واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: يك اورولوژيست: سنگ كليه طي هفت سال پس از درمان به سراغ نيمي از درمانشدگان ميآيد استفاده فراوان ازمايعات و مصرف كم نمك در پيشگيري از سنگ كليه موثراست
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: بهداشت و درمان - عمومي
يك اورولوژيست، عوامل شغلي را يكي ازعلتهاي بروز سنگ كليه عنوان كرد و گفت: فردي كه براي اولين بار به سنگ كليه دچار و درمان شده، هر سال 10 درصد ممكن است سنگ دوم را تشكيل دهد. به طور كلي طي هفت سال، 50 درصد افراد مبتلا به سنگ كليه، پس از درمان، سنگ دوم را تشكيل ميدهند.
دكتر سلطانزاده در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با بيان اين كه علتهاي متفاوتي در بروز سنگ كليه موثرند، گفت: عوامل نژادي و ارثي از اصليترين عوامل ايجاد سنگ كليه بوده كه غيرقابل تغيير هستند. به اين ترتيب گروهي از مواد ضد سنگ به طور طبيعي در بدن وجود دارد كه ممكن است بدن فردي فاقد اين مواد باشد. بنابراين كليه اين افراد مستعد تشكيل سنگ است.
وي موارد اكتسابي را از ديگر علل تشكيل سنگ كليه دانست و گفت: علتهاي شغلي ميتوانند از ديگر علل بروز سنگ كليه باشند. به عنوان مثال كار كردن در محيطهاي گرم به دليل از دست رفتن آب بدن ممكن است منجر به تشكيل سنگ كليه شود. همچنين علتهاي رژيمي از جمله موارد اكتسابي شايع در بروز سنگ كليه هستند؛ چرا كه رژيم غذايي كم آب، افزايش ميزان سنگ سازي را به دنبال دارد.
دكتر سلطانزاده با اشاره به مصرف نمك در ايجاد سنگ كليه گفت: مصرف نمك زياد از ديگرعلتهاي شايع بروز سنگ كليه است. مصرف نمك زياد يكي از عوامل موثر در تشكيل انواع سنگهاي كليه است. همچنين گروهي از مواد غذايي مانند گوشت قرمز به دليل افزايش اسيد اوريك خون ميتوانند باعث سنگسازي كليه شوند.
اين اورولوژيست با اشاره به نقش داروها در ايجاد سنگ كليه تصريح كرد: عوامل دارويي از علتهاي نادر تشكيل سنگ كليه است. برخي از داروها ميتوانند باعث توليد همان نوع سنگ شوند. به عنوان مثال داروي تريام ترين ميتواند سنگ تريام ترين ايجاد كند. همچنين گروهي از داروها، باعث كاهش توليد مواد ضد سنگ در بدن شده و به اين ترتيب سنگ كليه را ايجاد ميكنند. به طور كلي عواملي كه باعث افزايش غلظت ادرار و رسوب در كليه شوند در ايجاد سنگ كليه موثرند.
وي در مورد تاثيرپذيري سنگهاي كليه از مواد حاوي كلسيم گفت: با توجه به جنس سنگ، رژيم غذايي مناسب تجويز ميشود. مصرف مواد كلسيمي تا يك ميزان مشخص براي فرد داراي كليه سنگ ساز محدوديت ندارد.
دكتر سلطانزاده با بيان اين كه پس از تشكيل سنگ كليه، به منظور دفع آن بايد توليد ادرار افزايش يابد، گفت: آب ترب و ماءالشعير توليد ادرار را زياد ميكنند. اين در حالي است كه نبايد در مصرف ماءالشعير به دليل املاح و نمك فراوان، زيادهروي شود. به طور كلي مصرف ماءالشعير ميتواند در مراحل حاد دفع سنگ كليه، موثر باشد.
وي درمان سنگهاي كليه را بستگي به اندازه، جنس و محل سنگ دانست و گفت: سنگي كه انسدادي در طول كليه ايجاد نكرده و عفونت را به دنبال نداشته ممكن است فقط تحت نظر قرار گيرد و درمان خاصي براي آن به كار گرفته نشود. در اين مورد تنها مصرف مايعات زياد و ورزش به منظور حركت سنگ تجويز ميشود.
وي گفت: در صورتي كه روشهاي فوق براي درمان سنگ كليه در يك فرد قابل اجرا نباشد، درمانهاي جراحي به كار گرفته ميشود. به اين ترتيب كه سنگ از طريق اشعه در كليه رديابي شده و بوسيله سوراخي كوچك سنگ شكن را مستقيم روي سنگ وارد كرده، سنگ را ميشكنند و تكه تكه خارج ميكنند. در حال حاضر پنج درصد كل سنگهاي ادراري نياز به عمل جراحي باز دارند و در بيشتر موارد درمانهاي فوق به كار گرفته ميشود.
به گفته دكتر سلطانزاده، به طور كلي فردي كه براي اولين بار به سنگ كليه دچار و درمان شده، هر سال 10 درصد ممكن است سنگ دوم را تشكيل دهد. گفته ميشود طي هفت سال، 50 درصد افراد، سنگ دوم را تشكيل ميدهند. در نتيجه به منظور كاهش احتمال بروز سنگ كليه براي دومين بار، با توجه به جنس سنگ، رژيمهاي غذايي مناسب تجويز ميشود.
اين اورولوژيست گفت: استفاده فراوان از مايعات در طول شبانهروز بويژه در طول شب كه ادرار غليظ تر است و استفاده كم از نمك توصيهاي مشترك براي جلوگيري از بروز دوباره انواع سنگهاي كليه است.
انتهاي پيام
شنبه 18 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 256]