واضح آرشیو وب فارسی:سازمان خبری اقتصاد ایران: امكان جبران نيمي از كمبود برق وجود دارد
وزارت نيرو :تهران - خبرگزاري اقتصادي ايراناكونيوز: وزارت نيرو اعلام كرد: با برنامه ريزي ها و پيش بيني هاي انجام شده، امكان جبران نيمي از كمبود برق در سال جاري وجود دارد و حدود 1000 تا 1500 مگاوات از كمبود برق را نيز بايد از طريق همكاري مردم جبران كرد.
به گزارش خبرگزاري اقتصادي ايران، گرم شدن نامتعارف هوا در بهار امسال اگرچه سبب پيشي گرفتن فوق العاده روند مصرف برق و انرژي از ميزان توليد نيروگاه هاي كشور و در نتيجه بروز خاموشي هاي ناخواسته و پراكنده در مناطقي از كشور شد، اما ارائه تحليل هاي غيركارشناسي، غيرفني و گاه سياسي كه هيچ رابطه اي با منطق مهندسي و كاركرد منطقي صنعت برق ندارد، سبب تشويش اذهان عمومي و و كوبيدن بر طبل توخالي ناكارآمدي و سوء مديريت صنعت برق شده است.
خشكسالي و نيروگاه هاي برق آبي
اگر از توليد موجود و اندك برق از منابع تجديدپذير چون انرژي خورشيدي، باد، زمين گرمايي و بيوماس كه اقدامات مهمي در جهت افزايش سهم توليد از اين منابع به حدود 6 هزار مگاوات انرژي تجديد پذير در دست اقدام است، صرفنظر شود تركيب توليد برق در كشور را 90 درصد برق حرارتي نيروگاه هاي كشور اعم از گازي، بخار و سيكل تركيبي و 10 درصد را انرژي برق آبي كشور تشكيل مي دهد.
آنچه مسلم است اينكه توليد انرژي برق آبي مستلزم وجود آب در پشت سدهاي كشور است و به دليل عدم وجود بارشهاي مناسب در حوزه هاي آبي كشور به ويژه در خوزستان و بروز بحران خشكسالي، ميزان توليد برق از منابع آبي كشور به كمترين حد ممكن كاهش يافته و در مقام عمل سبب ناچيز شدن سهم توليد انرژي برق آبي از سبد توليد انرژي برق كشور شده است.
پيش بيني امكان توليد برق مطمئن در برنامه ريزي هاي مديران برق كشور به گونه اي بوده است كه در صورت عدم بروز خشكسالي در سال جاري حتي مي توانستيم نخستين بار در طول حيات صنعت برق 1000 مگاوات نيز بعنوان ذخيره توليد نيروگاهي داشته باشيم و اين بدان معنا است كه به دليل عدم امكان ذخيره برق، مي توانستيم چند واحد نيروگاهي ديگر را آماده ورود به مدار توليد در صورت از كارافتادن واحدهاي در حال كار داشته باشيم.
بروز خشكسالي و خروج نيروگاه هاي برق آبي كشور از مدار توليد، سبب آسيب پذيري روند توليد برق از نيروگاه هاي حرارتي شده؛ در هفته گذشته حداقل در چهار مورد نيروگاه هاي رامين، جهرم، سهند و عسلويه آسيب پذيري اتفاق افتاد.
كمبود 3 هزارمگاواتي برق
با روند كنوني مصرف و عدم همراهي مصرف كنندگان حدود 2هزار تا 3 هزار مگاوات كمبود توليد برق وجود خواهد داشت كه با برنامه ريزي ها و پيش بيني هاي انجام شده در زمينه مديريت مصرف از قبيل تغيير ساعات كار ادارات در برخي استانها، استفاده از ديزل ژنراتورهاي موجود در كارخانجات كشور، توزيع 35 ميليون شعله لامپ كم مصرف در كشور در سال جاري امكان جبران نيمي از كمبود برق در سال جاري فراهم بوده و حدود 1000 تا 1500 مگاوات از كمبود برق را نيز بايد از طريق همكاري مردم جبران كرد.
اگرچه رقم مذكور به ظاهر حجم بالايي از توليد برق را شامل مي شود اما ذكر يك مثال ساده، عملي بودن پيش بيني بالا را نشان مي دهند به گونه اي كه اگر هر كدام از 22 ميليون مشترك برق كشور هر كدام به طور همزمان يك لامپ 100 وات را خاموش كنند ميزان صرفه جويي حاصل از آن حدود 2200 مگاوات خواهد بود.
