واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: طرح تفکيک زباله از مبدازباله ثروتي ناشناختهسال ها پيش زماني که برخي از کارشناسان محيط زيست براي نخستين بار با نگاهي اقتصاد گرا ، از زباله ها به عنوان طلاي کثيف ياد کردند تصور اينکه زباله بتواند در چرخه اقتصاد ملي کشورها به عنوان يک منبع توليد درآمد و اشتغال نقش تعيين کننده داشته باشد براي عامه مردم دشوار بود.
از نظر مردم زباله ، پسماندهاي آلوده اي بود که به نوعي بايد از شر آن خلاص مي شدند و براي از بين بردن آن هم چاره اي جز پرداخت هزينه هاي گزاف معدوم کردن وجود نداشت . هزينه هايي که دولت و يا مردم و يا هردو به طور مشترک بايد پرداخت مي کردند. در واقع پسماندها نه تنها فاقد ارزش اقتصادي شناخته شده بودند بلکه به عنوان يک معضل هزينه ساز حضور سنگين خود را بر مردم تحميل مي کردند. اما امروزه زباله به عنوان يک منبع درآمد و ايجاد اشتغال محسوب مي شود و حتي به عنوان يک عامل الهام بخش و ماده خام دست مايه خلق آثار هنري شده اند.سابقه ساخت پيکره هاي هنري از آهن قراضه ها و ساير فلزات دوريخته شده به سال ها پيش برمي گردد و چند دهه از زماني که اولين آثار هنري از پسماندهاي فلزي خلق شد و علاقمندان به هنر را شگفت زده کرد گذشته است و اينک بسياري از آن آثار در موزه هاي بزرگ و معروف هنر دنيا به عنوان ميراث هاي ارزشمند هنري نگهداري مي شود. فاصله ما از ديگراندر بسياري از کشورهاي دنيا که ارزش واقعي زباله و در عين حال خطر بي توجهي آن شناخته شده است، شيوه هاي گوناگوني براي بازيابي و استفاده چند باره از زباله ها مورد استفاده قرار مي گيرد.در حال حاضر در چين و کشورهاي شرق آسيا کارخانه هاي بزرگ بازيافت زباله وجود دارد که اين کارخانه ها با احيا پسماندها، مواد خام لازم را براي واحدهاي توليدي ديگر که محصولاتشان بازار جهاني دارد فراهم مي کنند.توليد کفش، کاغذ، ورق هاي فلزي و هزاران چيز ديگر از زباله، در واقع حلقه دوم چرخه توليدي و اقتصادي عظيمي است که بر پايه ارزش شناسي زباله به وجود آمده است.
در اين چرخه عظيم که از جمع آوري پسماندها آغاز مي شود و به مرحله بازيافت و توليد مواد اوليه مي رسد و از آنجا به توليد کالاهاي جديد مي انجامد، همه چيز توليد مي شود. امروزه در زندگي هر يک از ما چيزهايي وجود دارد که بسيار هم برايمان با ارزش و دوست داشتني هستند در حاليکه اين اشيا ارزشمند از زباله هايي ساخته شده اند که در شکل اوليه شان کثيف، متعفن و چندش آور هستند.ارزش زباله در چرخه اقتصادي برخي از کشورها چنان بالاست که انديشه واردات زباله به عنوان ماده خام به طور جدي ذهن کارشناسان اقتصادي و مسولين کشورهاي پيشرفته را به خود مشغول کرده است. طرح تفکيک زباله از مبدا و مشارکتهاي مردميطرح تفکيک زباله تر و خشک از مبدا يکي از اصلي ترين حلقه هاي زنجير بازيافت و بهره برداري از زباله است که اگرچه برنامه ريزي براي اجراي اين طرح از سال هاي پيش مورد نظر بوده اما اجرايي شدن آن اخيرا به طور جدي مورد توجه قرار گرفته است و امکانات لازم براي انجام آن تا حدي فراهم شده است.بخش اصلي تفکيک زباله تر و خشک در حال حاضر توسط بخش خصوصي انجام مي شود، که زباله هاي خشک را از پسماندهاي بيرون ريخته شده جدا مي کنند اما نکته مهم در اين زمينه آموزش دادن، خانواده براي انجام اين تفکيک قبل از بيرون گذاشتن زبالههاست.طرح تفكيك و بازيافت زبالهها علاوه بر آنكه ميتواند شهر را از آلودگيهاي زيستمحيطي نجات دهد، در رونق بخشيدن به اقتصاد شهري هم تاثيرگذار خواهد بود؛ چرا كه از سويي گفته ميشود اجراي كامل طرح تفكيك زباله از مبدا، 40 ميليارد تومان درآمدزايي به دنبال دارد. چون از هزينههاي جمعآوري زباله كاسته ميشود و نيز در ايجاد اشتغال و ايجاد توسعه پايدار موثر است.
از سوي ديگر، طي گفته شهردار تهران، بازيافت زبالههاي شهر تهران ميتواند سالانه خوراك دام، از جمله بيش از 75هزار راس گاو گوشتي را تامين كند.به خوبي مشخص است كه امروزه زبالههاي شهري يكي از بارزترين معضلهاي بهداشتي و زيستمحيطي شهر به حساب ميآيند كه نميتوان بر اين مشكل بزرگ شهري با رويكرد سنتي فائق شد. اما اگر به همين مشكل شهري نگاهي علمي داشت، ميتوان پسماندهاي مخرب شهري را به فرصتي طلايي براي شهر تبديل كرد. مديريت عاقلانه پسماندهاي شهري امروز يكي از راههاي موثر حفاظت از محيط زيست است. پس بياييد از اين به بعد با دقت بيشتري زبالهها را بيرون بگذاريم. پلاستيک، کاغذ، شيشيه و زباله هاي تر را از هم جدا کنيم. گردآوري بخش دانش و زندگي تبيان
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 3242]