واضح آرشیو وب فارسی:فارس: مديركل امور بيابان سازمان جنگلها در گفتوگوي تفصيلي با فارس خبر دادشكست طرح آمريكا در جلوگيري از اجراي پروژه بينالمللي بيابانزدايي در ايرانخبرگزاري فارس: مدير كل امور بيابان سازمان جنگلها،مراتع و آبخيزداري از شكست آمريكا در جلوگيري از اجراي پروژه بينالمللي "احيا، توسعه و مديريت پايدار جنگلها" با همكاري ايران و صندوق جهاني تسهيلات زيست محيطي و سازمان ملل خبر داد.
خبرگزاري فارس: مدير كل امور بيابان سازمان جنگلها،مراتع و آبخيزداري از شكست آمريكا در جلوگيري از اجراي پروژه بينالمللي "احيا، توسعه و مديريت پايدار جنگلها" با همكاري ايران و صندوق جهاني تسهيلات زيست محيطي و سازمان ملل خبر داد.
به گزارش خبرنگار اقتصادي خبرگزاري فارس، دهه 2010 تا 2020 از سوي سازمان ملل به عنوان دهه بيابانزدايي نام گرفته و از سوي سازمان ملل اعلام شده زندگي يك ميليارد انسان در 110 كشور به دليل تهديد بيابانزايي در معرض خطر است و حتي از آن به عنوان زلزله خاموش ياد شده است.
يك ششم جمعيت جهان، سه چهارم اراضي (5 ميليارد هكتار) در 110 كشور جهان به دليل بيابانزايي تهديد ميشود. بيابان 73 درصد اراضي دنيا را به مساحت 3.2 ميليارد هكتار تهديد كرده است.
وضعيت بيابانزايي باعث كاهش توليد در خاك 47 درصد از مناطق خشك جهان شده است و خسارت ناشي از بيابانزايي سالانه 42 ميليارد دلار در جهان تخمين زده شده است.
اينها همه خبرهايي است كه اهميت عمليات بيابانزدايي و جلوگيري از بياباني شدن را در كشور ما دوچندان كرده است در اين خصوص با مديركل دفترامور بيابان سازمان جنگلها،مراتع وآبخيزداري كشور گفتوگويي انجام داديم كه در زير ميخوانيد:
*طرحهاي بينالمللي بيابانزدايي در كشور
عباس كارگر با اشاره به اجراي طرحهاي بين المللي بيابانزدايي در كشور گفت: طي 35 سال گذشته در زمينه جذب اعتبارات بينالمللي و همكاري با آنها طرحهاي بسيار خوبي از سوي دفتر بيابان ارائه شده است.مهمترين پروژههاي بينالمللي اجرا شده با همكاري صندوق جهاني تسهيلات زيستمحيطي (GEF) است.
مديركل دفترامور بيابان سازمان جنگلها،مراتع وآبخيزداري كشور درباره صندوق جهاني تسهيلات زيست محيطي GEF گفت: يك سازمان مالي مستقل جهاني است كه در سال 1991 با هدف كمك به كشورهاي در حال توسعه تاسيس شد. اين صندوق در ۸ زمينه تنوع زيستي، تغييرات آب و هوا، آبهاي بينالمللي، تخريب سرزمين، لايه اوزون، آلايندههاي آلي پايدار، مديريت پايدار ارضي جنگلي و انرژيهاي تجديدپذير.كاري فعاليت و سرمايهگذاري ميكند.
جف ۱۹ پروژه با اعتبار حدود ۱۸ ميليون دلار در ايران دارد كه از اين تعداد ۴ پروژه توسط دفتر امور بيابان تعريف و فاز تاييد را طي نموده و ۳ پروژه توسط خود دفتر بيابان اجرا ميشود.
دفتر امور بيابان توانسته در دوره جف اعتباري معادل 8.7 ميليون دلار را در قالب تدوين سند سه پروژه بزرگ جذب كند.
*ترسيب كربن- فاز اول
كارگر در باره اجراي پروژه بينالمللي ترسيب كربن (فاز اول) در كشور گفت: تامين اعتبار آن از سوي جمهوري اسلامي ايران و GEF انجام شده و UNDP( سازمان ملل متحد) اجرا كننده طرح است ك در سال 2009 پايان يافت.
ب ـ پروژه ترسيب كربن (فاز دوم)
وي افزود:به دنبال موفقيتهاي به دست آمده در پايان فاز اول پروژه ترسيب كربن و با موافقت دفتر برنامه عمران ملل متحد مقرر شد فاز دوم پروژه با هدف توسعه و گسترش دستاوردهاي پروژه در فاز اول تعريف گردد. لذا سند فاز دوم با همكاري دفتر امور بيابان و دفتر UNDP( سازمان ملل متحد) تدوين و به امضا رسيد. در فاز دوم نيز از اعتبار 2.1 ميليون دلار پيشبيني شده سهم ايران: 1.5 ميليون دلار UNDP هفت دهم ميليون دلار از اواسط 2010 و تا پايان 2014 خاتمه پيدا ميكند.
*اهدف پروژه بين المللي ترسيب كربن
كارگر در خصوص اهداف اصلي اجراي پروژه ترسيب كربن در كشور گفت: اين طرح در سطح جهاني هدف جذب كربن اتمسفري از طريق احياي مراتع بياباني و در سطح ملي هدف ارائه مدلي براي افزايش بهرهوري اراضي مناطق خشك و نيمه خشك و مقابله با بيابانزايي از طريق احياي مراتع خريب يافته با مشاركت مردم را دنبال ميكند.
وي همچنين اظهار داشت: پروژه ترسيب كربن در سطح محلي بهبود وضعيت اجتماعي، اقتصادي جوامع محلي، كاهش فقر و بهبود شاخص توسعه انساني را هدفگذاري كرده است.
كارگر گفت: فاز تعميم اين پروژه با مصوبه هيئت دولت و با هدف گسترش دستاوردها و رويكرد پروژه در دو استان تهران (ملارد) و كرمان(شهداد) با اعتباري سالانه معادل ۵ ميليون ريال در استان تهران و ۱۵ ميليارد ريال در استان كرمان اجرايي شد.
*پروژه بينالمللي «احياي جنگلها و اراضي تخريب شده
كارگر گفت: با همكاري جمهوري اسلامي ايران و صندوق تسهيلات زيست محيطي جهاني GEF و نيز كمكهاي فني اجرايي سازمان خواروبار و كشاورزي ملل متحد FAO از اواخر سال 2011 ميلادي و در دو استان كرمان و خراسان جنوبي به اجرا در خواهد آمد.
وي ادامه داد: با اعتبار ۱۱ ميليون دلار كه سهم ايران: 8.3 ميليون دلار و سهم GEF : 2.7 ميليون دلار است و از سال 2011 شروع و 2015 خاتمه مييابد كه در 295 هزار هكتار از زمينهاي شهرستان ريگان در استان كرمان و 163 هزار هكتار از شهرستان سه قلعه خراسان جنوبي انجام ميشود.
* تصويب اجراي پروژه احيا، توسعه و مديريت پايدار جنگلهاي مناطق خشك و نيمه خشك به رغم مخالفت آمريكا
اين پروژه با تامين اعتبار: جمهوري اسلامي ايران و GEF انجام شده و UNDP مسئول اجراست كه 8.5 ميليون دلار ا عتبار پيش بيني شده و GEF در اين زمينه 2.5 ميليون دلار پرداخت ميكند كه از اوايل 2011 آغاز و در 2015 به پايان ميرسد.
وي گفت: اين طرح به رغم مخالفت آمريكا در استان ايلام ـ شهرستانهاي دهلران و آبدانان انجام ميشود.
*ايجاد جنگل ۲ ميليون هكتاري در مناطق بياباني
كارگر با بيان اينكه در حال حاضر 2 ميليون هكتار جنگل دستكاشت در مناطق بياباني با 38 گونه متنوع انجام شده است، گفت: به دنبال برگزاري آموزشهاي بينالمللي مبارزه با بيابان هستيم و شرايط برگزاري در استانهاي خراسان جنوبي و آران بيدگل هم به وجود آمده است.
*بودجه 40 ميلياردي بيابانزدايي در سال 91
كارگر با بيان اينكه در سال جاري در لايحه بودجه 91 ، 40 ميليارد تومان براي مقابله با بيابان اعتبار پيشبيني شده است، گفت: اعتقاد داريم بودجه تنها كارساز نيست و مديريت مشاركتي با حضور كارشناسان در عرصه و با مردم بايد شكل بگيرد و بدون مردم طرحهاي بيابانزدايي مؤثر نخواهد بود.
وي گفت: در حال حاضر 32 ميليون هكتار پديده بياباني و 43.7 ميليون هكتار اكوسيستم بياباني در كشور وجود دارد كه 100 ميليون هكتار آن در معرض بياباني شدن است.
وي مساحت بيابانهاي كل دنيا را 4 ميليارد هكتار عنوان كرد كه 232 ميليون هكتار آن تحت تأثير فرسايشهاي بادي و درصد سطح مناطق تحت فرسايش بادي نسبت به خشكي ژ12 درصد است.
كارگر همچنين گفت: 32 ميليون هكتار از بيابانهاي كشور فاقد پوشش گياهي است و 64 درصد از مساحت ايران داراي اقليم خشك و فراخشك به مساحت 100 ميليون هكتار يعني معادل 3 برابر نسبتهاي جهاني است.
ايران با دارا 1.2 درصد خشكي جهان 2.4 درصد فاقد پوشش گياهي و 3.8 درصد مناطق بياباني است.
كارگر گفت: در حال حاضر در مساحت 7 ميليون و 800 هزار هكتار از مناطق بياباني كشور نهالكاري و تثبيت شرايط شده و در مجموع مساحت تثبيت شده و حفاظت و قرق شده كشور به 18 ميليون هكتار ميرسد.
*ريزگردها منشا خارجي دارد
دبيركميته فني دفتر امور بيابان نيز در پاسخ به اينكه پديده گرد و غبار طي سالهاي گذشته رايج شده آيا منشائ داخلي دارد؟، گفت: پديده گرد و غبار بيشتر منشأ خارجي دارد و از ناحيه كشورهاي عراق و عربستان و بخشي نيز سوريه و اردن هست و بخش بسياري اندكي متاثر از شرايط داخل كشور است.
علي محمد طهماسبي در ادامه اظهار داشت: در كشور با معضل فرسايش بادي مواجه هستيم اما پديده گرد و غبار بيشتر در منطقه خاورميانه مطرح است.
*ريزگردها سوغات كشورهاي منطقه
وي با بيان اينكه مشكل گرد و غبار كشور منطقهاي و به دليل اندازه غبارهاي موجود تعبير به wind errosion (فرسايش بادي) ميشود، گفت: اين گرد و غبارها معمولا در اوقاتي از روز در مناطق جنوبي كشور بلند ميشود و چند ساعتي ادامه دارد اما گرد و غبارهايي كه منشأ خارجي دارند به دليل اندازههاي بسيار ريزي كه دارند از ديگر كشورها به كشور ما وارد شده و معمولا پايدار هستند و اثرات بسيار بدي روي سلامتي دارند.
وي تصريح كرد: طرحي موسوم به 200 هزار هكتاري با اعتبار 480 ميليارد تومان در خوزستان در حال اجرا است كه بيشتر در راستاي مبارزه با اين گرد و غبارها در كشور انجام ميشود.
طهماسبي در پاسخ به اينكه همكاريهاي منطقهاي براي كنترل گرد و غبارها قرار بود انجام شود، گفت: فائو و سازمان ملل نيز با درك نقش ايران در منطقه همواره به برگزاري كلاسهاي آموزشي و مديريت توسط ايران تأكيد دارند اما كشورهاي منطقه معمولا همكاري مناسبي در اين زمينه ندارند به ويژه عراق كه از سازمان محيط زيست ضعيفي برخوردار است. اجراي اين طرح را ناكام گذاشته است.
*نقش جنگ در ريزگردها
وي در پاسخ به نقش جنگ در ايجاد گرد و غبار اظهار داشت: با بيمديريتيهايي كه زمان جنگ تحميلي در كشور عراق صورت گرفت از جمله انحراف آب و رها شدن اراضي خسارتهاي جبران ناپذيري علاوه بر اينكه به بخش كشاورزي وارد شد به آلودگيهاي زيست محيطي نيز دامن زده شد.
*سدهاي ريزگردساز
البته وي نقش سدسازيها را نيز كه بدون ارزيابي زيست محيطي صورت ميگيرد در ايجاد گرد و غبارهاي محلي و منطقهاي مؤثر خواند.
*كشت گونههاي اقتصادي براي مقابله با بيابان
در ادامه از مديركل دفترامور بيابان سازمان جنگلها،مراتع وآبخيزداري سئوال شد آيا در فرآيند بيابانزدايي كاشت گونههاي گياهي كه داراي توجيه اقتصادي باشد مد نظر هست؟ گفت: البته در اين مورد بيشتر تلاش ميشود گياهان دارويي نظير آنغوزه، باريجه، گز، آتريپلكس كشت شود كه علاوه بر اصلاح بيابان سود اقتصادي نيز خواهد داشت.
*جاتروفا همچنان در شك و ترديد
كارگر در مورد اينكه گياه جاتروفا كه تبليغات زيادي هم شد آيا كشت آن توجيه اقتصادي دارد، گفت: البته بايد در اين زمينه مطالعه بيشتري شود اما در مناطق جنوبي كشت شده است.
وي تأكيد كرد: به گفته كنوانسيون مقابله با بيابانزدايي ايران بعد از چين پيشروترين كشور در بحث مقابله با بيابان است.
وي نهالكاري را مناسبترين و كمهزينهترين روش براي بيابانزدايي عنوان كرد اما طي سالهاي گذشته از روش مالچپاشي استفاده شده كه هزينه هر هكتار آن بيش از 10 ميليون تومان است.
كارگر تصريح كرد: اعتبار 8.5 ميليون دلار براي كشت 340هزار هكتار نهال در استان ايلام با همكاري سازمانهاي بينالمللي به رغم مخالفت آمريكا اخيرا صورت گرفته كه نشان از موفقيت مسئولان ايراني در رايزني حوزه بينالملل است.
انتهاي پيام/ص
دوشنبه|ا|15|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 116]