واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: بازار سهام آرام آرام رونق ميگيرد
رونق بازار سهام در فعاليت 45 روزه كاري سال جديد موجب شده تا بار ديگر اعتماد و اميد سرمايهگذاران به بورس افزايش يافته و اين بازار با ركوردشكنيهاي خود مورد توجه سرمايهگذاران قرار گيرد كه دلايل اين شرايط قابل بررسي است.
به گزارش فارس، بورس اوراق بهادار در حالي از ابتداي سال تا هفته گذشته 45 روز كاري را پشتسر گذاشته كه طي اين مدت رشد قيمتها و بازدهي مطلوب سهامداران و رونق معاملات موجب توجه سرمايهگذاران به خيابان حافظ و شركتهاي كارگزاري و تابلوهاي معاملات شده است كه در بررسي اين رويه كه باعث نشاط بازار و معاملهگران شده دلايل درون و برون سازماني متعددي قابل شناسايي است.
براساس آمار تقريبي در حالي سال گذشته حدود 400 ميليارد تومان از بازار سهام به سمت رقيب سنتي بورس يعني بازار مسكن كوچ كرده و در شرايطي تعدادي از سرمايهگذاران حقوقي در اواخر سال گذشته و اوايل سال جديد با انجام جابجاييهايي در سبد سهام، اولويت اول خود را ساختوساز برگزيدند كه به دليل رشد كاذب و بيرويه قيمت مسكن و همچنين طمع فروشندگان، قدرت خريد متقاضيان كاهش يافته و اين شرايط به ركود بازار مسكن انجاميده است.
شرايط گذشته و بيمنطق بازار مسكن باعث شده تا بخشي از دارندگان سرمايه و نقدينگي در پي شناسايي بازاري جايگزين، بورس و سهام را مورد توجه قرار دهند كه اين رويكرد با رشد قيمت سهام شركتها و بهبود معاملات در هفتههاي گذشته همزمان شد.
با اين اوصاف ميتوان انتظار داشت كه با ادامه سود آوري بازار سهام، در هفتههاي آتي سرمايه گذاران جديدي قدم به تالار حافظ و شركتهاي كارگزاري بگذارند.
اين در حالي است كه در هفتههاي گذشته مسئولين بورس با اقدامي به موقع زمينه رشد بيشتر قيمت سهام را از طريق افزايش دامنه نوسان از 2 درصد به 3 درصد فراهم كردند، هرچند اين تغيير كمك چنداني به افزايش نقدينگي سهام مورد انتظار سرمايه گذاران نكرد، اما با شتاب بيشتر قيمتهاي سهام، سرمايهگذاران زودتر به اهداف كوتاه و ميانمدت خود نايل شدند و اين جريان سبب شد تا سرمايهگذاران قديمي و جديد پولهاي بيشتري را صرف خريد سهام كنند.
رفتار منطقي سياستگذاران اقتصادي
از ديگر عوامل درون سازماني رونق بازار سهام و رشد شاخصهاي بورس، بايد به برخي رفتارهاي منطقي سياستگذاران اقتصادي اشاره كرد كه اثرات اين رفتارها در فاصله زماني اندكي در بورس مشاهده شد.
مقامات وزارت صنايع و معادن در حمايت از شركتهاي معدني تصميم گرفتند كه بهره مالكانه معادن را نه تنها افزايش ندهند بلكه نرخهاي سال 85 را اساس كار قرار دهند و اين موضوع سبب شد كه سهام شركتهاي معدني بار ديگر با احياي اقبال بازار مواجه شده و از طرف ديگر هزينههاي شركتهاي مصرفكننده فولادي نيز افزايش نيابد.
از سوي ديگر موضوع خروج سيمان از سبد حمايتي مطرح بود كه با تصميم دولت به جاي خروج سيمان، افزايش 40 - 30 درصدي قيمت سيمان مطرح شد كه اين تصميم منجر به حذف فشار فروش چند ساله سهام سيماني و تشكيل صفهاي خريد شد.
اين در حالي است كه با خروج پودر شوينده از سبد حمايتي شركتهاي توليدكننده پودر شوينده و حاضر در بورس نيز با اقبال بخشي از سرمايهگذاران مواجه شدند.
اين تصميمات دولتي در سه بخش مرتبط با صنايع بورس موجب شد تا ضمن افزايش سطح اعتماد و اميدواري سرمايه گذاران به آينده بورس، انتظارات براي رفع ابهامات محصولاتي چون پتروشيمي نيز به وجود آيد.
رشد قيمت سهام شركتهاي ارزشمند و آيندهدار بورس در حالي اين روزها ادامه دارد كه كماكان نرخ سهام شركتها و نسبتهاي E/P در حد پايين و مطلوبي قرار دارند بهطوري كه به باور كارشناسان با توجه به ريزش بهاي سهام شركتها در ماههاي گذشته، هنوز قيمت روز سهام تعدادي از شركتها ارزان بوده و جا براي رشد و صعود قيمتها همچنان وجود دارد.
تجربه عرضههاي اوليه سهام در گذشته نشان داده كه با اضافه شدن يك شركت جديد و مطلوب به بورس، سرمايهگذاران حقوقي و حقيقي استقبال مناسبي از آن كرده و حاضر به صرف مبالغ قابل توجهي براي سرمايهگذاري با ديدگاههاي مختلف هستند.
در اين ميان، سهام بلوك تعدادي شركتهاي بورس در حالي از ابتداي سال مورد معامله سرمايهگذاران قرارگرفته كه با عرضه سهام شركت كشتيراني، بار ديگر زمينه افزايش حجم و ارزش معاملات بورس فراهم شد كه در صورت ادامه عرضههاي اوليه ميتوان پيشبيني كرد سرمايههاي بيشتري وارد بورس شود و از سوي ديگر رشد شاخص ها و معاملات همچنان به روند صعودي خود ادامه دهند. سابقه تاريخي بورس در ماههاي خرداد و تير حكايت از آن دارد كه در غالب موارد با برگزاري مجامع ساليانه شركتهاي بورس، قيمت سهام شركتها نيز تا حدمطلوبي با رشد مواجه ميشود. چرا كه دو گروه سرمايهگذاران علاقهمند به شركتهاي داراي ارزش و رشد در اين مقطع زماني ميتوانند با خريد سهام شركتهاي مختلف به اهداف خود نايل شوند.
بدين ترتيب كه سرمايهگذاران ميان مدت و يا بلند مدت كار، با خريد سهام و حضور در مجامع ساليانه تعدادي از شركتها از سود سهام بهرهمند ميشوند و سرمايهگذاران كوتاهمدت كار نيز با خريد سهام و فروش آن در روزهاي قبل از مجمع، از محل تفاوت قيمت، سود مطلوبي را شناسايي و به دست ميآورند.
اين در حالي است كه در شرايط كنوني حدود 20 درصد از شركتهاي بورسي در حال برگزاري مجمع ساليانه هستند و با توجه به اين شرايط و بررسي حجم معاملات، افزايش تحركات رفتارهاي سهامداران قابل مشاهده است. با اين دلايل و شرايط ميتوان اميدوار بود كه با اتخاذ سياستهاي اقتصادي مناسب و حمايت از بورس، ركود بازار مسكن در ماههاي بعدي نيز تكرار شود كه در اين صورت ميتوان با عرضه سهام شركتهاي جديد و مطلوب، درصد قابل توجهي از نقدينگي جامعه را به سمت بورس هدايت كرد و تورم را كاهش داد به شرطي كه اركان برون و درون سازماني توسعه بورس به مثابه ويترين اقتصادي كشور مورد توجه قرار گيرد.
شركتهاي بورس در مجامع ساليانه و فوق العاده
از ابتداي سال تا كنون 30 درصد از شركتهاي بورس نسبت به تعيين و اعلام زمان برگزاري مجامع ساليانه و فوقالعاده اقدام كرده و 138 شركت سهامداران خود را به مجامع مختلف دعوت كردهاند.
بورس اوراق بهادار درحالي از ابتداي سال تاكنون شاهد 46 روز كاري بود كه بررسيها از وضعيت برگزاري مجامع عادي ساليانه و فوقالعاده شركتها نشان ميدهد كه طي اين مدت از بين 415 شركت حاضر در بورس، 138 شركت (معادل 30 درصد) زمان و مكان مجامع ساليانه و فوقالعاده خود را تعيين كرده و سهامداران حقوقي و حقيقي خود را دعوت كردهاند.
بررسيها حاكي است با توجه به پايان سال مالي گذشته (29/12/ يا 30/9 و يا 30/10/86) 105 شركت بورس با هدف تصويب صورتهاي مالي و تعيين سود (زيان) نسبت به تعيين زمان برگزاري مجامع ساليانه مبادرت كردهاند.
از سوي ديگر 30 شركت نيز در شرايطي با اهداف مختلف مانند تعيين اعضاي هيأت مديره و اصلاح اساسنامه و... اقدام به برگزاري مجامع فوق العاده كردهاند كه 3 شركت ديگر به طور همزمان دو مجمع ساليانه و فوقالعاده برگزار كرده و يا در تدارك برگزاري هستند.
دوشنبه 13 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 310]