واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: پيام ضد ايراني ملك عبدالله به دولت پاكستان
اكنون در شرايطي كه تحريم هاي نفتي اتحاديه اروپا و تحريم هاي سخت تر آمريكا عليه سيستم بانكي ايران تا كمتر از 3 ماه ديگر از راه مي رسند، عربستان سعودي اعلام كرده كه به آماده تامين نياز بازار نفت در صورت قطع يا كاهش صادرات نفتي ايران است.
عربستان در جريان اعلام مواضع خود به پاكستان، بسته اي جايگزين را نيز براي تامين نياز هاي انرژي اين كشور ارائه داده است. به اين ترتيب در صورتي كه اسلام آباد روابط خود با ايران در زمينه خط لوله گاز، كابل هاي برق و واردات نفت را متوقف كند، مي تواند بسته انرژي عربستان را دريافت كند.
به گزارش ديپلماسي ايراني ، در حالي كه بحث صادرات نفت ايران به پاكستان در مقابل دريافت محصولات غذايي مانند گندم داغ است، عربستان سعودي به طور تلويحي در مورد روابط اسلام آباد با تهران هشدار داده است.
اين در حالي است كه شكاف در روابط ايران و عربستان در يك سال گذشته بسيار جدي تر شده و مقامات سعودي به صراحت اعلام كرده اند كه آماده تامين نياز نفتي بازار در صورت حذف صادرات نفتي جمهوري اسلامي هستند. اين شكاف قديمي در روابط دوجانبه زماني عميق تر شد كه سال بهار سال گذشته، بهار عربي به بحرين رسيد و با توجه به موقعيت استراتژيك و ژئوپولتيك اين كشور كوچك براي تهران و رياض، هر دو طرف كوشيدند در اين زمينه نقش آفريني كنند. جمهوري اسلامي در كنار معترضاني قرار گرفت كه عليه پادشاهي سني بحرين به پاخاسته بودند و در مقابل عربستان سعودي تلاش كرد از تضعيف دوستان سني خود در راس حكومت بحرين ، جلوگيري كند. بحران در بحرين زمينه مناسب براي اتهام زني تهران و رياض به يكديگر را فراهم كرد كه هر يك معتقد بودند ديگري در امور داخلي اين كشور دخالت مي كند.
اما اين اختلافات به اوپك هم سرايت كرد و در نشست تابستان گذشته اين كارتل نفتي، ايران و عربستان به عنوان دو توليد كننده بزرگ نفت، به روشني در مقابل يكديگر قرار گرفتند.
اين رويارويي همزمان با تشديد تحريم هاي غرب عليه ايران بود و در همان زمان مقامات با نفوذ سعودي از جمله تركي الفيصل از به كار بردن سلاح نفت عليه ايران خبر دادند.
اكنون در شرايطي كه تحريم هاي نفتي اتحاديه اروپا و تحريم هاي سخت تر آمريكا عليه سيستم بانكي ايران تا كمتر از 3 ماه ديگر از راه مي رسند، عربستان سعودي اعلام كرده كه به آماده تامين نياز بازار نفت در صورت قطع يا كاهش صادرات نفتي ايران است.
اين در شرايطي است كه تحريم ها هم اكنون نيز فروش نفت ايران را با مشكلاتي مواجه كرده و با توجه به نياز داخلي به مواد غذايي، بحث فروش نفت به كشور هايي مانند پاكستان، در مقابل دريافت گندم مطرح است. از سوي ديگر پروژه خط لوله صلح كه قرار است گاز ايران را به پاكستان انتقال دهد نيز با وجود مشكلات و اختلاف نظر هاي بسيار، كماكان ادامه دارد.
اما به گزارش روزنامه دان، پاكستان اعلام كرده كه عربستان سعودي از دولت اسلام آباد خواسته است در تصميم گيري هاي خود براي ادامه روابط در زمينه انرژي با ايران تحديد نظر كند. خط لوله گاز بين ايران و پاكستان نيز يكي از مواردي است كه به عنوان كانون نگراني رياض به آن اشاره شده است.
منابع ديپلماتيك عربي تصريح كرده اند كه اين موضع عربستان در جريان ملاقات معاون وزير امور خارجه عربستان با مقامات عالي اسلام آباد به اطلاع آنها رسيده است.
در جريان بحران بحرين نيز حضور برخي نظاميان پاكستاني در اين كشور موجب شد كه مقامات سعودي انگشت اتهام خود را به سوي اسلام آباد نشانه رفته و ادعا كنند كه اسلام آباد در حمايت از مواضع تهران در مورد بحرين، نيرو هاي خود را به اين كشور فرستاده است. البته اين تنش، با دلجويي مقامات پاكستان فروكش كرد، چرا كه روابط دوستانه با عربستان براي اسلام آباد اهميت زيادي دارد.
گفته مي شود كه عربستان در جريان اعلام مواضع خود به پاكستان، بسته اي جايگزين را نيز براي تامين نياز هاي انرژي اين كشور ارائه داده است. به اين ترتيب در صورتي كه اسلام آباد روابط خود با ايران در زمينه خط لوله گاز، كابل هاي برق و واردات نفت را متوقف كند، مي تواند بسته انرژي عربستان را دريافت كند.
گروهي از تحليلگران بر اين باورند كه در پشت پرده مشوق هاي عربستان براي پاكستان، آمريكا حضور دارد كه به خصوص در يك سال گذشته لابي هاي گسترده اي را با مقامات سعودي انجام داده است. واشينگتن از مدت ها پيش در حال مذاكره با رياض بوده تا همكاري اين كشور در تامين نياز هاي مشتريان نفتي ايران را به دست آورد.
چين، ژاپن، كره جنوبي، تركيه و در صورت موافقت اسلام آباد، با بسته مشوق ها، پاكستان نيز از جمله مشتريان نفتي ايران هستند كه جايگزين قدرتمندي مانند عربستان سعودي توانسته استراتژي آنها در واردات نفت از ايران را تغيير دهد. اين كشور ها كاهش يا قطع واردات نفت از ايران را با منابع نفتي عربستان سعودي جبران خواهند كرد. همانگونه كه شماري از مشتريان نفتي ايران در اروپا نيز همين الگو را دنبال كرده اند.
در بخش ديگري از مشوق هاي عربستان براي اسلام آباد آمده كه اين كشور آماده اعطاي وام به پاكستان براي حل بحران مالي و انرژي است.
اين در حالي است كه يك مقام پاكستاني اعلام كرده اين پيشنهاد در جريان نشست مشترك اسلام آباد، رياض مورد بررسي قرار مي گيرد.
اما سفر معاون وزير امور خارجه عربستان به پاكستان در حالي انجام شده كه يك هفته قبل، وزير اطلاعات عربستان نيز به اين كشور سفر كرده بود و به نظر مي رسد كه هدف از اين تعاملات مقابله با جنگ سردي باشد كه در اموري مانند سوريه، بحرين و يمن بين ايران و عربستان سعودي درگرفته است.
پنجشنبه|ا|24|ا|فروردين|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 64]