واضح آرشیو وب فارسی:تکناز: بیشتر مادران دوست دارند بدانند جنینی كه در شكم دارند دختر است یا پسر؛ ولی سلا مت جنین برای تمام مادران مطلب مهمی است، آنقدر مهم كه حاضرند هر آزمایش و هر زحمتی را برای آن تحمل كنند
برای تمام مادرها سلا مت جنین اولویت اول است .
دكتر مهشید چایچی
وقتی خانم همسایه می فهمد كه 7 ماهه حامله است، بلافاصله می پرسد: <سونوگرافی كرده ای؟ دختره یا پسر؟> و وقتی می شنود كه خودش نخواسته دختر یا پسر بودن جنینش را تا زمان زایمان بداند، با تعجب اما در حالی كه سعی می كند خود را موافق نشان دهد می گوید:<بع....
له، چه فرقی می كنه، مهم اینه كه سالم باشه>! بیشتر (و نه تمام) مادران دوست دارند بدانند جنینی كه در شكم دارند پسر است یا دختر. اما مطمئنا برای همه مادران، سلامت نوزاد آینده شان اهمیت زیادی دارد و این اهمیت به اندازه ای است كه حاضرند تحت آزمایش های متعدد قرار گیرند تا سلامت، رشد و تكامل جنین شان در طول بارداری، بررسی شود. البته در طول دوران بارداری، به عنوان بخشی از مراقبت های دوران بارداری، شما باید آزمایش هایی را متحمل شوید كه به بررسی رشد و تكامل جنین و سلامت زایمان كمك می كند. در این نوبت می خواهیم شما را با این آزمایش ها كه باید در دوران بارداری انتظار آن را داشته باشید، آشنا كنیم.
آزمایش های معمول
در اولین دیدار، پزشكتان وزن شما و طول رحم را برای تخمین میزان رشد كودك اندازه می گیرد. فشارخون شما نیز برای غربالگری و تشخیص فشارخون حاملگی، اندازه گیری می شود.
نمونه ادرار از نظر سطح قند، پروتئین و وجود باكتری در آن بررسی می شود. قند در ادرار زن حامله، علامت دیابت حاملگی است. پروتئین بالای ادرار می تواند نشانگر عفونت مجاری ادراری، بیماری كلیوی یا فشارخون بالا باشد.
سه ماهه اول
در این سه ماه برای بررسی عوامل خطرزای حاملگی، باید مجموعه كاملی از سابقه پزشكی شما تهیه شود. بنابراین لازم است راجع به مصرف داروها و بیماری های خود به پزشكتان اطلاع دهید. آزمایش هایی كه در این دوره سه ماهه برای بررسی سلامت شما و كودكتان انجام می شود، عبارتند از:
الف) آزمایش خون: جهت بررسی وجود بیماری سیفلیس، ایمنی نسبت به هپاتیت و سرخجه، تعیین گروه خونی و RH انجام می شود.
اگر شما RH منفی هستید و كودك شما RH مثبت است، ممكن است بدن شما به آن واكنش نشان دهد. این اتفاق نسبتا شایع است و معمولا بدون مشكل اساسی درمان می شود. در شرایط نادری ممكن است كم خونی ایجاد شود.
ب) سونوگرافی جنین: حتی در هفته پنجم حاملگی می توان سونوگرافی جنین را انجام داد.
در این بررسی، تصویری از جنین در حال رشد، به دست می آید.
سونوگرافی از راه مهبل می تواند حاملگی های خارجی رحمی را (وقتی جنین در جایی غیر از رحم رشد كند) نیز مشخص كند.
ج) نمونه برداری از كوریون: در این آزمایش تعدادی از سلول های جفت بین هفته هشتم و بیستم جنینی برداشته می شوند و از نظر اختلالات ژنتیكی مختلف از جمله نشانگان داون بررسی می شوند. این آزمایش بطور معمول انجام نمی گیرد بلكه فقط زمانی كه سابقه بیماری های ژنتیكی وجود داشته باشد، انجام می شود.
د) تست اچ.
آگهی
آی. وی(ایدز: ) از آنجایی كه ایدز یكی از بیماری های است كه از مادر به جنین منتقل می شود، برای جلوگیری از انتشار این بیماری، آزمایش آلودگی به ویروس ایدز یعنی اچ.آی.وی انجام می گیرد.
سه ماهه دوم
بین هفته سیزدهم تا بیست وهفتم حاملگی شما باید از پزشك خود انتظار انجام آزمایش های زیر را داشته باشید.
الف) بررسی الكتریكی قلب جنین: در آغاز هفته بیستم حاملگی، پزشك می تواند به ضربان قلب جنین با گوشی های خاصی گوش دهد و سلامت كلی جنین را از این طریق بررسی كند. علاوه بر این، ممكن است سونوگرافی جنین برای بررسی پیشرفت رشد جنین نیز انجام گیرد.
ب) تست تحمل گلوكز )GTT( : پزشك به شما شربت قندی می دهد تا بنوشید و سپس قند خون را در فواصل منظم اندازه می گیرد. این آزمایش نشان می دهد كه بدن با چه سرعتی متابولیسم (سوخت و ساز) قند را انجام می دهد. هر بی قاعدگی در این رویه می تواند نشانگر دیابت حاملگی باشد.
ج) غربالگری سرم خون مادر: به طور معمول این تست انجام نمی شود. این آزمایش برای كشف نقایص تولد انجام می گیرد تا موارد زیر در سرم خون مادر بررسی شود:
)1 تست آلفا فیتوپروتئین : )AFP( این ماده به طور معمول در كبد جنین تولید می شود.افزایش میزان آن ممكن است بدلیل نقص در نخاع باشد در حالی كه كاهش آن نشانگان داون را نشان می دهد.
)2آزمایشHCG: گنادوتروپین جنین انسانی از جفت ترشح می شود. سطح خونی HCG در 14 هفته اول حاملگی افزایش می یابد. اگر سطح HCG خیلی بالا باشد ممكن است علا مت نشانگان داون باشد.
استریول: این ماده به وسیله جفت تولید می شود. سطح آن اولین بار در هفته نهم حاملگی قابل اندازه گیری است. كاهش سطح آن می تواند علامت نشانگان داون باشد.
)4 مهاركننده - آ(اینهیبین :)A یكآزمایش غربالگری جدید یك پروتئین را كه جنین و جفت تولید می كنند، اندازه گیری می كند. اگر سطح آن به طور غیر طبیعی بالا برود، علامت، نشانگان داون است.
آمنیوسنتز: اگر نتیجه بررسی سرم غیرطبیعی باشد یا اگر عوامل خطر (مثلا:كاهش حركات جنین ...) وجود داشته باشد، آمنیوسنتز انجام می گیرد.
مایع آمنیوتیك: (مایعی كه جنین را در برگرفته)، بررسی می شود تا صد نوع متفاوت از نقایص جنینی كشف شود. در ضمن جنس جنین نیز به این وسیله مشخص می شود.
سه ماهه سوم
در این دوره بیشتر آزمایش ها انجام شده است. با این وجود بررسی های دیگری برای اطمینان از سلامت كلی جنین و زایمان صورت می گیرد از جمله:
الف) استرپتوكك گروه ب: این تست خون نشان می دهد كه آیا با این نوع میكروب (كه می تواند بیماری شدیدی در نوزاد ایجاد كند) بیماری عفونی ایجاد شده است؟! اگر باكتری دیده شود، آنتی بیوتیك برای حفظ كودك در زمان زایمان تجویز می شود .
ب) هپاتیت ب: اگر جواب آزمایش شما برای ابتلا به هپاتیت ب مثبت باشد، كمی بعد از تولد، كودك واكسنی در مقابل این بیماری دریافت می كند.
ج) افاسمان(كشیدگی) گردن رحم: نزدیك زمان زایمان هم پزشك باید معایناتی انجام دهد. بدنبال این بررسی پزشك متوجه می شود كه جنین به چه مقدار در لگن پائین آمده است و گردن رحم تا چه اندازه شروع به كشیده شدن كرده است. این اندازه گیری ها به تخمین پیشرفت زایمان كمك می كند. ممكن است حتی بررسی جنین نیز لازم باشد.
د) تست بدون استرس: یكی از شاخص های مهم دیگر سلامت جنین علاوه بر ضربان قلب، حركات جنین است، كه در صورت كاهش آن آزمایش های خاصی چون بیوفیزیكال و تست بدون استرس )NST( انجام می گیرد.
ه) آمنیوسنتز: در نهایت اگر كودك شما به هر دلیل نیاز به زایمان زودرس داشته باشد، آمنیوسنتز برای بررسی اینكه آیا رشد ریه جنین به حد كافی هست یا خیر، انجام می گیرد.
با انجام آزمایش های بسیار، كه شاید خسته كننده هم باشد، امیدوار هستید كودكی شاد و سلامت به دنیا بیاورید، چه دختر چه پسر.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تکناز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]