واضح آرشیو وب فارسی:حيات: بايگاني در نتيجه دو دهه جدال و اهمال صورت مي گيرد؛تيشه بر ريشه درختان سرخه حصار
تهران - حيات
شهروندان تهراني ساكن شمال شرق تهران اين روزها صداي تبرهايي را بر ريشه درختان پارك عظيم و ملي سرخه حصار مي شوند كه در غفلت و كم توجهي مسوولان مرگ نابهنگام ريه هاي تنفسي پايتخت را خبر مي دهد.
اين روزها و در حالي كه دست آسمان، جاري نشدن باران و برهوت زمين دست به دست هم داده تا حيات سبز درختان و گياهان اندك اندك به ممات تبديل شود، زياده خواهي انسان نيز مزيدي بر علت شده بناهاي آجري زرد، رنگ سبز درختان را نايب شود.
در حالي كه بيش از دو دهه از اختلافات كش دار و كسل كننده دو گروه دولت با تعاوني مسكن چهار و هزار و 200 هزار نفري زيتون وزارت جهاد كشاورزي بر سر زمين هاي پارك ملي سرخه حصار مي گذرد، نتيجه بخش نبودن داوري هاي قضايي ، تعلل برخي دستگاه هاي دولتي مسوول و نيز كم توجهي شهرداري تهران موجب شده تا موج جديد ساخت و سازها در سرخه حصار شكل گيرد.
در هفته هاي اخير چندين بناي 50 و 60 متري آجري غير استاندارد كه بيشتر به آلونك هاي حاشيه شهر شبيه است در اراضي بكر سرخه حصار تهران با كمترين ممانعت از سوي مقامات مسوول ايجاد شده كه بناهاي ساخته شده در بيش از دو دهه اخير را در سرخه حصار به حدود 600بنا رسانده است.
ديوان عدالت اداري هفته گذشته در حكمي راي به الزام شهرداري تهران براي صدور مجوز ساخت و ساز در اراضي سرخه حصار برابر با قوانين و مقررات موجود داد كه اين حكم دست آويزي شده تا سودجويان طي يك هفته اخير ضربات محكمي را بر عمر درختان سرخه حصار بزنند.
با آنكه مسوولان شهرداري تهران به شدت با صدور چنين حكمي مخالفند و خبر از مقاومت در صدور مجوز ساخت در سرخه حصار مي دهد اما سودجويان كاميون هاي آهن و آجر را شبانه به سرخه حصار مي برند و صبح جاي درخت ديوارهاي اجري چيده شده است.
زمين هاي "ملي شده" پارك سرخه حصار، سال هاست كه شاهد درگيري ميان سازمان محيط زيست و تعاوني مسكن وزارت كشاورزي است و هر روز حرف وحديث هاي فراواني درمورد سرنوشت اين زمين ها شنيده مي شود.
اعضاي اين تعاوني مسكن طي سال هاي اخير بارها در تجمعات اعتراض آميز جلوگيري سازمان حفاظت محيط زيست از ساخت وساز در زمين هاي ملكي خود را غيرقانوني خوانده و معتقدند كه زمين هاي سرخه حصار، حق تملك آنها است و بايد در آنها ساخت وساز كنند، اما سازمان حفاظت محيط زيست اين زمين ها را منابع ملي دانسته و با وجود محكوميت در مراجع قضايي، ضمن جلوگيري از ساخت و ساز مالكين اراضي، حاضربه خريد اين زمين ها نيست.
240 هكتار مشاع از اراضي و منابع ملي شده قريه سرخه حصار، چهار هزار و 200 نفر از مالكان خود را بلاتكليف مي بيند و چشم انتظار پايان يافتن بحث و جدل ها بارعايت حقوق طرفين است.
در اواسط تابستان سال 65، حدود 240 هكتار از اراضي ملي شده سرخه حصار توسط سرجنگلداري كل استان تهران به وزارت جهاد كشاورزي واگذارشد و وزير كشاورزي وقت، طي تصميمي در دفتر اسناد رسمي شماره 144 تهران، مبادرت به واگذاري اين اراضي در دي ماه همان سال به تعاوني مسكن وزارت خود كرد.
اين اقدام درحالي صورت گرفت كه در سال 58 اين اراضي توسط شوراي انقلاب به سازمان حفاظت محيط زيست واگذار و به عنوان پارك ملي اعلام شد.
در همان سال نيز تصويب شده بود كه پارك ملي به هيچ وجه قابل واگذاري نيست و كاربري مسكوني ندارد.
پس از آن، شركت تعاوني مسكن وزارت كشاورزي از چهار هزار و 200 نفر از اعضاي خود مبلغ 600 هزار ريال را به عنوان وديعه فروش زمين دريافت كرد و طي سال هاي بعد اين مبلغ را به يك ميليون و 360 هزار ريال رسانيد.
