واضح آرشیو وب فارسی:آفتاب: عباس عبدي مطرح كرد؛ دولت نفت را مثل شناسنامه بايد تقسيم كند
توزيع نفت با چنين حالتي ارتباط مستقيمي ميان پول نفت و شناسنامه برقرار ميكند و دولت عملا پذيرفته است كه تمامي افراد جامعه سهمي مساوي از درآمدهاي كشور دارند و نبايد تبعيضي در اين ميان به خرج داد.
آفتاب: عباس عبدي روزنامه نگار و تحليلگر مسايل سياسي "عقلانيت نفتي" و "سهم خواهي بر اساس رانت نفت" را مهمترين عوامل موجود در تصميم گيريهاي جناح حاكم بر كشور دانست.
به گزارش خبرنگار سياسي آفتاب، عباس عبدي كه به دعوت كميته سياسي سازمان دانش آموختگان ايران و در دفتر اين سازمان سخن ميگفت، با اشاره به مباحث گسترده در خصوص انتخاب رييس مجلس هشتم، گفت: «دهنده اصلي به قدرت گروهي است كه سهم بزرگتري از منابع نفتي را در اختيار خواهد داشت. بنابراين محور اصلي فعاليت سياسي در يك دولت نفتي، نصيب بردن از رانت نفت است و ساير مولفه ها ارزش اهميتي در برابر محور نفت نخواهند داشت».
عبدي ركن اساسي در اين ميان را سهم خواهي دانست و گفت: «مثلا اينكه 1 تا 10 درصد درآمدهاي نفتي در اختيار وزارت نفت قرار ميگيرد يعني يك پول بسيار عظيمي در اختيار اين نهاد است كه ميتوان با آن حركت و مانور كرد». وي تلاش در جهت تغيير در مديريت وامها از بانكها به كارگروههاي استاني را نيز در همين راستا دانست.
عبدي گفت: «وقتي تمام امور بر اساس محور رانت و سهم خواهي شكل گرفت ديگر نميتوان تشخيص داد كه چه افرادي با هم رفيق هستند و منافع مشترك دارند. چرا كه سهم خواهان هم، همانند دزدان همه با هم دعوا دارند».
عبدي در ادامه تغييرات و عزل و نصبها در دولت نهم را نيز بر همين مبنا قابل تحليل دانست و گفت: «همه نسبت به اصل تغيير يك وزير يا مسوول نظر دارند اما نكته مهم توجه به اين مسئله است كه چرا يك وزير بركنار ميشود؟ و اختلاف بر سر چيست؟»
اين روزنامه نگار در ادامه با اشاره به تغيير وزير كشور و عدم دعوت از وي در افتتاحيه مجلس ادامه داد: «در اين خصوص مهمترين سوال اين است كه اختلاف با وزير معزول كشور بر سر چه بودهاست؟ يقين بدانيد كه اختلاف سياسي پيش از رسيدن به مرحله بركناري در سطح اجتماع بروز ميكند اما وقتي اختلاف بر سر سهم خواهي باشد مطرح نخواهد شد. در اين وضعيت شما نميتوانيد آنچه را فردا رخ خواهد داد پيش بيني كنيد چرا كه وقتي ريشه اصلي اختلافات رانتخواهي است، ديگر نميتوان تحليل كرد كه چه كسي رييس و چه كسي مرئوس خواهد بود».
عبدي ادامه داد: «برخي به تاثير عظيم رانت نفت واقف نيستند، ايران در بهترين شرايط 300 ميليارد دلار توليد ناخالص ملي دارد كه دستكم 120 ميليارد دلار آن ناشي از نفت است كه پيش از اين 50 ميليارد دلار بوده است و الان 1.5 برابر شده است. اما قدرت مانور دولت بر روي رانت نفت تا 3 برابر شده است و اين رانت عظيم منشا اصلي تعاملات در درون ساخت قدرت سياسي ايران است، به همين دليل نمي توان هيچ مبناي تئوريك و يا ايدئولوژيكي را براي تحليل رفتار چنين حكومتي به كار گرفت».
عبدي در خصوص توزيع مستقيم درآمدهاي نفتي در ميان مردم و احتمال انجام چنين كاري در آستانه انتخابات رياست جمهوري گفت: «توزيع نفت با چنين حالتي ارتباط مستقيمي ميان پول نفت و شناسنامه برقرار ميكند و دولت عملا پذيرفته است كه تمامي افراد جامعه سهمي مساوي از درآمدهاي كشور دارند و نبايد تبعيضي در
” يقين بدانيد كه اختلاف سياسي پيش از رسيدن به مرحله بركناري در سطح اجتماع بروز ميكند اما وقتي اختلاف بر سر سهم خواهي باشد مطرح نخواهد شد. ... “
اين ميان به خرج داد. از طرف ديگر دولت فعلي اگر بخواهد چنين كاري انجام دهد مثلا با شناسايي دهكهاي پايين، نهادهايي را مامور توزيع اين پول كند فساد فاجعه باري را به همراه خواهد داشت و به همين دلايل طرح چنين بحثي بسيار بعيد است . بنابراين كوشش اصلي بايد بر محور كوچك سازي دولت و يادآوري وظايف اصلي دولت در توزيع مساوي ثروت و قدرت در جامعه و كارامدي استفاده از منابع باشد».
عباس عبدي گفت: «نفت نوعي عقلانيت خاص را با خود به همراه مي آورد».
وي در اين خصوص با ذكر مثالي ادامه داد: «اگر فردي از قبيله الف فردي از قبيله ب را بكشد افراد قبيله ب براي خود اين حق راقائل هستند كه در ازاي اين كشته يكي از افراد قبيله الف را بكشند».
عبدي گفت: «شايد چنين برداشتي از نظر ما غير عقلاني باشد اما اين به معناي عاقل نبودن افراد قبيله نيست چرا كه از ديدگاه عقلانيت قيبلهاي كه در آن فرد مهم نيست بلكه افراد قبيله مهم هستند و از نام آن قبيله ارتزاق مي كنند چنين قصاصي كاملا مطابق با عقلانيت است. بنابراين شناخت رفتارهاي يك گروه بدون توجه به عقلانيت حاكم بر آن ممكن نيست».
عبدي ادامه داد: «تك تك تصميماتي كه گرفته ميشود متاثر از درآمدهاي نفتي است».
عبدي با اشاره به دلايل مختلف كارشناسان در غير قابل توجه بودن فروش گاز ايران به هند و پاكستان گفت: «عليرغم اين دلايل از ديدگاه سياسي چنين كاري آثار مثبتي هم دارد چرا كه دولت ما را در قبال دنيا متعهد ميكند و اين تعهد در برابر ساير كشورها قطعا درصدي از عقلانيت علمي را به همراه خواهد داشت».
عبدي تحليل سياست خارجي ايران را بدون توجه به درآمدهاي نفتي غير ممكن دانست و گفت: «تنها با توجه به درآمدهاي عظيم نفتي بايد چنين سياست خارجي را فهميد».
عبدي همچنين در پاسخ به سوالي در خصوص گزينههاي مطرح براي انتخابات رياست جمهوري گفت: طرح چنين بحثهايي به دليل جذابيت فراوان ژورناليستي آن صورت ميگيرد و روزنامههاي سياسي هم مانند نشريات زرد اين بحثها را دامن ميزنند».
يکشنبه 12 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 171]