واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: معرفي كتاب ونشريه
مجموعه آثار استاد شهيد مطهري(جلد26)
مرتضي مطهري
ناشر: انتشارات صدرا
چاپ اول: 1387
782ص - 6200 تومان
كتاب حاضر، جلد بيست و ششم (مجلد اول از بخش تفسير قرآن كريم) مجموعه آثار استاد شهيد مطهري است. اين مجلد از مجموعه آثار، شامل جلد اول تا پنجم مجموعه آن متفكر شهيد ميباشد كه همه آنها بعد از شهادت ايشان تنظيم و منتشر شدهاند. مقدمه بخش تفسير مجموعه آثار استاد، مبحثي است تحت عنوان كه تنظيم شده پنج سخنراني استاد در دانشگاه صنعتي شريف به سال 1352 شمسي است.
بخش بعدي اين كتاب، تفسير سوره حمد و قسمتي از بقره است كه در جلسات هفتگي موسوم به در سالهاي 1356 و 1357 در نقاط مختلفي از تهران ايراد شده است.
بخش سوم مشتمل بر تفسير آياتي از سورههاي انفال و توبه است كه طي چهارده جلسه از تاريخ 8/8/1349 تا 23/2/1350 در شبهاي جمعه در مسجدالجواد(ع) تهران بيان شده است.
بخش چهارم، تفسير قسمتي از سوره نور است كه در سال 1349 در شبهاي جمعه در مسجدالجواد(ع) تهران ايراد شده است.
آخرين بخش اين مجلد مشتمل بر تفسير بخشي از سورههاي زخرف، دخان، جاثيه، فتح، و قمر است. اين تفاسير محصول سلسله جلسات هفتگي تفسير قرآن است كه سالها - و تا زمان شهادت استاد - در منطقه قلهك تهران در منازل برخي افراد متدين برقرار بوده است.
سبك بيان استاد مطهري در تفاسيرشان مانند سبك ايشان در ساير آثار خود، سبك سهل و ممتنع است. از طرفي اين تفاسير بياني شيوا و رسا دارد و از طرف ديگر از محتوايي غني و نكاتي بديع برخوردار است.
روشهاي تفسير قرآن
دكتر سيدرضا مؤدب
ناشر: انتشارات دانشگاه قم
چاپ سوم: 1386
344 ص - 3000تومان
علم تفسير قرآن از علوم مهمي است كه دچار تحولات گوناگون شده و دانشمندان مسلمان از صدراسلام تاكنون، همواره براي پيشبرد آن تلاش بسيار كردهاند.
بدين منظور، صدها تفسير كوتاه و بلند درباره قرآنكريم نوشته شده كه با يكديگر بسيار تفاوت دارند؛ تفاوتهايي كه ناشي از روش و گرايش مفسران آنها بوده و در آثار تفسيري آنان نمايان شده است.
كتاب حاضر، كاوشي درباره روشهاي تفسيري قرآن، تحليل و بررسي آنهاست. عناوين مطالب اين اثر به قرار زير است. مفهوم تفسير، تفسير در دوران صحابه، ويژگيهاي تفسيري دوران صحابه، تفسير در دوران تابعين، مكاتب تفسيري در عصر تابعين، ويژگيهاي تفسير در دوره تابعين، علل ورود اسرائيليات در تفسير، گستره اسرائيليات در تفسير، بررسي جواز يا عدم جواز رجوع به اسرائيليات، مقصود از تفسير به راي، تفسير به راي در ميان تابعين، ارزش تفسير تابعين، نقش اهل بيت در تفسير قرآن، تفسير شيعه، تفسير قرآن به قرآن، تفسير روايي، تفاسير روايي شيعه، تفاسير روايي اهل سنت، تفسير ادبي، تفسير بلاغي و بياني، تفسير لغوي، تفسير فقهي، تفسير كلامي، تفسير فلسفي، تفسير عرفاني، تفسير تربيتي؛ تفسير اجتماعي، تفسير علمي - تجربي، تفسير جامع.
در بخش پاياني كتاب مهمترين تفاسير شيعه و اهل سنت براساس نوع تفسير، مفسران شيعه و اهل سنت براساس تاريخ وفات و ترتيب تاريخي، تفاسير براساس ترتيب نزول، تفاسير فارسي بر اساس نوع تفسير و ترتيب تاريخي در جداولي، به صورت منظم، آورده شده است.
