تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 12 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):عالمان فرمانرواى بر شهرياران هستند.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1837034694




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

بهترين هديه به فرزندم


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: بهترين هديه به فرزندم
خبرگزاري فارس: كودكان و نوجوانان بشدت تحت تأثير الگوهاي قابل دسترس بوده و اگر الگوهاي آنان از اعتماد بنفس بالايي برخوردار باشند. در فرآيند همانند سازي خود نيز به مقام بالاي اعتماد بنفس خواهند رسيد.


چرا فرزندان ما دچار ناآرامي و ناسازگاري، ناتواني در ارتباط مؤثر والدين و اطرافيان مي‌شوند؟ چرا عده اي از نوجوانان در دام گروههاي بزهكار و دام اعتياد گرفتار شده و ذهن و زندگي خود را تباه مي‌كنند؟ چرا برخي از دانش آموزان نوجوان ما افت تحصيلي، افسردگي، ناتواني در استفاده صحيح از رسانه‌هاي مدرن نظير اينترنت، ماهواره، موبايل و ... رنجشان مي‌دهد؟

پاسخ همه اين چراها، يك جمله كوتاه است: دچار ضعف نفس يا احساس حقارت شده اند و راهكار مقابله با همه آسيب‌ها و آفت‌هاي مذكور فيزيك جمله كوتاه است: تقويت اعتماد بنفس.

در نوشتار حاضر و پي پاسخگويي به اين سئوال هستيم. چگونه و از چه راههايي مي‌توان اعتماد بنفس فرزندان را تقويت كرد؟

قبل از پرداختن به اين مهم بجاست تعريف مجملي از اعتماد بنفس را با هم مرور كنيم:

تعريف اعتماد بنفس

اعتماد بنفس، همان ارزيابي مثبت از خود و يا خود ارزشمندي است. به عبارتي ديگر، اعتماد بنفس به معناي نگرش، ادراك و برداشتي است كه شخصي از خود در حوزه‌هاي مختلف جنسي – سني، خانوادگي، مذهبي، علمي، اقتصادي و اجتماعي دارد.خلاصه اينكه در مورد ويژگيهاي شخصي و شخصيتي درك و نگرش مثبتي داشته باشد.

فرق اعتماد بنفس و غرور

كم نيستند كساني كه اعتماد بنفس و تكيه بر قابليت‌ها و توانايي‌هاي خود و مفيد دانستن خود در عرصه‌هاي مختلف زندگي را با تكبر و غرور و خودخواهي مترادف داشته و وجوه تمايز آنها را تشخيص نمي‌دهند لذا بجاست بطور اجمال تفاوت اين دو را بدانيم.شخصي كه اعتماد بنفس دارد همه دانسته‌هاي و توانايي‌هاي خود را نه از جانب خود كه از جانب خدا دانسته و همه توانايي‌هاي مادي و غيرمادي خود را در بستر جلب رضايت خالق خود صرف مي‌كند. هر چه بر قدرتش افزوده مي‌شود بر تواضع و خداخواهي اش افزوده مي‌شود. به خود و به ديگران عشق مي‌ورزد.

اما شخص خودخواه بدون تكيه و توكّل به خدا و بدون توجه به معيارهاي ديني و اخلاقي براساس اميال و غرايز خود عمل نموده و ثروت و قدرت و زيبايي اش را در بستر ارضاء نيازهاي خود به كار مي‌گيرد. براي رسيدن به اهدافش حاضر به شكستن و خُرد كردن شخصيت ديگران و زير پا گذاشتن خواست ديگران است.

اعتماد بنفس و خودخواهي در يكجا جمع نمي‌شوند. اساساً شخصي كه دچار ضعف نفس مي‌شود يا مغرور و متكبر مي‌شود و يا در گرداب خود كم بيني و احساس حقارت گرفتار مي‌شود. در هر دو صورت در دام معصيت و گناه فرو مي‌افتد.

نشانه‌ها و علائم رشد نايافتگي و ضعف نفس

از كجا مي‌توان به ضعف نفس خود و ديگران پي برد؟ خصوصيات رفتاري و رواني افرادي كه دچار عدم اعتماد بنفس هستند از اين قرار است:

** وابستگي به ديگران و عدم استقلال در تصميم گيريد

** عدم مراجعه به مشاور، خودسر عمل كردن – انسان خردمند و رشد يافته از تخصص و توان عقلي و علمي ديگران در عرصه‌هاي مختلف زندگي بهره مي‌گيرد

** همه چيز را براي خودش مي‌خواهد و خودمحوري و عدم توجه به خواست ديگران

** مسئوليت ناپذيري از ديگر خصوصيات افرادي است كه دچار ضعف نفس شده اند. بيشتر شبيه افراد عقب مانده كارهايش را ديگران انجام مي‌دهند.

