واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: ديويس: فاصله زيادي از احياي مذاكرات شش جانبه داريم
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: انرژي هستهيي
نماينده ويژه آمريكا در زمينه امور كره شمالي گفت كه احتمال اينكه گفتوگو با كره شمالي درباره احياي مذاكرات ششجانبه پيرامون خلع سلاح هستهيي پيونگ يانگ در آينده نزديك دستاوردي به همراه داشته باشد، بسيار كم است.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، گلين ديويس، نماينده ويژه آمريكا در زمينه امور كره شمالي گفت كه هنوز راه زيادي را در پيش دارد تا بتوانند مذاكرات شش جانبه را از سر بگيرند.
به گزارش خبرگزاري فرانسه، ديويس اين اظهارات را روز شنبه در سئول بيان كرد؛ وي به كره جنوبي سفر كرده است تا مقامات اين كشور را در جريان گفتوگوهاي دو روزهاش با ديپلماتهاي كره شمالي در پكن قرار دهد.
ديويس در پكن در جمع خبرنگاران گفته بود كه شاهد "پيشرفت كمي" بود، اما دستاوردي حاصل نشده بود.
وي در پاسخ به سوال خبرگزاري يونهاپ درباره دورنماي ازسرگيري مذاكرات شش جانبه گفت: ما از چنين چيزي فاصله زيادي داريم.
نماينده آمريكا در زمينه امور كره شمالي اعلام كرد، در سئول با ليم سونگ نام، نماينده كرهجنوبي در مذاكرات ششجانبه و كيم تا هيو، معاون مشاور امنيت ملي كرهجنوبي ديدار ميكند تا درباره نشست پكن و گامهاي بعدي با آنها گفتوگو كند.
ديويس اشارهاي به جزئيات اينكه چه پيشرفتي در گفتوگوهاي روز پنجشنبه و جمعه با كيم كيه گوان، نماينده هستهيي ارشد كرهشمالي به دست آمد، نكرد.
وي قرار است عصر روز شنبه يك كنفرانس خبري در اين زمينه برگزار كند.
نشست پكن سومين نشست دوجانبه هستهيي بين كرهشمالي و آمريكا از ماه ژوئيه بود و ابتدا قرار بود در ماه دسامبر برگزار شود، اما به خاطر مرگ ناگهاني كيم جونگ ايل، رهبر كرهشمالي و انتقال قدرت به كيم جونگ اون، پسر سوم وي به تاخير افتاد.
چين نزديكترين متحد كرهشمالي و ميزبان مذاكرات ششجانبه كه آمريكا، كرهجنوبي، ژاپن و روسيه نيز در آن شركت دارند بارها خواستار از سرگيري مذاكرات ششجانبه شده است.
كره شمالي در سال 2009 از مذاكرات ششجانبه عقبنشيني كرد.
پيونگ يانگ تحت توافقنامهاي در ماه سپتامبر سال 2005 موافقت كرد كه در ازاي دريافت كمك تسليحات هستهيياش را كنار بگذارد. اما اين كشور از آن زمان تاكنون دو آزمايش هستهيي انجام داده است و از وجود يك برنامه غني سازي اورانيوم كه علاوه بر برنامه پلوتونيومش يك روش ديگر را براي ساخت بمب هستهيي در اختيار اين كشور قرار ميدهد پرده برداشته است.
آمريكا پيش از مرگ كيم جونگ ايل براي ارائه كمكهاي غذايي بسيار گسترده به كره شمالي اعلام آمادگي كرد، اقدامي كه توافق براي تعليق غنيسازي اورانيوم در اين كشور ميتوانست چند روز پس از آن اعلام شود.
كره شمالي در سال 2010 از يك نيروگاه غنيسازي اورانيوم ظاهرا فعال پرده برداشت كه علاوه بر نيروگاه توليد پلوتونيومش، يك راه دوم را براي ساخت بمب هستهيي در اختيار اين كشور قرار ميدهد.
آمريكا و ساير كشورهاي دخيل در مذاكرات شش جانبه اعلام كردهاند، پيش از آغاز مجدد اين مذاكرات كره شمالي بايد اين پايگاه توليد اورانيوم را تعطيل كند.
تحت فرمانروايي كيم جونگ ايل، كرهشمالي دو بار به آزمايش تسليحات هستهيي دست زد و موشكهاي مختلفش را نيز آزمايش كرد، اما كارشناسان ميگويند كه كرهشمالي هنوز توانايي لازم براي ساخت يك بمب هستهيي كوچك كه روي موشك جا شود را ندارد.
كرهشمالي از مدتها پيش خواستار ازسرگيري مذاكرات هستهيي شده بود، اما واشنگتن و سئول تمايلي به بازگشت عجولانه به ميز مذاكرات نداشتند، زيرا به گفته آنها پيونگ يانگ عادت دارد كه در مذاكرات شركت كند و بعد از وظايفش شانه خالي كند.
اين دو كشور از پيونگ يانگ خواستهاند كه برنامه غنيسازي اورانيومش را به حالت تعليق درآورد و بازرسان آژانس بينالمللي انرژي اتمي را براي نظارت بر تعليق اين برنامهها به داخل كشور راه دهد.
اكثر تحليلگران ميگويند كه كرهشمالي هرگز برنامه هستهيي تسليحاتياش را كنار نخواهد گذاشت، چرا كه اين برنامه هستهيي تسليحاتي بازدارنده نهايي اين كشور و نيز ابزار چانهزنياش در مذاكرات است.
مذاكرات ششجانبه با حضور آمريكا، روسيه، چين، ژاپن، كره جنوبي و كره شمالي با هدف خلع سلاح هستهيي كره شمالي از آوريل سال 2009 زماني كه پيونگ يانگ به دنبال اعمال تحريمهاي شوراي امنيت سازمان ملل عليه اين كشور به خاطر آزمايش موشكياش از اين مذاكرات كنار كشيد به حالت تعليق درآمده است.
تنشها در يك سال گذشته نسبت به قبل كاهش يافته است. كرهشمالي در سال 2010 در دو حمله جداگانه كه موجب غرق شدن يك ناو جنگي كرهجنوبي و نيز حمله توپخانهاش به يكي از جزاير اين كشور شد موجب كشته شدن 50 تن از شهروندان كرهجنوبي شد و اين اقدام به افزايش تنشها بين دو كشور منجر شد.
كره شمالي علاوه بر آن در آن زمان بازرسان آژانس بينالمللي انرژي اتمي را از تاسيسات هستهيياش اخراج كرد.
پيونگ يانگ پيش از مرگ رهبر اين كشور خواستار احياي بدون پيش شرط مذاكرات شش جانبه كه كمكهاي اقتصادي و سياسي را در ازاي خلع سلاح هستهيي اين كشور ارائه ميكند، شده بود.
سئول و واشنگتن از پيونگ يانگ خواستهاند كه پيش از آغاز مذاكرات چند گام مقدماتي را بردارد تا صداقت خود را نسبت به از سرگيري مذاكرات نشان دهد.
انتهاي پيام
يکشنبه|ا|7|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 110]