باگذشت هشت سال از واگذاري اين زمين به تعاوني مسكن زيتون، براي تمامي مالكين اين اراضي ازسوي قوه قضاييه سند رسمي و منگوله دار صادر شد كه اين اقدام آغازگر دعواهاي دو سازمان دولتي شد.
سازمان حفاظت محيط زيست، در شكايتي اقدام سر جنگلداري كل استان تهران و وزارت كشاورزي را بر خلاف قوانين زيست محيطي دانست و مدعي شد كه كميسيون ماده پنج شوراي عالي شهرسازي و معماري با طرح شهرك زيتون از سوي تعاوني مسكن وزارت كشاورزي در حريم شهر تهران، مخالفت كرده است.
پرونده شكايت سازمان محيط زيست ابتدا به شعبه 71 دادگاه حقوقي 2 وقت تهران ارجاع شد و در اين حوزه قضايي ادعاي سازمان محيط زيست رد شد.
سازمان محيط زيست در بهار سال 74، تقاضاي تجديد نظر آن دادگاه را ارايه كرد اماقبل از طرح اين خواسته، تشكيلات قضايي وقت منحل و دادگاه هاي عمومي و انقلاب جايگرين تشكيلات منحله شد.
سرانجام پس از كش و قوس هاي فراوان و پس از يك سلسله رسيدگي و جلب نظر هيات پنج نفره از كارشناسان، راي دادگاه تجديد نظر به رغم عمومي بودن آن به طور قطعي اعلام شد.
در مردادماه سال 77 رييس شعبه سوم دادگاه عمومي تهران، در دادنامه شماره 464، حكم سازمان محيط زيست را به اين شرح اعلام كرد: زمين هاي اطراف پارك ملي سرخه حصار با مصوبه شماره 91 سال 61 منطبق و متعلق به وزارت كشاورزي است و براين اساس دادنامه تجديدنظر سازمان محيط زيست نقض مي شود.
درهمين اوضاع، سازمان حفاظت محيط زيست با آنكه مدعي حفظ منابع ملي بود، شروع به ساخت واحدهايي در اراضي سرخه حصار كرد كه اين عمل فكر ساخت وساز مالكين زمين ها را به دنبال داشت.
در بهار سال 78، برخوردهاي اين دو نهاد دولتي شدت گرفت و محيط بانان سازمان محيط زيست بااسلحه گرم جلوي ورود مصالح ساختماني مالكين را گرفتند و اين درگيري ها با تيراندازي هاي نيروهاي انتظامي محل پايان يافت.
رييس سازمان محيط زيست دربهمن ماه سال 78، در شكواييه اي به ديوان عدالت اداري كشور، ابطال مالكيت وزارت كشاورزي از زمين هاي مذكور را خواستار شد و بعد ازمحكوم شدن اين خواسته در ديوان عدالت اداري، هيات عمومي اين ديوان مسوول رسيدگي به اين پرونده شد.
اين ديوان پس از مطالعه بر روي اين پرونده ، موارد عنوان شده از ناحيه شاكي را از مسايل مقيد در ماده 25 قانون ديوان عدالت اداري ندانست و اقدام هاي وزارت كشاورزي را قانوني ذكر كرد.
هيات دولت نيزدر جلسه اي حق را به سازمان حفاظت محيط زيست داد تابه اين ترتيب اين دعوا ادامه پيدا كند.
دو عضو هيات مديره شركت تعاوني به تخريب منابع ملي و زيست محيطي متهم شده و در مردادماه سال 80، خواستار رسيدگي دوباره به اين پرونده شدند.
در دادگاه اين متهمين، راي برائت آنان صادر شد تادر نهايت رييس جمهوري وقت ، دستور بررسي و ارايه راهكار از طريق زمين هاي معوض را صادر كرد تا سازمان حفاظت محيط زيست از اراضي يادشده حفاظت كند.
اين درگيري ها در سال هاي ابتدايي دهه 80 نيز ادامه يافت و تا امروز شاهد خوردن تيشه بر ريشه درختان سرخه حصار در كمال كم توجهي مسوولان باشيم.
رييس كميته زيست محيطي شوراي اسلامي شهر تهران در اين باره با ابراز نگراني از گسترش فعاليت هاي ساخت و ساز در پارك ملي سرخه حصار ، دولت و سازمان محيط زيست را فاقد اراده جدي جهت حفاظت از پارك هاي ملي دانست و گفت : متأسفانه برخي نهادها با سوء استفاده از قدرت خود ، به راحتي مصالح ساختماني را به اين پارك وارد مي كنند به طوري كه نسبت به ساخت 400 واحد مسكوني در اين پارك اقدام كرده اند.
