واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: مجتمع نشيني
در بـــخش هاي قبل مشكلات ساكنان ومديران مجتمع هاي مسكوني را برشـمرديم. در اين بخش با توجه به مسائل ياد شده ،براي ادره بهتر مجتمع هاي مسكوني به چند نكته اشاره مي كنيم:
* امكاناتي فراهم شود تابراي كلية واحدهادرمجتمعها كنتورهاي آب وگازجداگانه نصب شود.
* شهرداريها در ادارة امور داخلي مجتمعها به مديران ياري رسانند. اين امر به خصوص از طريق كمكهاي مكانيزه به مجتمعها درخصوص نظافت و برفروبي امكانپذير است.
* واحدهايي كه افراد بيشتري درآن زندگي ميكنند يا در طبقات بالاتر هستند با بررسي كارشناسي، شارژ بالاتري بپردازند.
* هيأتهاي مديره دقت و توجه بيشتري درهزينههاي مجتمع داشته باشند و صرفهجوييهايي اعمال كنند كه به كيفيت مجتمع و خدمات ارايه شده لطمه وارد نشود.
* ساكنان درانتخاب مديران مجتمع وحمايت وپشتيباني از آنها پس از انتخاب و جلوگيري از برخوردهاي غوغاسالارانه وجنجالآفرين دقت و تلاش داشته باشند.
* هيأتهاي مديره با برنامهريزي مناسب تلاش كنند تا از روزمرگي خارج شده وعلاوه بر انجام وظايف ذاتي درمجتمعها، برنامههاي فرهنگي - تفريحي تدارك ببينند و افراد مجتمع را درجشنها و شاديها گردهم آورند و با تدارك برنامههايي مثل ورزشهاي همگاني و مسابقات داخلي به ارتقاي سطح روحي وجسمي ساكنان كمك كنند و نزديكي بيشتري بين ساكنان مجتمع به وجودآورند.
* هيأتهاي مديرة مجتمعهاي نوساز با بررسي عملكرد و مطالعة اساسنامه ساير مجتمعهاي مشابه تلاش نمايند سامانهاي (سيستمي) را پايه ريزي كنند كه بتواند ساليان دراز باكيفيت بالا به ساكنان خدمت كند و در آن دست مديران براي خدمت باز و مسيرهاي انحراف تا حدممكن بسته باشد و حقوق، تكاليف، وظايف و اختيارات ساكنان و مديران تاحد ممكن روشن و بدون ابهام گفته شده باشد.
* هيأتهاي مديره به دقت هزينههاي جاري را از هزينههاي مالكانه جداكنند تا اين هزينههاازطريق شارژ به مستأجران تحميل نشود.
در همين جا شايسته است كه به شهرداري محترم تهران و وزارت محترم مسكن و شهرسازي پيشنهاد كنيم كه با همكاري يكديگر همايشي برگزار نمايند و مجتمع نشيني را كه تنها پاسخ واقع بينانه به نيازمسكن در شهرها است، بيشتر بررسي و براي اين سختافزار وارداتي و كارگشا، يك نرمافزار ملي برپاية ارزشها و واقعيتهاي بومي و منطقهاي تدوين كنند تا قانون تملك آپارتمانها كه بدنه اصلي آن متعلق به چهار دهه پيش است، بازبيني و با نيازهاي رو به گسترش روز هماهنگ شود.
* مجتمعهاي آينده
آنچه تا اينجا گفته شد، مطالبي درخصوص « آيندة مجتمعها» بود، در حال اشارهاي هم به «مجتمعهاي آينده» ميكنيم.
در محلي دور از مركزشهر كه هوا آلودگي كمتري دارد و آلودگي صدا نيزكمتراست، ولي از ايستگاه مترو و اتوبوس دور است و براي آمد و شد هر روزه به محل كار در مركز شهر جاي مناسبي نيست، زميني را درنظر بگيريد. اين زمين با وجود برخورداري از هوا و امكانات خوب، در مقايسه با زميني مشابه درمركز شهر، به طور قابل توجهي ارزان است.
دراين زمين، متناسب با اندازهاش ساختماني را طرح ميكنيم كه از ابتدا براي استفاده سالمندان درنظر گرفته شده است.