در خصوص ارزش اقتصادي برق و لزوم توجه به ارزش افزوده برق در مقايسه با صادرات خام حاملهاي ديگر انرژي نظير گاز، هيچكدام از كارشناسان تاكنون مطلبي برخلاف نظر وزير نيرو نداده و همگي علاوه بر تاكيد بر ابعاد و تاثيرات مثبت امنيتي و استراتژيك اتصال شبكه برق كشور به شبكه برق كشورهاي همسايه و حتي غيرهمسايه نظير روسيه، سوريه، اروپا و كشورهاي حوزه خليج فارس و افزايش ضريب پايداري شبكه برق كشور در زمينه ارزش افزوده صادرات برق نيز اتفاق نظر دارند.
صادرات 6 هزارمگاواتي برق ايران به تركيه
صادرات 6هزارمگاوات برق به كشور تركيه هنوز هم در برنامه ريزي هاي مديران صنعت برق مورد توجه ويژه قرار دارد اما با اين تفاوت كه ظرفيت در نظر گرفته شده براي صادرات 6 هزارمگاوات برق به تركيه منوط به احداث 3 نيروگاه 2هزارمگاواتي در ايران و تركيه از طريق انجام سرمايه گذاري هاي مشترك بخش خصوصي دو كشور بوده و طبيعي است بدون احداث اين نيروگاه ها، امكان صادرات اين ميزان برق به اين كشور امكان پذير نيست.
مقدمات احداث نيروگاه هاي مذكور از جمله مكان يابي، چگونگي گاز رساني به آنها و نحوه تامين هزينه هاي سرمايه گذاري اين نيروگاه ها از سوي بخش هاي خصوصي دو كشور در حال انجام است. آنچه جاي تاسف دارد اين است كه با توجه به جهاني شدن الگوهاي توليد و فعاليتهاي اقتصادي، توجه به كالاي راهبردي برق بدون عنايت به ارتباطات و تعاملات بين المللي آن و بدون توجه به بهره برداري از ارزش افزوده فوق العاده آن، آينده پرمخاطره اي را براي صنعت برق كشور رقم خواهد زد.
نكته مهم ديگر آنكه به دليل اختلاف افق موجود در كشورها، تعامل با امكان بهره برداري از اين مزيت جغرافيايي را نيز فراهم مي سازد؛ به طوريكه فصل اوج مصرف كشور ما با كشورهاي ديگر متفاوت بوده و در فصل تابستان كه حداكثر مصرف در كشور صورت مي گيرد امكان واردات برق از همسايه هاي شمالي كشور نظير ارمنستان، جمهوري آذربايجان و تركمنستان و صادرات برق به اين كشورها در فصل زمستان فراهم مي شود.
در حال حاضر به دليل افزايش دامنه مصرف انرژي در كشور ميزان واردات برق از همسايه هاي شمالي افزايش يافته، اگرچه به دليل بروز پديده خشكسالي در سطح منطقه اي، امكان واردات از كشورهاي مذكور نسبت به سالهاي گذشته كاهش يافته است.
ركوردهاي صنعت برق ايران
توجه به ورود بيش از 4 هزار مگاوات ظرفيت جديد توليد برق به شبكه برق كشور به صورت سالانه و در طول سه سال گذشته بوده كه نه تنها در طول فعاليت صنعت برق ركوردهاي چشمگيري به شمار مي آيند بلكه در سطح جهاني نيز اين حجم ظرفيت سازي كم سابقه و با اهميت است.
اعتراف و اذعان وزيران انرژي و كارشناسان برق كشورهاي ديگر از جمله كشورهاي داراي صنعت و شبكه برق با اهميتي نظير روسيه به پيشرفت هاي صورت گرفته در صنعت برق ايران مويد تحصيل استانداردهاي جهاني از سوي صنعت برق كشورمان است.
عليرغم آنچه كه گفته شد مسابقه بين توليد و مصرف اگر با اصلاح الگوهاي مصرف انرژي در كشور كه گاه چند برابر كشورهاي پيشرفته و پرجمعيت اس، همراه نباشد فعاليت هاي شبانه روزي كاركنان و متخصصان صنعت برق نخواهد توانست بر روند لجام گسيخته مصرف بي رويه حاملهاي انرژي به ويژه برق فائق آيد.
بدون شك همراهي و همياري مردم امكان غلبه بر مشكلات موجود در مصرف انرژي را امكان پذير مي سازد.
انتهاي پيام//
شنبه 11 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سازمان خبری اقتصاد ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 236]