واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: بلر - براون؛ نقاط اشتراك و افتراق در راهبردها
ماهها از زماني كه تونيبلر كاخ نخستوزيري انگليس را ترك كرد ميگذرد، اما او همچنان در عرصه سياست دنيا فردي مطرح و اثرگذار است. او كه به مدت ده سال نخستوزير انگلستان بود، امروز از كنشگران سياست بينالمللي و مهمتر از آن، شخصيتي است كه به تازگي نامش در رديف فعالان صلح جهاني نيز به ثبت رسيده است!
البته در خلال ماههايي كه از خروج بلر از گذشته، هنوز ناظران جهاني انتظار ميكشند تا ببينند نخستوزير پيشين انگلستان چه برنامههايي دارد. وي از آن زمان، نماينده گروه چهار جانبه در روند صلح خاورميانه شده است (اتحاديه اروپا، ايالات متحده آمريكا، روسيه، و سازمان ملل متحد) و از سوي ديگر پس از انتخاب بلر به نمايندگي گروه چهارجانبه، مدير نيز او را به سمت مشاورش منصوب كرد.
بلر در ماههاي جاري پس از آن كه اتحاديه اروپا مطابق مفاد پيمان ليسبون، در صدد تشكيل جايگاه رياست اتحاديه برآمد، خود را نامزد احراز اين سمت كرد. چند تن ديگر نيز براي اين امر خود را نامزد كردهاند، اما تونيبلر از همه آنها برجستهتر و كار آزمودهتر است. در صورتي كه وي به اين سمت انتخاب شود، نخستين رئيس اتحاديه اروپا خواهد بود كه در مدت مقرر شده آن، يعني 5/2 سال، در اين جايگاه فعاليت خواهد كرد.
* ميراث سياسي
در ششم ماه مه 1953 در اديسنبورگ اسكاتلند به دنيا آمد. تحصيلات ابتدايي و دبيرستان را در مدرسهاي خصوصي گذراند كه ويژه نخبگان بود. سپس وارد دانشكده بلند آوازه در دانشگاه آكسفورد شد و به تحصيل در رشته حقوق پرداخت و در حقوق تجارت فارغالتحصيل شد. در دانشگاه با خانم آشنا شد كه او هم حقوق ميخواند. آن دو در سال 1980 ازدواج كردند. فعاليتهاي اجتماعي بلر از سال 1982 آغاز شد. كه با شكست در انتخابات محلي همراه بود، اما در سال بعد، از به نمايندگي در مجلس عوام انتخاب شد. از آنجا كه جوان جاهطلب و بلندپروازي بود، رهبر حزب كارگر او را كشف كرد و در پي شكست حزب در انتخابات 1992 او را به سمت وزير كشور در كابينه سايه انتخاب كرد.
جاناسميت در سال بعد از آن به صورت غيرمنتظره درگذشت. اعضاي مركزيت حزب به اتفاق، تونيبلر را كه در آن زمان 40 ساله بود به جانشيني او برگزيدند. بلر از همان آغاز به تجديد سازمان و منظور حزب همت گماشت و نام حزب را هم عوض كرد و گذاشت. آراي اقتصادي، سياستها و روشهاي پيشگيري از جرم و جنايت، و كوششهايي كه براي عضويت كشورش در اتحاديه اروپا كرد موجب شد كه رايدهندگان در انگلستان بيش از هركس به سوي وي جذب شوند. در سال 1997 كه انتخابات برگزار شد. تونيبلر با اكثريت قاطع آراء برنده شد و به حاكميت 18 ساله حزب محافظهكار پايان داد. بلر در آن زمان بزرگترين پيروزي را نصيب حزب كارگر ساخت كه از سال 1935 سابقه نداشت. وي در سن 43 سالگي به نخستوزيري رسيد و به اين ترتيب جوانترين نخستوزير انگليس از سال 1812 تا آن زمان بود. بلر با رسيدن به نخستوزيري تجديد سازمان دولت در اسكاتلند و ولز را محقق ساخت و مجلس جديد اسكاتلند و مجلس ملي ولز را داراي اختيارات و قدرت بيشتري كرد.
بلر پس از اصلاحات در دولت به سراغ نظام بهداشت و درمان و نظام آموزشي رفته، طرحهايي را اجرا كرد تا اين هر دو نظام كارآمدتر و مثبتتر گردند. ناگفته نماند كه در بخشي از طرحهاي آموزشي وي، اخذ شهريه از دانشجويان دانشگاهها هم ديده شد كه براي نخستين بار در تاريخ انگلستان صورت ميگرفت. اندكي بعدتر وي مذاكراتي را سامان داد كه از ماه آوريل 1998 آغاز شد و در نهايت به صدور توافقنامه بلفاست در ايرلند شمالي انجاميد. مطابق اين پيمان كميتههاي تساوي حقوق بشر تشكيل شد، زندانيان متهم به تروريسم پيش از انقضاي دوره حبس خود آزاد شدند، خلع سلاح در ايرلند شمالي اجرا شد، و در نظام قضايي آن سامان اصلاحاتي صورت گرفت. بلر در ساليان پس از آن رفته رفته به تدوين ديدگاههاي خاص خود جهت حل و فصل مسايل بينالمللي پرداخت. وي به واسطه ديدگاهها و سياستهاي مثبتي كه در امور داخلي اعلان كرده بود به قدرت رسيد، اما در خلال دوره زمامداري به صورتي وارد مسائل بينالمللي شد كه جايگاه خود را در ميان سياستمداران تراز اول دورانش به ثبت رساند. بلر يكبار به خبرنگار اكونوميست گفته بود: واقعيت دارد كه ما رهبران دولتها بيش از پيش بايد در امور بينالمللي انديشه، كار، و ايفاي نقش كنيم.
همين ديدگاه، زمينه اصلي هر عمل او در سراسر دوره نخستوزيري بلر در سال 1999 از ناتو مصرانه خواستار اتخاذ مواضعي مقتدرانه در برابر روسيه و مخالف با اقدامات اسلوبودان ميلوسوويچ رئيسجمهوري وقت يوگسلاوي شد. همين فشارها و تند شدن مواضع ناتو به عقيده برخي تحليلگران به كاهش تنشهايي انجاميد كه در آن دوره در كوزوو جريان داشت. بلر در سال 2000 در جنگ داخلي سيرالئون مداخله كرد و با اعزام سربازان ارتش انگليس، دولت سيرالئون را در خلع سلاح مخالفان مسلح ياري داد و به اين ترتيب از سقوط حتمي و فوري حكومت وقت در آن كشور جلوگيري به عمل آورد.
در همان حين واقعهاي پيش آمد كه نام بلر را در رديف ها در تاريخ سياسي انگلستان ثبت كرد. او اينك اولين نخستوزير آن كشور از سال 1848 تا آن زمان (سال 2000) بود كه در ضمن زمامداري صاحب فرزندي شد كه البته چهارمين فرزندش بود. وي تا آن زمان يك دختر و دو پسر داشت و اكنون سومين پسرش هم به دنيا آمده بود. بلر در سال 2001 در انتخابات به پيروزي رسيد و دومين دوره زمامداري را آغاز كرد. اصلاحات و تحولات مثبتي كه وي منشأ آن بود به عقيده ناظران سياسي، علت اصلي اقبال عمومي به وي بود. اما نقطه عطف كارنامه سياسي او پس از حمله 11سپتامبر 2001 به برجهاي دوقلوي تجارت جهاني در آمريكا بروز كرد. در پي آن حمله، تونيبلر بلافاصله اعلام كرد كه با ايالات متحده در جنگ با تروريسم همراه و همپيمان است و عهد كرد كه تا كشاندن القاعده به پاي ميز محاكمه از اين همراهي دست برندارد.
وي در نطقي كه ساعاتي پس از حمله ايراد كرد گفت:
پس از آن بود كه بلر در حمله به افغانستان با آمريكا همراه شد تا طالبان را از ميان بردارد، اما در همان زمان كه وي در انديشه عمليات نظامي در خارج از كشورش بود، مردم انگليس در داخل به پيوستن به ارز واحد اروپايي راي منفي دادند. بلر اما از اين امر پشتيباني كرده آن را مايه تحكيم روابط انگليس با اتحاديه اروپا دانست.
بلر در حمله آمريكا به عراق نيز با ايالات متحده همراهي كرد، اما با افزايش تلفات سربازان انگليسي در عراق، مردم لب به اعتراض به مناسبات بسيار صميمانه او با آمريكا گشودند. بلر در سال 2005 براي سومين دوره به نخست وزيري انتخاب شد، اما انفجاري تروريستي كه همان سال در متروي لندن رخ داد و جان 52 نفر را گرفت نارضايتي مردم از او را بيشتر كرد.
بلر از سياستهاي بينالمللي خود كوتاه نيامد. وي پيشتاز ضرورت كمك بيشتر جهانيان به مردم قاره آفريقا بود و منادي اصلاحات بينالمللي براي پيشگيري از گرمايش زمين شد، در سال 2005 كه رياست نشست گروه 8 را برعهده داشت قدرت هاي جهاني موافقت كردند كه بدهي 18 كشور بخشيده شده و 50ميليون دلار نيز به كشورهاي آفريقايي كمك شود.
وي سرانجام در سال 2007 در روز 27 ماه ژوئن (17خرداد 1386) پيش از پايان سومين دوره نخستوزيري از سمتش كنارهگيري كرد و جاي خود را به گوردون براون داد.
سكوت، از آغاز تاكنون
توني بلر چيزي از زندگي خصوصي خود را نپوشانده و نميپوشاند. او در طول شبانه روز زماني را با بچههايش سروكله ميزند. اهل مطالعه آثار كلاسيك ادبيات و زندگينامههاست، فيلمهاي پرهيجان تماشا ميكند و گيتار مينوازد. اما از آغاز فعاليتهايش در عرصه عمومي تاكنون حتي يك بار هم درباره مذهب اظهارنظر نكرده است. او همواره گفته است كه عقايد شخصي ربطي به عرصه عمومي ندارد، اما اندكي پس از كنارهگيري از نخست وزيري، علناً اعلام داشت كه به تازگي به مذهب كاتوليك گرويده است. اين خبر با اظهارنظرهاي ضد و نقيض همراه شد كه بعضي از آنها به انتقاد از او نيز كشيد. در انگلستان عموم مردم پيرو مذهب ارتودوكس انجيلي هستند. اين امر از زمان هنري هشتم، پادشاه انگليس و در پي نافرماني او از دستگاه پاپ آغاز شد. هنري هشتم در سال 1534 كليساي مستقل انگلستان را پايهگذاري كرد. از آن زمان اكثر مقامات دولتي هم از كليساي مستقل انگليسي پيروي كردهاند.
به عقيده برخي صاحبنظران، هدف بلر از گرويدن به آيين كاتوليك، هموار كردن راه رسيدن به رياست اتحاديه اروپا و كسب پشتيباني اروپاييان از اين مقصود است. كليساي كاتوليك يكي از قدرتمندترين نهادهاي ديني دنياست.ا
پنجشنبه 9 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 244]