واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: قبور قديمي در بهشت زهراي تهران مجددا واگذار ميشود
اجتماعي. شهرداري ها. خدمات شهري
تهران بزرگ - واگذاري مجدد قبور قديمي و ۳۰ساله بهشت زهرا راهكاري تازه از سوي شهرداري تهران براي به تاخير انداختن بحران دفن اموات پايتخت به دليل كمبود شديد فضاي دفن است.
به گزارش خبرنگارايرنا، پس از آنكه شوراي شهر باقرشهر در جنوب پايتخت با مخالفت شديد تاكنون اجازه توسعه فضاي بهشت زهرا رانداده واز سويي هنوز مقدمات احداث گورستان جديد در اراضي شرق تهران فراهم نشده مسوولان شهرداري تهران براي كاهش مشكلات فضاي دفن اموات در بهشت زهرا تلاش ميكنند.
بحث دفن اموات در بهشت زهرا موضوعي مهم و بسيار اثرگذار در شهر تهران است كه بيتوجهيها به محدوديت فضاي دفن در اين مكان نگرانيهاي بسياري را براي مسوولان شهر براي آينده دفن اموات بوجود آورده است.
از اين رو مسوولان شهرداري بتازگي واگذاري قبور قديمي و ۳۰ساله بهشت زهرا را به خانوادههاي متوفيان آنها براي دفن مجدد اموات در پيش گرفته اند تا اندكي از مشكلات فضاي دفن اموات در پايتخت كاسته شود.
مديرعامل سازمان بهشت زهرا گفت: بهشت زهرا مجوز دفن مجدد اموات در قبوري كه ۳۰سال از آخرين دفن در آنها ميگذرد را به وابستگان درجه اول داده و در ازاي آن يك سوم از هزينههاي فعلي فروش قبر را دريافت ميكند.
محمود رضاييان روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار ايرنا افزود: قبور قديمي بهشت زهرا از موقعيت مكاني و دسترسي راهي مناسبي برخوردار بوده و بين پنج تا ۱۰ميليون تومان فروخته ميشود كه در واگذاري مجدد يك سوم از اين رقم دريافت خواهد شد.
مديرعامل سازمان بهشت زهرا شهرداري تهران با بيان اينكه دفن مجدد اموات در قبور ۳۰ساله مشكل شرعي نداشته و طبق قانون ، گورستانها بعد از ۳۰ سال دراختيار فضاي عمومي شهر قرار ميگيرد، اظهارداشت: البته با توجه به ميزان مرگ و مير تهرانيها و كمبود فضاي دفن، واگذاري مجدد قبور تاثير نامحسوسي در فضاي دفن اموات خواهد داشت.
رضاييان گفت: بايد دركمترين زمان ممكن، تا پر شدن فضاي دفن اموات در بهشت زهرا مقدمات ايجاد فضاي دفن جديد در اين مكان فراهم شود.
كلنگ احداث بهشت زهرا (گورستان عمومي پايتخت) سال ۱۳۴۵در زمينهاي اطراف كهريزك بر زمين زده شد تا نياز تهرانيها به دفن اموات در يك قرن بعد تامين شود.
وسعت بهشت زهرا ابتدا ۳۱۴هكتار بود و در سال ۱۳۷۶با افزوده شدن ۱۱۰ هكتار از اراضي شمال و شمال شرقي به آن، در مجموع مساحتي در حدود ۴۲۴ هكتار پيدا كرد و هم اكنون با توسعه چندباره، اين گورستان وسعتي در حدود ۵۰۰هكتار دارد.
فضاي اصلي بهشت زهرا به حدود ۱۷۰قطعه تقسيم شده كه ۱۴قطعه به شهدا، سه قطعه به والدين شهدا ، بيش از ۱۲۰قطعه به دفن اموات شهروندان تهراني ، يك قطعه به هنرمندان و نام آوران، يك قطعه به اصحاب رسانه و مطبوعات و ۲۵قطعه نيز به امور اداري، پاركينگ عمومي، پارك و فضاي سبز و فضاهاي كارگاهي ، فني و فرهنگي اختصاص پيدا كرده است.
دفن اموات تا پيش از توسعه پايتخت و افزايش يكباره جمعيت تهران، مشكل و بحران خاصي نداشت اما با گسترش شهرنشيني و افزايش جمعيت تهران نيازهاي شهروندان به انواع خدمات شهري افزايش يافت كه در اين بين نياز به فضاي دفن اموات و خدمات مربوطه نيز مستثني نبود.
