واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: مشاور عالي رئيس كل بانك مركزي:قانون بانكداري بدون ربا داراي قابليت ايجاد زمينههاي رشد اقتصادي است
گروه سياسي: قانون بانكداري بدون ربا از لحاظ كاركردي اين قابليت را دارد كه به عنوان ابزارهاي مالي اسلامي بتواند يكي از زمينههاي رشد اقتصادي باشد.
به گزارش خبرنگار سياسي خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا) سيدحميد پورمحمدي، مشاور عالي رئيس كل بانك مركزي، در نشست تخصصي «بررسي قانون پيشنهادي عمليات بانكي بدون ربا» كه روز گذشته، پنجشنبه نهم خرداد در پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي برگزار شد، سخنان خود را با محوريت مباني و اهداف قانون عمليات بانكداري بدون ربا آغاز كرد و بيان داشت: مباني و اهداف قانون عمليات بانكداري بدون ربا با عطف به اين موضوع كه چه نواقص و ايراداتي دارد بايد در ايران مورد بررسي قرار گيرد تا ايرادات آن در كشور نمايان شود تا بتوان آن را رفع كرد.
پورمحمدي با اشاره به سوابق تاريخ بانكداري در ايران گفت: در دوره اسلام مباحث مربوط به معاملات برگرفته از احكام اسلام و فقه پربار اماميه توانست معاملات را به شيوه مبسوط در زندگي فردي اجرا كند، فقه اماميه چندان به حيطه عمومي زندگي اجتماعي توجه نكرده است.
پورمحمدي در ادامه عنوان كرد: در تاريخ 1400 سال گذشته به نظر ميرسد در جامعه غير از بخش خصوصي، آنچه در نظام بانكداري ايران اجرا ميشد، خارج از دين بود و به كاربردن واژههايي مانند اسكناس، تومان، درهم و دينار كه هر كدام ريشه لاتين يا يوناني دارند برگرفته از تاريخ ملي و ديني ما نيستند.
پورمحمدي ادامه داد: پس از آن خلاء بانكداري نوين و مبادلات پولي توسط صرافها در ايران پرشد؛ به نحوي كه توانستند در كشورهاي اروپايي شعباتي ايجاد كرده و خود را صاحب سهام كردند.
وي با بيان اينكه صرافيها نتوانستند در مقابل بانكهاي جديد خودي نشان دهند توضيح داد: همزمان با فعاليت صرافيها در ايران بانك شاهنشاهي انگليس در جنوب ايران و استقراضي روسيه در شمال ايران فعاليت خود را آغاز كردند و به عبارت ديگر ميتوان بيان داشت كه هيچ چيزي مانند حضور بانكهاي خارجي به بدنه نيمهجان اقتصاد لطمه وارد نميكرد.
معاون سابق وزير اقتصاد در ادامه به دو بانك استقراضي و شاهنشاهي در ايران اشاره داشت و عنوان كرد: از بعد مسائل امنيتي دو بانك استقراضي و شاهنشاهي نه تنها هيچ كار مؤثري انجام ندادند بلكه سرزمين ايران را در اختيار نظاميان روس و انگليس قرار دادند، اين بانكها به جاي فعاليت پولي به فعاليت ملكي پرداختند و پايگاهي براي حضور مستشاران خود به وجود آوردند.
پورمحمدي گفت: هرجا صرافي در ايران حضور داشت بانكهاي روس و انگليس هم شعبه دو نبش در آنجا احداث كردند و صرافيها نتوانستند در مقابل اين هجوم دوام بياورند و در نتيجه ورشكست شدند.
پورمحمدي حضور بانكهاي استعمارگر را از جمله ضربات جدي وارده به سيستم اقتصادي ايران دانست و تأكيد كرد: بايد به دنبال راهي باشيم تا مبادلات بانكي ما تجربه تلخ گذشته را دنبال نكنند، همچنين ترس شديد از حضور اين بانكها در ايران نبايد باعث شود تا خودمان را از فرايند مبادلات بازارهاي دنيا محروم كنيم.
معاون سابق وزير اقتصاد با ذكر اين مطلب كه صرافيهاي فعال در ايران از اقليتهاي ديني بودند اين سؤالات را مطرح كرد كه چرا مسلمانان نتوانستند با جديت وارد اين عرصه شود و چرا نتوانستند به جاي بانكهاي خارجي خودشان عمليات بانكداري را انجام دهند؟
پورمحمدي در ادامه به نهي شديد دين اسلام از ربا اشاره داشت و آن را از جمله دلايلي اعلام كرد كه باعث شد ايرانيان مسلمان نسبت به احداث بانك ترديد داشته و در اين ميدان ترمز شديد كردند.
مشاور عالي رئيس كل بانك مركزي در ادامه متذكر شد: در صورتي كه حوزه در كنار آتش خون بحث ربا جاده سلامتي را در اين بين طراحي ميكرد آيا نظام بانكي ايران همچنان زير فشار قرار ميگرفت و استعداد شيعيان ايران ظهور پيدا نميكرد.
