واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: بررسي مناسبات اقتصادي و روابط شغلي حضرت خديجه با پيامبر اكرم(ص) در آخرين شماره «بانوان شيعه»
گروه انديشه: مقاله «مناسبات اقتصادي و روابط شغلي حضرت خديجه با پيامبر اكرم(ص)»، به قلم «منصوره اعتمادي»، دانشآموخته حوزه علميه قم در آخرين شماره فصلنامه «بانوان شيعه» منتشر شده است.
گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، در مقدمه اين مقاله ميخوانيم: خديجه دختر خويلد بن اسد بن عبدالعزي، نجيبزاده ثروتمندي بود كه در عصر جاهليت ـ كه زنان از شأن و منزلتي برخوردار نبودند و دختران بسياري پس از تولد زنده به گور ميشدند ـ به تجارت و امور بازرگاني مبادرت ميكرد. وي با سرمايهاي كه داشت مرداني را استخدام كرده بود تا با سفر به مناطق ديگر به خريد و فروش كالاهاي مورد نظر او بپردازند.
مؤلف مقاله در ادامه مينويسد: او با كسانيكه در امر تجارت به وي ياري ميرساندند، قراردادي به شكل مضاربه يا اجاره امضا ميكرد. يكي از نامآشناترين مردان آن روزگار رسول خدا(ص) بود كه به سبب ويژگيهاي برجسته اخلاقي؛ مانند راستگويي و امانتداري زبانزد همگان بود و خديجه نيز به شايستگي او ايمان اشت؛ بنابراين، براي اشتغال به امور بازرگاني به آن حضرت پيشنهاد داد و پيامبر نيز درخواست او را پذيرفت و اين سرآغازي براي مناسبات افتصادي ميان آنها گرديد. پس از آن پيامبر سفرهاي تجارتي خود را آغاز كرد؛ بنابراين آنچه در منابع تاريخي به ثبت رسيده، ميان او و خديجه براي هر سفر قراردادي منعقد ميشده است.
مؤلف مقاله حاضر در نتيجهگيري خود مينويسد: خديجه در دوران ميانسالي با ثروتي كه در اختيار داشت به امر بازرگاني ميپرداخت. او خود براي انجام امور بازرگاني سفر نميكرد؛ بلكه مرداني را به استخدام در مياورد تا ايشان به اين امر اهتمام ورزند و براي خريد و فروش كالا به بازارهاي پررونق آن روزگار سفر كنند. يكي از كساني كه با درزخواست خديجه، به انجام اين مهم مبادرت ورزيد، رسول خدا بود كه دوران جواني خود را سپري ميكرد؛ بدين ترتيب، وي روابط شغلي و مناسبات اقتصادي خود را با خديجه بنيان نهاد. وي به صورت اجير و دريافت كارمزد معين و يا بر اساس عقد مضاربه به مشاركت در سود حاصله با خديجه قرارداد ميبست و براي داد و ستد كالا به مناطقي؛ همچون شام، حباشه جرش سفر ميكرد.
«منصوره اعتمادي» با اشاره به وجود برخي از احاديث در زمينه مناسبات تجاري ميان پيامبر اكرم(ص) و خديجه قبل از رسيدن به مقام بعثت ميآورد: برخي از روايات متضمن نقل وقايعي هستند كه ظاهرا بيشتر جنبه داستانسرايي، اغراق و خيالپردازي داشته و با مضامين قرآني و مباني ديني سازگاري ندارند. در مجموع، آنچه مسلم است اينكه حضرت محمد(ص) با سرمايههاي حضرت خديجه به تجارت مشغول بوده است و در طي سفرهاي تجارتي آن حضرت، وقايعي رخ ميداد كه نشان از شان و منزلت والاي او داشت و بدينوسيله، راهبي نشانههاي نبوت را يافت و به بعث و ظهور او مژده داد..»
آخرين شماره فصلنامه «بانوان شيعه» به صاحب امتيازي «مؤسسه شيعهشناسي» و با مدير مسئولي دكتر «محمود تقيزاده داوري» و سردبيري دكتر «مهديهالسادات مستقيمي» به تازگي منتشر شده و در اختيار علاقهمندان به مباحث تاريخي زنان، اسلام و تشيع قرار گرفته است.
«بانوان شيعه»، فصلنامهاي است فرهنگي ـ پژوهشي كه به منظور ارايه متمركز تحقيقات انجام شده توسط زنان پژوهشگر كشور در عرصههاي مربوط به جنسيت، فرهنگ و دين توسط «مؤسسه شيعهشناسي» منتشر ميشود. اين فصلنامه تلاش ميكند شرايط اجتماعي زندگي زنان مسلمان كشر را از طريق ارتقاي خودآگاهي ديني ريشهدار در تاريخ، تمدن و فرهنگ اسلامي جامعه، بهبود بخشد.
شنبه 18 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 390]