابتدا يك سيستم سخنگو به راننده هشدار مىدهد كه كمربند شما بسته نيست و كمربند خود را ببنديد سپس اگر راننده كمربند خود را نبندد به او اعلام مىدارد كه با كمربند باز قادر نخواهيد بود با سرعت بيش از 60 كيلومتر در ساعت حركت كنيد.
و اگر بيش از 60 كيلومتر سرعت گرفت چه مىشود؟
اگر راننده كمربند را نبندد و اقدام به سرعتگيرى با سرعت بيش از 60 كيلومتر در ساعت كند سنسور تشخيص سرعت كه بر روى سرعتسنج نصب گرديده سرعت او را تشخيص مىدهد و بخش بعدى دستگاه فعال مىشود و به راننده حدود 20 تا 30 ثانيه فرصت مىدهد تا كمربند خود را ببندد چنانچه در اين فاصله كمربند بسته شود وضعيت به طور خودكار عادى مىگردد ولى اگر كمربند بسته نشود بخش كنترل سوخت وارد عمل مىشود و ميزان سوخت تزريقى به خودرو را كاهش مىدهد و باعث كاهش سرعت و شتاب خودرو مىگردد، در اين وضعيت چون خودرو قابليت افزايش سرعت بيش از 60 كيلومتر در ساعت را ندارد راننده به ناچار مجبور به بستن كمربند ايمنى مىگردد، براى سرنشينان جلو نيز سنسورى در رمى صندلى تعبيه شده كه عمل تشخيص سرنشين جلو را انجام مىدهد و چنانچه سرنشين جلو هم كمربند خود را نبندد دوباره سيستم كار خود را از نو براى سرنشين جلو تكرار مىكند تا كمربند سرنشين جلو بسته شود بنابراين با اين سيستم ما به راحتى مىتوانيم ايمنى كامل را كه كمربند ايمنى براى راننده و سرنشينان ايجاد مىكند تضمين نماييم. اين سيستم بايد بر روى تمامى خودروهاى توليدى نصب گردد تا شاهد خسارتهاى جانى و مالى ناشى از نبستن كمربند ايمنى در تصادفات نباشيم اين سيستم مدت سه سال است كه بر روى خوروى شخصى خودم نصب است و عملكرد صحيح آن براى من محرز گرديده است.
يكى از اختراعات شما سامانه راديويى كنترل راه دور سرعت غيرمجاز خودرو با قابليت كنترل افزايش سرعت است، درخصوص اين طرح هم توضيح دهيد كه چگونه ايده آن به ذهن شما رسيد و نحوه عملكرد آن چگونه است؟
كنترل سرعت غيرمجاز خودرو در بزرگراهها يكى از هدفهاى پليس راهنمايى و رانندگى است. تا به امروز كنترل سرعت غيرمجاز در ايران از طريق دوربينهاى گرانقيمت كنترل سرعت انجام مىگيرد كه نصب اين سيستمها در تمامى جاده هاى كشور بسيار پرهزينه بوده و كنترل همه آنها نيازمند سامانههاى كامپيوترى متعدد مىباشد كه در عمل هزينههاى بسيار بالايى را براى پليس به دنبال دارد و همچنين عملكرد اين سيستم به گونهاى است كه خودرو به طور حتم بايد در ميدان ديد اين دستگاه قرار بگيرد تا بتواند سرعت غير مجاز آن را تشخيص داده و ثبت كند، در دستگاه ساخته شده فرستندههاى راديويى ميدانى با برد يك كيلومتر در بزرگراهها و جادهها در كنار جاده بر روى تيرهاى چراغ برق و يا تابلوهاى جهتنما نصب مىگردد. اين فرستندهها به طور دائم در حال ارسال امواج راديويى كنترل كننده مىباشند. بخش ديگر دستگاه گيرنده راديويى مىباشد كه در داخل خودرو نصب شده است. اين گيرنده از سه بخش تشكيل شده است -1 بخش تشخيص سرعت غيرمجاز -2 بخش سيستم سخنگوى اعلام سرعت غيرمجاز به راننده و هشدارهاى لازمه و -3 كنترل سوخت و سرعت است، نحوه عملكرد سيستم بدين شكل است كه چنانچه راننده در مسيرى حركت كند كه مجهز به سيستم فرستنده راديويى باشد و اقدام به افزايش سرعت بيش از 120 كيلومتر در ساعت بكند گيرنده راديويى داخل خودرو فعال شده و با تشخيص سرعت بالاى 120 كيلومتر در ساعت هشدار لازم را به صورت يك سيستم سخنگو به راننده مىدهد و اعلام مىدارد كه شما با سرعت غيرمجاز در حال حركت هستيد و چنانچه در محدوده زمانى معين اقدام به كاهش سرعت نماييد سرعت خودروى شما كاهش مىيابد. در اين حالت اگر راننده سرعت خود را كاهش دهد، قادر به ادامه مسير با سرعت مطمئنه مىباشد ولى اگر سرعت خود را از حد غيرمجاز كاهش ندهد بخش سوم دستگاه، كنترل سوخت خودرو را انجام مىدهد و با كاهش سوخت تزريقى به موتور باعث كاهش سرعت و شتاب خودرو تا رسيدن به حد مجاز مىگردد.
بنابراين با نصب اين سيستم در تمامى خودروهاى توليدى كشور و نصب سيستم فرستنده راديويى توسط پليس در مسيرهاى خاص خود مىتواند كنترل سرعت خودروها را انجام دهد، قبل از اينكه راننده مرتكب خلاف قانونگردد، البته تاكيد مىكنيم كه هزينه توليد اين سيستم بسيار بسيار پايين است و هم اكنون بر روى خودروى خودم نصب شده است و فعال است.
