واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: نوروز در فرهنگ عامه
عيد باستاني نوروز مهم ترين عيد سنتي و ملي ايرانيان و حتي بسياري از كشورهاي ديگر است و در فرهنگ عامه به خصوص مردم خراسان جنوبي جايگاه ويژه اي دارد و در ميان طبقه كشاورز و دامدار نيز مبدأ قراردادها و زمان انجام امورشان است به عنوان مثال دهقانان نوروز را بهترين فصل براي كولش باغ ها و برش و اصلاح درختان مي دانند.
به گزارش باشگاه خبرنگاران ؛ نوروز آغاز و شروع به كار چوپانان است كه براي مدت يك سال چراندن دام ها را تعهد مي كنند.
سي ام فروردين آغاز فصل جو درو و اصلاح برخي درختان (سبز بري) است.
شصتم ( دو ماه بعد از نوروز) فصل پيوند زني درخت هايي است كه در زمستان برش خورده اند.
نودم( پايان خرداد) فصل برداشت بسياري از محصولات باغي و زراعي است.
در اسفند هوا تا قدري متعادل مي شود و مردم خود را براي برگزاري يك عيد بزرگ آماده مي كنند، زنان خانه كه بيشتر دغدغه خانه داري را دارند اقدام به شست وشوي فرش ها و تميزي خانه مي كنند.
كاشت سبزه نوروزي يكي از كارهايي است كه به طور معمول انجام مي شود به عنوان مثال گندم، جو، عدس، لوبيا، خاكشير، ماش و... را در ظروف مختلفي مي كارند تا براي عيد و سفره نوروز سبز باشد.
اين گزارش مي افزايد: اهالي خراسان جنوبي چنان چه قهر و كينه اي از كسي داشته باشند در سال كهنه از همديگر مي گذرند و اجازه نمي دهند در سال جديد و با فرا رسيدن بهار از كسي كينه و دلخوري داشته باشند.
در گذشته نه چندان دور كه بحث اينترنت و تلفن همراه و پيام هاي امروزي نبود مردم براي همديگر بهترين كارت پستال ها و عاطفي ترين نوشته هاي تبريك را مي فرستادند.
برخي از بازي هاي محلي كه امروزه در حال فراموشي است در ماه نوروز از سر گرفته مي شود و جوانان تا دير وقت با شور و هيجان خاصي گرم بازي هستند.
****تنقلات نوروزي
براي تهيه خيلي از تنقلات به خصوص خوراكي هايي كه حاصل دسترنج خودشان است در سفره عيد جايي ديده مي شود، زنان خراساني با پخت انواع نان هاي روغني، قندي، برنجي، تافتون و... و همچنين بو دادن (شور كردن) پسته، بادام و آماده كردن تخمه هاي هندوانه، خربزه، آفتابگردان و يا فراهم كردن عناب، خرما، كشمش و گردو نقش خود را در تكميل سفره عيد به خوبي ايفا مي كنند.
بر پايه اين گزارش ؛ مردم، زن و مرد، كوچك و بزرگ سعي مي كنند در نوروز سر از گريبان نو درآورند يعني لباس و جامه نو مي دوزند يا مي خرند.
از جمله امور ديگري كه در گذشته رايج بود حنا بستن بر دست و پا و موهاي سر بود كه تقريبا در حال منسوخ شدن است.
****سفره هفت سين
در سفره هفت سين اين موارد به طور حتم ديده مي شود، قرآن، آينه، سبزه، هفت سين و انواع تنقلات و خوراكي، در لحظه سال تحويل به خصوص پدر و مادرها يا نماز مي خوانند و يا به قرآن و دعا مشغولند و سعي مي كنند در لحظه سال تحويل گرم راز و نياز با خالق هستي باشند.
براي هر ايراني شمارش معكوس اتمام سال و رسيدن سال جديد بسيار هيجان آور است به خصوص اين كه در كنار راديو و يا تلويزيون نشسته و منتظر اعلام آغاز سال جديد باشند.
در خيلي از نقاط خراسان جنوبي بزرگ خاندان و يا طايفه در اتاقي بسيار تميز و آراسته در كنار سماور و قوري و سفره پذيرايي مي نشيند و منتظر آمدن فرزندان و نوه ها و اقوام و فاميل كوچك تر مي ماند.
در لحظه تحويل سال افراد خانواده با شوق خاصي روبوسي و احوال پرسي مي كنند و كوچك ترها از بزرگ ترها عيدي مي گيرند.
مردم تا چند روز گروهي و دسته جمعي به ديد و بازديد مي پردازند و يا روزها به باغ ها و نقاط سرسبز مي روند و غم و غصه و ناراحتي كه دارند دور مي ريزند و يك روز به ياد ماندني را سپري مي كنند.
اين برنامه ها تا 13 نوروز ادامه دارد، در سيزده بدر مردم به صحرا و نقاط خاص سرسبز و باصفا مي روند و به همراه خانواده و در كنار فاميل و دوستان به سير و سياحت و تفريح مي پردازند./س
جمعه|ا|19|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 365]