واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: بحران مواد غذايي در تاجيكستان زندگي اقشار كم درآمد را دشوارتر كرده است
خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا): دوشنبه - بحران كمبود و گراني مواد غذايي در تاجيكستان زندگي خانواده هاي بي -بضاعت و كم درآمد اين كشور را دشوارتر كرده و روز بروز فاصله ميان اقشار دارا و ندار را بيشتر مي كند.
به نظر مي رسد بحران كمبود غذايي در جهان در اين كشور فقير آسياي مركزي تاثير بيشتري داشته و اقتصاد نوپا و توسعه نيافته اين كشور، بدون كمك هاي خارجي، قادر به مقابله با عواقب زيانبار آن نيست .
با اين كه بيشتر مردم تاجيكستان از فقر و بيكاري رنج مي برند و در حدود يك ميليون نفر از نيروي كار اين كشور براي يافتن شغل به خارج ، عمدتا روسيه مهاجرت كردند ، رشد جمعيت در آن همچنان بالا و حدود سه درصد است .
تحليلگران مسايل اقتصادي تاجيك و بين المللي بر اين باورند كه اين كشور در شرايط فعلي به تنهايي و بدون كمك جامعه جهاني نمي تواند نيازهاي خود بويژه مواد غذايي را تامين كند.
اين درحالي است كه سرماي بي سابقه زمستان گذشته ، هجوم ملخ ها به بيش از يكصد هزار هكتار از مزارع و پايين آمدن ميزان توليد محصولات كشاورزي به ويژه غلات در دو سال اخير تاثيرات بحران كمبود مواد غذايي در تاجيكستان را مضاعف كرده است .
در شرايطي كه گفته مي شود بيش از 65 درصد جمعيت هفت ميليوني تاجيكستان از درآمد كافي برخوردار نيستند و نبود اشتغال مهمترين مشكل اقتصادي در اين كشور است ، قيمت انواع كالاها و بيشتر از همه مواد غذايي روند صعودي را طي مي كند.
بر اساس آمارهاي غيررسمي ، طي شش ماه گذشته قيمت اساسي ترين مواد غذايي در تاجيكستان از جمله آرد و گوشت بطور بي رويه و تا حدود 50 درصد افزايش يافته و باعث نگراني اقشار فقير و كم درآمد اين كشور شده است .
در حال حاضر در بازار تاجيكستان يك كيلوگرم گوشت گوسفند 20 ساماني معادل شش دلار ، گوشت گاو 18 ساماني معادل پنج و نيم دلار،يك كيسه آرد 50 كيلوگرمي 120 ساماني معادل 35 دلار ، يك كيلوگرم روغن نباتي 10 ساماني معادل سه دلار ، يك كيلوگرم پنير 40 ساماني معادل 12 دلار و يك قرص نان محلي يك ساماني معادل 30 سنت عرضه مي شود كه نسبت به يك سال گذشته تقريبا دو برابر شده است .
در واقع با افزايش قيمت ها ، قدرت خريد خانواده هايي كه درآمد ثابت و ناچيزي دارند روز بروز كمتر مي شود و آنها از مصرف گوشت و ساير مواد غذايي لازم محروم شده اند.
"محبت شاه امين اف" سرپرست يك خانواده 12 نفره تاجيك گفت : ما ديگر توان تهيه مواد غذايي ضروري را نداريم و با اين افزايش سرسام آور قيمت ها فقط نان و اگر باشد كمي شكر مصرف مي كنيم .
وي افزود : افزايش نرخ آب ، برق و ديگر خدمات در كنار مواد غذايي حتي انواع ميوه شرايط زندگي را براي بيشتر خانواده هاي تاجيك سخت تر كرده و دستمزدهاي فعلي افراد مشغول بكار هم كفاف تامين مايحتاج روزمره را نمي كند.
"رخشانه گلجان اوا" يك كارشناس وزارت توسعه اقتصادي و تجارت تاجيكستان در گفت وگو با خبرنگار ايرنا ، علت اصلي افزايش بي رويه قيمت مواد غذايي اساسي را وارداتي بودن آنها و بالا رفتن قيمت ها در كشورهاي صادركننده دانست .
وي گفت : بيش از 60 درصد فراوده هاي غذايي موجود در بازار تاجيكستان از خارج وارد مي شود و دولت اگر هم بخواهد نمي تواند از افزايش قيمت اين اقلام جلوگيري كند.
وي از روسيه ، جمهوري اسلامي ايران ، ازبكستان ، و قزاقستان بعنوان تامين كنندگان اصلي مواد غذايي مورد نياز تاجيكستان نام برد و افزود : نرخ انواع محصولاتي كه از اين كشورها به تاجيكستان وارد مي شوند در خود كشورهاي صادر كننده نيز تحت تاثير تحولات بازار جهاني افزايش يافته اند.
وي گفت : تاجيكستان خواه ناخواه تحت تاثير روند كمبود مواد غذايي در جهان است و نمي تواند با وضعيت اقتصادي شكننده موجود خود تاثيرات منفي ناشي از بحران مواد غذايي را در كشور كاهش دهد.
در اين ميان ، سازمان ملل متحد طي دوماه اخير دو بار ضمن ابراز نگراني از اوضاع سخت اقتصادي و مشكلات اقشار كم بضاعت تاجيكستان در تامين نيازهاي اوليه زندگي، خواستار كمك جامعه جهاني به اين كشور شد و فائو نيز تاجيكستان را در فهرست كشورهاي مواجه با خطر گرسنگي قرار داد.
اين سازمان اعلام كرد براي اجراي برنامه هاي كمك خود در تاجيكستان به 27 ميليون دلار نياز دارد كه از اين مبلغ تاكنون فقط 12 ميليون دلار در اختيار موسسات وابسته به سازمان ملل در اين كشور قرار گرفته است .
سازمان ملل خسارات سنگين سرماي بي سابقه زمستان به بخش هاي كشاورزي و دامي و كاهش سطح كشت مزارع را باعث افزايش بيش از پيش قيمت مواد غذايي در تاجيكستان دانست و هشدار داد كه در صورت انجام نشدن برنامه هاي ويژه كمك رساني و ادامه روند صعودي قيمت ها ، مردم اين كشور با مشكلات بيشتري روبرو خواهند شد.
اين سازمان افزود كه در حال حاضر 500 هزار نفر از مردم تاجيكستان به كمك هاي غذايي فوري نيازمند هستند.
"محمد مقيم اف" تحليلگر اقتصادي و استاد دانشگاه ملي تاجيكستان معتقد است كه دولت در حد توان و در چارچوب خود برنامه مقابله با بحران اقتصادي و جلوگيري از افزايش قيمت مواد غذايي در بازار داخلي را تهيه كرده است ، ولي فقط از اين راه و بدون كمك هاي جهاني نمي توان كشور را از فقر نجات داد.
وي افزود : در نيمه اول سالجاري ميلادي به دليل سياست هاي نادرست ، ميزان تورم در تاجيكستان حدود 20 درصد بود كه فشار سنگيني را به اقتصاد كشور و زندگي خانواده ها وارد كرد.
وي گفت : الويت دادن به كالاهاي وارداتي و تجارت در بازار تاجيكستان بخشي از سياست است و هم اكنون اين كشور كه بيشتر موادغذايي مورد نياز آن از خارج وارد مي شود با افزايش قيمت ها در كشورهاي صادركننده تاثير مهلكي را پذيرفته است .
به اعتقاد وي دولت مي تواند تاثيرات بحران كمبود غذايي را با مكانيزم تنظيم قيمت محصولات در بازار با وارد كردن كالاهاي مورد نياز توسط نهادهاي وابسته به دولت و نيز امضاي توافقاتي با كشورهاي صادركننده محصولات اساسي مواد غذايي جهت خريد آنها با قيمت مناسب تر تاحدودي كاهش دهد.
امامعلي رحمان رييس جمهوري تاجيكستان اخيرا طي سخناني در مجلس با اشاره به بحران مواد غذايي در جهان دستور داد كه بخش كشاورزي كشورش بايد در سال جاري ميلادي ميزان توليد محصول را نسبت به سال گذشته هشت درصد افزايش دهد و از مسوولان ذيربط خواست براي رشد توليد در سال آينده طرح هاي مشخصي را تهيه و به اجرا گذارند.
وي گفت : براي جبران كمبود مواد غذايي ، جلوگيري از افزايش قيمت ها و مقابله با گرسنگي در كشور بايد از زمين هاي زراعي استفاده بهتري كرد و كشاورزان از زمين ها بجاي يك محصول دو محصول در سال برداشت كنند.
وي افزود : من بايد آشكارا بگويم كه ما نبايد به اميد ديگران و كمك هاي بشردوستانه باشيم ، بلكه بااستفاده موثر از هر وجب زمين براي تامين مواد غذايي خانواده هاي خود تلاش كنيم .
رييس جمهوري تاجيكستان گفت : طي دو سال اخير در بازار جهاني نرخ مواد غذايي به ويژه گندم و آرد بيش از 120 درصد افزايش يافته و براي كشورهايي مثل تاجيكستان مشكلات زيادي به بار آورده است .
وي گفت : دولت در جهت اجراي برنامه توسعه بخش كشاورزي از ابتداي سالجاري ميلادي معادل 140 ميليون دلار به كشاورزان و واحدهاي توليدي اين بخش وام بلندمدت داده است .
آساق **2151**305**1789**1366
يکشنبه 19 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 307]