وي در تكميل سخنان خود، فشار استعمارگران در قالب نظام پولي و عدم برقراري پيوند بين حوزه و نظام بانكي ايران را دليل تبديل نظام بانكي ايران به نظام وارداتي دانست.
پورمحمدي حضور بانك ملي و چند بانك ديگر در ايران را 80 ساله اعلام كرد و گفت: اين بانكها توانستند فارغ از اينكه اسلامي باشند در دورهاي از اقتصاد ايران هم نقشآفريني كنند.
مشاور عالي رئيس كل بانك مركزي در ادامه سخنان خود به تحولات اساسي كه در بانكها رخ داده است اشاره داشت و بيان كرد: مليكردن، ادغام بانكها، تغيير نحوه اداره بانك1ها و تصويب قانون بانكداري بدون ربا چهار تحول اساسي است كه بعد از انقلاب اسلامي در نظام بانكداري ايران رخ داد.
پورمحمدي با ذكر اين مطلب كه مباني و اهداف قانون عمليات بانكداري بدون ربا در 5 ماده بيان شده اظهار كرد: در يكي از بندها هدف از قانون بانكداري بدون ربا استقرار نظام پولي و اعتباري بر مبناي حق و عدل با ضوابط اسلامي به منظور تنظيم گردش صحيح پول و اعتبار در جهت سلامت و رشد اقتصادي بيان شده است كه اگر به اين بند توجه كنيم قاعدتاً بسياري از نارساييهاي فعلي را نداشتيم.
پورمحمدي معتقد است كه اگر بندهاي 2 تا 5 اين قانون وجود نداشت هيچ مشكلي در قانون عمليات بانكداري بدون ربا ايجاد نميكرد
مشاور عالي رئيس كل بانك مركزي گفت: هماكنون 70 درصد كارمندان نظام بانكي داراي تحصيلات ديپلم هستند و آيا با گذشت 25 سال از تصويب قانون عمليات بانكداري بدون ربا اين افراد از كليه قراردادهاي اين قانون مطلع هستند و مي توانند از آنها استفاده كنند، آيا چيزي كه در نظام بانكداري به عنوان قرارداد بين بانك و متقاضي امضا ميشود واقعاً با رضايت طرفين انجام ميشود و در حوزه سپرده و تسهيلات آيا تنظيم گردش صحيح پول و اعتبار درست است.
وي در ادامه سؤالات خود را اينگونه دنبال كرد كه اگر چنين چيزي صحت داشته باشد اضافه برداشتها و قرمزشدن حساب بانكها ناشي از چيست و آيا چيزي كه در نظام بانكي ايران اجرا ميشود در قالب قانون بانكداري بدون ربا است همچنين بايد پرسيد آيا توانستهايم سلامتي در چرخش امور ايجاد كنيم؟
مشاور عالي رئيس كل بانك مركزي در بخش ديگر سخنان خود با بيان اينكه بر اساس سند چشمانداز بايد روياهايمان را نظاممند كرده و به مقام اول اقتصادي در منطقه دست يابيم بيان كرد: براي رسيدن به اين هدف نظامات مالي و پولي بايد موتور محركه اقتصاد كشور باشند تا رشد اقتصادي مورد نظرش محقق شود. اگر ايرادات عالم واقع در خصوص قانون عمليات بانكداري بدون ربا را كنار هم قرار دهيم آيا صرفاً شعار دادهايم يا در اجرا اشتباه كردهايم.
معاون سابق وزير اقتصاد گفت: براي اجراي قانون عمليات بانكداري بدون ربا شعار ندادهايم و در حوزه اجراي آن واقعاً مشكل داريم و بايد بررسي كنيم كه چه شد از كلمات فاخري كه 25 سال پيش بكار ميبرديم نتيجه نامناسب گرفتيم؛ ما به معماري جديد نياز داريم تا نهالهاي مباركي كه كاشته شد ميوهاي بدهد كه انتظارش را داشتيم.
وي با بيان اينكه ايرادات بكار گرفته شده از قانون بانكداري بدون ربا به معناي نفي قابليتهاي آن نيست افزود: ما مفتخر هستيم كه از 25 سال پيش قانون بانكداري بدون ربا را اجرا كرديم و راهمان را به خطا نرفتهايم.
پورمحمدي در پايان سخنان خود با بيان اينكه هماكنون نه تنها ما بلكه لائيكها هم ميخواهند وارد حوزه بانكداري اسلامي شوند، ابراز داشت: قانون بانكداري بدون ربا از لحاظ كاركردي اين قابليت را دارد كه به عنوان ابزارهاي مالي اسلامي بتواند يكي از زمينههاي رشد اقتصادي باشد.
جمعه 10 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 467]