با وجود چندين مرتبه توسعه بهشت زهرا(س) در طول مدت فعاليت ، بتدريج نشانههاي نياز به گورستانهاي جديد و يا توسعه دوباره اين گورستان با آغاز دهه ۸۰نمايان شد ، تا جايي كه مسوولان شهرداري در سالهاي ابتدايي اين دهه لزوم توسعه بهشت زهرا(س) را به عنوان تنها گورستان اصلي پايتخت جهت جوابگويي به نيازهاي آينده بارها گوشزد كردند.
به همين منظور مسوولين شهري و شوراي شهر براي مكان يابي احداث گورستانهاي جديد دست به كار شدند ونقاطي جهت احداث گورستانهاي جديد در شرق ، شمال غرب و جنوب غرب شهر تهران براي اين منظور در نظر گرفته شد كه در همان ابتداي امر شوراي شهر تهران به دليل برخي نظرات كارشناسي با احداث گورستان درشمال غرب و نزديك آزادراه تهران - شمال مخالفت كرد و تنها دو گزينه براي اين امر باقي ماند.
درعين حال كاري براي توسعه بهشت زهرا صورت نگرفت تا در اوايل امسال مسوولان بهشت زهرا خبر بسته شدن فضاي دفن بهشت زهرا را حداكثر تا بهمن ماه ۱۳۸۷دادند.
بنا بر اعلام مسوولان شهرداري تهران توسعه ۱۶۰هكتاري بهشت زهرا (س) نياز پايتخت به احداث گورستان جديد را تا ۱۲-۱۰سال ديگر برطرف ميكند و با احداث گورستانهاي جديد در شرق و غرب تهران ، ديگر نيازي به ايجاد گورستان تا ۵۰سال ديگر نخواهد بود.
ولي بروز مشكلات ، مخالفتها و برخي اختلاف نظرها موجب شده تا پس از گذشت سالها از زمان اعلام نياز پايتخت به فضاهاي بيشتر جهت دفن اموات اين نياز اصلي شهر تهران برآورده نشود.
احداث گورستان در گرمدره واقع در غرب تهران به دليل واقع شدن در حريم شهر جديد گرمدره با مخالفت مسوولين اين شهر تازه تاسيس روبرو شده و توسعه ۱۶۰هكتاري بهشت زهرا(س) نيز به دليل مخالفتهاي اعضاي شوراي شهر باقرشهر همچنان بلاتكليف است.
اين وضعيت در شرايطي ادامه دارد كه شهرداري تهران حدود شش سال قبل ۱۲۰ ميليارد ريال بابت خريد اراضي ۱۶۰هكتاري به قيمت كارشناسي آن زمان جهت تملك پرداخت كرده ولي هنوز كاري در اين خصوص صورت نگرفته است.
احداث گورستان جديد در شرق نيز حكايت خاص خود را دارد، زمين در نظر گرفته شده كه در انتهاي بزرگراه شهيد بابايي واقع شده درتملك نيروهاي مسلح بوده كه به نظر ميرسد پس از رايزنيهاي گسترده توسط اعضاي شوراي شهر تهران، شهردار و مسوولين دولتي با نامه نگاريهاي مكرر در آستانه حل شدن باشد.
درحالي كه هنوز معلوم نيست مساله تملك زمين فوق به صورت كامل حل شده يا نه، بازهم مشكل جديدي نمايان شده و آن مخالفت سازمان محيط زيست با احداث گورستان در شرق تهران است.
هم اكنون بدون اينكه فضاي جديدي براي دفن اموات در بهشت زهرا اختصاص يابد روزانه ۱۷۰متوفي شهر تهران در اين گورستان دفن ميشوند.
بهشت زهرا پس از گذشت حدود ۴۰سال از زمان تاسيس حدود ۱/۵ميليون نفراموات تهرانيها را در خود جاي داده و هم اكنون براساس گفته مديرعامل سازمان بهشت زهرا (س) تنها تا پايان سالجاري ظرفيت پذيرش متوفي را دارا است كه اگر موضوع توسعه ۱۶۰هكتاري اين گورستان محقق نشود شاهد رسيدن بهشت زهرا(س) به نقطه پايان خواهيم بود و معلوم نيست سرنوشت مردههاي تهراني چه ميشود. ك/۴
دوشنبه 30 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 457]