واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: رشد موازي سزارين و نوزادان نارس
زايمان طبيعي، براي جنين و مادرش، فوايدي دارد كه : جمع شدن سريعتر رحم بعد از زايمان، شيردهي مناسبتر، خونريزي و درد كمتر بعد از زايمان اشاره كرد.
ظاهراً بلاي سزارين دارد به جان كشورهاي ديگر هم ميافتد و آمارهاي رسمي منتشر شده از سوي مقامات بهداشتي آمريكا نشان داده است كه در اين كشور نيز رشد سريع و غيرطبيعي در آمار سزارين ديده شده است.
نكته قابلتوجه اين كه اين افزايش آمار در ميزان سزارين، به موازات افزايش تولد نوزادان نارس و پيش از موعد مشاهده ميشود كه اين امر حساسيت موضوع را دو چندان كرده است.
بررسي آمارها نشان ميدهد تولد نوزاد به روش سزارين، در سال ۱۹۷۰، تنها ۵ درصد تولدها را شامل ميشده؛ در حالي كه اين آمار در سال ۲۰۰۶، به ۳۱ درصد رسيده است.
در آمار تولد نوزادان نارس نيز آمار مشابهي وجود دارد، چنانكه در سال ۱۹۸۰، ۱۳ درصد نوزادان قبل از موعد به دنيا ميآمدند، در حالي كه در سال ۲۰۰۶، بيش از ۳۰ درصد زايمان زودرس اتفاق افتاده است.
اين حاصل مطالعهاي است كه در مركز كنترل و پيشگيري از بيماريها انجام شده است و نتايج آن در آخرين شماره نشريه طب باليني نوزادان چاپ شده است.
در اين مطالعه همچنين مشخص شده از بين نوزاداني كه زودتر از موعد، يعني قبل از هفته سي و هفتم عمرشان در رحم، به دنيا ميآيند، ۹۲ درصد به شيوه سزارين از رحم خارج شدهاند. اين موضوع ميتواند احتمال رابطهاي را بين اين دو امر نشان دهد.
پيش از اين مطالعات زيادي در مورد عوارض ويژه سزارين، انجام شده بود و به همين دليل كارشناسان در مجموع پيشنهاد ميكردند در صورتي كه مورد خاصي براي خارج كردن جنين از رحم مادر به روش جراحي سزارين وجود ندارد، زايمان به روش طبيعي، يعني از طريق كانال واژن، انجام پذيرد.
زايمان به روش طبيعي، هم براي جنين و هم براي مادرش، فوايدي دارد كه ميتوان از آن جمله به جمع شدن سريعتر رحم بعد از زايمان، شيردهي مناسبتر، خونريزي و درد كمتر بعد از زايمان و حذف عوارض مربوط به بيهوشي و جراحي در شيوه سزارين اشاره كرد.
با وجود اين، تا به حال به اين نكته كه ممكن است سزارين رابطهاي با زايمان زودرس داشته باشد، توجهي نشده بود. اين محققان، در توجيه نتايج به دست آمده ميگويند شايد پزشكان آمريكايي از ترس ادعاي خسارت از سوي والدين نوزاد، به دليل تاخير در زايمان مشكلدار، سريعا تصميم به سزارين ميگيرند.
توجيه ديگر اين است كه شايد ترس و حساسيت مادران در مورد سلامت فرزندانشان موجب شده كه روش سزارين را براي زايمان انتخاب كنند. علت هرچه كه باشد، بايد هم پزشكان و هم والدين، نسبت به خطر زايمان زودرس هم آگاه باشند و بعد تصميمگيري كنند.
تولد نوزاد نارس با عوارض گوناگوني همراه است.
اولين مشكل، كه شديدترين و حياتيترين آن هم هست، تنفس مشكلدار اين كودكان است. اين مشكل، به دليل اين است كه جنين فرصت كافي براي رشد و بلوغ ريه را در داخل رحم مادر نداشته است. در اين حالت، نوزاد مبتلا به وضعيتي است كه اصطلاحا به نام سندرم زجر تنفسي معروف است.
بد نفس كشيدن همان و كم شدن اكسيژن دريافتي بافت هاي مختلف، همان.
كم شدن اكسيژن دريافتي، به سلول هاي مغزي، بيش از ساير سلولها آسيب ميرساند و موجب بروز عوارضي همچون عقب ماندگي ذهني، كوچك شدن مغز و بعدها در دوران مدرسه، اشكال در يادگيري و كند شدن انجام فعاليت هاي مدرسه در كودك ميشود.
هيپوكسي و كم شدن اكسيژن در بافت ها (اصطلاحا ايسكمي)، همچنين ممكن است باعث فلج اندام ها شود و تشنج بدهد. اينها ميتواند زندگي كودك را تا آخر عمر تحت تاثير قرار دهند. همچنين نوزادان نارس به خوبي نوزادان سر موعد نمي توانند رگهايشان را متناسب با فشار خون داخل آن، تنگ و گشاد كنند.
به همين علت بيش از سايرين در معرض خطر پارگي عروق مختلف هستند. از طرف ديگر، دادن اكسيژن اضافي هم با خطرها و عوارضي همراه است كه مهمترين اين عوارض در چشم نوزاد روي ميدهد. كنده شدن شبكيه و آب مرواريد و نابينايي، از جمله اين عوارض هستند.
مطالعات بيشتري بايد در مورد نقش سزارين در تولد نوزادان نارس انجام شود، اما اگر افزايش فزاينده هر دو مورد را در اين كشور، به عنوان نمونه، اتفاقي ندانيم، بد نيست كه اين هشدارها را نيز در مورد عوارض جدي زايمان زودهنگام، بر جنينها يا همان كودكان آينده، جدي بگيريم.
شنبه 11 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 215]