مباني تفسير قرآن
دكتر سيدرضا مؤدب
انتشارات دانشگاه قم
چاپ اول: 1386
328 ص - 3200تومان
كتاب حاضر، با هدف بررسي مباني و پيش فرضهاي مفسران قرآن، براي درس و برخي از مباحث علوم قرآني در دوره ارشد و... تدوين شده و در آن سعي گرديده است با توجه به اختلاف نظر مفسران در خصوص اهم مباني تفسير، كاملترين مباني برگزيده شود و آراء ديگران تحليل گردد. در آغاز كتاب به معرفي برخي از اصطلاحات از جمله: مباني، تفسير، تأويل، روش، گرايش، قواعد و... انواع مباني تفسير و در ادامه هم به اهم مباني تفسير كه شامل موارد ذيل است، پرداخته شده است: قدسي بودن قرآن و تحليل الهي بودن و سلامت و حكيمانه بودن نص آيات الهي، نص و قرائت واحد قرآن و رابطه تفسير و قرائات، امكان و جواز تفسير و بررسي ادله مخالفان و موافقان تفسير، حجيت ظهور قرآن و تحليل گستره ظاهر و مستندات حجيت ظهور قرآن، نياز مخاطبان قرآن به تفسير و بررسي علل آن، ساختار چند معنايي قرآن و مستندات و قلمروبطون قرآن و تحليل ديدگاه موافقان ساختار چند معنايي قرآن، زبان قرآن، منابع تفسير و بررسي منبع بودن قرآن براي تفسيرآن و چگونگي منبع بودن روايات و اعتبار آنان در تفسير و تحليل عقل و اعتبار آن در تفسير، انسجام و پيوستگي آيات و بررسي ارتباط معنايي آيات و گونههاي آنها، انسجام ساختاري و محتوايي آيات و چگونگي آن، جامعيت قرآن و قلمرو و مستندات آن و رابطه آن با جاودانگي قرآن و فرهنگ زمانه نويسنده در پايان هر فصل، ضمن آوردن خلاصه مباحث مطرح شده سؤالاتي مرتبط با موضوع مورد بحث مطرح و منابعي را هم معرفي كرده است.
حوزه
سال بيست و چهارم، شماره چهارم دوماهنامه ويژه حوزههاي علوم ديني، منتشر شد. در اين شماره ميخوانيم: نقش روشنفكري يا جمود انديشي حوزهها در پويايي يا ميرايي دين (احمدترابي)، گفتگو با حجتالاسلام سيدهادي خسرو شاهي، تأملاتي اندر باب روشنفكري در حوزه (حسين ناصري مقدم)، روشنفكري ديني؛ نوانديشي ديني و احياگري ديني (سيد همايون مصباح)، عناصر اصلي روشنفكري ديني با تكيه بر آزاد انديشي در حوزهها (علي اكبر نوايي)، روشنفكري و روحانيت از نگاه جلال آل احمد (حسين ناصري مقدم)، نوگرايي در واژهها و مفاهيم (جواد محدثي).
اين نشريه به صاحب امتيازي دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم و به مديرمسئولي سيد عباس صالحي انتشار مييابد.
درس نامه درايه` الحديث
دكتر سيدرضا مؤدب
ناشر: انتشارات مركز جهاني علوم اسلامي، قم
چاپ اول: 1383
276ص -1250 تومان
علم الحديث سلسله قوانيني است كه با كمك آنها، اجزاي حديث، يعني سند و متن، بازشناخته ميشود. يكي از شاخههاي علم الحديث، علم الدرايه يا درايه` الحديث ميباشد.
درايه` الحديث دانشي است كه در آن از سند و متن حديث و حالات آنها، بحث و گفتگو ميشود.
هدف در درايه`الحديث، آشنايي با اصطلاحات حديثي شيعه است تا به هنگام استفاده از احاديث شيعه و اصطلاحات مربوط به آنها، از تعاريف آنها آگاه باشند.
اين نوشتار شامل چهار بخش و پانزده درس ميباشد: در بخش اول، ضرورت حديث پژوهي، تعريف علم الدرايه و پيشينه تاريخي آن مورد بررسي قرار گرفته است.
در بخش بعدي به اصطلاحات حديثي (مشتمل بر اصطلاحات درون حديثي و برون حديثي) پرداخته ميشود. بخش سوم، شرايط قبول روايت را بحث ميكند و در بخش پاياني نقل به معني و تقطيع حديث، آداب فراگيري، بيان و كتابت حديث مورد بررسي قرار ميگيرد.
لازم به ذكر است در پايان هر درس، نتيجه، پرسش و پژوهش نيز معين گرديده است.
اين كتاب به سفارش دفتر برنامهريزي و تدوين متون درسي مركز جهاني، مطابق با سرفصل درسي دوره كارشناسي به نگارش درآمده است.
تاريخ حديث
دكتر سيدرضا مؤدب
ناشر: انتشارات مركز جهاني علوم اسلامي، قم
چاپ اول: 1384
329ص- 2000تومان
از جمله مباحث تاريخي، بررسي است كه اهميت آگاهي از آن كمتر از اهميت متون حديث نميباشد؛ زيرا بررسي چگونگي تدوين حديث از آغاز تاكنون، سبب خواهد شد تا تاريخ شكلگيري حديث، گويا و از هرگونه ابهامي به دور باشد و بدان جهت منابع و مصادر روايي از اعتبار برخوردار باشند؛ ولي در صورتي كه هرگونه ترديد يا ابهامي در تدوين حديث وجود داشته باشد، ممكن است دهها شبهه به ذهن آدمي هجوم آورد كه شايد ميراث حديث شيعه از گذشتهاي تيره و تار برخوردار است و در آن صورت از اعتبار و حجيت آنها كاسته خواهد شد.
اين كتاب كه به سفارش دفتر برنامهريزي و تدوين متون درسي مركز جهاني تدوين شده است، به صورت اجمالي و به گونهاي تحليلي به چگونگي ميپردازد.
شنبه 11 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 350]