واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: هنر و هنرمند سنتي نبايد فراموش شوند
ديدار با استاد اكبر صوتي ، كار ساده اي است. درِ خانه بي آلايش او به روي هر مهماني باز است. كافي است زنگ خانه اش را فشار دهي و بگويي كه مهماني. صوتي، استاد مشبك كه سال هاي زندگي خود را بي وقفه به آموزش و ترويج اين هنر پرداخته است، مهربان، بي ريا و آرام پذيرايت مي شود و برايت آهسته از هنر مشبك مي گويد؛ از تلخي و شيريني روزگار، از دوران جواني، از رفتگان و از اينكه مشبك هنري است تلفيقي از چند هنر ايراني.
كارگاه استاد، كلاس درسش نيز هست، كلاسي كه به روي همه مشتاقان به صورت رايگان باز است. ديوار اتاق كارگاه پر است از گواهينامه و تقديرنامه و عكس هاي دريافت جوايز و مدارك؛ مدرك دكتراي هنر، تقديرنامه به عنوان يكي از خادمان قرآن، تقدير از او به عنوان پيشكسوت هنر، برگزيده جشنواره شهيد رجايي، كنگره بين المللي كارهاي دستي اصفهان و...
اكبر صوتي (كرماني) در سال 1308 در شهر كرمان به دنيا آمد. خانواده او مذهبي و هنرمند بودند. قبل از دبستان به مكتبخانه رفت و بعد، تحصيلاتش را تا ديپلم دانشسراي مقدماتي ادامه داد. استاد صوتي، هم زمان با تحصيل، در كارگاه دايي خود، حاج علي صوتي به آموختن طراحي فرش، كاشي و گچ بري همت گماشت و پس از چند سال توانست در اين رشته ها استاد شود.
او همچنين بعد از دريافت ديپلم دانشسراي مقدماتي، به استخدام آموزش و پرورش درآمد و به عنوان آموزگار به خدمت پرداخت.
ذهن خلاق صوتي در طراحي و ايمان او به كار، باعث شد تا در سال 1327 با طراحي لوستري از اسماء متبرك پنج تن و دوازده امام (ع) و اهداء آن به حرم مطهر حضرت عبدالعظيم حسني (س)، پايه هنري نو به نام مشبك را بگذارد.
مضامين آثار استاد صوتي، بيشتر مذهبي است. او در عين حــال بـــه مشاهير و شخصيت هاي برجسته نيز علاقه دارد. ساخت تابلوهايي از چهره چهار پيامبر (ع) و نيز شخصيت هايي نظيـر حضرت امام خمينـي(رض)، آيت الله خامنه اي ، آيت الله طالقاني و همچنيـن شخصيت هاي خارجي چون پاتريس لومومبا، گاندي، لويي پاستور، سالوادور آلنده و... از جمله آثار ماندگار استادند.
در همه آثار او مي توان ردپاي مضامين ملي، مذهبي و انساني را ديد و اين دقيقا بيانگر شخصيت فـردي اوست؛ شخصيت آموزگاري كه تمام توان خود را صرف آموزش در عرصه هاي مختلف كرده و حالا بعد از بازنشستگي، خانه خود را محلي براي تربيت رايگان استادكاران جوان مشبك كار قرار داده است.
استاد اكبر صوتي در كارگاهش در خانه پذيراي من مي شود و با صبر و حوصله سوالات را جواب مي گويد.
استاد! كار را از كجا آغاز كرديد؟
- من از كلاس اول دبستان، در كنار خواندن درس در كارگاه دايي ام به آموختن طراحي براي فرش و كاشي پرداختم. بعد از دريافت گواهينـــامه ششم ابتـدايي، 4سال طراحي مي كردم. كلاس پنجم دبستان بودم كه معلمم به من اره كمانه اي جايزه داد و من مشغول به كار مشبك شدم. چون در طراحي تبحر داشتم، كار را به سرعت فراگرفتم. در واقع طراحي را كه براي فرش و كاشي آموخته بودم، در مشبك استفاده كردم و به نظرم همين باعث شد تا در كار خود پيشرفت داشته باشم.
آيا از خانواده خود تاثير مي گرفتيد؟
- در زمينه كار مشبك از طرف خانواده سختگيري نبود. من با علاقه و عشقي كه به كار پيدا كرده بودم، آن را ادامه مي دادم. البته اوايل در ساعات بيكاري و خالي ام كار مي كردم و خانواده نيز مشوقم بودند.
ويژگي و تفاوت آثار شما چيست؟
- من از همان اول كار را يكپارچه ديدم و همه كارهايم به صورت متصل هستند. در سال 1327 كــار لوستــر حرم عبدالعظيــم حسني (ع) را انجام دادم كه به نظر خودم، كار در خور توجهي بود. اين اثر هم اكنون در موزه هرندي كرمان نگهداري مي شود. ويژگي ديگر كارها حداقل اتصال است. برخي از اجزاي تابلوها با اتصال بسيار ناچيزي به اصل تابلو متصلند و اين بر دشواري كار افزوده است. همينطور برخي ديگر از كارها، نظير تصاوير پيامبران با برش هايي كه عرض يك ميلي متر در آورده شده اند. به عبارت ديگر، نقش اصلي، از فضاهاي درآمده از روي اصل چوب به دست مي آيد.
علت پيشرفت و موفقيت خود را در چه چيزي مي دانيد؟
من هم طراح هستم و هم مجري. در واقع كارهايم همه طراحي خودم هستند و اين براي رسيدن به موفقيت شرط خوبي است. اما سه مساله است كه مرا به اين مرحله رسانده: اول برنامه ريزي صحيح از دوره كودكي، دوم توكل به خدا و طلب كمك از او، سوم: پيگيري و گذشتن از مشكلات.
مدارك و تحصيلات خود را توضيح دهيد.
- تا ديپلم دانشسراي مقدماتي تحصيل كردم. بعد از آن در سال 1334 در نمايشگاهي در كرمان شركت كردم كه كارم (تخته نرد و شطرنج) اول شناخته شد. در تهران و نيز در نمايشگاهي در ژاپن توانستم مقــام اول را كسب كنم.
در سال 1380 و بر اساس مصوبه شوراي ارزشيابي هنرمندان هنرهاي سنتي، توانستم 180امتياز را كسب كنم كه معادل درجه 1هنر (دكترا) است.
حدود 7سال در دانشگاه الزهرا و دانشگاه علمي كاربردي نيز مشبك را تدريس كرده ام.
ظاهرا آموزش براي شما جايگاه ويژه اي دارد؟
- من سال 66 در مصاحبه اي در تلويزيون اعلام كردم كه هر كس بخواهد مشبك يادبگيرد، مي تواند در كلاس هايم كه بطور رايگان برگزار مي شود، شركت كند. در حــال حاضر هفته اي دو روز براي آقايان و دو روز براي خانم ها كلاس دارم؛ تاكنون 352 نفر كلاس ها را تمام كرده وگواهي گرفته اند.
كتاب درسي مشبك كه توسط انتشارات سمت چاپ شده نيز در واقع تنها كتاب درسي و جزوه منسجم اين هنر است. اين كتاب كتاب درسي واحد مشبك دانشگاه هنر نيز هست.
به نظر شما اوج هنر چوبي مربوط به چه دوره اي است؟
- با مطالعاتي كه انجام داده ام، هنر چوبي در دوره صفويه به اوج رسيده است. متاسفانه در حال حاضر بيشتر به هنرپيشه ها، هنرمند مي گويند. اينكه هنر و هنرمند سنتي فراموش شوند، جاي تاسف است.
در مورد هنر؟
هنر به انسان آرامش مي دهد. زماني كه مشغول كارهـاي هنري هستم، همه مشكلات و ناراحتي هــايم را فراموش مي كنم و از سختي ها و مشكلات به دور مي مانم. همه اينها را از فعاليت هنري مي دانم.
استاد! با تشكر از حوصله و دقت نظرتان، در پايان، اگر صحبتي جامانده است، بفرماييد.
- به نظر من دولت بايد امكانات ارزان و مرغوب در اختيار نسل نوجوان و جوان قرار دهد و آنها را تشويق كند تا از زمان هاي معطل خود، در راه مفيد استفاده كنند.
سه شنبه 7 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 372]