واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: تحويل ديپلمات ايراني به آمريكا؛ واكنش سرد
![](http://www.hamshahrionline.ir/images/upload/news/posc/8701/foriegn-ministry.jpg)
سياستخارجي- گروه سياسي:
فروردين سال گذشته خورشيدي رو به زوال بود كه وزارت خارجه جمهوري اسلامي ايران نسبت به اعلام يك خبر واكنش نشان داد.
آن خبر اين بود: دادگاه كيفري وست مينستر در لندن موافقت خود را با استرداد نصرتالله تاجيك براي محاكمه به آمريكا اعلام كرد. حدود يك سال بعد، در حالي كه تاجيك تمام اين سال را دربند انگليس به سر ميبرد، دادگاه تجديد نظر كه به تجديدنظرخواهي جمهوري اسلامي ايران رسيدگي ميكرد حكم تحويل اين ديپلمات سالخورده ايراني را به ايالات متحده دوباره تاييد كرد. در اولين روزهاي پس از تاييد حكم استرداد سخنگوي وزارت امور خارجه در اولين اظهارنظر رسمي صدور حكم دادگاه تجديدنظر انگليس را محكوم كرد و اتهامات وارده به وي را بياساس و راي صادره را ناعادلانه و سياسي خواند و آن را برنامهاي از پيش تعيين شده اعلام كرد.
در آن زمان محمد علي حسيني در پاسخ به سؤال خبرنگاري درباره انتشار برخي اخبار مبني بر كم كاري وزارتخانه متبوعش در پرونده دستگيري نصرتالله تاجيك در انگليس گفت: به محض اينكه وزارت امورخارجه از بازداشت ايشان مطلع شد اقدامات گستردهاي در جهت پيگيري و آزادي اين ديپلمات ايراني ساماندهي شد.
حسيني كه وزارتخانه متبوعش را از سوي خبرنگاري متهم به كمكاري در آزادسازي سفير سابق يافت، ضمن تشريح فعاليتهاي دستگاه ديپلماسي كشور براي آزادي اين ديپلمات ايراني افزود: از همان آغاز كميته اي در وزارت خارجه براي اين منظور تشكيل شد و هيأتي نيز از اداره كنسولي ما به لندن اعزام شدند و با وثيقه بسيار سنگين مقدمات آزادي ايشان را بهرغم مخالفت انگليس فراهم آورديم البته در اين زمينه ملاقاتهاي متعددي نيز از سوي سفير ايران در لندن با مقامات انگليسي انجام شد.
سخنگوي وزارت امورخارجه كه به بيماري قلبي تاجيك اشاره ميكرد، با تاكيد براينكه مسئوليت هرگونه خسارت مادي و معنوي وارد شده براين ديپلمات ايراني، بر عهده انگليس خواهد بود ادامه داد: ما همواره از تمام ظرفيتهاي موجود براي آزادي تاجيك استفاده كرده ايم اما متأسفانه فشارهاي آمريكا بر دولت انگليس و برخي از مسئولان آن كشور باعث شده اين موضوع به اينجا كشيده شود اما اين پايان كار نيست و ما اقدامات لازم را در اين زمينه ساماندهي مينماييم.
اما نگراني آن خبرنگار ديروز در پاسخي سرد و كلي قدري بيشتر بهانه يافت كه جدي شود. ديروز غلامحسين الهام سخنگوي دولت كه خود را براي پاسخ به خبرنگاران پشت تريبون سخنگويي دولت حاضر كرده بود، در پاسخ به آخرين سؤال خبرنگاران لحني جز آن داشت كه انتظار ميرفت. خبرنگار همشهري در نشست خبري الهام درباره وضعيت تاجيك سفير سابق ايران در اردن پرسيد و گفت وكلاي تاجيك اعلام كردند كه اميدوارند با استناد به چند تبصره كاري كنند كه حكم استرداد به آمريكا منتفي شود با توجه به اينكه آقاي تاجيك بيش از يك سال است كه در بازداشت به سر ميبرد و فرصت او براي دفاع رو به پايان است، جمهوري اسلاميبهطور مشخص چه كاري انجام خواهد داد، الهام گفت: «وزارت خارجه در چارچوبي كه بايد از حقوق اتباع ايراني دفاع كند كار خود را انجام ميدهد. يك ايراني و يك شهروند هر كجا باشد بايد مورد حمايت دولتش باشد. وزارت خارجه در اين مورد به وظايفش عمل خواهد كرد تا در چارچوبهاي متعارف از حقوق شهروندان دفاع كند.»
دولت ايران در يك سال اخير تلاشهاي زيادي براي اقدام حقوقي به سود تاجيك انجام داده و اين تلاشها بايد در بخش حقوقي مجلس اعيان كه متشكل از لردهاي قاضي است، ادامه يابد كه اظهارات رئيسجمهوري در پاسخ به سؤال همشهري در حاشيه نشست هفته گذشته وي با خبرنگاران مويد آن بود. محمود احمدينژاد در حالي از به كارگيري تمام توان ايران براي جلوگيري از استرداد تاجيك سخن گفت كه وزير امورخارجه دولت نهم نيز در پاسخ به سؤال مشابه همشهري از وي درباره اقدامات دستگاه سياست خارجي گفت: اقدامات زيادي در اين خصوص انجام دادهايم.