مسيرها تاحدممكن كم پله است و در كنار هر راهپلهاي، شيب راهه ( رمپ )، قرارخواهد داشت. دو آسانسور، به جاي يك آسانسور تعبيه خواهد شد تا نگراني بابت خرابي آسانسور وجود نداشته باشد. سامانه (سيستم) برق اضطراري خودكاربراي مواقع قطع برق، همه دستگيرهها و راهروها نصب خواهد شد. اگر مجتمع بزرگ باشد، بخش كوچكي به اندازة يك اتاق، درمانگاه خصوصي مجتمع خواهد بود و خدمات پزشكي سرپايي مثل تزريقات و سنجش فشارخون و... درآن انجام ميگيرد و سايرخدمات پزشكي مثل آزمايش خون و... در آن انجام ميشود. پزشك يا پرستار اين درمانگاه خصوصي نمونه خون را گرفته و به آزمايشگاه ميرساند. كپسول اكسيژن يا ساير ملزومات اضطراري دراين درمانگاه خصوصي قرار دار دو حتي اگر سالها استفاده نشود، همواره ماية اطمينان خاطر خواهد بود. حتي بسته به اندازه مجتمع يا توان مالي ساكنان ميشودكه پزشكي در اين درمانگاه مقيم باشد يا ساعاتي از روز درمجتمع حاضر شود.
اين مجتمع ميتواند يك آشپرخانه مشترك داشته باشد كه درآن غذاها تحت نظر و نظارت ساكنان به صورت كاملاً بهداشتي و با رعايت اصول تغذيه سالمندان بهصورتهاي كم نمك وكم چربي ومثل اينها طبخ شود و ساكنان سالمندآن بتوانند به اتفاق يا هركدام در منزل خودشان غذاي مطمئن و بهداشتي صرف نمايند. البته در واحدها نيز آشپزخانه هست و در صورت تمايل ميشود جداگانه غذا پخت.
بخشي به صورت خدمات خانهداري درمجتمع باشد كه دريك برنامه منظم، مثلاً هر ماه يك بار نظافت سنگين آپارتمان افراد ساكن را انجام دهد. بخشي درطبقه هم كف درنظرگرفته شودكه ساكنان بتوانند در آن به تماشاي تلويزيون يا صحبت يا بازيهاي مورد علاقه خود بپردازند.
به نظر ميرسد ايجاد اين مجتمعها پاسخي قابل قبول به بحث پيچيده خانههاي سالمندان باشد، كه از طرفي لزوم وجود آنها غيرقابل انكار است و از طرف ديگر با فرهنگ ايراني و شرقي ما سازگار نيست.
ساكنان اين مجتمع فرضي كه علايق وسلايق نزديك و مشتركي خواهند داشت از طرفي به خود خدمت ميكنندكه از فضا و هواي آلوده مراكز شهرها دور ميشوند و از طرف ديگر با اين حركت تقاضا براي آپارتمان در مركز شهرها كاسته ميشود و افرادي كه مجبور هستند در شهرها بمانند، فشاركمتري از بابت هزينه مسكن متحمل ميشوند.
در مجتمعهاي ويژه دانشجويان و افراد مجرد نيز بسته به توان مالي ساكنان امكانات مختلفي درنظرگرفته خواهد شد.
نخست اينكه اين افراد عموماً به فضايي بيش از سي يا حداكثر چهل متر نياز ندارند. اين مجتمعها درصورت امكان خوب است كه زمين ورزش و امكانات ورزشي داشته باشند. در غير اين صورت بهتر است در نزديكي پاركها يا زمينهاي ورزشي كه شهرداري ايجاد كرده است، قرارگيرند تا دسترسي براي ساكنان به راحتي فراهم باشد.
اين مجتمعها هم ميتوانند آشپزخانة مشتركي داشته باشند چرا كه قشر دانشجو نيز به دليل كمي وقت چندان نميتوانند فرصتي را به آشپزي اختصاص دهند و به همين دليل معمولاً دانشجويان و افراد مجرد جامعه ما از رژيمهاي غذايي مطلوبي استفاده نمي كنند.
وجود خدمات خانه داري نيز در اين مجتمعها ميتواند كمك بسيار مؤثري به ساكنان باشد كه وقت، حوصله و سليقه نظافت صحيح و مرتب خانة خود را ندارند. رختشوي خانه مركزي از ديگر بخشهايي است كه ميتواند در اين گونه مجتمعها لازم و كارآ باشد.
به اميد روزي كه هركس خانهاي داشته باشد كه درآن درنهايت آسايش و رفاه به سر برد.
پنجشنبه 9 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 150]