واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: هشداري جدي براي مسوولان و مردم، ورود 7 فاضلاب آلاينده به كشفرود در خراسان رضوي
خبرگزاري دانشجويان ايران - مشهد
سرويس: شهرستانها
"كشف رود" زماني مهمترين رود توس بودهاست، اما اكنون حتي قطرهاي آب در آن جاري نيست و اگر باشد، حاصل بارندگي ماههاي رحمت است؛ كشف رود امروز شايد ديگر رود نيست. زندگي در آن مرده است و آنچه از اين رود اسطورهاي برايمان باقي مانده، بستر مظلوم بيگناهي است براي خلاصي از فاضلاب صنعتي خانگي و كشاورزي شهرمان، زيرا متاسفانه 7 فاضلاب آلاينده مختلف به كشف رود ريخته ميشود.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) منطقه خراسان، كشف رود در ميان دره كشفرود خراسان رضوي جاري است. اين رودخانه فصلي فقط در ماههاي پر باران سال آب دارد و طول آن 290 كيلومتر است. عمده آلودگيهاي بستر اين رود در اطراف محدوده شهر مشهد و به علت تخليه غيرقانوني چند فاضلاب مختلف به داخل آن است.
كارشناس مسوول آزمايشگاه اداره كل حفاظت محيط زيست خراسان رضوي در گفتوگو با خبرنگار ايسنا منطقه خراسان، با اشاره به تخليه غيرمجاز فاضلاب صنعتي خانگي و شهري متعدد به رودخانه فصلي كشفرود گفت: در حال حاضر فاضلاب خالص در بستر اين رودخانه جاري است كه آلودهترين نوع آب است.
حسين قابل از تخليه فاضلاب صنعتي حاصل از فعاليتهاي شهرك صنعتي توس از تصفيهخانه پركندآباد، فاضلاب صنعتي واحدهاي آبكاري منطقه دهرود، صنايع پوست و چرم همتآباد و واحدهاي قاليشويي منطقه التيمور به كشف رود خبر داد و گفت: فاضلاب خانگي تصفيهخانه اولنگ و پركندآباد، زهآبهاي كشاورزي حاوي سموم و كودهاي شيميايي و فاضلابهاي تصفيه نشده مناطق مختلف مشهد از جمله آلودگيهايي است كه به طور غيرقانوني به بستر اين رود تخليه ميشود.
قابل گفت: كشاورزان در منطقه التيمور، دهرود و همتآباد از اين فاضلاب خام براي آبياري زمينهاي كشاورزي استفاده ميكنند و محصولات كشاورزي حاصل از اين شيوه غلط آبياري در نهايت وارد بازار مصرف به خصوص مشهد ميشود.
وي در رابطه با آلودگيهاي مختلف موجود در اين فاضلاب توضيح داد: فاضلابهاي آلي در طبيعت تجزيه ميشود و آلودگيهاي ميكروبي ضمن تاثير منفي كه بر محيط دارند به مرور زمان از بين ميروند اما آلودگيهاي شيميايي خصوصا فلزات سنگين حاصل از فعاليتهاي صنعتي در طبيعت پايدار بوده و هيچگاه از بين نميروند.
كارشناس مسوول آزمايشگاه اداره حفاظت محيط زيست خراسان رضوي ادامه داد: اين فلزات در زمينهاي كشاورزي جذب محصولات گياهي ميشود و در نهايت بعد از ورود به بدن انسان يا دام عوارض متعددي از جمله بروز سرطان در اثر جذب كروم و از كار افتادن كبد در اثر جذب روي ايجاد ميكنند.
وي با اشاره به جمعآوري 70 پمپ برداشت فاضلاب از بستر كشف رود توسط شركت آب منطقهاي و نيروي انتظامي گفت: با وجود اين اقدامات هنوز هم بعضي كشاورزان از اين فاضلاب به عنوان يك آب رايگان براي آبياري زمينهايشان استفاده ميكنند و تا مركز بهداشت محصولات آنها را آزمايش و اعلام كند براي سلامتي مضر است و دادستان دستور معدوم كردن محصولات را بدهد زمان زيادي طول مي كشد و طي اين مدت محصولات به فروش رسيده است.
وي نفوذ مواد شيميايي به لايههاي زيرزميني و آلودگي سفرههاي آب را از ديگر معضلات ناشي از تخليه فاضلاب صنعتي و خانگي به كشف رود برشمرد و افزود: پيشبيني ميكنيم كه اگر وجود آبكاريها در جاده قوچان ادامه پيدا كند سفره آب زيرزميني دشت مشهد كه تامين كننده اصلي آب شرب اين شهر است و يك هزار و 500 حلقه چاه عميق موجود در اين دشت دچار مشكل خواهند شد.
قابل با بيان اين كه به علت آلودگي سفره آب زيرزميني منطقه دهرود در سال 83، آب آن در حال حاضر حتي براي كشاورزي هم قابل استفاده نيست، افزود: دولت براي تامين آب شرب دهرود از روستاي بالادست 80 ميليون تومان هزينه كرد و مردم الان به شيوه روستائيان قديم از شير برداشت آب خود را تامين ميكنند كه اين روند مشكلات اجتماعي، اقتصادي و سياسي زيادي ايجاد ميكند.
قابل گفت: براي كاهش آلودگيهاي بستر كشف رود ظرف 2-3 ماه آينده برنامه جامعي توسط مركز تحقيقات كشاورزي استان ارائه خواهد شد كه تنگناها، مشكلات، راهكارها و وظايف دستگاههاي مرتبط با اين قضيه در آن عنوان شده است.
وي رفع مشكل فاضلابهاي خانگي و جلوگيري از تخليه فاضلاب به كشف رود را وظيفه اصلي شركت آب و فاضلاب دانست و با اشاره به اخطار محيط زيست به اين شركت گفت: ايجاد شبكه جمعآوري فاضلاب و احداث تصفيهخانه مستلزم صرف زمان و هزينه است و مسوولان بايد در اين خصوص فكري بكنند.
وي به شناسايي 9 واحد قاليشويي 13 واحد آبكاري و 25 واحد پوست و چرم در منطقه التيمور، دهرود و همتآباد و صدور اخطار براي تمامي اين واحدها اشاره كرد و گفت: تاكنون 22 واحد متخلف را با اخذ مجوز قضايي تعطيل كردهايم.
وي ادامه داد: به دليل فعاليت پنهاني بعضي از اين واحدها در شناسايي آنها مشكل داريم ضمن اينكه خيلي از اين كارگاهها با شروع كارشان در ساعات اوليه صبح، در را روي هيچ كس باز نميكنند و كار خود را تا اواخر شب ادامه ميدهند.
قابل از مردم خواست در شناسايي و معرفي واحدهاي آلاينده با اداره محيط زيست همكاري كنند و افزود: به دليل تبعات اجتماعي حاصل از تعطيلي اين واحدها، بيكاري افراد و ايجاد مشكل براي صنايع وابسته، فرمانداري ما را تحت فشار ميگذارد و قاضي هم حكم تعطيلي 20 تا 30 واحد آلاينده را به راحتي نميدهد اما با توجه به اهميت بالاي موضوع و هماهنگي ساير دستگاهها بر لزوم اجراي قانون پافشاري ميكنيم.
انتهاي پيام
شنبه 18 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 239]