طرح اختراعى چهارم شما فعال كننده اتوماتيك بوستر ترمز خودرو است. آن را كى اختراع كرديد و نحوه عملكرد آن چگونه است؟
اين سيستم را از دو سال پيش اختراع كردم و بر روى خودروى خودم نصب شده است و كار مىكند و نتايج حاصله در خيلى از موارد از بروز تصادف جلوگيرى كرده است. البته همان طور كه رانندگان مىدانند سيستم ترمز در خودروهاى مدرن امروزى به گونههاى متفاوت عمل مىكند، در اكثر خودروهاى روز ايران يك بخش تقويت كننده ترمز به نام بوستر ترمز وجود دارد كه كار انتقال قدرت براى عمل ترمزگيرى را عهدهدار مىباشد به صورتى كه راننده نيروى كمى بر روى پدال ترمز اعمال مىكند در عوض بوستر با تقويت اين نيرو و افزايش چند برابرى آن باعث ترمز كردن خودرو مىشود اساس كار بوستر در اين خودروها به گونهاى است كه از سيستم خلايى تبعيت مىكند به صورتى كه لولهاى از محفظه بوستر خارج مىشود و اين لوله به منيفلد هوايى موتور وصل مىشود. زمانى كه موتور روشن است توسط عمل مكشى كه منيفلد انجام مىدهد هواى محفظه بوستر تخليه شده و بوستر آماده براى عمل مىشود حال سوالى كه پيش مىآيد اين است اگر موتور خاموش شود آيا ترمز بازهم فعال است يا خير؟ با تحقيقى كه به طور عملى انجام دادم به اين نتيجه رسيدم زمانى كه موتور خاموش است به علت تخليه نشدن هواى محفظه بوستر، اين بخش از سيستم ترمز غيرفعال شده و پدال ترمز بالا مىآيد. در عمل بهره ترمز از 100 درصد به 10 تا 15 درصد كاهش مىيابد. به نظر وجود چنين وضعيتى در خودرو آن هم در بخش ترمز كه از مهمترين بخشها در تامين امنيت راننده و سرنشينان است نقص بسيار بزرگى مىباشد باتوجه به اينكه خودروهاى امروزى از سيستم الكترونيكى براى روشن شدن و كاركرد بهره مىبرند و سنسورهاى متعددى براى اندازهگيرىهاى متعدد ميزان سوخت، هواى ورودي، اكسيژن و غيره وجود دارد و همه اين سنسورها به يك بخش پردازنده الكترونيكى به نام ECU مىروند و در نهايت اين ECU است كه فرمانهاى لازم براى كار موتور را تعيين مىكند و همچنين سيستم برق و تزريق سوخت خودرو كه به صورت انژكتورى مىباشد، سيستم به طور كامل برقى مىباشد، همه اين موارد در جاى خود ضريب خرابى و خاموشى موتور را افزايش مىدهد و در قياس با خودروهاى قديمى كه كاربراتورى بوده از يك سيستم برقى ساده براى برقرسانى استفاده مىكند. حال چنانچه خودرو در يك جاده كوهستانى در فصل زمستان يا هر فصل ديگر در مسيرهاى سربالايى و سراشيبى و يا حتى در بزرگراههاى داراى مسير شيبدار همراه با ترافيك به طور ناگهانى خاموش شود، راننده چه بايد بكند؟! در اين حالت اولين بخش ايمنى و مهمترين بخش، ترمز مىباشد كه به كمك راننده مىآيد ولى با اين موارد كه گفته شد ترمز غيرفعال مىشود، بنابراين به فكر افتادم كه سيستمى در خودرو نصب كنم تا اين نقص را برطرف نمايد، سيستم فعال كننده اتوماتيك بوستر ترمز خودرو از يك وكيوم برقى قدرتمند كه در داخل محفظه موتور نصب مىشود و يك بخش كنترل الكترونيكى كه عمل فرمان دادن به اين سيستم را برعهده دارد به گونهاى كه چنانچه موتور در حال حركت خاموش شود بلافاصله خاموشى موتور را تشخيص مىدهد و اين دستگاه فعال شده و بوستر را به صورت فعال كامل نگه مىدارد، بنابراين نقص خودرو در بخش ترمز به طور كامل برطرف مىگردد. از ديگر مزاياى اين سيستم اين است كه راننده چنانچه در يك جادهاى در حال مسافرت باشد و تاير خودرو پنجر شده يا كم باد شود و دسترسى به آپاراتى براى رفع مشكل ميسر نباشد با اين سيستم به راحتى مىتواند مشكل باد لاستيك را برطرف نمايد و به حركت خود ادامه دهد. با اين سيستم ما مىتوانيم نگرانى رانندهها را در بخش ترمز و تاير در حركت برطرف نماييم و ضريب ايمنى راننده و سرنشين را بالا ببريم.
براى مخترع شدن بايد ويژگىهاى خاصى داشت؟
درك موقعيتى كه در آن قرار داريم، شناخت استعدادهايى كه داريم و نيازها و كمبودهاى موجود در جامعه را بشناسيم. اينها عواملى است كه در اختراع به كمك مخترع مىآيد.
مخترع با ديگر انسانها فرق خاصى دارد؟
يك مخترع با ديگران از لحاظ جسمى هيچ فرقى ندارد بلكه فقط خلاقيت و نوآورى و شكوفايى در آن رشد پيدا كرده است. اميدوارم در سال نوآورى و شكوفايى مخترعين بتوانند اختراعات خودشان را تجارى كنند و به كشور كمك كنند.
دوشنبه 20 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
-