واضح آرشیو وب فارسی:مهر: در گفتگو بامشاور دوما بررسي شدرفتارهاي متناقض روسيه در برابر ايران با آغاز دوران پوتين - مدودوف
خبرگزاري مهر - گروه بين الملل : در شرايطي كه نوعي تغيير رفتار در سياست خارجي روسيه نسبت به ايران مشاهده مي شود مشاور رئيس دوماي روسيه با رد تغيير نگاه استراتژيك روسيه به ايران فضاي دوران پوتين - مدودوف روسيه را خالي از ايران و فرصتي براي غرب اعلام كرد.
روسيه به سومين دور تحريمها عليه ايران در شوراي امنيت سازمان ملل متحد راي داد و پوتين در آخرين روزهاي رياست جمهوري خود با امضاي اين تحريمها آنها را اجرايي كرد .
همچنين برخي مقامهاي دوماي روسيه در مسائل ديگري مثل جزاير سه گانه ايراني كه امارات متحده عربي با ناديده گرفتن حاكميت قانوني و مشروع ايران بر آن، مدعي تملك بر آنهاست؛ به نوعي با ادعاهاي واهي امارات در اين زمينه همراه شده و خواستار گفتگو با ايران در اين موضوع شدند.
در برخي مسائل تجاري هم مثل موضوع هواپيماهاي اجاره اي، روسيه برخورد مناسبي را با ايران انجام نداد و زماني كه تعدادي از قراردادهاي شركت هواپيمايي كشور با شركت روسي به اتمام رسيد، اين شركت تمام هواپيماهاي اجاره اي خود را كه بيشتر توپولوف بودند؛ از ايران خارج كرد.
در عين حال و در شرايطي كه احساس مي شود روسيه نسبت به ايران تغيير رفتار داده است، ولاديمير پوتين نخست وزير جديد روسيه در تاريخ 11 خرداد در گفتگو با يك روزنامه فرانسوي با تاكيد بر صلح آميز بودن برنامه هسته اي ايران اعلام كرد كه تهران به دنبال برنامه هسته اي نظامي نيست و بدين ترتيب از ادامه برنامه هسته اي ايران حمايت كرد.
گروه بين الملل خبرگزاري مهر براي بررسي رفتارهاي متناقض روسيه پس از اتمام دوران پوتين و شروع دوران پوتين-مدودوف با يكي از كارشناسان روس در اين مورد گفتگويي را ترتيب داده است.
دكتر رجب صفروف، مشاور رئيس دوماي روسيه و رئيس موسسه تحقيقات ايران معاصر در مسكو در اين گفتگو درباره علل تغيير رفتار روسيه در ماههاي اخير نسبت به ايران گفت : من تغيير رفتار روسيه با ايران در ماههاي اخير و پس از آمدن رئيس جمهور جديد را قبول دارم و اين تغييرات براي دو دوست استراتژيك كه منافع بين المللي مشترك فراوان دارند اصلا خوب نيست .
وي درباره دلايل امضاء سومين دور تحريمها عليه ايران از سوي ولاديمير پوتين، رئيس جمهور سابق و نخست وزير فعلي اين كشور در آخرين روزهاي رياست جمهوري اش اظهار داشت : روسيه از ايران به عنوان يك كارت بازي استفاده كرد و البته مجبور به اين كار شد .
اين كارشناس روس افزود : پوتين براي اينكه به غرب نشان دهد هنوز حاضر به همكاري و تعامل است مجبور به ابراز نگراني از برنامه صلح آميز هسته اي ايران شد و اگر چه تلاش كرد از شدت قطعنامه بكاهد ولي با اكراه قطعنامه را امضاء كرد.
وي سياستمداران روسيه را بسيار واقع گرا دانست و اقدامات آنها را وابسته به شرايط زماني و مكاني موجود ارزيابي كرد .اين كارشناس روس در كنار اشاره به اهميت ايران براي روسيه و روابط عميق تاريخي و دوستي ديرينه بين دو كشور و همچنين با اشاره به حمايت اخير پوتين از برنامه هاي هسته اي ايران مبني بر نبود هيچ مداركي دال بر غيرصلح آميز بودن برنامه هاي ايران گفت : در دنياي سياست دوستيها، دوستيهاي واقعي و دائمي نيستند، بلكه منافع دائمي هستند و اين تز يك تز مطرح است كه مي تواند توجيه كننده اقدامات اخير روسيه باشد .
مشاور رئيس دوماي روسيه همچنين تغيير رفتار كشورش نسبت به ايران در فضاي سياسي جديد را مقطعي عنوان كرد و ابراز داشت : نظر استراتژيك روسيه به ايران تغيير نيافته است كه اگر عوض شود روسيه همه برگهاي برنده خود را از دست خواهد داد .
وي در توضيح بيشتر علت تغيير رفتار روسيه در قبال ايران گفت : بعد از انتخاب مدودوف، فضاي سياسي روسيه براي حضور ايران خالي بود و غرب از اين فضاي خالي عليه ايران استفاده كرد
اين سياستمدار روس با تاكيد بر اهميت ايران براي روسيه اظهار داشت : اگر همه پيشنهادهاي تشويقي غرب را در يك كفه ترازو و ايران را در كفه ديگر ترازو قرار دهيم ، ايران وزنه سنگينتري براي روسيه خواهد بود و به همين خاطر هم اين كشور همچنان به حمايت خود از ايران تا جايي كه به اين كشور زيان قابل توجهي نرسد ادامه خواهد داد.
رجب صفروف درباره پيشنهادهايي كه غرب براي دست كشيدن از حمايت از برنامه هسته اي صلح آميز ايران به روسيه داده است هم گفت : آمريكا به طور صريح به روسيه پيشنهاد كرد اگر اين كشور سطح حمايت خود از ايران را كاهش دهد به روسيه اجازه خواهد داد وارد بازار سوخت هسته اي شود .
وي با اشاره به سود ده دوازده ميلياردي ورود روسيه به بازار سوخت هسته اي ادامه داد : منظور آمريكا از كاهش سطح حمايتها ، حمايت در چارچوب شوراي امنيت سازمان ملل متحد بود و به همين دليل هم روسيه قطعنامه را امضا كرد .
مشاور رئيس دوماي روسيه درباره پيشنهادهاي ديگر غرب به روسيه هم گفت : از آنجا كه پيوستن به سازمان تجارت جهاني براي روسيه بسيار مهم است و كشورهايي چون لهستان ، گرجستان و اوكراين مانع پيوستن اين كشور به اين سازمان اقتصادي هستند ، روسيه حاضر شد درباره ايران كوتاه بيايد تا محدوديتهاي غرب براي پيوستن اين كشور به سازمان تجارت جهاني برداشته شود.
اين كارشناس روس معتقد است حتي در موضوع سپر دفاع موشكي هم، آمريكا، ايران را هدف ساخت اين سپر معرفي كرده است و دست برداشتن روسيه از حمايت از ايران را يكي از مسائلي عنوان كرده است كه مي تواند به عقب نشيني آمريكا در اين موضوع بينجامد.
وي نفوذ غرب در همسايگان استراتژيك روسيه مانند اوكراين،گرجستان و برخي كشورهاي ديگر را براي روسيه خطرساز دانست و گفت : يكي از دلايل براي تعامل روسيه با غرب، نگراني از ايجاد تنش توسط غرب در دايره حياتي روسيه است .
صفروف افزود : روسيه از قطع ارتباط با كشورهايي كه ريشه تاريخي فرهنگي سياسي قوي اي با آنها دارد بسيار از لحاظ سياسي اقتصادي و فرهنگي صدمه خواهد ديد و با تلاشهاي غرب و پيروزي غربگراها در اين كشورها اكنون نگاه افكار عمومي اين كشورها به روسيه تغيير كرده است و در صورت اتفاق افتادن يك جنگ داخلي در هر كدام از اين كشورها روسيه هم يك طرف مخاصمه خواهد بود
يکشنبه 19 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 356]