واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: بر اثر برداشت بىرويه از ذخاير آب، دشتها در معرض خط فرونشست هستند
تهران-خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا): در بيست و يكمين جلسه كارگروه فرونشست زمين و حفاظت از منابع آب زيرزمينى عنوان شد كه بر اثر برداشت بىرويه از ذخاير آب زيرزمينى، دشت هاي كشور در معرض خطر فرو نشست هستند.
به گزارش خبرنگار اقتصادي ايرنا ، در بيست و يكمين جلسه كارگروه ملى فرونشست زمين و حفاظت از منابع آب زيرزمينى، اغلب دشتهاى كشور در معرض خطر فرونشست بر اثر برداشت بىرويه از ذخاير آب زيرزمينى تشخيص داده شدند.
بيست و يكمين جلسه كارگروه تخصصى فرونشست زمين و حفاظت از منابع آب زيرزمينى با حضور نمايندگان وزارت نيرو (دفتر حفاظت از آبهاى زيرزمينى)، وزارت جهاد كشاورزى، سازمان نقشهبردارى كشور، سازمان حفاظت محيطزيست كشور، سازمان هواشناسى كشور با شركت مهندس "محمدجواد بلورچى " رئيس كارگروه و مجرى فنى طرح بررسى مخاطرات ناشى از فرونشست زمين ، برگزار شد.
بر اساس اين گزارش : مهندس "ميبدى " مديركل حفاظت آبهاى زيرزمينى شركت سهامى مديريت منابع آب وزارت نيرو از آغاز به كار 419 گروه گشت و بازرسى براى شناسايى چاههاى غيرمجاز سراسر كشور به كمك دستگاه جي پي اس (GPS ) خبر داد و گفت: اين گشتها با هدف حضور فيزيكى كارشناسان در مناطق داراى چاههاى عميق و نيمه عميق، آگاهى از آمار چاهها، چشمهها و قناتهاى مناطق و بستن چاههاى غيرمجاز و جلوگيرى از برداشت بىرويه انجام مىشود كه طى سال گذشته از فعاليت حدود پنج هزار چاه غيرمجاز و هفت هزار چاه با اضافه برداشت جلوگيرى به عمل آمده است.
وى طرح ساماندهى شركتهاى حفارى در سطح كشور را كه طبق قوانين موجود تعيين صلاحيت حدود460 شركت حفارى و دستگاههاى آنها بر عهده اين مجموعه است ، از ديگر فعاليتهاى وزارت نيرو به منظور كاهش خسارات ناشى از فرونشست عنوان كرد و افزود: وزارت نيرو ارتقاء سطح علمى كارشناسان شركت هاى حفارى،تدوين مراحل حفرچاه و ارائه شناسنامه براى چاههاى حفر شده،رتبه بندى شركتهاى حفارى با كمك دفتر برنامه ريزي ونظارت راهبردى و برگزارى دورههاى آموزشى در شهرستانها براى نيروىهاى علاقهمند در رشته زمين شناسى، كشاورزى، معدن، مديريت منابع آب براى نظارت بر كار شركتهاى حفارى را در دستور كار خود دارد.
ميبدى با بيان اينكه با مطالعات جدى و مستمر مىتوان علاوه بر افزايش طول عمر چاهها نسبت به رفع اختلافات موجود بين متقاضيان حفر چاه و شركتهاى حفارى اقدام كرد، يادآور شد: به كمك سيستم كارتهاى هوشمند كنترل آب و برق مصرف شده در چاهها بر اساس سند ملى مصرف آب ، از هدر رفتن منابع آب زيرزمينى در چاهها جلوگيرى خواهد كرد.
مديركل شركت سهامى مديريت منابع آب وزارت نيرو اطلاع رسانى و فرهنگ سازى در امر مصرف بهينه آب براى مسئولان و مردم را به عنوان راهكار مناسبى جهت كاهش خسارات ناشى از فرونشست در دشتهاى كشور دانست و افزود: به كمك تدوين آئين نامه مشترك با جهاد كشاورزى و تهيه فيلمهاى انيميشن و برنامههاى مرتبط به فرهنگ سازى در زمينه استفاده مطلوب و بهينه از ذخاير آب زيرزمينى از سوى مردم و كشاورزان خواهيم پرداخت.
وى در ادامه از تهيه 32 لايه GIS در حوزه آبريز زايندهرود براى كنترل ذخاير آبهاى زيرزمينى خبر داد و گفت: 35 ميليارد تومان براى تهيه لايههاى اطلاعاتىGIS كل كشور در نظر گرفته شده كه در اين راستا مىتوان از اطلاعاتى كه از سوى سازمانهاى مرتبط تهيه شده نيز بهره لازم را برد.
ميبدى شناسايى دقيق مناطق بحرانى فرو نشست در كل كشور از سوى سازمانهاى زمين شناسى و نقشهبردارى همچنين ارائه پيشنهادات مناسب بر اساس اطلاعات موجود از سوى هر كدام از مجموعههاى فعال در امر فرونشست و ابلاغ دستورالعملهاى تدوين شده به وزارتخانههاى مرتبط در هيات دولت را به عنوان راهكارى مناسب جهت جلوگيرى از توسعه اين پديده در كشور ، عنوان كرد.
در ادامه مهندس "حميدرضا محرابيان "نماينده مديريت بهرهورى آب وزارت جهادكشاورزى با بيان اينكه طى چند سال گذشته رويكرد اين مجموعه از مساله تامين آب مورد نياز كشاورزان به سوى مديريت بهينه بهرهورى تغيير جهت داده است ، تصريح كرد: از اين پس فرهنگ سازى و ارائه دستورالعملهاى موجود براى استفاده بهينه از آب موجود و دستيابى به نقطه حداكثر بهرورى از منابع فعلى در دستور كار قرار دارد.
وى افزود: در همين راستا تشكلهاى بهرهورى مناسب ذخاير آب زيرزمينى در استانها بر پايه نظامى قانونمند جهت استفاده بهينه از آب تشكيل شده و از سويى كارشناسان بخش تقاضا و مصرف نيز بر روى سند ملى الگوى كشت در حال فعاليت هستند تا از اين پس به كشاورزان با توجه به ميزان آب موجود براى كشاورزى الگوىهاى كشت مناسب ارائه شود.
محرابيان توجه به مساله اقتصاد آب كشاورزى را از ديگر برنامههاى مديريت بهرهورى آب وزارت جهاد كشاورزى عنوان كرد و گفت: بايد به ذخاير آب زيرزمينى كشور به عنوان يك ماهيت ارزشمند و نه به عنوان مادهاى كه فراوانى زيادى دارد، توجه كرد و در هر منطقه با توجه به فراوانى آب آن و ذخاير موجود، نسبت به تدوين برنامههاى صحيح و اصولى اقدام كرد. همچنين در بخش سازهاى نيز روشهايى به كشاورزان پيشنهاد شود كه حداقل ضرر را از نظر مسائل زيستمحيطى و به خصوص پديده فرونشست داشته باشد.
مهندس "عليرضا منتظرين" از سازمان نقشه بردارى نيز ضمن ارائه فعاليتهاى صورت گرفته در سازمان متبوع خود در خصوص بررسى فرونشست در دشتهاى كشور، خاطر نشان كرد: مشاهدات سازمان نقشهبردارى در مورد پديده فرونشست در دشتهاى كشور از چند سال پيش آغاز شد كه به دليل مشخص نبودن بودجه مورد نياز، بررسى مشاهدات فرونشست با روند مناسبى ادامه نيافت.
وى افزود: با اين حال 150 ايستگاه ژئوديناميك سراسرى در كشور تاسيس شد كه از دادههاى دريافت شده از اين ايستگاهها براى بررسى مسائل موجود در فرونشست نيز استفاده خواهد شد.
منتظرين با بيان اين كه نصب دستگاههاى ژئوديناميك و تاسيس ايستگاههاى مورد نظر هزينه بسيار بالايى را دارد، تاكيد كرد: برنامههايى براى تاسيس ايستگاههاى ژئوديناميك در ديگر نقاط كشور در دستور كار قرار دارد كه اين امر همكارى ديگر ارگانهاى مرتبط را طلب مىكند.
وى يادآور شد: در صورت تدوين و ارائه برنامهها و راهكارهاى مقابله با فرونشست در دشتها و نقاط بحرانى فرونشست، مىتوان نسبت به درخواست بودجه براى بررسى بيشتر آن اقدام كرد.
مهندس فتحى نماينده سازمان حفاظت محيطزيست نيز از تكميل اطلاعات آلايندههاى 36 دشت مربوط به 11 استان كشور خبر داد و گفت: نمونه بردارى از آلوده كنندههاى آبهاى زيرزمينى براى بررسى آلاينده شهرى و صنعتى با هدف پهنه بندى آلايندههاى مختلف در دشتها و مدل سازى آلايندهها و پيشنهاد طرحهاى مناسب براى جلوگيرى از توسعه بيشتر اين آلايندهها و در نهايت تدوين پيشنويس قانون جلوگيرى از آلودگى آبهاى زيرزمينى در دستور كار اين سازمان قرار دارد.
در پايان مهندس "بلورچى " رئيس كار گروه و مجرى فنى طرح بررسى مخاطرات ناشى از فرونشست زمين به معرفى وب سايت فرونشست پرداخت و گفت: وب سايت فرونشست با هدف جمع آورى اطلاعات و دستاوردهاى موجود در پديده فرونشست و امكان دسترسى عمومى به آن به صورت وابسته به سايت سازمان زمين شناسى و اكتشافات معدنى كشور طراحى و راهاندازى شده است.
وى تصريح كرد: معرفى كار گروه، شرح خدمات، اخبار، گزارشهاى تصويرى، رفتارسنجى، مقالات، نقشهها، اعضاء و آموزش مفاهيم فرونشست از بخشهاى مختلف اين وب سايت است كه با آدرس http://gsi.ir/Branches قابل دسترسى براى همگان است.
اقتصام ** 1561 ** 1557
يکشنبه 19 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 179]