عضو كميسيون عمران شوراي شهر تهران با ابراز نگراني از افزايش تعرض به پارك ملي سرخه حصار از بي توجهي دستگاه هاي دولتي در اين خصوص انتقاد كرد و يادآور شد: دولت 2 يا 3 مصوبه در خصوص باقي ماندن ويژگي پارك بودن سرخه حصار، كاربري فضاي سبز و خريداري زمينها و يا اعطاي زمين معوض، دارد كه متأسفانه به هيچ كدام تا كنون عمل نشده است.
ابتكار با اشاره به پافشاري سازمان محيط زيست در سالهاي گذشته جهت جلوگيري از تخريب پارك ملي سرخه حصار، تصريح كرد: 3 سال پيش ، سازمان محيط زيست به دليل مقابله با تعرض كنندگان در درگيريهاي زيادي وارد شد كه هنوز مجروحين و مصدومين آنها متحمل سختيهاي زيادي هستند.
وي افزود: با همه مقاومت هاي عنوان شده در سالهاي گذشته، در حال حاضر اراده جدي از جانب دولت و سازمان محيط زيست جهت جلوگيري از تخريب پارك ملي سرخه حصار مشاهده نمي شود.
رييس كميته زيست محيطي شوراي شهر تهران به صدور احكام قضايي در خصوص مسائل پارك ملي سرخه حصار اشاره و تصريح كرد: بنا به گفته شهرداري تهران ، ديوان عدالت اداري حكمي را جهت ساخت و ساز در اين پارك صادر كرده كه شنيده مي شود توسط مراجع ديگر لغو شده است.
مشاور شهردار تهران در امور محيط زيست نيز با بيان اينكه با انجام ساخت و سازهاي غير مسئولانه و تعرض به پارك ملي سرخه حصار، كلوگاه تنفسي شهر تهران نابود مي شود كه اين مسئله به هيچ وجه زيبنده نظام ما نيست به حكم اخير صادره از سوي ديوان عدالت اداري مبني بر الزام شهرداري براي صدور مجوز ساخت در سرخه حصار تاكيد كرد: شهردار تهران در جلسه شوراي شهر مراتب نگراني مديريت شهري تهران را بابت حكم ديوان عدالت اداري در خصوص ساخت و ساز در پارك ملي سرخه حصار اعلام داشته و اعضاي شورا نيز با حساسيت پيگير اين موضوع هستند.
وي حكم صادر شده را به عنوان يك حكم قانوني قابل احترام دانسته و افزود: با اجراي ساخت و ساز در پارك ملي سرخه حصار، گلوگاه تنفسي شهر تهران از بين خواهد رفت و متاسفانه در حكم صادر شده ضوابط و شاخص هاي زيست محيطي رعايت نشده است.
مشاور شهردار تهران تصريح كرد: برخي تصميمات در دولتهاي قبلي موجب بروز اين مشكل شده و با اتخاذ يك راه حل بهتر و تخصيص اعتبار محدودي مي توان هم مشكل شهروندان صاحب زمين را حل كرد و هم جلوي تعرض به پارك ملي سرخه حصار را گرفت.
حيدرزاده با ابراز نگراني از تعرضات صورت گرفته به پارك هاي ملي در طول سالهاي اخير ياد آور شد: با ادامه تعرضات رتبه سرخه حصار و خجير به عنوان پارك هاي ملي نزول پيدا خواهد كرد كه اين مسئله اصلا براي نظام ما خوب نيست.
به گفته وي در تمام دنيا، شهرهاي بزرگ و كوچك بر اساس مديريت پايدار اداره مي شوند و دستگاه هاي حافظ محيط زيست حرف اول و آخر را در امور توسعه و مسائل مربوطه مي زنند كه متاسفانه در كشور ما اينگونه نيست.
مشاور شهردار تهران در امور زيست محيطي همچنين خواستار استفاده از منابع صندوق ذخيره ارزي جهت حل مشكل اراضي سرخه حصار شد و افزود: با اقدامي سنجيده مي توان با استفاده از منابع صندوق ذخيره ارزي مشكل پيش آمده را حل كرد و اميدواريم با همكاري همه دستگاه ها نظير سازمان محيط زيست، وزارت مسكن و ... شاهد حل هر چه سريعتر مشكل باشيم.
وي همچنين سازمان محيط زيست را در زمينه تعرض به پارك هاي ملي مقصر اصلي ندانست و تصريح كرد: اختيارات اين سازمان در حال حاضر در همين حد است ولي با اين همه مديريت شهري تهران آماده هر گونه كمك و اقدام مقتضي در راستاي حل اين مشكل است.
اينكه چرا با وجود اذعان جمله مسوولان دولتي و شهرداري و كارشناسان محيط زيست بر ضوروي بودن صيانت از اراضي سرخه حصار به عنوان معدود ريه تنفسي دست نخورده پايتخت اقدامي براي ريشه كني مناقشات مالكيت زمين ها نمي شود سئوالي است كه با گذشت بيست و اندي سال پاسخي بر آن نمي بينيم.
پايان پيام
يکشنبه 12 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 294]