واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: /بهرهوري در بخش بازرگاني/ رشد سالانه بهرهوري نيروي كار اين بخش؛ منفي ٠.27 درصد
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: بازرگاني
درحاليكه متوسط سالانه رشد بهرهوري نيروي كار و سرمايه بخش بازرگاني در برنامه چهارم به ترتيب 5.7 و 1.6 درصد مورد انتظار بوده اما اين نرخها بر اساس پيشبيني با قياس گذشته به ترتيب 0.27ـ و 4.28ـ هستند.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، بر اساس ماده 6 اهداف كمي برنامه چهارم توسعه، بخش قابل توجهي از رشد اقتصادي كشور طي دوره برنامه چهارم بايد از محل ارتقاي بهرهوري كل عوامل توليد تامين شود. براي تسهيل تحقق اين هدف تمامي دستگاههاي ملي، استاني مكلف هستند در تدوين اسناد ملي و استاني سهم بهرهوري كل عوامل در رشد اقتصادي را منظور كرده و الزامات آن را مشخص كنند. از سويي ديگر دستگاههاي اجرايي موظفهستند بهمنظور تحول اقتصاد كشور از يك اقتصاد نهاده محور به اقتصاد ستاندهمحور، ضمن شناسايي موانع افزايش بهرهوري عوامل توليد، سياستهاي مربوط به بخش خود را در جهت رفع اين موانع تهيه كنند.
در گزارش موسسه مطالعات و پژوهشهاي بازرگاني اين سياستها اين گونه عنوان شده است:
ـ نسبت ستانده به نهاده در هر بخش و زيربخش قابل محاسبه و اندازهگيري باشد
ـ هدفگذاري هر بخش و زيربخش با شاخصهاي ستانده به نهاده مشخص شود
ـ نظام نظارتي فعاليتها و عمليات بر ارزيابي ستاندهها و نهادهها متمركز شود
ـ مديران و مسوولان براساس ستاندهها ارزيابي شوند
طبق اين گزارش يكي از راههاي دستيابي به رشد اقتصادي مورد هدف برنامه چهارم افزايش بهرهوري است و رسيدن به رشد اقتصادي مستمر و توسعه پايدار مستلزم استفاده بهينه از عوامل توليد است. از سويي ديگر بررسي چالشها و موانع سر راه ارتقاي بهرهوري نيازمند ايجاد متولي در هر بخش است كه بهطور مداوم تغييرات را مطالعه و توصيهها و پيشنهادات علمي براي رفع آن چالشها را را ارائه كند.
در اين گزارش ذكر شده كه توجه به بهرهوري، اثربخشي، كارآيي و ارتقاء آنها بهخصوص در بخش بازرگاني كشور كه با ساير بخشها نقش تعاملي دارد و از جمله مهمترين بخشهايي كه ميتواند با توسعه آن زمينه تحرك ساير بخشها را فراهم كند، از اهميت بهسزايي برخوردار است. اندازهگيري و بررسي بهرهوري، نوعي ارزيابي عملكرد است و انگيزه اصلي از مطالعات بهرهوري در واحدهاي متمركز جهت به كارگيري شيوههاي علمي و كاربردي در ارزيابي عملكرد و فعاليتهاي بازرگاني استفاده بهينه از امكانات فيزيكي، فناوري و نيروي انساني موجود كسب حداكثر توليد محصول يا خدمات است.
در اين گزارش در مورد شاخصهاي آماري رشد بهرهوري بخش بازرگاني عنوان شده است: درحالي كه ميانگين رشد بهرهوري سرمايه در اهداف برنامه چهارم با ميانگين 11درصد درنظر گرفته شده اما ميانگين اين نرخ در برنامه سوم 7.3، حداكثر9.5، حداقل4.8 و انحراف معيار آن 1.9 درصد بوده است. همچنين نرخ رشد بهرهوري نيروي كار بخش بازرگاني در برنامه چهارم با ميانگين5.7 درصد مدنظر است كه اين نرخ در برنامه سوم حداكثرش 4.97، حداقلش 0.5، انحراف معيارش 1.8 و ميانگين آن 2.7 درصد بوده است.
از سويي ديگر طبق اين گزارش، متوسط سالانه رشد بهرهوري نيروي كار بخش بازرگاني در سالهاي 1371 تا 1381 ، 1.4 ـ درصد بوده كه اين نرخ در پيشبيني با قياس گذشته در سالهاي 84 تا 88 ، 0.27ـ درصد است. اين در حالي است كه نرخ مورد انتظار برنامه چهارم توسعه 5.7 درصد بوده است.
همچنين متوسط سالانه رشد بهرهوري سرمايه بخش بازرگاني نيز در سالهاي 1371 تا 1381، 0.1 درصد بوده كه اين نرخ در پيشبيني با قياس گذشته در سالهاي 84 تا 88 ، 4.28 ـ درصد است و البته نرخ مورد انتظار برنامه چهارم توسعه 1.6 درصد بوده است.
علاوه بر اين درحاليكه متوسط سالانه رشد بهرهوري كل عوامل توليد بخش بازرگاني مورد انتظار برنامه چهارم 3.3 درصد بوده اما طبق پيشبيني با قياس گذشته اين نرخ در سالهاي 84 تا 88، 0.91ـ درصد است كه در دهه 71 تا81 اين نرخ 0.67ـ درصد بود.
نبود رشد و حتي كاهش بهرهوري بخش بازرگاني در سالهاي قبل با توجه به انتظاري كه براي رشد آن ترسيم شده است، راهي جز چارهانديشي براي يك تغيير اساسي در اين روند باقي نميگذارد.
در پايان اين گزارش در مورد مهمترين وظايف مركز مطالعات و پژوهشهاي بازرگاني بيان شده است: مهمترين اقدامات اين موسسه كه در مورد بهرهوري مورد تاكيد هستند، عبارتند از:
ـ طراحي و ايجاد نظام جامع مديريت بهرهوري بخش بازرگاني كشور
ـ بررسي و تحليل وضعيت و عملكرد بهرهوري بخش بازرگاني
ـ ارائه راهكارهاي عملي درخصوص ارتقاء بهرهوري بخش بازرگاني
ـ ارائه طرح جايزه ملي بهرهوري بخش بازرگاني
انتهاي پيام
يکشنبه 12 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 265]