واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: تخريب كتيبه هخامنشي، تلنگري بر بدنه ميراث فرهنگي كشور
يكي از آثار مربوط به اين تمدن بزرگ كه امروز خبر تخريب آن منتشر شد و دل دوستداران اين تمدن عظيم را جريحه دار كرد، كتيبهاي است كه سال گذشته در جزيره خارك كشف شد و محققان آن را متعلق به دوره هخامنشي تشخيص دادند.
كتيبه هخامنشي اواخر سال ۱۳۸۶در پي احداث جادهاي در جزيره خارك توسط وزارت نفت كشف شد.
بر روي اين كتيبه به شكل نامنظم در پنج سطر نوشتههايي به زبان فارسي باستان نوشته شده بود.
به گفته برخي منابع بيش از ۷۰درصد اين كتيبه تخريب و تنها چند حرف از اين كتيبه باقي مانده و فاصله ميان خطوط نيز با استفاده از يك شي نوك تيز از بين رفته است.
سياوش صابري مديركل دفتر حفظ و احياء بناها و محوطههاي تاريخي در پاسخ به اين پرسش خبرنگار ايرنا كه چرا از اين اثر حفاظت نشده؟، اين موضوع را از حوزه اختيارات و وظايف خود خارج دانسته و تنها حفاظت علمي آثار را جزو وظايف اين دفتر عنوان كرد.
وي گفت: حفاظت به دو شكل انجام ميشود كه يكي از آن حفاظت علمي اثر مانند مرمت و حفاظت در برابر آسيبهاي طبيعي (برعهده اين دفتر است) است و ديگر حفاظت فيزيكي است كه برعهده يگان حفاظت سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گذاشته شده است.
مديركل دفتر حفظ و احياء بناها و محوطههاي تاريخي در خصوص عدم انتقال اين اثر به موزه نيز گفت: تاكنون طرحي مبني بر انتقال اين اثر به دفتر حفظ و احياء بناها و اماكن تاريخي ارايه نشده است.
صابري اضافه كرد: ممكن است عدم مطرح شدن اين مساله به خاطر آسيبهاي احتمالي مانند ترك خوردن سنگ به دليل جنس مرجاني آن و يا طرح ساختگي بودن آن باشد.
وي با بيان اين كه هر اثر متعلق به مردم آن محل و جزو ثروت فرهنگي آنها است و انتقال آن باعث ايجاد يك خلاء فرهنگي در محل ميشود، تصريح كرد:
انتقال يك اثر آن را از يك اثر غير منقول به يك اثر منقول تبديل ميكند و زماني اين كار انجام ميشود كه استان مربوطه اعلام كند امكان حفاظت از اثر در محل خود وجود ندارد و يا اينكه انتقال اثر باعث آسيب ديدن آن نشود امير ضيائيان مسوول مركز فرماندهي و كنترل يگان حفاظت ميراث فرهنگي ضمن تاييد خبر مخدوش شدن اين كتيبه گفت: تخريب در حد ۱۰تا ۲۰درصد بوده كه از طريق يگان حفاظت از آثار ميراث فرهنگي درحال پيگيري است.
وي افزود: يك فرد بومي به عنوان متهم شناسايي شده اما هنوز دستگير نشده است، همچنين شكايتي از سوي يگان حفاظت ميراث فرهنگي تنظيم شده است.
وي در پاسخ به اين پرسش كه چرا يگان پيش از بوجود آمدن اين مساله اقدامات لازم درخصوص حفاظت اين اثر بزرگ را انجام نداده، گفت: نيروي حفاظتي ميراث فرهنگي در سراسر كشور چهار هزار نفر هستند در حالي كه ۲۰ هزار اثر ثبت شده و يك ميليون و ۲۰۰هزار اثر شناخته شده غيرثبتي در كشور وجود دارد و با اين تعداد نميتوان كار حفاظت را به درستي انجام داد.
مديركل دفتر حفظ و احياء بناها و محوطههاي تاريخي افزود: به دليل كمبود نيرو در سطح كشور و نبود پايگاه حفاظتي در بوشهر، ما اين اثر را تحويل بخشداري بوشهر داده بوديم و تعدادي افراد بومي كه در قالب انجمنهاي افتخاري با سازمان ميراث در سراسر كشور همكاري ميكنند، به كمك اين بخشداري كار حفاظت از اين اثر را برعهده داشتند.
وي گفت: اين انجمنها به عنوان ياران مردمي ميراث فرهنگي هستند كه تعداد آنها در سراسر كشور حدود ۸۰هزار نفر است كه فعاليت خود را به صورت افتخاري در اين انجمنها انجام ميدهند.
وي در بخش ديگري از سخنان خود تصريح كرد:اينكه اين كتيبه متعلق به دوره هخامنشي است يا خير؟ بحث است و احتمال دارد كه مربوط به دوره معاصر باشد.
مديركل دفتر حفظ و احياء بناها و محوطههاي تاريخي يادآور شد: رسانه ها نبايد تا اين حد مساله را بزرگ كنند و آن را تنها سند هويتي و تاريخي خليج فارس بدانند، زيرا اسناد بسيار زيادي در اين زمينه وجود دارد.
يکشنبه 12 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 225]