منوچهر متكي در حاشيه دومين همايش ملي روابط عموميهاي دستگاههاي اجرايي كشور از اظهار جزئيات بيشتري در اين باره خودداري و تصريح كرد كه بهزودي مشروح اقدامات دستگاه سياست خارجي براي جلوگيري از استرداد تاجيك منتشر ميشود. اما از آن قول وزير بيش از 10روز ميگذرد. نگراني درباره پرونده نصرالله تاجيك ديروز درحالي افزايش يافت كه سخنگوي دولت در لهجهاي متمايز از ادبيات دستگاه ديپلماسي كشور، سفير اسبق ايران در اردن را در كليترين حالت و بدون اشاره به التهاب پرونده اين ديپلمات باسابقه ايراني و حتي بدون اشاره به سابقه ديپلمات بودن او، وي را تنها «شهروند»ي خواند كه هر كجا باشد بايد مورد حمايت دولتش باشد. الهام پس از كنفرانس خبري و در سؤالي رو در رو كه طي آن خبرنگار همشهري پرسيد درصورت استرداد تاجيك به آمريكا واكنش دولت جمهوري اسلامي ايران چه خواهد بود؟ پاسخ داد: «هنوز كه استرداد نكردهاند»(!)
نصرتالله تاجيك كه در زمان رياستجمهوري سيد محمدخاتمي، سفير ايران در اردن بود، همراه با همسر و ۲ فرزندش در شهر دورهام در شمال انگليس اقامت داشت و مدتي نيز در سال ۲۰۰۴ عضو افتخاري هيأت علمي كانون مطالعات ايراني دانشگاه دورهام بوده است. وي كه براي تحصيل در دوره دكتري در انگليس به سر ميبرد، دستگير و پس از يك هفته زنداني به قيد ضمانت و موقتا آزاد شد، ولي پس از تشكيل چند مرحله دادگاه و با گذشت ۶ ماه، نهايتا دادگاه اوليه حكم به استرداد وي به آمريكا داد.
استناد اوليه برخورد با تاجيك، فيلمبرداري عوامل آمريكا از هتل محل حضور تاجيك و اتهام خريد دوربين ديد در شب توسط وي و فرستادن آن به ايران است. پس از تأييد حكم دادگاه اوليه توسط وزير كشور انگليس، پرونده وي به دادگاه عالي رفت و قرار بود در اكتبر گذشته(مهرماه) دادگاه تجديدنظر برگزار شود، ولي به فوريه (بهمن ماه) موكول شد.
نزديكان تاجيك به نقل از وي ميگويند كه اتهام انتقال فناوري نظامي به ايران تنها مبتني بر خريد يك دوربين صنعتي براي يك شركت توليدي در داخل ايران بوده و عملا بياساس است چرا كه دوربين خريداري شده از سازنده هلندي در بازار موجود بوده و به هيچ وجه كالايي حساس و يا داراي كاربرد دوگانه محسوب نميشود.
پس از مدتها انتظار، دادگاه تجديد نظر تاجيك در انگلستان، بدون توجه به تباني غيرقانوني ماموران اطلاعاتي آمريكا و انگليس و سياسي بودن پرونده خريد تجهيزات ديد در شب براي جمهوري اسلامي، تأييد كرد كه تاجيك به اتهام مشاركت در فعاليتهاي تروريستي عليه دولت ايالات متحده جهت محاكمه به اين جرم بايد به آمريكا مسترد شود. يك منبع نزديك به اين ديپلمات ايراني مقيم انگليس هم در اين باره به پايگاه خبري تابناك گفت: متأسفانه وزارت خارجه با وجود قولها و رايزنيها و دستور صريح مقامات عالي نظام بر پيگيري اين مسئله، بدون راهبرد صحيح با اين مسئله برخورد كرد كه باعث اين نتيجه شد و وخامت وضعيت سلامت تاجيك و تأييد پزشكان محلي هم كمكي به رد حكم استرداد نكرده است و بنا بر اطلاعات كنوني، در اعتراض به عدماستقلال قضائي دادگستري انگليس، وي تصميم ندارد به درخواست تجديد نظر ادامه دهد؛ زيرا مرحله بعدي درخواست كردن از مجلس لردهاي انگليس براي رد اين حكم است.
۴ سال پيش نيزهادي سليمانپور، سفير پيشين ايران در آرژانتين كه او نيز همچون نصرتالله تاجيك در حال تحصيل در كانون مطالعات ايراني دانشگاه دورهام بود، به درخواست دولت آرژانتين و به اتهام ارتباط با بمبگذاري در يكي از مراكز فرهنگي يهوديان در پايتخت آرژانتين در انگليس بازداشت و محاكمه شد اما دادگاه سرانجام رأي داد كه شواهد و مدارك كافي براي استرداد او به آرژانتين وجود ندارد. بايد فكري براي صيانت از شهروندان ايراني در ديگر كشورها كرد.
تاريخ درج: 12 خرداد 1387 ساعت 14:49 تاريخ تاييد: 12 خرداد 1387 ساعت 16:41 تاريخ به روز رساني: 12 خرداد 1387 ساعت 16:38
يکشنبه 12 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 315]