واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: بررسى حضور بانواندر مشاغلمردانهتاكسىهايى كهرنج جابهجا مىكنند
گروه اجتماعي-پس از جنگ جهانى دوم و انقلاب صنعتي، زنان به عنوان نيروى كار وارد بازار شدند. براساس نظريه ماركس در آن زمان افراد به دو دسته صاحبان ابزار كار و كسانى كه فاقد اين وسايل بودند تقسيم مىشدند.بنابراين مالكان ابزار كار تبديل به سرمايهدارانى شدند كه در ازاى كار به كارگران دستمزد مىپرداختند.
جالب اينكه پس از پايان جنگ جهانى دوم و بازگشتن مردان، زنانى كه از روى اجبار به كار خارج از خانه روى آورده بودند همچنان در بازار كار باقى ماندند. از طرفى ديگر در جريان انقلاب صنعتى انگليس، سرمايهداران از نيروى كار زنان به عنوان عامل بازدارندهاى در هنگام اعتصابهاى كارگرى استفاده مىكردند. نظريهپردازانى چون ماركس و انگلس مىگويند: زنان نه تنها نيروى كار خود را در ازاى بهاى كمترى در اختيار كارفرمايان مىگذارند بلكه در عرصه خصوصى نيز به همسران و پسران خود كارگران، خدمت مىكنند تا اين كارگران با توان بيشترى به كار بپردازند.با اينكه به نظر مىرسد سالها از طرحاين نظريهها گذشته است اما امروزه در بسيارى از مشاغل كه به صورت سنتى در حيطه توانايى مردان شناخته مىشد زنان مشغول به كار هستند.زنانى كه بيشتر از سر اجبار و كمتر از روى علاقه در بسيارى از اوقات با دستمزدى ناچيز تن به كارهايى از اين دست مىدهند. شايد تا چند سال پيش نشستن يك خانم پشت فرمان تاكسي، اتوبوس، ماشينهاى سنگين باعث تعجب بسيارى از مردان وحتى زنان مىشد ا ما در حال حاضر به ندرت با كسانى رو به رو مىشويم كه از ديدن يك زن در حين انجام كارهايى كه پيش از اين مردانه تلقى مىشد تعجب كنند.از چندماهپيش كه شركتهاى تاكسيرانى بخشخصوصى در خيابانهاى تهران مشاهده شد زنانى را هم ديديم كه پا به پاى مردان به اين كار مشغول هستند اما اكنون آنها از وضعيت شغلى خود ناراضى هستند و از دريافت مبالغ بالاى شارژ و بدرفتارى برخى مديران به شدت گلهمند هستند.
در اين باره حسين تيمورى كرمانى مدير عامل سازمان تاكسيرانىتهرانمىگويد:نظارت برشركت تاكسيرانى بانوانازسوىسازمانتاكسيرانى وجودداردوتمامى فعاليتهاى آنها از جمله قراردادهاى منعقد شده و هزينههاى شارژ و تجهيزات خودرو زير نظر سازمان انجام مىگيرد كه ميزان آن را با توجه به شكايتها دوباره بررسى مىكنيم.يكى از رانندگان تاكسىبانوان مىگويد: اين شركت هر ماه 50 هزار تومان حق شارژ از هر هدايتگر مىگيرد كه در بين شركتهاى خصوصى بيشترين پول شارژ است و اين براى خانمهايى كه اكثرا سرپرستخانوار هستند اجحاف است.وى مىافزايد: وقتى به شركت مىرويم وحق طبيعى خود را مىخواهيم رئيس شركت با داد و بيداد و بددهنى به ما مىگويد: سوئيچماشين را بياوريد و قرارداد فسخ كنيد و برويد. با ما قرارداد بستيد كه هر چه ما مىگوييم همان باشد.
شغل جديد خانمها
از سوى ديگر طى روزهاى اخير شركت اتوبوسرانى تهران اقدام به اشغالزايى براى تعدادى از بانوان تحت عنوان كنترلكننده بليت در ايستگاههايBRT كرده است.بنابراين گزارش يكى از بانوان كنترلكننده بليط در حالى كه اتيكت كنترل بليت را بر روى مقنعه خود نصب كرده است در رابطه با نحوه ورود به اين شغل مىگويد: شركت اتوبوسرانى مدتى پيش با اعلام فراخوان در بين خانوادههاى شهردارى و از طريق روزنامهها اقدام به جذب تعدادى خانم براى فعاليت در اين بخش كرده است.
وى مدت زمان قرارداد اوليه را چهار ماه عنوان مىكند و مىافزايد: ساعت حضور خانمها در ايستگاهها در دو شيفت 8 ساعته تعريف شده است كه شيفت صبح آن از ساعت 6 صبح آغاز مىشود.البته برخى مسئولان معتقدند شركت دادن زنان در كارهاى اجرايي، سطح مسئوليتپذيرى را بالا مىبرد و دقت و انضباط از مزاياى به كارگيرى زنان در مسائلى است كه تاكنون مردانه تصور مىشده است.
شنبه 18 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 243]