تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 1 بهمن 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):على پيشواى مؤمنان و ثروت پيشواى منافقان است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1855203562




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

بايگاني گفتگوي تفضيلي حيات با منتجب نيا: عشق به مرجعيت، عامل اصلي حركت مردم در 15 خرداد بود


واضح آرشیو وب فارسی:حيات: بايگاني گفتگوي تفضيلي حيات با منتجب نيا: عشق به مرجعيت، عامل اصلي حركت مردم در 15 خرداد بود


تهران- حيات

حجت الاسلام رسول منتجب نيا نماينده دور اول ، دوم و سوم مجلس شوراي اسلامي و قائم مقام حزبي است كه مشي خود را پيروي از خط امام (ره) مي دانند. متن زير حاصل گفتگوي حيات با ايشان درباره قيام 15 خرداد 1342 و نقش حضرت امام (ره) در برقراري جمهوري اسلامي ايران است.
اشاره: عشق خود به امام در دوران قبل از انقلاب را از راه دور مي داند و مي گويد: آن موقع نديده عاشق ايشان بودم ولي بعد از انقلاب افتخارم نمايندگي حضرت امام در نهادهاي مختلف از جمله شهرباني كل كشور است.

حيات: با توجه به اينكه به سالگرد قيام 15 خرداد نزديك مي شويم لطفا بفرماييد به نظر شما زمينه ها و علل وقوع چنين حركتي از سوي مردم در آن سال چه بوده است؟
منتجب نيا: حضرت امام (ره) 15 خرداد را به عنوان يوم الله و روز فراموش نشدني مي دانند، 15 خرداد 42 سرآغاز نهضت اسلامي و روزي است كه مردم با يك انگيزه خاص وارد صحنه شدند، انگيزه مردم در آن زمان انگيزه صد در صد ديني بود، حضرت امام (ره) و ساير علما و بزرگان، مردم را دعوت كرده بودند كه نسبت به جنايات رژيم شاه به حيثيت اسلام و عزت مردم وارد مي كند آگاهي كسب كنند و اعتراض كنند لذا در سراسر كشور علماي انقلابي و بزرگ در مساجد محوري برنامه داشتند و در شبي از هفته پيام ها و فرمايشات امام را به گوش مردم مي رساندند.
من آن زمان در شيراز بودم، مرحوم آيت الله شهيد دستغيب، مرحوم آيت الله شيخ بهاالدين محلاتي و ديگر علما مردم را هفته يك شب به مسجد جامع عتيق دعوت مي كردند و جمع عظيمي از علما و هزاران نفر از مردم آنجا جمع مي شدند و به نمايندگي از جمع علما استان آيت الله عبدالحسين دستغيب نيز منبرمي رفتند.
به خاطر دارم شب 15 خرداد آقاي دستغيب مردم را دعوت كردند كه فردا صبح زود در مسجد نو شيراز جمع شوند. فردا صبح وقتي جمعيت جمع شدند، اول خبر دستگيري آيت الله خميني را آوردند بعد از آن خبر آمد كه آيت الله محلاتي ، دستغيب و بسياري از علما را شبانه دستگير كرده اند، اين مساله موجب شد كه مردمي كه آگاهتر بودند شروع به شعار دادن كردند و اولين بار در آنزمان گوش ما با "شعار مرگ بر شاه" آشنا شد و خيابان ها مالامال از جمعيت شد.

حيات: برخورد رژيم شاه با اين قيام چگونه بود؟
منتجب نيا: مامورين هم ضمن استقرار در نقاط مختلف شهر آمادگي سركوب مردم را داشتند.
بعد هم با پرتاب گاز اشك آور و تيراندازي هوايي و سپس زميني سعي كردند جميت را متفرق كنند كه با اولين جنازه اي كه روي زمين افتاد خون مردم به جوش آمد و مراكز فساد و مشروب فروشي ها و كاباره ها را از بين بردند و حركت توفنده شان آغاز شد، رژيم شاه با برخورد شديد و كشتار وحشيانه ، تصور كرد كه اين نهضت را سركوب كرده است، غافل از اينكه اين تازه سرآغاز نهضت بود و اولين باري بود كه دعوت علما با انگيزه معنوي يك قيام عمومي به وجود آورد به خصوص خون هاي پاك شهدا كه بر زمين ريخته شد موجب استمرار حركت شد.
نكته جالب اينكه به ياد دارم بعد از 15 خرداد 42 حزب توده اطلاعيه اي صادر كرد كه در آن حركت مردم را يك حركت كور و ناآگاهانه تفسير كردند در حاليكه حركت مردم آگاهانه و توام با شعور و انگيزه ديني و مبتني بر عشق و علاقه مردم به مرجعيت ديني بوده و توانست سرآغاز نهضت اسلامي لقب بگيرد.

