واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: جنگ سرد بار ديگر آغاز مي شود
العرب نوشت: اظهارات ولاديمير پوتين -كه انتخاب شدن وي به عنوان رئيس جمهور روسيه در آينده نزديك قطعي به نظر مي رسد- درباره مسلح شدن ارتش روسيه به سلاحهاي جديد با هزينه اي كه به هزاران ميليارد روبل خواهد رسيد نشان مي دهد جهان بار ديگر در آستانه جنگ سرد قرار گرفته است.
به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران ، پايگاه اينترنتي روزنامه العرب چاپ لندن در مقاله اي با عنوان "جنگ سرد بار ديگر آغاز مي شود" به قلم دكتر فايز رشيد افزود: روسيه و چين به شكل جدي به سوي تشكيل دادن دو قطب جديد در صحنه بين المللي پيش مي روند و به اين ترتيب آمريكا ديگر تنها قطب مسلط بر جهان نخواهد بود.
اقدام اخير روسيه و چين در شوراي امنيت سازمان ملل به استفاده از حق وتو به منظور جلوگيري از بين المللي شدن بحران سوريه به روشني نشان مي دهد اين دو كشور به سمت تشكيل محور بين المللي جديدي در برابر جهان غرب و به ويژه در برابر آمريكا پيش مي روند. واشنگتن از زمان فروپاشي اتحاد شوروي تاكنون بيش از دو دهه بر صحنه بين المللي فرمانروايي كرده است.
روسيه بعد از فروپاشي اتحاد شوروي تابع مطلق تصميم آمريكا بود و به كشوري ضعيف تبديل شد كه چشم انتظار كمك هاي آمريكا و ديگر كشورهاي غربي بود. اما پوتين پس از به قدرت رسيدن در روسيه تغييرات گسترده اي را در سطح داخلي و خارجي ايجاد كرد. او اقتصاد روسيه را به اقتصادي شكوفا تبديل كرد كه مازاد بودجه داشت. وي همچنين بي امان با مافيا به ويژه مافياي اقتصادي مبارزه كرد و امنيت را در كشوري كه ميراث دار اتحاد شوروي بود برقرار كرد. وي براي احياي ابهت اتحاد شوروي تلاش كرد و در اين مسير دارايي هايي را كه در دوره رياست جمهوري بوريس يلتسين فروخته شده بود -مانند نفت و صنايع سنگين- به مالكيت دولت بازگرداند. در صحنه خارجي نيز پوتين احساس كرد آمريكا و كلا كشورهاي غربي با ذهنيت جنگ سرد تصميم گيري مي كنند در حالي كه انتظار مي رفت با فروپاشي اتحاد شوروي و كشورهاي متحد آن، جنگ سرد پايان يابد.
آمريكا و ديگر كشورهاي عضو ناتو به توافق خود با روسيه در خصوص نابود كردن زرادخانه سلاحهاي هسته اي دو طرف عمل نكردند و تلاش كردند ديواري دور روسيه بكشند. طرح مشترك آنها با عنوان سامانه موشكي كه بر اساس آن موشكهاي راهبردي خود را در لهستان و چك و شماري از جمهوري هاي عضو سابق اتحاد شوروي مستقر كردند چالشي بزرگ براي روسيه و شخص پوتين بود كه در واكنش به آن، پوتين شخصا در جهت ائتلاف با بلاروس پيش رفت و برخلاف خواست واشنگتن و كشورهاي غربي وارد جنگ در گرجستان شد و به جمهوري هاي سابق اتحاد شوروي هشدار داد با استقرار موشكهاي ناتو در خاك خود كه روسيه را نشانه رفته است موافقت نكنند.
همچنين بر شدت رويارويي روسيه و غرب بر سر بسياري از مسائل بين المللي از جمله برنامه هسته اي ايران افزوده شد و روسيه روابطي نزديك با بسياري از كشورهاي آمريكاي جنوبي كه احزاب چپگرا در آنها به قدرت رسيده اند و همچنين كشورهاي آفريقاي و آسيايي برقرار كرد. روسيه همچنين با تحكيم روابط خود با ايران و سوريه و ديگر كشورها تلاش كرد به خاورميانه نيز بازگردد.
با پايان يافتن دوره رياست جمهوري پوتين، شاگردش مدودف رئيس جمهور شد و سمت نخست وزيري را به پوتين واگذار كرد. اين دو نفر تا حد زيادي با يكديگر منسجم و هماهنگ عمل كرده اند.
آنچه رويارويي غرب با روسيه و چين را تشديد كرد اقدام اين دو كشور به وتو كردن قطعنامه اي درباره سوريه بود كه كشورهاي غربي به شوراي امنيت ارائه كرده بودند. ناخرسندي آمريكا از اين اقدام به حدي بود كه هيلاري كلينتون وزير امور خارجه اين كشور از اقدام روسيه و چين ابراز انزجار كرد و سرگئي لاوروف وزير امور خارجه روسيه نيز در پاسخ گفت، آمريكايي ها انفعالي عمل مي كنند.
چين و روسيه -به ويژه روسيه- مي دانند كه سوريه براي آنها آخرين جاي پا در منطقه كشورهاي عربي محسوب مي شود.
تاكنون كشورهاي عربي به ويژه فلسطيني ها از يكه تازي آمريكا در صحنه بين المللي متحمل زيان هاي سنگيني شده اند. ديگر كشورهاي جهان نيز كم و بيش ستمگري و تكبر آمريكا و صهيونيسم و غرب را لمس كرده اند به گونه اي كه آمريكا به تصميم گيرنده اصلي سياست ها در صحنه جهاني تبديل شده است. اما شكل گيري قطب ديگري مانند قطب روسيه يا قطب روسيه و چين در برابر آمريكا، تاثيري مثبت بر صحنه بين المللي و بر سازمان ملل و شوراي امنيت و همچنين بر مناقشه فلسطين و جنبش هاي آزاديبخش در پنج قاره جهان خواهد داشت./ا
پنجشنبه|ا|11|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 53]