واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: صنايع آذربايجان غربي در مسير توسعه پايدار و متوازن
اروميه - همگام با توسعه بخش هاي مختلف اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي، بخش صنايع آذربايجان غربي نيز در مسير توسعه پرشتاب و پايدار و متوازن قرار گرفته است.
استان آذربايجان غربي كه در سال هاي اوليه انقلاب به دليل شرارت گروهك ها و هشت سال جنگ تحميلي از بسياري از سرمايه گذاري هاي دولتي و خصوصي محروم مانده بود در سال هاي اخير توانسته است ضمن آنكه عقب ماندگي هاي سال هاي اليه انقلاب را جبران كند در بسياري از بخش ها از استان هاي داخلي كشور كوي سبقت بربايد.
علاوه بر مسائل امنيتي سال هاي اوليه انقلاب، وجود برخي ديدگاه هاي نادرست و تنگ نظري ها موجب شد تا آذربايجان غربي نتواند متناسب با ظرفيت ها و توانمندي هاي بالقوه خود توسعه پيدا كند.
در سال هاي نه چندان دور بسياري از صاحبنظران و برنامه ريزان با توجه به بافت كشاورزي استان معتقد بودند توسعه آذربايجان غربي بايد با اولويت بخش كشاورزي و صنايع تبديلي باشد.
با تحولي كه دولت نهم و دهم در نگرش هاي اقتصادي ، سياسي و فرهنگي به وجود آورد ، بخش اقتصادي آذربايجان غربي نيز با يك تحول بزرگ به سمت توسعه كمي و كيفي توام با بهره وري، تغيير جهت داد و واحد هاي صنعتي و معدني متنوع و بزرگ جاي واحد هاي كوچك و كم ظرفيت را گرفتند.
گرچه غالب صنايع آذربايجان غربي ماهيت كشاورزي و تبديلي را حفظ كرده اند ولي عمده تلاش مسوولين بهره گيري از تمام ظرفيت هاي استان در بخش هاي فلزي، غير فلزي، سلولوزي ، ماشين سازي، فن آوري هاي نو، الكترونيك ، صنايع سنگين ، صنايع بسته بندي مي باشد كه در تمام اين بخش ها براي ايجاد واحد هاي نستبا برزگي پروانه بهره برداري و يا مجوز ساخت صادر شده است.
اتفاق مهمي كه بعد از دولت نهم و دهم در بخش صنايع آذربايجان غربي روي داده ، توليد با هدف حضور در بازارهاي جهاني است كه اين تحول موجب مي شود تا توليدات استان متناسب با استاندارد هاي جهاني و با كيفيت بالا به بازار عرضه شود.
اين تحول در زماني روي مي دهد كه دولت نهم و دهم براي حضور كالاهاي ايراني در بازارهاي جهاني ديپلماسي فعالي را با كشورهاي همسايه و ديگر كشورهاي هدف آغاز كرده كه در اين ميان آذربايجان غربي به عنوان استاني هم مرز با چهار كشور خارجي، نقش تعيين كننده اي براي حضور كالاهاي ايراني در بازار هاي جهاني بازي مي كند.
برگزاري چندين نمايشگاه بين المللي در داخل استان و شركت در چهار نمايشگاه بين المللي در كشورهاي همسايه با محوريت آذربايجان غربي و رفت آمد هيات هاي اقتصادي و تجاري و امضاي دهها تفاهم نامه همكاري و مبادلات تجاري و بازرگاني از جمله اقداماتي است كه بخش و صنعت و توليد استان را در مسيري رشد و تعالي قرار داده است.
آماده شدن زمنيه صادرات محصولات صنعتي و معدني از آذربايجان غربي در سال هاي اخير تقاضاي سرمايه گذاري در استان را به نحو چشمگيري افزايش داده به نحوي كه اين استان به لحاظ تعداد واحد هاي در دست احداث در كشور به رتبه 11 رسيده كه قبلا جزو استان هاي آخر در سطح كشور بود.
رئيس سازمان صنايع و معادن آذربايجان غربي مي گويد در زمان حاضر نزديك به سه هزار واحد صنعتي در استان جواز تاسيس دارند كه براي ساخت راه اندازي اين واحد ها 85 هزار ميليارد ريال سرمايه گذاري مي شود.
مهدي داداشي زين الدين اضافه كرد: با بهره برداري از اين واحدها كه 356 واحد آن امسال محقق مي شود افزون بر 76 هزار نفر به طور مستقيم به كار مولد مشغول خواهند شد.
وي اظهار كرد: در زمان حاضر 103 واحد از اين تعداد 80 درصد، 228 واحد بالاي 60 درصد، 490 واحد بالاي 40 درصد و 769 واحد بالاي 20 درصد پيشرفت فيزيكي دارند كه پيش بيني مي شود تمام اين واحدها در پنج يا شش سال آينده به بهره برداري برسند.
داداشي زين الدين گفت: با ادامه روند فعلي اجراي طرح ها، پيش بيني مي شود تا پايان دولت دهم بيش از 500 واحد صنعتي از اين تعداد وارد چرخه توليد شوند كه پترو شيمي مهاباد، كارخانه هاي سيمان ، كارخانه هاي فولاد جزو اين طرح ها هستند.
وي افزود: از مجموع طرح هايي كه در استان اجرا مي شوند 28 طرح بزرگ وجود دارد كه هر يك از اين طرح ها بالاي 500 ميليارد ريال سرمايه گذاري دارند و مجموع اعتباري كه براي اين طرح ها در نظر گرفته شده است بيش از 400 هزار ميليارد ريال است.
داداشي زين الدين ، از كارخانه هاي سيمان، فولاد، پتروشيمي مهاباد و مياندوآب، معادن طلاي آغ دره و زره شوران و يك كارخانه استحصال نمك با دو هزار ميليارد ريال نياز سرمايه گذاري به عنوان طرح هاي مهم در دست احداث استان ياد كرد.
رئيس سازمان صنايع و معادن آذربايجان غربي اضافه كرد: تنها در سال جاري 360 جواز تاسيس با نياز سرمايه گذاري 12 هزار ميليارد ريال و اشتغالزايي هفت هزار نفر در صادر شده و در همين مدت 157 واحد با سه هزارو 200 ميليارد ريال سرمايه گذاري و اشتغالزايي دو هزار نفر به بهره برداري كه هر دو بخش نسبت به مدت مشابه سال قبل از افزايش چشمگيري برخوردار است.
داداشي زين الدين تعداد واحدهاي صنعتي فعال آذربايجان غربي در زمان حاضر را دو هزارو 725 واحد اعلام كرد و گفت: با بهره برداري از اين واحدها كه با 28 هزارو 200 ميليارد ريال سرمايه گذاري احداث و تكميل شده اند براي 59 هزار نفر به صورت مستقيم زمينه اشتغال فراهم شده است.
جهت گيري صنايع استان بيشتر به سمت صنايع غذايي است به طوري كه از مجموع واحد هاي در حال بهره برداري 651 واحد در اين بخش متمركز است كه مجموع سرمايه گذاري اين طرح ها بيش از هشت هزارو 600 ميليارد ريال است.
از مجموع جواز هاي تاسيس نيز نزديك به 600 واحد مربوط به صنايع غذايي مي باشدكه حجم سرمايه گذاري اين طرح ها افزون بر 12 هزارو 400 ميليارد ريال است.
در اين بخش هم اكنون افزون بر 16 هزار اشتغال وجود دارد و با بهره برداري از واحد هاي در دست احداث نيز بيش از 16 هزار اشتغال جديد در استان ايجاد مي شود.
آذربايجان غربي در حوزه صنايع غذايي به لحاظ تعداد واحد ها و حجم سرمايه گذاري در رده پنجم و به لحاظ اشتغال در رتبه هشتم كشوري قرار دارد.
بخش معدن استان نيز از جمله بخش هاي در حال توسعه آذربايجان غربي است كه در آينده اي نزديك با تكميل طرح هاي اكتشافي و مطالعاتي اين استان به يكي از قطب هاي معدني كشور تبديل خواهد شد.
آذربايجان غربي با داشتن دو معدن طلاي فعال " آغ دره " و " زره شوران " در تكاب و تعدادي ديگر معدن طلا در سردشت و خوي يكي از استان هاي طلايي جمهوري اسلامي است.
معادن ارزشمندي مانند تيتان اروميه، سنگ آهن و تنگستن اشنويه، طلا و جيوه در خوي و چالدران، مس و سيليس در ماكو و خوي ، انواع سنگ هاي تزئيني، مالون، دولوميت، تالك كروميت و ذغال سنگ در اقصي نقاط استان ، تقاضاي سرمايه گذاري بخش معدن در استان را افزايش داده است.
به گفته رئيس سازمان صنايع و معادن آذربايجان غربي در زمان حاضر 376 پروانه بهره برداري با استخراج 12 ميليون تن و ذخيره قطعي يكهزارو 200 ميليون تن در بخش معدن استان وجود دارد كه ذخيره احتمالي اين معادن بيش از يكهزارو 800 ميليون تن برآورد مي شود.
داداشي زين الدين اضافه كرد: براي بهره برداري از اين معادن تا كنون بيش از يكهزارو 130 ميليارد ريال سرمايه گذاري شده كه براي پنج هزار نفر زمينه اشتغال فراهم كرده است.
وي افزود: امسال در اين بخش براي 60 واحد معدني گواهي كشف صادر شده است كه ذخيره قطعي اين معادن 127 ميليون تن و ذخيره احتمالي آنها بيش از 242 ميليون تن برآورد مي شود.
وي اضافه كرد: در 10 ماه گذشته 59 پروانه بهره برداري با 666 اشتغال صادر شده كه از اين معادن سالانه دو ميليون و 300 هزار تن مواد معدني استخراج و در اختيار واحد هاي فراوري قرار مي گيرد.
داداشي زين الدين اظهار كرد: در همين مدت 73 پروانه اكتشافي صادر شده كه نشان دهنده افزايش فعاليت هاي معدني و سرمايه گذاري در بخش معادن استان است.
وي گفت: در زمان حاضر از 67 نوع مواد معدني كه در كشور وجود دارد ، 48 نوع آن در آذربايجان غربي يافت مي شود.
آذربايجان غربي به لحاظ سنگ هاي معدني يكي از استان هاي غني در جمهوري اسلامي است و بيش از 80 نوع سنگ ساختماني و تزئيني در استان وجود دارد كه سنگ هاي گرانيت سبز يشمي، گابرودوريت، مرمر، مرمريت و تراورتن زرد، قرمز و كرم آن از شهرت جهاني برخوردار است.
اين استان در زمينه بهره برداري و استحصال معادن طلا در كشور نيز مقام نخست را در اختيار دارد، دو معدن آغ دره و زره شوران در تكاب در زمان حاضر در مرحله بهره برداري قرار دارند و معدن طلاي " ربط " در شهرستان سردشت در مرحله اكتشافي است.
بر اساس برآوردهاي انجام شده ذخيره طلاي شناخته شده در آذربايجان غربي حدود 100 تن مي باشد كه معدن زره شوران تكاب با عيار 81/5 گرم در هر تن كانسنگ، غني ترين معدن كشور به لحاظ ذخيره طلا در كشور محسوب مي شود.
رئيس سازمان صنايع و معادن آذربايجان غربي، تاثيرپذيري اندك صنايع استان از اجراي قانون هدفمندي يارانه ها را از ويژگي هاي مهم صنايع استان دانست و گفت: از مجموع واحدهاي در حال بهره برداري استان تا كنون 429 واحد تاثير پذير شناسايي شده كه مشمول بسته هاي حمايتي قرار گرفته اند.
داداشي زين الدين افزود: براي جبران افزايش هزينه هاي سوخت تا كنون 600 ميليارد ريال به اين واحدها اختصاص يافته كه 400 ميليارد ريال آن تا كنون پرداخت شده است.
583/ 1645
انتهاي خبر / خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) / كد خبر 30825243
يکشنبه|ا|30|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 118]