حيات: به نظر شما مهمترين ويژگي قيام 15 خرداد چه بود؟
منتجب نيا: بزرگترين شاخصه 15 خرداد انگيزه صد در صد ديني مردم بود كه مردم براساس اعتقادشان و نه به لحاظ مسايل سياسي، اقتصادي قيام كردند، ايمان مردم به مرجعيت بزرگترين شاخصه قيام 15 خرداد بود.

حيات: در بررسي روند حركت حضرت امام (ره) در مي يابيم كه ايشان تا زمان زنده بودن آيت الله بروجردي خيلي صريح وارد مسايل سياسي نمي شدند اما بعد از درگذشت ايشان حركت امام شكل ديگري مي گيرد علت اين امر به نظر شما چيست؟
منتجب نيا: حضرت امام احترام فوق العاده اي به مرجعيت و رهبريت جامعه مي گذاشتند و زمان حيات آيت الله بروجردي مرجع علي الاطلاق در شيعه به خصوص در ايران ايشان بودند ،حضرت امام هم به عنوان مجتهد مسلم و مدرس بزرگ حوزه قوم كه خواص به ايشان توجه داشتند مطرح بودند ولي مرجعيت در اختيار آيت الله بروجردي بود.
لذا همه تلاش داشتند كه اين نقطه مركزي تقويت شود و آيت الله بروجردي هم سياست خاصي داشتند كه با رژيم با عظمت و بزرگي برخورد مي كردند. در عين حال سياست و روحيات امام متفاوت بود. تا زمانيكه بحث مرجعيت امام مطرح مي شود و ايشان مستقيما وارد عرصه مي شوند و الا امام از سنين جواني در سياست بودند، و خانواده ايشان نيز به ظلم ستيزي و استكبار ستيزي معروف هستند.

حيات: با توجه به شرايط كشورمان در آنزمان هدف مردم از قيام و مبارزه چه بود، آيا فقط نفي رژيم شاه را در ذهن داشتند؟
منتجب نيا: اگرچه آگاهي مردم در سطح بالايي نبود، ولي وقتي مي ديدند درشهري همه علما جمع مي شوند و جنايت هاي رژيم و سخنان امام را بيان مي كنند كه نبايد سكوت كرد و بايد حركت كرد آنها نيز قيام كردند ولي آن زمان هنوز بحث جمهوري اسلامي مطرح نبود.

حيات: از رهبران قيام در آن ايام چه كساني را به خاطر داريد؟
منتجب نيا: در شيراز آيت الله دستغيب محور حركت بودند، در قم مرحوم آيت الله رباني شيرازي كه مرد بسيار شجاعي بود. البته مراجع تقليد هم در اين حركت با امام همراهي داشتند.

حيات: ديدگاه شما به عنوان يك نوجوان 15 ساله در آن ايام نسبت به حضرت امام چگونه بود؟
منتجب نيا: من از سن 12 سالگي امام را تحت عنوان حاج آقا روح الله و توسط دوستانم مي شناختم و از سال 40 به بعد كه نوار سخنراني هاي امام را مي شنديم، عشقم نسبت به امام شعله كشيد و بخاطر دارم از همان سن 12 سالگي با تشويق پدرم مقلد امام شدم.
البته زمانيكه من براي تحصيل به قم آمدم حضرت امام را به خارج از كشورتبعيد كرده بودند ولي بيت امام كه حضرت آيت الله پسنديده وكيل علي الاطلاق امام آنجا بودند محل انقلابيون تجمع بود و ما مقيد بوديم هر روز كه سر درس مي رفتيم در مسير يك چاي در منزل امام مي نوشيديم.

حيات: خاطره خاصي از دوران مبارزه عليه رژيم شاه داريد؟
بله، خاطرات بسيار است از سال 42 به بعد زندگي من يك حالت چريكي داشت و محال بود من ده روز در جايي سخنراني كنم و بنده را دستگير نكنند، سال 55 حضرت آيت الله پسنديده به من دستور دادند كه بايد در شهر خمين زادگاه امام نماز جمعه را برپا كنم و من از سال 55 نماز جمعه را شمشير به دست در خمين اقامه كردم.

حيات: رژيم اجازه اين كار را به شما مي داد؟
منتجب نيا: اجازه كه چه عرض كنم، هرگاه نماز جمعه را مي خوانديم تحت محاصره تمام نيروهاي نظامي، انتظامي و پليس بوديم و تحت محاصره نماز جمعه را مي خوانديم. از شهرهاي ديگر مانند اراك، دليجان، قم، اليگودرز، گلپايگان، محلات، خرم آباد براي اقامه نماز به خمين مي آمدند و حتي آيت الله طاهري اصفهاني كه خودشان در اصفهان نماز جمعه مي خواندند هنگاميكه نمازشان را تعطيل كردند به اتفاق جمعيت زيادي به خمين مي آمدند و نماز را مي خواندند و عصر به اصفهان بر مي گشتند.

حيات: خطبه هاي سياسي نيز در نمازهايتان مي خوانديد؟
منتجب نيا: بله، نمازكاملا سياسي بود، در غالب خطبه هاي نهج البلاغه، خطبه هاي امام حسين و ائمه به رژيم حمله مي كردم. و دايما هم تا گرم فعاليت مي شدم دستگير مي شدم.

حيات: تا چه مدت اقامه نماز جمعه در خمين ادامه داشت؟
منتجب نيا: تا پيروزي انقلاب نماز جمعه را ادامه داديم.

حيات: به نظر شما خصوصيات اصلي امام كه منجر به آغاز و پيروزي نهضت اسلامي شد، چه بود؟
منتجب نيا: شكي نيست كه يكي از مهمترين عوامل موثر در پيروزي انقلاب اسلامي، شخصيت رهبر انقلاب بود و اين شخصيت به دليل جامعيت ايشان بود زيرا حضرت امام مرجع تقليد بود، يك عارف باالله و يك حكيم وارسته بود و شاگردان مهذبي را تربيت كرده بود كه امام را به عنوان استاد اخلاق مي شناختند در كنار همه اينها يك سياستمدار به تمام معنا بود و يك سياستمدار شجاع و نترس در عين حال دلسوز مردم بودند، انساني با اين ويژگي ها مي تواند چنين نهضتي را هدايت و رهبري كند.

حيات: اگر بخواهيد با تمام احساسي كه نسبت به امام داريد، ايشان را در يك جمله معرفي كنيد، چه مي فرماييد؟
منتجب نيا: امام كاملترين انسان بعد از مقام عصمت و معصومين (ع) است.

حيات: در آخر اگر صحبت خاصي داريد كه فكر مي كنيد بايد گفته مي شد و عنوان نشد، بفرماييد؟
منتجب نيا: بايد امام را به عنوان يك فكر و فرهنگ و قانون انسان سازي بپذيريم ، جفاي به امام است اگر ما ايشان را در حد يك مرجع تقليد ببينيم. لذا كساني كه به امام علاقه دارند بايد ايشان را به عنوان و راه تكامل و وصول به حق تعالي بپذيرند و اين معنا حاصل نمي شود مگر اينكه ما خودمان را در برابر آيينه تمام نماي امام قرار دهيم و از ايشان الگو بگيريم ، نه اينكه با استفاده از جملات امام كارهاي خودمان را توجيه كنيم ،شايسته است همه كساني كه دل به حقيقت بسته اند اين سرمايه عظيم الهي را كه خدا نصيب انسان معاصر كرده قدر بدانند و راه او را دنبال كنند.
گفتگو از عباس كلاهدوز، جواد شادانلو
پايان پيام
 دوشنبه 13 خرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: حيات]
[مشاهده در: www.hayat.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 330]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن