واضح آرشیو وب فارسی:مهر: با وجود مخالفت آمريكا اعلام شدحمايت 111 كشور جهان از منع توليد و كاربرد بمبهاي خوشه اي
با وجود مانع تراشي آمريكا، نمايندگان 111 كشور جهان و چندين نهاد بين المللي كه در نشست منع كاربرد بمبهاي خوشه اي در دوبلين شركت دارند با شكل گيري معاهده اي بين المللي براي منع توليد، انبار و استفاده از بمبهاي خوشه اي به توافق رسيدند.
به گزارش خبرگزاري مهر به نقل از خبرگزاري فرانسه، سرانجام پس از 10 روز مذاكره و در سايه مخالفت دولتهايي همچون آمريكا، انگليس و اسرائيل ( رژيم صهيونيستي ) نمايندگان كشورهاي حاضر در كنفرانس دوبلين - پايتخت جمهوري ايرلند- درباره امضاي معاهده اي توافق كردند كه در صورت تصويب شدن آن از سوي كشورهاي جهان شاهد تحولي بزرگ در منع كاربرد بمبهاي خوشه اي خواهيم بود.
اين معاهده قرار است فردا جمعه به طور رسمي به تصويب كشورهاي حاضر در كنفرانس دوبلين برسد، سپس روزهاي دوم و سوم دسامبر (22 و 23 دي ماه) در اسلو به تصويب مي رسد و پس از آن كشورهاي جهان بايد هر كدام به طور جداگانه آن را به تصويب برسانند.
بر اساس اين گزارش، اين معاهده بين المللي علاوه بر آنكه توليد، انبار و كاربرد بمبهاي خوشه اي را ممنوع مي كند، تسهيلاتي را براي قربانياني كه در استفاده از اين بمبها دچار آسيب شده اند، فراهم كرده و پاكسازي تمام مناطقي را كه حاوي بمبهاي خوشه اي عمل نكرده هستند، الزامي مي كند.
در همين رابطه "مايكل مارتين" وزير امورخارجه ايرلند با اشاره به مخالفت برخي كشورها با شكل گيري اين معاهده گفت : هر چند اين يك معاهده قوي و ممتاز است، اما نتوانسته موافقت همه كشورهاي جهان را جلب كند. اين معاهده كاملا بر اساس قوانين بين المللي بشردوستانه تدوين شده است.
بر همين اساس، كشورهاي آمريكا، روسيه، چين، هند، پاكستان و نيز رژيم صهيونيستي كه همگي از توليد كنندگان و انبار كنندگان اصلي بمبهاي خوشه اي در جهان به شمار مي روند؛ در اعتراض به اين معاهده در كنفرانس دوبلين شركت نكرده اند.
از مهمترين بندهايي كه در اين معاهده گنجانده شده و قرار است در پايان اين كنفرانس توسط تمام حاضرين به صورت يكصدا خوانده شود؛ مي توان به موارد زير اشاره كرد كه بر اساس آن هر يك از كشورهاي امضا كننده اين معاهده متعهد مي شوند كه تحت هيچ شرايطي :
1) از بمبهاي خوشه اي استفاده نكنند.
2) دست به توسعه، توليد، دستيابي از روشهاي مختلف، انبار،دريافت و يا انتقال مستقيم و غيرمستقيم بمبهاي خوشه اي نزنند.
3) كشور و يا نهادي را تشويق و يا تحريك به امري كه به موجب اين معاهده ممنوع شده نكنند.
بر اساس اين گزارش، نگراني اصلي حاضرين در كنفرانس دوبلين اين نكته بود كه واكنش آنها در برابر كشورهايي كه اين معاهده را امضا نكرده و همچنان به استفاده از بمبهاي خوشه اي ادامه خواهند داد، به چه صورتي خواهد بود كه در اين معاهده اعلام شده "ممكن است كشورهاي امضا كننده در برخي موارد مجبور به همكاري نظامي و انجام عملياتهاي نظامي مشترك شوند.
در همين رابطه، اتحاديه بمبهاي خوشه اي كه يك سازمان غيردولتي است؛ ابراز اميدواري كرده كه اين معاهده بتواند همچون معاهده اتاوا درباره مينهاي زميني به عنوان يك عامل مهم در جلوگيري و تقبيح كردن استفاده از بمبهاي خوشه اي عمل كند.
پنجشنبه 9 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 362]