** عدم ميانه روي و اعتدال – مثل بچه‌هاي 2، 3 ساله، يا بشدت مي‌خندند و يا بشدت مي‌گيرند. همواره دچار افراط و تفريط اند.

** غريزه و نه عقيده را معيار سنجش و تعيين امور دانستن.

** خودنما و خودآرا بودن، و نظر ديگران در طرز پوشش و آراستگي و معيشت را بر نظر عالمان و عاقلان و عارفان ترجيح دادن – كم نيستند افرادي كه در خلوت و خانه و خانواده چهره اي عبوس و كلامي خشن و رفتاري آزاردهنده عليه زن و فرزندان دارند امّا در بيرون از منزل رفتاري مهربان و اجتماعي و مسئوليت پذير دارند.

آثار و عوارض ضعف نفس

خود را ارزشمند ندانستن و احساس حقارت پيامدهاي بسيار تلخ و آزار دهنده اي دارد كه فهرست و تبيين آنها خود كتابي مستقل و مفصل خواهد شد. لذا جهت اختصار، چند نمونه محوري را مرور كنيم:

** وقت و عمر را نه طلا كه كمتر از حلبي دانستن – كسي كه خود را ارزشمند نداند و زندگي را در خوردن و خوابيدن و توليدمثل محدود نمايد – از عمر، اين ارزشمندترين نعمت و موهبت الهي بهره اي جز گذران روز و شب بهره اي نمي‌گيرد. عمر را مثل زباله مي‌سوزاند. كودكان و نوجواناني كه عمر خود را با ارزش ندانند به راحتي در دام گروههاي فاسد خياباني و گرداب اعتياد و بيكاري فرو مي‌غلتند.

** تسليم پذيري – در مقابل دعوت كنندگان به بيهودگي و ولنگاري و مدگرايي و خودنمايي و خودآرايي، كمترين مقاومت و اراده اي از خود نشان نمي‌دهند. بردگاني رام و مطيع خواهند بود.

** افسردگي و احساس پوچي و گوشه گيري و لذت نبردن از زندگي

** افت تحصيلي

** تحقير ديگران – انسان‌هاي حقير، به منظور سرپوش گذاشتن بر حقارت خود ديگران را نيز حقير مي شمارند.

** اضطراب و استرس در مجالس و مجامع مختلف و ناتواني در ايجاد تعاملي سالم و هدفمند با اطرافيان

** عدم توانايي در استفاده از رسانه‌هاي مدرن، كودكان و نوجواناني كه احساس حقارت كنند. نه مثل پروانه كه بر روي خوبي‌ها و زيبايي‌ها مي‌نشيند، كه همچون مگس بر روي آلودگيها و عفونت‌هاي رسانه‌ها مدرن (ماهواره – اينترنت – موبايل – فيلم‌ها و نشريات) مي‌نشيند و بديها را جلب و جذب مي‌كنند.

عوامل ارزيابي مفيد از خود

چه عواملي موجب مي‌شود كه فرزندان ما احساس، اعتماد بنفس و خود ارزشمندي بنمايند؟

تحقيقات و داده‌هاي پژوهش‌هاي رواشناختي نشان مي‌دهد همه ما بويژه كودكان و نوجوانان بوسيله 5 عامل مهم به سكوي بلند اعتماد بنفس مي‌رسند و مي‌رسيم:

الف- واكنش ديگران : ارزشي كه ديگران به فرزندان ما قائل مي‌شوند تأثير بسيار شگرفي را در خود ارزشمندي آنان دارد. اينكه ديگران بويژه والدين، معلمان و دوستان فرزندان را با چه القاب و صفاتي مي‌خوانند: با هوش، با محبت، مسئوليت پذير و با نشاط و... آنان (فرزندان) نيز خود را با همان صفات خواهند پنداشت.

ب- تجربيات همراه با موفقيت يا شكست: نيز نقش بسيار مهمي در چگونگي ارزيابي فرزندان از قابليت‌ها و توانايي‌هاي خود خواهد داشت، كودكان و نوجوانان با كسب موفقيت‌ها، احساس خود ارزشمندي بالايي خواهند داشت.

ج- تعريف از موفقيت و شكست: چه خوب گفته اند كه واژه شكست را از فرهنگنامه خانوادگي برداريد و به جاي آن نتيجه و تجربه را بنويسيد. به عبارتي هر به اصطلاح شكست و ناكامي اگر توأم با كسب تجربه و گرفتن عبرت همراه باشد ديگر شكست نيست. تجربه و عبرت است.

د- نحوه ي برخورد با انتقاد گران و باز خورد افعال خود: اگر فرزندان ما بياموزند كه در برابر انتقاد ديگران احساس حقارت نكنند، بلكه آنرا همچون هديه اي گرانبها بپذيرند همواره احساس ارزشمندي و مفيد بودن خواهند بود.

هـ - همانند سازي : كودكان و نوجوانان بشدت تحت تأثير الگوهاي قابل دسترس بوده و اگر الگوهاي آنان از اعتماد بنفس بالايي برخوردار باشند. در فرآيند همانند سازي خود نيز به مقام بالاي اعتماد بنفس خواهند رسيد.

توصيه‌هاي عملي در فرآيند تقويت اعتماد بنفس فرزندان

** آشنا نمودن با احكام و معارف ديني : از همان آغاز تولد با انتخاب نام نيك و تأمين نيازهاي عاطفي، جسمي فرزندان و خواندن اذان و اقامه در گوش راست و چپ آنان اولين پايه‌هاي توحيد و تقويت اعتماد بنفس در فرزندان را طراحي كنيد. خود شما (والدين) الگويي عملي در حوزه دينداري باشيد.

** ارتباط و معاشرت با افراد متدين و با فرهنگ و رشد يافته: تأثير فوق العاده اي در تقويت اعتماد بنفس فرزندان ما دارد. امام علي(ع) فرموده است: به اندازه تقواي افراد با آنان برادري و مراوده داشته باشيد. طبع انسان دزد است خوبي‌ها و بديها را از ديگران مي‌ربايد و از آن خود مي‌كند. بديهي است والدين و معاشران هر صفت و شخصيتي داشته باشند در روح و روان فرزندان تأثيرگذار خواهند بود. لذا اولاً خود والدين بايد داراي اعتماد بنفس لازم باشند ثانياً با كساني معاشرت كنند كه از كرامت نفس بالايي برخوردار باشند.

** از همه مهمتر والدين بايد خود از اعتماد بنفس بالايي برخوردار باشند: تا بتوانند مدل و الگويي عيني و مورد علاقه و احترام فرزندان باشند. اگر فرزندان به والدين علاقه داشته باشند حتماً از آنها الگوبرداري مي‌كنند. فراموش نكنيد فرزندان موفق و داراي اعتماد بنفس والديني موفق، متدين و آگاه دارند.

كسب مهارتهاي رفتاري و گفتاري بدون مدل و الگو كاري بسياري دشوار و گاهي غيرممكن مي‌باشد. پس بياييد پيش از پرداختن به فرزندان به تقويت توانايي‌هاي اخلاقي و رفتاري خود بپردازيم، تا الگويي قابل اعتماد و احترام براي فرزندانمان باشيم.

** انجام وظايف و تكاليف شرعي: احساس خوشايندي را در فرزندان ايجاد مي‌كند لذا زمينه‌هاي انجام تكاليف شرعي را براي آنان فراهم كنيد. و در اين راه خود پيشرو باشيد تا آنان پيرو باشند.

** ارتقاء سطح آگاهي و اطلاعات عمومي فرزندان در تقويت اعتماد بنفس آنان نقش بسيار مهم و مؤثري دارد: لذا ايجاد فضا و فرصت مناسب براي علاقمندي آنان به مطالعه كتب مناسب بويژه در حوزه مسائل ديني و اخلاقي و داستان زندگي انسان‌هاي موفق را فراموش نكنيد.

** تشويق كنيد به ديگران در چارچوب شرع و عرف احترام بگذارند.

** به آنان مسئوليت بدهيد: (خريد نيازمنديهاي منزل به آشپزي – خياطي – شستن خودرو – آموزش كوچكترها بوسيله بزرگترها و...)

** وسايل مستقل برايش تهيه كنيد – كمد لباس – سطل زباله – ساعت ...

** به دوستانش احترام بگذاريد.

احمد رزاقي

منبع : تبيان

انتهاي متن/

شنبه|ا|2|ا|ارديبهشت|ا|1391





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 142]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن