تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 16 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):زبان مؤمن در پس دل اوست، هرگاه بخواهد سخن بگويد درباره آن مى انديشد و سپس آن را...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1850750988




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

متن كامل گزارش آمانو منتشر شد


واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: متن كامل گزارش آمانو منتشر شد
متن كامل ترجمه فارسي گزارش مدير كل آژانس انرژي اتمي درباره‌ي فعاليت‌هاي هسته‌اي جمهوري اسلامي ايران منتشر شد.


به گزارش حوزه سياست خارجي باشگاه خبرنگاران به نقل از ايران هسته‌اي، متن كامل ترجمه فارسي گزارش مدير كل آژانس درباره برنامه هسته‌اي ايران به اجلاس مارس 2012 شوراي حكام بدين شرح است:

اين متن را در زير ملاحظه كنيد

گزارش مدير كل درباره اجراي پادمان

و قطعنامه هاي شوراي امنيت در ايران

GOV/2012/9

5 اسفند 1390/ 24 فوريه 2012

A. مقدمه

1- اين گزارش همزمان مديركل به شوراي حكام و شوراي امنيت، در خصوص اجراي موافقتنامه پادمان معاهده عدم اشاعه هسته اي (NPT) و مفاد مربوطه قطعنامه هاي شوراي امنيت درجمهوري اسلامي ايران است.

2- به موجب تاكيد شوراي امنيت سازمان ملل متحد، اقدامات مورد درخواست شوراي حكام در قطعنامه هايش درباره ايران الزام آور است و مفاد مربوطه به قطعنامه هاي ياد شده شوراي امنيت كه بر اساس فصل هفتم منشور سازمان ملل تصويب شده اند مطابق شرايط اين قطعنامه ها الزام آور هستند.

3- از آژانس انرژي اتمي بر اساس توافقتنامه هاي دوجانبه اش با سازمان ملل متحد، خواسته شده است با شوراي امنيت در اجراي مسئوليت شورا براي حفظ و برقراري صلح و امنيت بين المللي همكاري كند. بر اين اساس از همه اعضاي‌ ملل متحد خواسته شده است تا با پذيرش و اجراي تصميمات شوراي امنيت موافت كنند و در اين باره اقداماتي را مطابق با تعهداتشان تحت منشور ملل متحد انجام دهند.

4- اين گزارش به تحولات بعد از آخرين گزارش(GOV/2011/65, nov 2011) و همچنين مسائل باقي مانده مي پردازد. اين گزارش به طوركلي بر حوزه هايي كه ايران، تعهدات الزام آور خود را اجرا نكرده متمركز است.

B. روشن سازي مسائل حل نشده

5- شوراي حكام در 18 نوامبر 2011 قطعنامه GOV/2011/69 را تصويب كرد كه در آن تاكيد شده بود، براي ايران و آژانس ضروري است براي حل و فصل فوري همه مسائل اساسي باقي مانده و روشن گري در خصوص مسائلي شامل دسترسي به همه اطلاعات مربوطه، مستندات، سايت ها‍، مواد و اشخاص در ايران، به گفت وگوهاي خود شدت بخشند. شوراي حكام همچنين از ايران خواسته بود كه با هدف برقراري دوباره اعتماد بين المللي به ماهيت منحصرا صلح‏ آميز برنامه هسته اي ايران، بطور جدي و بدون پيش شرط در مذاكرات مشاركت كند كه در پرتو اين درخواست شوراي حكام و در پي تبادل نامه ها بين آژانس و ايران، موافقت شد كه گروهي براي گفت وگو از ايران بازديد كند.

6- يك گروه از آژانس بين المللي انرژي اتمي از 29 تا 31 ژانويه 2012 اولين دور گفت وگوها را با مقامات ايران با هدف حل و فصل كليه مسائل باقي مانده در تهران برگزار كرد كه بر اساس اين گفت وگوها

آژانس نگراني هاي خود را از برنامه هسته اي ايران تشريح و آشكارسازي ابعاد نظامي احتمالي در برنامه هسته اي ايران را بعنوان يك اولويت اصلي اعلام كرد.
آژانس همچنين دسترسي به سايت پارچين را درخواست كرد اما ايران اجازه دسترسي به اين سايت را در آن زمان نداد.
آژانس بين المللي انرژي اتمي و ايران براي روشن شدن همه مسائل باقي مانده در خصوص برنامه هسته اي ايران، شامل مسائلي كه به آن پرداخته مي شود (اقدامات اوليه و مداليته ها)‍، ‌يك مذاكرات اوليه داشتند.
پيش نويس مذاكرات در خصوص رويكردي سازنده براي روشن سازي همه مسائل باقي مانده درباره برنامه هسته اي ايران، براي بررسي بيشتر تهيه شد.

7- متعاقب اولين نشست، تبادلات بين ايران و آژانس منجر به تشريح بيشتر رويكرد سازنده شد.

8- در دومين دور مذاكرات در تهران كه از تاريخ 20 تا 21 فوريه 2012 برگزار شد

آژانس درخواست خود را براي دسترسي به سايت پارچين مورد تاكيد قرار داد كه ايران بار ديگر بيان داشت همچنان نمي تواند اجازه دسترسي به آن را بدهد.
مذاكرات فشرده اي براي آشكار شدن همه مسائل باقي مانده مرتبط با برنامه هسته اي ايران انجام شد اما هيچ توافقي به علت اختلافات عمده بين ايران و آژانس حاصل نشد.
ايران در پاسخ به درخواست آژانس،‌ يك اظهارنامه اوليه در ارتباط با مسائل مشخص شده در بخش c از ضميمه گزارش نوامبر 2011 مديركل به شوراي حكام (GOV/2011/65) به آژانس ارائه كرد. اظهارنامه ايران نگراني هاي آژانس در خصوص مسائل فوق الذكر را رد مي كند، بيشتر با اين استدلال كه ايران آنها را بر پايه ادعاهاي بي اساس مي داند.
آژانس سوالات اوليه در خصوص پارچين و كارشناس خارجي را به صورت توضيحاتي (presentation) به ايران ارائه كرد و ماهيت نگراني هاي آژانس و اطلاعات در خصوص آن، را تشريح نمود.

C.تاسيسات اعلام شده تحت موافقتنامه پادمان ايران

9- ايران تحت موافقتنامه پادمان خود 15 تاسيسات هسته اي و 9 مكان خارج از تاسيسات را كه مواد هسته اي بطور معمول در آنجا استفاده مي شود به آژانس اعلام كرده است (LOFs). با وجود اين بعضي از اين فعاليت ها كه از سوي ايران در برخي از تاسيسات صورت مي پذيرد بر خلاف قطعنامه هاي شوراي حكام و شوراي امنيت همانطور كه در ذيل نشان داده مي شود‍، است. آژانس به راستي آزمايي وعدم انحراف مواد هسته اي اعلام شده در اين تاسيسات و LOFs ادامه مي دهد.

D. فعاليت هاي مرتبط با غني سازي

10- ايران برخلاف قطعنامه هاي مربوطه شوراي حكام و شوراي امنيت فعاليت هاي مرتبط با غني سازي خود را در تاسيسات اعلام شده ذيل كه كليه آنها تحت پادمان آژانس است، تعليق نكرده است.

D.1. نطنز: كارخانه غني سازي سوخت و كارخانه آزمايشي غني سازي سوخت

11- كارخانه غني سازي سوخت(FEP): دو سالن آبشار درFEP وجود دارد كه شامل سالن توليد A و سالن توليد B مي شود. مطابق با اطلاعات طراحي ارائه شده توسط ايران، 8 واحد براي سالن توليد A برنامه ريزي شده با 18 آبشار درهر واحد است. هيچ گونه اطلاعات طراحي تشريحي براي سالن توليد B فراهم نشده است.

12- در 19 فوريه 2012 ، 54 آبشار در سه واحد از 8 واحد، در سالن توليد A نصب شده بود كه 25 فقره از آن با UF6 خوراك دهي شده بود. در ابتدا هر آبشار نصب شده شامل 164 سانتريفيوژ بود. البته ايـران 30 عدد از آبـشارها را كه هريك شامل 174 سانـتريـفيوژ است اصلاح كرده است كه همه سانتريفيوژهاي نصب شده دستگاههاي IR-1 هستند. همچنين بر اساس اين گزارش، از تاريخ 19 فوريه 2012 هيچ سانتريفيوژي در 5 واحد باقي مانده نصب نشده است اگر چه كار نصب مقدماتي در دو واحد از جمله قرارگيري پوشش هاي سانترفيوژ IR-1 خالي در جايگاه 6177 تكميل نشده بود و در سه واحد ديگر در حال اجرا بود. از تاريخ 19 فوريه 2012 هيچ گونه كار نصبي در سالن توليد B وجود نداشت.

13- نتايج راستي آزمايي موجودي فيزيكي (PIV) كه از سوي آژانس در كارخانه غني سازي سوخت اجرا شد موجودي فيزيكي را در تاريخ 16 اكتبر 2011 تاييد كرد به نحوي كه ايران در چارچوب نبود اطمينان در اندازه گيري كه بطور عادي با چنين تاسيساتي مرتبط است اعلام كرده بود. بنابراين به لحاظ پادماني هيچگونه نتيجه اي كه به دليل شكستن مهر در منطقه تغذيه و كنارگذاري باشد، از سوي متصدي مربوطه در آوريل 2011 گزارش نشده است و وجود ندارد.

14- آژانس تاييد كرده است كه از تاريخ 16 اكتبر 2011 مقدار 55683 كيلوگرم اورانيوم UF6 طبيعي از زمان شروع عمليات در فوريه 2007 در آبشارها تزريق شده بود و ميزان 4871 كيلوگرم اورانيوم UF6 كه تا 5 درصد اورانيوم U-235 غني سازي شده توليد شده بود. بر اين اساس، ايران ارزيابي كرده كه در بين تاريخ هاي 17 اكتبر 2011 و 4 فوريه 2012 ميزان 580 كيلوگرم اورانيوم UF6 غني سازي شده تا 5 درصد اورانيوم U-235 توليد شده كه در نتيجه توليد كل را به 5451 كيلوگرم از UF6 غني سازي شده تا 5 درصد اورانيوم U-235 از زمان شروع توليد در فوريه 2007 مي رساند. مواد هسته اي در كارخانه غني سازي سوخت (از جمله تغذيه، محصول و دنباله ها) و همه آبشارهاي نصب شده و ايستگاههاي تغذيه و كنار گذاري تابع اقدامات نظارتي و مراقبتي آژانس هستند.

15- آژانس بر اساس تحليل نمونه هاي زيست محيطي برگرفته از كارخانه غني سازي سوخت از فوريه 2007 و ساير فعاليت هاي راستي آزمايي نتيجه گرفته است كه اين تاسيسات همانطور كه ايران در پرسشنامه اطلاعات طراحي اعلام كرده عمل كرده است.

16- كارخانه آزمايشي غني سازي سوخت (PFEP): كارخانه آزمايشي غني سازي سوخت تاسيسات تحقيقات و توسعه و تاسيسات آزمايشي توليد اورانيوم با غناي پايين است كه نخستين بار در اكتبر 2003 راه اندازي شد. اين كارخانه داراي يك سالن آبشار است كه مي تواند 6 آبشار را در خود جاي دهد و به يك منطقه تعيين شده براي توليد اورانيوم با غناي پايين تا 20 درصد اورانيوم U-235 (آبشارهاي1 و6) و يك منطقه تعيين شده براي تحقيق و توسعه (آبشارهاي 2،3،4 و 5) تقسيم مي شود.

17- نتايج يك راستي آزمايي موجودي فيزيكي كه از سوي آژانس در كارخانه آزمايشي غني سازي سوخت انجام شد موجودي را در تاريخ 13 سپتامبر 2011 تاييد كرد، همانطور كه ايران در چارچوب عدم اطمينان اندازه گيري كه بطور عادي با چنين تاسيساتي مرتبط است اعلان كرده بود. نتايج همچنين پيشرفتي را در نظام اندازه گيري اپراتور بخصوص در ارتباط با تعيين سطح غني سازي اورانيوم U-235 نشان مي دهد.

18- منطقه توليد: ايران در آغاز در تاريخ 9 فوريه 2010 به منظور توليد اورانيم UF6 غني سازي شده تا 20 درصد اورانيوم U-235 براي استفاده در توليد سوخت براي رآكتور تحقيقاتي تهران شروع به تزريق اورانيوم UF6 در آبشار 1 كرد. ايران از 13 ژوئيه 2010 اورانيوم UF6 با غناي پايين را در دو آبشار به هم متصل شده (آبشارهاي 1 و 6) كه هر يك شامل 164 سانتريفيوژ IR-1 بود تزريق كرده است.

19- آژانس چنانكه قبلاً گزارش شده تحقيق كرده است كه از تاريخ 13 سپتامبر 2011 ميزان 8/720 كيلوگرم اورانيوم UF6 با غناي پايين از شروع فرآيند در تاريخ 9 فوريه 2010 در منطقه توليد در آبشارها تزريق كرده بود و كلاً 7/73 كيلوگرم اورانيم UF6 غني سازي شده تا 20 درصد U-235 توليد شده بود. ايران ارزيابي كرده است كه بين تاريخ هاي 14 سپتامبر 2011 و 11 فوريه 2012 كلاً 9/164 كيلوگرم اورانيوم UF6 غني سازي شده در كارخانه غني سازي سوخت در دو آبشار متصل به هم در كارخانه آزمايشي غني سازي سوخت تزريق شده و تقريباً 7/21 كيلوگرم اورانيوم UF6 غني سازي شده تا 20 درصد اورانيم U-235 توليده شده بود. اين اقدام موجب مي شود از زمان آغاز توليد در فوريه 2010 كل توليد به 4/95 كيلوگرم اورانيوم UF6 غني سازي شده تا 20 درصد اورانيوم U-235در كارخانه آزمايشي غني سازي سوخت برسد.

20- منطقه تحقيق و توسعه: ايران در منطقه تعيين شده براي آبشارهاي 2 و 3 بطور متناوب اورانيوم UF6 را در دستگاه ها، آبشارهاي ده ماشيني و 20 ماشيني سانتريفيوژهاي IR-1، IR-2m و IR-4 تزريق كرده است. ايران طي نامه اي در تاريخ 1 فوريه 2012 قصد خود را براي نصب سه نوع جديد از سانتريفيوژهاي IR-5، IR-6 و IR-6s را به عنوان دستگاه هاي واحد در آبشار 2 به آژانس اطلاع داد. ايران از تاريخ 21 فوريه 2012 تعداد 58 سانتريفيوژ IR-4 را در آبشار 4 نصب كرده بود كه با اورانيوم UF6 تغذيه نشده است. ايران همچنين 164 سانتريفيوژ IR-2m را در آبشار 5 نصب كرده بود. ايران بين تاريخ هاي 9 و 12 اوت 2011 و از تاريخ 5 نوامبر 2011 به بعد بطور متناوب اورانيوم UF6 را در آبشار 5 تزريق كرده است.

21- بين تاريخ هاي 29 اكتبر 2011 و 11 فوريه 2012 تقريباً ميزان 4/164 كيلوگرم اورانيوم UF6 طبيعي در زمينه تحقيقات و توسعه در سانتريفيوژها تزريق شده بود اما هيچ اورانيوم با غناي پاييني بيرون كشيده نشده بود زيرا محصول و دنباله ها در پايان فرآيند با هم تركيب مي شوند.

22- آژانس بر اساس نتايج آناليز نمونه هاي محيط زيست برگرفته از كارخانه آزمايشي غني سازي سوخت و ساير فعاليت هاي راستي آزمايي نتيجه گرفته كه اين تاسيسات همانطور كه ايران در پرسشنامه اطلاعات طراحي مربوطه اعلام كرده عمل كرده است.

D.2. كارخانه غني سازي سوخت فوردو

23- ايران در سپتامبر 2009 به آژانس اطلاع داد كه در حال ساخت كارخانه غني سازي سوخت فوردو در نزديكي شهر قم است.

24- تاكنون ايران پرسشنامه اطلاعات طراحي ابتدايي و سه پرسشنامه اطلاعات طراحي تجديد نظر شده را در اختيار آژانس گذاشته است

ايران در اكتبر 2009 اعلام كرد كه هدف اين تاسيسات توليد اورانيوم UF6 غني سازي شده تا 5 درصد U-235 بوده است و 16 آبشار در اين تاسيسات ساخته خواهد شد كه بطور مساوي بين دو واحد تقسيم مي شود (واحد 1 و واحد 2) و تقريباً 3000 سانتريفيوژ در كل خواهد داشت.
ايران در سپتامبر 2010 اعلام كرد كه هدف كارخانه آزمايشي غني سازي سوخت اين بود كه علاوه بر توليد اورانيوم UF6 غني سازي شده تا 5 درصد اورانيوم U-235، تحقيق و توسعه را نيز اجرا كند.
ايران در ژوئن 2011 اعلام كرد كه هدفش از كارخانه آزمايشي غني سازي سوخت توليد اورانيوم UF6 غني سازي شده تا 20 درصد اورانيوم U-235و اجراي تحقيق و توسعه است.
ايران در تاريخ 18 ژانويه 2012 به آژانس اطلاع داد كه «تاسيسات تحقيق و توسعه» از كارخانه آزمايشي غني سازي سوخت برچيده شده است. ايران در پرسشنامه اطلاعات طراحي بروز شده در همان تاريخ اعلام كرد كه كارخانه آزمايشي غني سازي سوخت براي تسهيل توليد اورانيوم UF6 غني سازي شده تا 20 درصد اورانيوم U-235 و توليد اورانيوم UF6 غني سازي شده تا 5 درصد اورانيوم U-235 در هر دو واحد توليدي طراحي شده است. پرسشنامه اطلاعات طراحي نشان داد كه همچنين تدارك ديده شده است كه متصدي بتواند برخي از آبشارها را براي توليد 5 درصد اورانيوم با غناي پايين مورد استفاده قرار دهد «در حالي كه برخي از آنها 20 درصد اورانيوم با غناي پايين را توليد مي كنند».

25- ايران در تاريخ 14 دسامبر 2011 شروع به تزريق اورانيوم UF6 با غناي 5 درصد اورانيوم U-235 كرد كه قبلاً از كارخانه غني سازي سوخت به مجموعه دو آبشار متصل به هم در واحد 2 در كارخانه آزمايشي غني سازي سوخت با 348 سانتريفيوژ منتقل شده بود. بر اساس اين گزارش، ايران از زمان گزارش قبلي مدير كل 348 سانتريفيوژ در مجموعه دوم دو آبشار متصل به هم در واحد 2 نصب كرده است و در تاريخ 25 ژانويه 2012 شروع به تزريق اورانيوم UF6 غني سازي شده تا 5 درصد اورانيوم U-235 در آن كرد و تاكنون همه سانتريفيوژهاي نصب شده ماشين هاي IR-1 هستند. ايران همچنين ارزيابي كرده است كه بين 14 دسامبر 2011 و 17 فوريه 2012 در كل 3/99 كيلوگرم UF6 غني سازي شده تا 5 درصد اورانيم U-235 در دو مجموعه آبشار به هم متصل در كارخانه آزمايشي غني سازي سوخت تزريق شده و تقريباً 8/13 كيلوگرم اورانيم UF6 غني سازي شده تا 20 درصد اورانيوم U-235توليد شده بود.

26- از تاريخ 15 فوريه 2012، در چهار آبشار باقي مانده در واحد 2 و در 8 آبشار واحد 1، 2088 پوشش سانتريفوژ خالي IR-1 در جاي خود استقرار يافته و تمام لوله ها نصب شده ‌اند. در نامه 16 فوريه 2012، آژانس از ايران جزييات اين امر را كه چگونه قصد دارد FFEP را عملياتي كند درخواست كرد (آيا UF6 با درجه غناي 5 درصد U-235 توليد مي كند، آيا UF6 با درجه غناي 20 درصد U-235 توليد مي كند يا تركيبي از اين دو را توليد مي كند).

27- آژانس در اين حال تأييد كرده كه FFEP بر اساس آخرين پرسشنامه اطلاعات طراحي كه توسط ايران ارايه شده در حال ساخت است. همان گونه كه قبلا گزارش شده، ايران در سال 2011 اطلاعاتي را در خصوص زمان‌بندي و شرايط محيطي مرتبط با تصميم خود در زمينه ساخت FFEP در يك تأسيسات نظامي موجود ارايه كرد. با اين وجود، هنوز اطلاعات تكميلي در ارتباط با اين تأسيسات از طرف ايران خصوصا در ارتباط با هدف و مقصد اصلي آن و با توجه به تعداد بازبيني‌هاي بعدي صورت گرفته در پرسشنامه اطلاعات طراحي براي FFEP مورد نياز است.

D.3. ساير اقدامات مرتبط با غني سازي

28- آژانس همچنان در انتظار دريافت پاسخ محتوايي ايران به درخواست هاي آژانس براي اطلاعات بيشتر درباره اعلام اخباري از طرف ايران در خصوص ساخت ده تأسيسات جديد غني سازي اورانيوم است كه بر اساس گفته ايران، در خصوص محل استقرار پنج مورد آن تصميم‌گيري شده است. ايران در واكنش به درخواست آژانس در نامه 18 آگوست 2010 در ارتباط با انتشار خبري از سوي ايران مبني بر در اختيار داشتن فناوري غني سازي ليزري در 7 فوريه اطلاعاتي ارايه نكرده است. در نتيجه همكاري نكردن ايران در خصوص اين موضوعات،‌ آژانس قادر به راستي‌آزمايي و ارايه گزارش كامل در اين موارد نيست.

E. فعاليت هاي بازفرآوري

29- متعاقب قطعنامه‌هاي مربوطه شوراي حكام و شوراي امنيت،‌ ايران موظف شد فعاليت هاي بازفرآوري از جمله تحقيق و توسعه را به حال تعليق در آورد. ايران در نامه‌اي به آژانس در تاريخ 15 فوريه 2008 ابراز داشت فعالتي هاي بازفرآوري ندارد. در آن چارچوب، آژانس به نظارت خود بر كاربرد سلول هاي داغ در راكتور تحقيقاتي تهران (TRR) و تأسيسات توليد راديوايزوتوپ موليبدن، يد و گزنون (MIX) ادامه داده است. آژانس در تاريخ 12 فوريه 2012 يك بازرسي و راستي‌آزمايي اطلاعات طراحي در TRR و در تاريخ 13 فوريه 2012 يك راستي‌آزمايي اطلاعات طراحي در تأسيسات MIX انجام داده است. آژانس تنها در ارتباط با TRR، تأسيسات MIX و ديگر تأسيساتي كه آژانس به آنها دسترسي دارد مي‌تواند تأييد نمايد كه هيچ اقدام مرتبط با بازفرآوري در ايران وجود ندارد.

F. پروژه هاي مرتبط با آب سنگين

30- برخلاف قطعنامه هاي مربوطه شوراي حكام و شوراي امنيت، ايران كار بر روي تمامي پروژه هاي مرتبط با آب سنگين از جمله ساخت راكتور تحقيقاتي آب سنگين و راكتور تحقيقاتي هسته اي ايران (راكتورIR-40) را كه تحت نظارت آژانس قرار دارد، تعليق نكرده است.

31- در 14 فوريه 2012، آژانس يك راستي آزمايي اطلاعات طراحي در راكتور (آي آر 40) در اراك انجام داد و مشاهده كرد ساخت تاسيسات در حال اجراست و اينكه ستون تغليظ آب سنگين نصب شده است. براساس نظر ايران، آغاز عمليات راكتور IR-40 براي سال 2014 برنامه ريزي شده است. آژانس كه از ژانويه 2007 پرسشنامه اطلاعات طراحي جديدي از راكتور IR-40 دريافت نكرده بود، در نامه مورخ 27 ژانويه 2012 از ايران درخواست نمود يك پرسشنامه اطلاعات طراحي روزآمد شده ارائه كند.

32- از زمان بازديد مورخ 17 آگوست 2011 از كارخانه توليد آب سنگين، آژانس طي نامه هاي مورخ 20 اكتبر 2011 و 27 ژانويه 2012 درخواست دسترسي بيشتر را مطرح كرده است. درحالي كه آژانس منتظر دريافت پاسخ آن نامه هاست، براي نظارت بر آن كارخانه بر تصاوير ماهواره اي تكيه كرده است. براساس اخرين تصاوير دريافتي، بنظر مي رسد كه كارخانه مزبور درحال فعاليت است و ايران تا به امروزبه آژانس اجازه نداده است از آب سنگيني كه در تاسيسات فرآوري اورانيوم (UCF) ذخيره شده است، نمونه برداري كند.

G. فرآوري اورانيوم و توليد سوخت

33- ايران موظف است تمامي فعاليت هاي مرتبط با غني سازي و پروژه هاي آب سنگين را تعليق كند. با اين وجود، در UCF و كارخانه توليد سوخت (FMP) اصفهان، كه هر دو تحت نظارت آژانس قرار دارند، فعاليت هايي به شرح ذيل صورت مي دهد كه ناقض آن تعهدات است.

34- تاسيسات فرآوري اورانيوم: در 17 دسامبر 2011، ايران شروع به تبديل UF6 غني شده تا U-23520 درصد، به U3O8 كرد. در 19 فوريه 2012، آّژانس راستي آزمايي كرد كه 8 كيلوگرم اورانيوم به شكل U3O8 توليد شده و متعاقبا 7.3 كيلوگرم اورانيوم به شكل U3O8 به كارخانه توليد سوخت اصفهان منتقل شده است.

35- همانگونه كه قبلا گزارش شد، ايران فرآوري UF6 غني شده تا U-235 3.34% به UO2 را شروع كرد پس از آن آژانس در 19 فوريه 2012، راستي آزمايي كرد كه ايران 24 كيلوگرم اورانيوم در شكل UO2 توليد و متعاقبا 13.6 كيلوگرم اورانيوم در شكل UO2 به كارخانه توليد سوخت اصفهان منتقل كرده است.

36- در 19 فوريه 2012، آژانس راستي آزمايي كرد كه ايران 896.5 كيلوگرم اورانيوم طبيعي در شكل UO2 توليد كرده است. همچنين بر اساس راستي آزمايي اژانس، ايران 144.3 كيلوگرم اورانيوم طبيعي در شكل UO2 به كارخانه توليد سوخت اصفهان منتقل كره است.

37- كارخانه توليد سوخت: از زمان گزارش قبلي مديركل، ايران در جهت توليد دو نوع مجموعه سوخت در كارخانه توليد سوخت براي استفاده در راكتور تحقيقاتي تهران، كار كرده است (به پاراگراف 48 نگاه شود):

مجموعه هاي ساخته شده از صفحه هاي سوخت شامل U3O8: در 14 و 19 نوامبر 2011 آژانس دو صفحه سوخت را كه حاوي U3O8بوده و در لابراتوار تحقيق و توسعه كارخانه توليد سوخت ساخته شده بودند را راستي آزمايي كرد. در تاريخ 3 ژانويه 2012 آژانس به راستي آزمايي يك صفحه سوخت حاوي U3O8كه تا 20 درصد U-235 غني سازي شده بود پرداخت و در 1 فوريه 2012 آژانس يك مجموعه سوخت شامل 14 صفحه سوخت حاوي U-235كه تا 20 درصد U-235 غني سازي شده بودند را راستي آزمايي كرد.
مجموعه هاي ساخته شده از 12 ميله سوخت حاوي UO2 غني سازي شده تا 34/3 درصد U-235: آژانس در 26 نوامبر 2011 يك مجموعه سوخت و در 22 دسامبر 2011 مجموعه سوخت ديگري را راستي آزمايي كرد. همه صفحه هاي سوخت و مجموعه هاي سوخت پيش گفته متعاقبا توسط ايران براي آزمايش پرتودهي به راكتور تحقيقاتي تهران منتقل شدند.

38- در نامه مورخ 8 فوريه 2012 ايران به آژانس اطلاع داد كه قصد دارد جهت توليد سوخت براي راكتور IR-40 در 12 فوريه 2012 با استفاده از UO2 طبيعي توليد قرص، ميله سوخت و مجموعه سوخت را آغاز كند در خلال راستي آزمايي اطلاعات طراحي كه در 18 فوريه 2012 صورت گرفت آژانس مشاهده كرد كه ساخت قرص ها براي راكتور IR-40 آغاز شده است. 39- آژانس در نامه 16 فوريه 2012 به ايران خاطرنشان نمود كه رويكرد مناسب پادمان مربوط به خط توليد سوخت U3O8 هنوز در كارخانه توليد سوخت صورت نگرفته است. با اين وجود علي رغم عدم وجود رويكرد پادمان در اين مقطع ثابت شد كه همانطور كه در خلال يك بازرسي كه در 18-19 فوريه 2012 از كارخانه توليد سوخت صورت گرفت اين امكان براي آژانس وجود دارد كه به حسابرسي تمام مواد هسته اي در خط توليد سوخت U3O8 بپردازد. آژانس در حال مذاكره با ايران براي يك رويكرد جديد پادمان در كارخانه توليد سوخت است.

H. ابعاد نظامي احتمالي

41-گزارش هاي قبلي مدير كل موضوعات باقي مانده اي را درباره ابعاد نظامي احتمالي برنامه هسته اي ايران و اقداماتي كه لازم است ايران براي حل آنها انجام دهد را مطرح كرده است. از سال 2002 آژانس به طور فزاينده اي درباره احتمال وجود فعاليت هاي اعلام نشده هسته اي ايران كه نهادهاي نظامي در آن دخيل باشند، شامل فعاليت هاي مربوط به ساخت خرج هسته اي موشك ابراز نگراني كرده است. موضوعي كه آژانس به طور منظم اطلاعاتي جديدي را درباره آن دريافت كرده است.

41- ضميمه گزارش نوامبر 2011 (Gov/2011/65) مديركل ارزيابي مشروحي از اطلاعات در دسترس آژانس را ارايه داد كه نشان مي دهند كه ايران به فعاليت هايي دست زده كه مربوط به ساخت يك وسيله انفجاري هسته اي است. اين اطلاعات كه از منابع مستقل و متنوع شامل شماري از كشورهاي عضو، تلاش هاي خود آژانس و اطلاعات ارايه شده توسط خود ايران بدست آمده اند، توسط آژانس به طور كلي معتبر ارزيابي شده اند. اين اطلاعات نشان مي دهند كه: قبل از 2003 اين فعاليت ها تحت يك برنامه ساختاري صورت مي گرفته اند كه برخي از اين فعاليت ها بعد از 2003 ادامه داشته اند و برخي ممكن است هنوز ادامه داشته باشند.

42- در قطعنامه 1929 مصوب 2010، شوراي امنيت تعهدات ايران براي انجام اقداماتي كه شوراي حكام در قطعنامه GOV/2006/14 وGOV/2009/82، الزام كرده را تاييد دوباره كرد و ايران را متعهد كرده است كه با آژانس به طور كامل براي حل موضوعات باقيمانده همكاري كند، بويژه آن دسته از موضوعاتي كه به نگراني هاي مربوط به ابعاد نظامي برنامه هسته اي ايران دامن مي زند، شامل ارايه دسترسي بلادرنگ به تمامي سايت ها، تجهيزات، اشخاص و اسناد درخواست شده توسط آژانس. شوراي حكام در قطعنامه GOV/2011/69 مورخ 18 نوامبر 2011 از جمله نگراني فزاينده و عميق خود را درباره موضوعات حل نشده مربوط به برنامه اي هسته اي ايران ابراز داشته است شامل آنچه كه لازم است روشن شود تا وجود ابعاد نظامي احتمالي را مرتفع سازد.

I. اطلاعات طراحي

43- كد 3.1 اصلاحي ترتيبات فرعي بخش عمومي موافقت نامه پادمان ايران، ارائه اطلاعات طراحي براي تاسيسات جديد را به محض تصميم به ساخت يا دستور به ساخت تاسيسات جديد، هركدام كه زودتر اتخاذ شود،‌ ضروري مي كند. كد اصلاحي 3.1 هم چنين مقرر مي دارد اطلاعات طراحي كامل تر در زمان تعريف اوليه پروژه،‌ طراحي اوليه، ساخت و مراحل عملياتي ارائه شود. ايران تنها كشوري است كه با داشتن فعاليت هاي عمده هسته اي كه آژانس در آن در حال اجراي موافقتنامه پادمان جامع است، مفاد كد اصلاحي 3.1 را اجراء نمي كند. آژانس هنوز منتظر دريافت اطلاعات طراحي روزآمد شده راكتور IR-40 و اطلاعات بيشتر درباره اظهارات مربوط به برنامه ساخت تاسيسات جديد غني سازي اورانيوم و طراحي راكتور مشابه راكتور تحقيقاتي تهران است.

44- همانطور كه پيش از اين گزارش شده است، پاسخ ايران به درخواست هاي آژانس براي تاييد يا ارائه اطلاعات بيشتر درمورد اظهاراتش مبني بر قصد ساخت تاسيسات هسته اي جديد اين است كه اطلاعات لازم را در زمان مقتضي ارائه خواهد داد به جاي اينكه براساس ملزومات كد اصلاحي 3.1 ترتيبات فرعي موافقت نامه پادمانش عمل كند.

J- پروتكل الحاقي

45- برخلاف قطعنامه هاي مربوط شوراي حكام و شوراي امنيت، ايران پروتكل الحاقي را اجرا نمي كند. آژانس در موقعيتي نخواهد بود كه تضمين معتبر درباره فقدان مواد و فعاليت هاي هسته اي اعلام نشده ارائه دهد مگر تا زماني كه ايران همكاري لازم را با آژانس شامل اجراي پروتكل الحاقي به عمل آورد.

K. ساير موضوعات

46 . همانگونه كه قبلا گزارش شده است، در آگوست 2011 آژانس به منظور راستي آزمايي، از جمله در مورد مواد هسته اي در شكل فلز اورانيوم طبيعي و پردازش پسماند، مرتبط با آزمايشات تبديل كه توسط ايران بين سالهاي 1995 و 2002 به مورد اجرا گذاشته شد، يك راستي آزمايي موجودي فيزيكي در آزمايشگاه تحقيقاتي چند منظوره جابربن حيان اجرا كرد كه ميزان اين مواد پس از اندازه گيري توسط آژانس 19.8 كيلوگرم كمتر از ميزان 270.7 كيلوگرم اعلام شده از سوي مجري طرح بود. ايران اطلاعات اضافي در ارتباط با اين تفاوت را طي نامه اي به تاريخ دوم نوامبر 2011 ارائه كرد. آژانس طي نامه اي به تاريخ 16 دسامبر 2011 ايران را مطلع ساخت كه ضمن مدنظر قرار دادن اين اطلاعات اضافي، تفاوت يادشده باقي مانده است و بنابراين لازم است اطلاعات بيشتري از سوي ايران ارائه شود. در جريان گفت وگو با ايران در 13 و 14 فوريه 2012، آژانس خواستار دسترسي به اطلاعات ثبت شده و نيروهاي درگير در آزمايشات تبديل فلز اورانيوم شد و ايران خاطرنشان كرد: استنادات مربوطه را ديگر در اختيار ندارد و نيروهاي درگير در اين امر ديگر در دسترس نيستند. ايران همچنين خاطرنشان كرد: تفاوت موردنظر ممكن است از وجود ميزان بالاتري از اورانيوم در پسماند نسبت به آنچه توسط آژانس اندازه گيري شده، ناشي شده باشد. در پرتو اين موضوع، ايران آمادگي خود را فرآوري تمامي مواد پسماند و استخراج اورانيوم موجود در آن مطرح كرد. آژانس تجزيه و تحليل اضافي درخصوص نمونه هاي مواد مربوطه را آغاز كرده تفاوت ياد شده تا روشن شدن موضوع باقي است.

47- همانگونه كه قبلا گزارش شد، در نامه اي به تاريخ 19 ژوئن 2011، ايران آژانس را از تصميم خود مبني بر انتقـال مقداري از مـجموعه هاي سـوخت مصرف شده (اورانيوم غني شده با درصد بالا، ميله كنترل سوخت و ميله استاندارد سوخت) از استخر سوخت مصرف شده به هسته راكتور به منظور هدايت يك پروژه تحقيقاتي آگاه كرد. اين اقدام بايد ازتاريخ 12 فوريه 2012 آغاز مي شد.

48- از زمان گزارش قبلي مديركل، ايران به پرتودهي به ميله هاي سوخت در راكتور تحقيقاتي تهران و صفحات فلزي توليدشده در FMP ( رجوع شود به پاراگراف هاي 39-37 بالا)، ادامه داده است، از جمله پرتو دهي روي: يك ميله سوخت UO2، يكي از مجموعه هاي سوخت دربردارنده 12 ميله UO2 از U-235 كه به حد 3.34 درصـد غني شـده اسـت، (متعاقبا در جايگزين نمودن يك مجموعه كنترلي در هسته راكتور تحقيقاتي تهران استفاده شد)، يكي از صفحات سوخت اورانيوم طبيعي دربردارنده U3O8 از U-235، و يك صفحه سوخت غني شده تا كمتر20 درصد. در تاريخ 22 فوريه 2012 آژانس مجموعه سوخت دربردارنده 14 صفحه سوخت دربرگيرنده U-235 كه تا ميزان U-235 20 درصد غني شده و در سوخت مصرف شده در راكتور تحقيقاتي تهران بود، را راستي آزمايي كرد.

48- در تاريخ 10 ژانويه 2012 آژانس يك بازرسي در نيروگاه اتمي بوشهر انجام داد، زماني كه آژانس خاطرنشان كرد كه رآكتور خاموش باشد. در نامه مورخ 6 فوريه 2012، ايران برنامه كاري نيروگاه اتمي بوشهر را كه نشان مي داد فعاليت آن در تاريخ 31 ژانويه 2012 آغاز شده است، به آژانس ارائه كرد.

L. خلاصه

50- درحالي كه آژانس به فعاليت هاي راستي آزمايي در خصوص عدم انحراف مواد هسته اي اعلام شده در تاسيسات هسته اي و مكان هاي خارج از تاسيسات هسته اي اعلام شده از سوي ايران كه تحت توافقنامه پادمان هستند، ادامه مي دهد، ايران همكاري لازم را از جمله در مورد اجراي پروتكل الحاقي، به عمل نمي آورد، آژانس قادر نيست درخصوص عدم فعاليت ها و مواد هسته اي اعلام نشده اطمينان موثقي ارائه دهد و بنابراين نمي تواند نتيجه گيري كند كه تمامي مواد هسته اي در ايران براي فعاليت هاي صلح آميز هستند.

51- آژانس همانگونه كه در سند GOV/2011/65 بيان شده است، همچنان نگراني هاي جدي خود در مورد ابعاد احتمالي نظامي برنامه هسته اي ايران را ابراز مي دارد. ايران برغم درخواست آژانس كه در دو ديدار اخير از تهران مطرح شد، امكان دسترسي به پارچين را فراهم نكرد و درخصوص رويكرد سازمان يافته براي رفع تمامي موضوعات باقيمانده در ارتباط با برنامه هسته اي ايران هيچ توافقي با ايران حاصل نشد.

52- از زمان گزارش مديركل در تاريخ نوامبر 2011 (GOV/2011/65)، برخلاف قطعنامه هاي شوراي حكام و شوراي امنيت، ايران به فعاليت هاي غني سازي اورانيوم ادامه مي دهد و شمار آبشارهاي استفاده شده براي توليد UF6 از U-235 غني شده تا 20 درصد را افزايش داده، در حال آماده سازي آبشارهاي اضافي در كارخانه غني سازي سوخت فردو و كارخانه غني سازي سوخت نطنز مي باشد. ايران همچنين تصميم خود مبني بر نصب سه نوع جديد از سانتريفيوژ در نطنز براي مقاصد تحقيق و توسعه را اعلام كرده است.

53- مديركل همانگونه كه در قطعنامه هاي الزام آور شوراي حكام و شوراي امنيت درخواست شده ، اصرار مي دارد كه ايران قدم هايي به سمت اجراي كامل موافقتنامه پادمان ها و وظايف آن شامل اجراي مقررات پروتكل الحاقي آن ، اجراي كد اصلاحي 3.1 از ترتيبات فرعي بخش عمومي موافقتنامه پادمان ، تعليق فعاليت هاي مرتبط با غني سازي و تعليق فعاليت هاي مرتبط با آب سنگين بردارد.

54- مديركل ايران را به همكاري با آژانس فرا مي خواند. مديركل به ايران جهت كار با آژانس براي رسيدن به توافق بر روي رويكرد سازمان يافته بر اساس فعاليت هاي راستي آزمايي آژانس براي حل همه موضوعات باقيمانده اصرار مي ورزد. بويژه مديركل به ايران براي درنظرگرفتن نگراني هاي جدي درباره ابعاد احتمالي نظامي برنامه هسته اي ايران از جمله به عنوان اولين قدم، پاسخ به سوالات آژانس درمورد پارچين و كارشناس خارجي و دسترسي به آنها در اسرع وقت اصرار مي ورزد./پ2

يکشنبه|ا|7|ا|اسفند|ا|1390





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 87]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن